Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. október 18. hétfő

Olvasnivaló | Díszítmények és ideák vonzásában

A magyar építészeti blogok sorozatában, augusztus végén készült egy bloginterjú Katona Júlia művészettörténész, múzeológussal. Az interjú során az alábbiakról számolt be:

https://images.inda.hu/ze/zebe/10885_41a8d880_m.jpgA blog eredeti célját úgymond már elérte, hiszen nyomon követhető benne a Díszítmények és ideák vonzásában című könyv születése az ötlettől a megjelenésig. Ettől a ponttól kezdve a blogot szeretném általánosan a díszítőművészeti témák virtuális felületévé tenni, így természetesen folytatni. Az ornamentika-blog ebben az évben annyiban kapcsolódik még aktuális eseményekhez, hogy a könyvbemutatót kísérő kiállítást is prezentálja 2010 novemberében (Magyar Képzőművészeti Egyetem, Aula https://www.mke.hu/).

Elérkezett hát a könyvbemutató és a kiállítás:

DÍSZÍTMÉNYEK ÉS IDEÁK VONZÁSÁBAN – KÖNYVBEMUTATÓ ÉS KIÁLLÍTÁS A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEMEN

A Magyar Képzőművészeti Egyetem 2010. október 20-án, délután 18 órakor tartja a Díszítmények és ideák vonzásában című könyv bemutatóját és ebből az alkalomból nyitja meg a Könyvtár gyűjteményéből válogatott, 19. századi mintalapokból és mintakönyvekből álló kiállítását az Aulában. A tárlatot Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora nyitja meg, a könyvet Sinkó Katalin művészettörténész ismerteti. A kiállítást az érdeklődők november 4-ig tekinthetik meg, hétfőtől-péntekig 10-18 óráig és szombaton 10-13 óráig.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára közel 500 darabból álló reprezentatív díszítőművészeti könyvritkaság gyűjteményt őriz. A Magyarországon egyedülálló könyvegyüttes darabjait a felsőfokú tanintézet tanárai és könyvtárőrei az iskola 1871-es alapításától kezdve gyűjtötték.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára évek óta folyamatosan teszi közzé és mutatja be külön gyűjteményeinek anyagát nyomtatott kiadványok formájában és kamarakiállítások keretében. Ebbe a folyamatba illeszkedik az ornamentikatörténeti könyvritkaság gyűjtemény feldolgozása, melynek eredménye a Díszítmények és ideák vonzásában című, színes képekkel illusztrált annotált bibliográfia. A könyv 466 mintakönyvet mutat be egy művészettörténeti tanulmány kíséretében. A kutatás fázisai és a könyvkiadás részletei az ornamentika-projektblogban (www.ornamentika.blog.hu) követhetők nyomon.

A könyvbemutatóhoz kapcsolódó kiállításon a jó állapotban lévő 19. századi könyvegyüttes leglátványosabb mintalapjai és mintakönyvei láthatók, így ez a nagyközönségtől mindeddig elzárt és látványos díszítőművészeti könyvritkaság gyűjtemény most mind a művészetkedvelők, mind a kutatók számára megismerhetővé válik.

A díszítőművészeti tárgyú mintalapok és mintakönyvek a 19. század második felének általánosan elterjedt oktatási eszközei voltak a művészeti iskolákban. A gyűjtemény gerincét főleg ebben az időszakban született német, francia és angol nyelvű mintakönyvek alkotják és csak kisebb részben szerepelnek 20. századi kötetek. A gyűjtemény legkiemelkedőbb darabjai olyan híres 19. századi építész-szerzőktől származnak mint Owen Jones, Auguste Racinet és Heinrich Dolmetsch.

A mai Magyar Képzőművészeti Egyetem elődja, az Országos Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde 1871-ben jött létre. Azóta is a magyarországi képzőművészeti oktatás fellegvára, ahová minden évben több mint tízszeres a túljelentkezés. Ezért csak a legkiválóbb és legígéretesebb tehetségek kerülhetnek be az egyetem falai közé. A minőségi oktatás mellett az intézmény nagysikerű kiállítások és rendezvények helyszíne.

  • https://www.mke.hu/
  • https://www.mke.hu/konyvtar/index.php
  • https://www.facebook.com/?ref=home#!/kepzomuveszetiegyetem
  • https://ornamentika.blog.hu/
  • https://www.facebook.com/pages/ornamentika/342834307544?ref=mf
  • /wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast%20copy-2.png Díszítmények és ideák (ornamentika-blog)
    A blog indulása: 2010 | A blog szerzője: Katona Júlia (ZEBE) | Facebook

    /wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
    ne maradjon le a további MÉB bloginterjúkról, iratkozzon fel itt a téma RSS-ére

    [poll id=”37″]

    Hozzászólások (0): megnézem

    SZAKMA
    Olvasnivaló | Zádor Anna: Építészeti szakszótár

    „… Kérdés: Fejtse ki rajzban és írásban, mi az a négyezet? Válasz 1.: Kedves Andor, én azt hittem, hogy ez nyomtatási hiba, ezért ki is húztam a könyvből. :(( Válasz 2.: Egyenlő élhosszúságú téglalap. Kérdés: Fejtse ki rajzban és írásban mi az a kórus? Válasz: Éneklő férfiak és nők csoportja. Már vagy két éve kötelező […]

    Olvasnivaló | Zádor Anna: Építészeti szakszótár
    2015. július 16. csütörtök
    OFF
    Olvasnivaló | kedvezménnyel: Fejér megye várai

    Kedves Várbarát! Bízunk benne, hogy korábban vásárolt termékünk örömet okozott Önöknek és Szeretteinek! Ezúttal szeretnénk idén is kedvezményes ajánlatokat küldeni Önnek, amik akár karácsonyi ajándékként is kiválóak lehetnek! Kedvezményes várkönyv ajánlatok a Civertan Grafikai Stúdiótól! 1 könyv + 1 látványtérkép FEJÉR MEGYE VÁRAI az őskortól a kuruc korig könyv és AJÁNDÉK választható látványtérkép**  60  % kedvezménnyel […]

    Olvasnivaló | kedvezménnyel: Fejér megye várai
    2014. szeptember 24. szerda

    legfontosabb jogszabályok

    minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább