Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. október 14. csütörtök

Vörösiszap | ki lesz a felelős?

Dicséretesen gyorsan elindult egy kormányzati honlap a tragédiával kapcsolatos hírek, tájékoztató, tudnivalók közlésére https://vorosiszap.bm.hu/ címen, az oldal szerencsére elérhető RSS-sel is. Ugyanígy elmondható az is, hogy a tragédiára való reagálás, kárelhárítás, kitelepítés és általában a szervezés megoldottnak tűnt (innen távolból). A gyors állami reagálást és beavatkozást nem érheti szó.

Mindez nem mondható el a tározó tulajdonosáról, aki váltig állítja, nem hibáztak, de nem mertek elmenni – még rendőri biztosítás mellett sem – a lakossági fórumra. Elbagatellizálták a veszélyeket, mi több ködösítettek, miközben 9-en meghaltak, százszámra szenvedtek súlyos sérüléseket. A tisztánlátást pedig csak tovább rontotta az, hogy mást mondott hivatalos magyarázatként a Magyar Tudományos Akadémia szakértői stábja és pl. a Greenpeace.

Ilyenkor nyilvánvalóan azonnal bűnösöket, károkozókat, személyi felelősöket keres mindenki, pedig nem jó megnevezni, amíg nem zárult le a vizsgálat. Tartok tőle ez el fog húzódni, mert ez nem egy sima „nem zárták el a gázcsapot és ezért robbant fel” típusú mulasztás lehetett, hanem vélhetően ennél összetettebb, megkockáztatom több szerencsétlen körülmény együtt jelentkezett az emberi mulasztásokkal. Ilyenkor pedig nyilván nem olyan egyszerű rámutatni egyvalakire.

Egy valami egészen biztos, a tároló tulajdonosa a birtokában lévő létesítmény meghibásodásával 10 ember halálát és feltehetően 10 milliárdot jócskán meghaladó kárt okozott. Ezt nem befolyásolja sem az, hogy ki mikor milyen módon építette a tározót, ki milyen vizsgálatot végzett.

Ahhoz azonban, hogy büntetőjogilag is meg lehessen állapítani a konkrét felelősöket, ahhoz részletes és mindenre kiterjedő vizsgálatot kell lefolytatni

A folytatás nyilván nem kevésbé fontos, hiszen a falu lakhatóvá tétele erősen kétséges, szinte lehetetlen, ezer ember munkahelye szintén kétséges, de nem kevésbé fontos, hogy ki állja a cechet? Ez nyilvánvalóan a felelősség megállapításával kezdődik és mivel óriási összegekről lehet szó, így érthetően a tulajdonos nem fogja annyiban hagyni, hogy őt kiállítsák ki kizárólagos felelősnek, márpedig akkor valószínűleg perre kerül sor, ami igencsak elhúzódhat.

Vasárnap az alábbiak jelentek meg az Index-en:

„Illés szerint nem igazak a cég korábbi állításai, amik szerint a hatóságok is rendszeresen vizsgálták a tározó állapotát. Illés hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmi hatóságoknak ez nem feladata, nincs törvényben előírva, hogy a talaj szerkezetét, a töltés állapotát ellenőrizzék az ilyen létesítményeknél. A szabályozás hiánya nem mentesíti a felelősség alól a MAL Zrt-t, mert a cégnek folyamatosan, saját hatáskörben ellenőrizni kellett volna a tározó falának állapotát.”

Előkerültek a tároló telepítésekor (jóval az üzem privatizációja előttről) felmerült talajmechanikai gondok is (ugyanebben a cikkben), amiből mind látszik, hogy nem lesz egyszerű a vizsgálatot végzőknek a dolga.

Nem vagyok jogász, de 10 ember halála és az okozott hatalmas kár felelősét nem mondhatja ki egyetlen vizsgálat vagy hatóság sem, csak a bíróság.

Épp emiatt tűnt elhamarkodottnak a vezérigazgató gyors letartóztatása, hiszen semmilyen vizsgálat sem készült még el, így nem lehet tudni, hogy pontosan milyen emberi mulasztás okozhatta a kárt? Nem véletlen, hogy a bíróság nem is hagyta jóvá és szabadon kellett engedni. Azt pedig csak a fatális véletlennek tudjuk be, hogy erről a hírről valahogy megfeledkeztek a fent dícsért https://vorosiszap.bm.hu/ honlap szerkesztői.

meg kell említeni még valamit. Úgy tűnik, hogy a vélemény nyilvánítók egy jelentős része, de némely illetékes sincs tisztában a társasági joggal és képtelen felfogni azt, hogy pl. a részvények birtoklása semmiféle felelősséget nem jelent. Pusztán a részvények birtoklása, a zrt. által elkövetett bárminemű szabálytalanság vagy törvénytelenség esetén nem vonja magával a részvénytulajdonosok privát vagyonának esetlege lefoglalhatóságát, egy csőd esetén legfeljebb bukja a részvényei értékét, semmi több. Ha valaki vezető, akkor természetesen felelősséggel tartozik, de csak abban az esetben nyúlhatnak a magánvagyonához, ha büntetőjogilag megállapítható a felelőssége.

Időközben az is kiderült, hogy a kormányzat maga sincs tisztában azzal, hogy kinek, mikor mit kellett volna ellenőrizni és ennek elmaradásáért kit terhel felelősség?

A környezetvédelem eddig lerázta magáról a felelősséget, a legújabb verzió szerint azért, mert ez tulajdonképpen a területileg illetékes jegyzők feladata lett volna. Nem ismerem az államigazgatás ide vonatkozó rendelkezéseit, de ezt kizártnak tartom. Az állami felelősség elhárítása már csak azért is figyelemreméltó, mert pont a környezetvédelem ellenőrizte utoljára a tározót.

„…Az államtitkár abszurdnak és ostobának nevezte, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint egy település jegyzője építési hatóságként járhat el az ajkaihoz hasonló ipari létesítményeknél, ezért kezdeményezni fogja, hogy ez a jogkör a környezetvédelmi hatósághoz és a katasztrófavédelemhez kerüljön…”

Márpedig ha az államtitkár szerint sem tisztázottak a hatáskörök, hogyan fognak felelőst találni? Csak nehogy az derüljön ki, hogy hibásak a törvényeink, eljárásrendjeink, mert az roppant kellemetlen lenne! A nem megfelelő jogszabályi környezet, a fenti idézet szerint nyugodtan értelmezhető egyszerű beismerésnek is. Nincs kire mutogatni.

Megszólalt a tározó talajmechanikai előkészítését jól ismerő szakember, aki a tározó telepítésekor már fennálló talajtani viszonyokat firtattaamivel és amivel csak megerősítette azt a vélekedést, hogy ez az egész sokkal komplexebb, mintsem egy embert lehessen kikiáltani bűnösnek.

Ugyan tudom, hogy nem sokat számít, de az alábbi szavazásban résztvevő több mint 740 szavazó 39%-a gondolja úgy (stabilan tartva ezt az értéket a kezdetektől fogva), hogy kizárólag a ZRT. a felelős a tragédiáért.

[poll id=”41″]

Kapcsolódó cikkek:

Ha segíteni akarsz, támogasd a károsultakat pl. az 1749 hívásával vagy más módon, pl. közvetlen utalással, a Magyar Vöröskereszt gyűjtést szervez a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére
Számlaszám: K&H Bank 10405004-00026547-00000000
közlemény: „ISZAP”
IBAN szám: HU37 1040 5004 0002 6547 0000 0000
SWIFT: OKHBHUHB

Hozzászólások (16): megnézem

  • Dénespapa

    2010. október 18. hétfő 12:56

    #75896

    63 évvel a hátam mögött én sem helyeslem az az olyan megoldást,ahol egy nagyon gyorsan felmutatott skalppal lehet „eredményt” produkálni.
    Vörösiszap ügyben laikusként is úgy éreztem,hogy a tervezés-kivitelezés-üzemeltetés egészét kell vizsgálni.Örülök,hogy egy ilyen szemszögből íródott cikket is olvashattam.

  • grin

    2010. október 19. kedd 09:32

    #76110
  • Muizza

    2010. október 24. vasárnap 12:04

    #76665
  • TÜKE

    2011. március 16. szerda 14:24

    #79107
  • Vörösiszap | a felelősök továbbra sem ismertek

    2011. augusztus 11. csütörtök 00:01

    #81283

    […] Vörösiszap – ki lesz a felelős? c. cikkben azt írtam október 14-én: […]

  • Clement andor

    2011. augusztus 20. szombat 09:06

    #81360

    Csatolom, ill. majd újra elküldöm az vörös iszap ügyben az igazságot feltáró, a „Kapu”-ban már régen megjelent cikket.
    Egyébként a Timföldgyár tulajdonosai a felelősök. Egyikük már elhunyt.

  • B. András

    2012. október 1. hétfő 10:01

    #84736

    Szerintem meg a VÖRÖS ISZAP lesz a FELELÖS,hogy miért emelkedett olyan magasságig,hogy a nem ilyen mennyiség befogadására megépitett terhelést nem birta elviselni.Ez pont olyan téma,mint az árvizek idején-komoly összefogással emelik a védőgátak magasságát homokzsákokkal-és miután levonul az ár,akkor a homokot otthagyják a gát tetején és majd jön egy KIADOS ZÁPOR és lehorja a homokot a folyó medrébe és ezzel MEGEMELI a FOLYÓ MEDERSZINTJÉT.Majd amikor megnyugodnak a kedélyek elkezdik NAGYJAINK (az új egyenruhájukba öltözve osztogatni a plecsniket)a védekezésbe részvevők számára.De most sem jutott eszükbe,hogy mivel ilyen aszályos idő volt egész évben,alacson vízállás mellett renbetegyék az ÁRVÍZVESZÉLYES helyeket.Pedig munkaerő lenne hozzá(mert oriási a munkanélküliek száma) és kevesebbe is kerülne,mint a bármikor bekövetkezhetó áradás védelmi költsége.Így volt ez a TÁROLOK esetében is,úgy gondolták,hogy elbir az még néhány évi terhelést.Ki ellenörizte azt,hogy milyen anyagból készült a védőgát és magasítással növelhető-e az állékonysága.Szóval az ISZAP lesz a hibás és nem a HASZONLESŐK MILLIÁRDJAI!!!

  • B. András

    2012. október 2. kedd 10:49

    #84744

    Márpedig MAGYARORSZÁGON IGAZ,hogy az I FOKÚ ÉPITÉSI HATÓSÁGOK VEZETŐJE A JEGYZŐ!!!De ugyanigy müködik ez a rendszer minde HATÓSÁGNÁL+RENDŐRSÉGNÉL+ÜGYÉSZSÉGNÉL+BÍRÓSÁGNÁL+MINISZTREKNÉL,hogy ha az ügyfél PANASSZAL vagy FELLEBBEZÉSSEL ÉL akkor a FELETTES HATÓSÁGOK -AZ ÜGYEKET ÁTTESZIK „AZ ILLETÉKESSÉGGEL ÉS HATÁSKÖRREL RENDELKEZŐ I.FÓKÚ HATÓSÁGHOZ”tehát visszakerül úgyanoda ahonnan indult az ügy-ÉS NYILVÁNVALÓ,HOGY A HOZZÁNEMÉRTŐ JEGYZŐ MAGA ELLEN NEM FOG FELJELENTÉST TENNI HIVATALI HATALOMMAL VALÓ VISSZAÉLÉS MIATT-mert akkor neki kellene börtönbe vonulni.Igy van ez minden HATÓSÁGNÁL+KORMÁNYHIVATALOKNÁL+ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSNÁL!!!Attól még lehet valaki Megyei Bírság Elnöke,hogy beismeri,hogy a (felesége+aposa okirathamisításokkal szerez tulajdont az én káromra és itélkezhet ellenem az Ő bírósága,de felettes bíróságok sem fognak ellene semmit tenni,sőt maradhat a Törvényszék Elnöke továbra is).Ezért állun igy mert a KŐZIGAZGATÁS+ RENDŐRSÉG+IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS egy közösséget képezve védik a bünösöket!!!

  • B. András

    2012. október 2. kedd 21:20

    #84752

    Koós Miklos:Sajnálom,de ebben nem adok neked igazat,mert ugyanis,ha törvények alapján FELLEBBEZÉSSEL élek az I.fokú végzés,vagy határozat ellen akkor a II.fókú hatóságnak előirt határidön belül-ELJÁRÁST LE KELL FOLYTATNI-és határozatot kell hozni és döntését indokolni kell.Tévedsz,mert nem minden eserben a kéményépitéssel kapcsolatban szoktam hozzászolni.Most például ezzel az iszapkatasztrófa üggyel kapcsolatosan,úgy szolok hozzá,mint aki évekig -BÁNYAMÜSZAKI VEZETŐI-állást töltöttem be és van szakmai rálátásom az üggyel kapcsolatosan.Ugyanis hasonló volt a helyzet,mert külszini bányamüvelést vezettem és a felelösség az enyém,volt,hogy a védőtöltéseket ellenörizzem és megovjam a dolgozoim életének biztonságát,ha netán a Salyó elönti a bányagödröt.A tulajdonosnak meg biztosítani kellett,hogy a kitermelés alapján a -REKULTIVÁCIORA-megteremtse a pénzalapot.Na ez borult fel a mostani rendszerben,mert a biztonság nem számit,mert a TULAJDONOS GAZDAGODNI AKAR és az emberélet nemszámit csak a haszon.Egyébként nemártana,ha felsöbbszintü HATÓSÁGOKBAN is szakemberek birálnák el a szakmai kérdéseket!!!Csakhogy a szakmánál maradjunk a MÉK is megalkoltja a JÓGSZABÁLYOKAT,de az általa megalkotott jogszabály alapján,ha ÁLLÁSFOGLALÁST kérek akkor azt nem meri megadni,hanem azt válaszolja,hogy forduljak SZAKÉRTŐHÖZ,akkor mi alapján ír elő JÓGSZABÁLYOKAT,ha azt nem kell betartani???

  • B. András

    2012. október 8. hétfő 00:23

    #84769

    NEM FOGJÁTOK ELHINNI!!!
    Ha FELJELENTÉSSEL éltek a HATÓSÁG-„HIVATALI HATALOMMAL való visszaélés és a HATÓSÁG NEM JÓGSZERŰ ELJÁRÁSSAL az ügyfélnek okozott KÁRTÉRÍTÉS ÜGYÉBEN!” akkor MAGYARORSZÁGON:
    Az együttmüködök díjazása
    A rendőrség a vele együtmüködök tevékenységééert anyagi ellenszolgáltatást nyujthat.

    A feljelentés elutasításának vagy a nyomozás megszüntetésének kilátásba helyezése
    A rendőrség az ügyész hozzájárulásával a feljelentés elutasításának vagy a nyomozás megszüntetésének kilátásba helyezésével informácioszolgáltatásban állapodhat meg a büncselekmény elkövetőjével,ha a megállapodással elérhető bünüldözési célhoz füződő érdek jelentősebb,mint az állam büntetőjogi igényének érvényesítéséhez füződő érdek.
    A megállapodás létrejötte esetén a rendőrség az elkövető álltal a sértetnek okozott kárt megtériti,az ehhez szükséges fedőiratot elkészitheti,illetőleg titoktartási megállapodás megkötését kezdeményezheti.

    Mindez mégsem igaz,mert FELJELENTÉSEMRE( sértett részére) a RENDŐRSÉG még a TÖRVÉNY alapján sem hajlandó az -OKOZOTT KÁRT MEGTÉRÍTENI!!!
    És mindegy itt az ALAPTÖRVÉNY által biztosított JÓGVÉDELMI KÖTELEZETSÉG,vagy ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSA-hoz ELJÁRÁS KEZDEMÉNYEZÉS!!!–AZ ERÖSEBB KUTYA ELV ÉRVÉNYESÜL,mert MAGYARORSZÁG NEM JOGÁLLAM és mostis létreakarnak hozni-PÉNZÜGYI JOGOK BIZTOSÁNAK HIVATALA-t,de olyan hivatal,vagy hatóság mikor lesz,amely az ÜGYFELEK JOGÁT VÉDI ÉS ELJÁR AZ ÜGYFÉL ÉRDEKÉBEN,mert van Fogyasztóvédelmi HATÓSÁG(PSZÁF+GVH megállapodás alapján történő együttmüködéssel) és ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSA AZ ENSZ NEMZETI EMBERI JOGI INTÉZMÉNYE,de egyik sem képes KÉPVISELNI ELJÁRÁS FORMÁJÁBAN -AZ ELJÁRÁST BEADVÁNNYAL KEZDEMÉNYEZŐ (Ket.)HATÓSÁGI KÖTELEZETSÉGEIT!!!Mindazért,mert a RENDŐRSÉG DÍJAZÁS FEJÉBEN MEGÁLLAPODÁST KÖTHET A BÜNCSELEKMÉNY ELKÖVETŐJÉVEL!!!!

  • B. András

    2013. január 9. szerda 14:50

    #85025

    Úgylátszik,hogy azért mégis csak kellett volna a TERVEZŐNEK Talajmechanikai szakvéleménnyel rendelkezni a gát TERVEZÉSE elött,hogy tudjy azt,hogy hól van az a TEHERBÍRÓ TALAJRÉTEG amely kellő ANYAGBÓL megtervezve és megépítve kibirja a GÁTRA NEHEZEDŐ TERHELÉST!!!A gát ELLENÖRZÉSÉT meg minimum hetente elkellett volna végezni.És még a TULAJ a tragédia bekövetkeztekor sem a KÁROSULTAK ÉLETÉNEK MENTÉSÉVEL VOLT ELFOGLALVA,mint ahogy mostsem az érdeklia bírósági tárgyalláson sem ,hogy HÁNY EMBER ÉLETÉT VETTÉK EL és hány család sorsát keseritatték meg,azzal hogy NEMTÖRÖDTEK a BIZTONSÁGGAL,mert ugygondolták,hogy majd POLITIKAI UTON LERENDEZIK!!!!Így jár az aki nemért hozzá és ELPRIVATIZÁLTA A milliárdos nyereségekhez a FELELŐSSÉGET IS!!!Végre valami REMÉNYKELTŐ a FELELŐSSÉG KÉRDÉSÉBEN.

  • B. András

    2013. június 7. péntek 12:00

    #85798

    Jól figyeljetek,mert a mostani Duna-i gátépítésnél a ROBOTREPÜLŐ lessz a hibás,mert nem értett hozzá,hogy nem minden helyen lehet homokzsákkal gátat építeni,mert a talajréteg nem tudja biztosítani az állékonyságot és mint tudjuk,hogy már volt ahol megroggyot a gát.Persze ha szakemberre biznák és MEGELLŐZÉS KÉPEN a veszélyes szakaszokon TALAJMECHANIKAI szakvélemény alapján -KELLŐ ALAPOZÁSSAL és MEGFELELŐ ANYAGFELHASZNÁLÁSSAL megépítenék a gát alapját-akkor nem kellene félni,hogy a rengeteg ember ÁLDOZATOS MUNKÁJA percek alatt semmivé válhat,mert gátszakadás esetén az egész gátrendszert elsodorja,mert a „VÍZ AZ ÚR” és akkor majd a nagyokos POLITIKUS TÁBORNOKOK majd elbújnak és nem fogják osztogatni a plecsniket a védekezésben résztvevöknek ,mint TV. SZTÁROK.Adja ISTEN,hogy ne következzen be tragédia,de nem olyan ördöngös munka lenne ez,ha hozzáértő SZAKEMBEREKKEL (és nem a FALÚ JEGYZŐJE ,mint építési hatóság vezető döntene)békeidőben.A HOMOK NEM JÓ GÁTÉPÍTÉSHEZ!!!,mert ezzel csak elodázni lehet a gondokat!!!Azt a pár helyet kellene kellőképen kiépíteni a fólyók mentén egy SZINTVONALAS TÉRKÉP alapján ,mely ALACSONYABBAN FEKVŐ TERÜLETNEK SZÁMIT.Persze valamikor a JÓ PARASZTGAZDA tudta,hogy az ÁRKOKAT rendbe kell tartani,hogy a víznek szabad utat kell biztosítani a levonuláshoz és azt a területet nem is szántotta fel és az a térképeken is jelölve volt.Csakhogy a HASZONLESŐK a táblásítással úgygondolják ,hogy az ,az ők területük és majd ha a BELVÍZ OTTMARAD A TERÜLETÜKÖN,akkor jelentkeznek KÁRTÉRÍTÉSÉRT épen úgy mint az ÁRTÉRRE ÉPÍTKEZŐK.Mert ha elmossa a víz a házukat nemlesz aki MEGTILTSA,hogy oda NEM LEHET ÚJRA ÉPÍTKEZNI.De Ő odafog épitketni,mert megszokta,hogy ha jön a víz akkor pakol a padlásra és megy,és ha levonul az ár akkor elsőnek tartja a markát az ADAKOZÓK PÉNZÉRE,de beleszolást nem enged,persze nincs is aki ELMAGYARÁZZA NEKI,HOGY ÉRTSE!!!Mindenekelőtt ELNÉZÉST KÉREK AZOKTÓL AKIK SZENVEDŐ ALANYAI az eseménynek és azoktól is akik ERŐFESZÍTÉSSEL DOLGOZNAK A KATASZTRÓFA ELKERÜLÉSE MIATT!!!Gondolkodni előre kell és NE MINDIG A KATASZTRÓFA BEKÖVETKEZTEKOR szólítsunk fel összefogásra,hanem SZAKEMBEREKET A HATÓSÁGOKBA!!!Köszönet a HÖSIESSÉGÉRT!!!

  • Sós Sándor

    2015. január 10. szombat 11:06

    #98639

    Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Műszaki ember vagyok, nem tudom elképzelni és bizonyára nem is így van, hogy a tározó megépítését akármilyen utasításra ne a teljes biztonság figyelembe vételével építették volna meg. Tehát a műszaki szakembereket nem érheti semmiféle vád. Annál is inkább mert összefüggést látok a gáztározók kiépítése a gáz folyamatos termelése külföldről való „behozatala” és a regnáló hatalom gázelőállítása energiahordozók manipulálása és a titkosított nemzeti vagyon nem nyilvánosságra hozatala között.Utalnék Kudlik Júlia egykori „Delta „című műsorára a Duna víz hozamának „eltűnése” kérdés felvetésére. Ezzel kapcsolatosan Jásdi Kiss Imre többet tud mondani! A Hatodik pecsét munkájában is. A szisztéma ugyan hihetetlennek, és főleg ördöginek látszik, de érdemes a vélemény kialakításánál figyelembe venni. Azt is érdemes a vizsgálat tárgyává tenni, hogy bármilyen gázcsap elzárás történt még Magyarországon és a többi velünk kapcsolatban lévő (gázügyben) országokban soha semmilyen fennakadás nem volt, sőt tudtunk még a nem velünk rokonszenvező ország (Szerbia) gázt felajánlani.
    Nem gondolnám, hogy ez csak tisztán kereskedelmi kérdés. Iránymutatónak látszik az is, hogy az illegitim kormány azonnal kivetette magából a felelősséget és „felelősen” azonnal intézkedett is mentségére legyen mondva. Tehát óvatosan a bűnös kereséssel. Tisztelettel mindenkinek üdvözlet Sós Sándor

ZÖLD
Felmentettek mindenkit a vörösiszap-perben

A Veszprémi Törvényszék első fokon minden vádlottat felmentett minden vádpontban a vörösiszap-katasztrófa miatt indult, 15 vádlottas büntetőügyben. Az ítélet indoklása szerint a katasztrófát még a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozhatták, nem a Mal Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága.  A 2010-ben tíz ember halálát okozó vörösiszap-katasztrófa mind a 15 vádlottját felmentették. A 15 ember ellen különböző vádpontokban, […]

Felmentettek mindenkit a vörösiszap-perben
2016. január 28. csütörtök
OFF
Menekülők? Menekülök …

Bármennyire is tudjuk, hogy más ha valamit a TV képernyőjén látunk és az, amit személyesen megtapasztalunk a helyszínen, eléggé megütött, amikor ma vonattal Bp-re mentem és a Keletiből kijöttem ez a kép fogadott. Egészen elképesztő és szürreális a látvány. Több ezren lehetnek, többségük a földön ülve pokrócon, de a többség inkább szétszedett papírdobozokon. Az ott […]

Menekülők? Menekülök …
2015. szeptember 3. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább