Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. szeptember 30. csütörtök

Zöld Építészeti Napok | Vásár a jó döntésért

Az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata immár 11.-ik alkalommal rendezi meg Készház Vásárát november 5-7 között a Novotel Bp. Kongresszusi Központjában, melynek új neve Készház és Passzívház vásár.

A vásár része a „Zöld Építészeti Napok 2010” rendezvény sorozatnak, amely 2010 november 4-14 között kerül megrendezésre

Célja, hogy bemutassa a MAKÉSZ védjegyes cégek mellett, a készház és passzívház építéshez kapcsolódó témákban a legújabb anyagokat, fejlesztéseket, technológiákat, szolgáltatásokat, finanszírozási lehetőségeket.

A kérdésekre Kárpáti József, a  MAKÉSZ elnöke válaszol:

kooseptar.hu: – Milyen újdonságokat tartalmaz a jubileumán túljutott vásár, amely látványos fejlődést produkált különösen az utóbbi években mind a rendezvény helyszínét, tartalmát, mind a kiállítók számát tekintve?

Kárpáti József, a  MAKÉSZ elnöke: – A vásár része a „Zöld Építészeti Napok 2010” rendezvény sorozatnak, amely november 4-14. között kerül megrendezésre, s amelynek célja, hogy bemutassa a MAKÉSZ cégek mellett a készház és passzívház építéshez kapcsolódó témákban a legújabb anyagokat, fejlesztéseket, technológiákat, szolgáltatásokat, finanszírozási lehetőségeket.

2011-től indul a kormány új otthonteremtési programja. Az már tudható, hogy arra nem lehet az építtetőknek számítani, hogy újra indul az állami lakásépítés támogatása. Az új koncepció alapja a korunk kihívása az energia hatékonyság növelése, a fogyasztás csökkentése, a fenntartható építészet. Az újtípusú támogatások ennek a célnak a minél hatékonyabb elérését szolgálják! A vásárra nem csak azokat várjuk, akik új építésben gondolkodnak, hanem azokat is, akik felújítani szeretnének az elkövetkezendő években. Hiteles segítséget kívánunk nyújtani a döntésekhez természetesen nem csak a szakmának, hanem az építtetőknek, befektetőknek is.

kooseptar.hu: – Mit várnak a vásári napoktól, az őszi szezontól, a közeli jövőtől?

K. J.: – Azt várjuk, hogy a rendkívül rossz állapotú házak tömeges jelenléte miatt jövő évtől egy felújítási hullám indul el, és ezekben a munkálatokban mi, a készházas, könnyűszerkezetes szakma is aktív szerepet kívánunk játszani. Hiszen jól ismerjük akár a hőszigetelési technológiákat: mitől nem lesz hőhidas egy épület, mitől nem penészedik majd – hogy csak egy-két aktuális, kézenfekvő problémát és példát említsek.

A vásáron abban is szeretnénk segítséget nyújtani a kilátogatóknak, hogy például hogyan kell helyesen dönteni? Vagy: a hőszigetelés mellett milyen nyílászárókat válasszon – hiszen ezekről legtöbbször csak annyit tudnak az emberek, hogy fa meg műanyag.  Az építtetők ma már szinte csak az árakat nézik, hol lehet olcsóbban kivitelezni. Azt azért érdemes tudni, hogy mindig van még olcsóbb ár, de mi az ami hiányozni fog az épületből, mivel fog kevesebbet tudni, az nem mindegy! Az új támogatási rendszertől azt várjuk, hogy az építtetők a döntéseiket az elérhető célok alapján fogják meghozni, ehhez igazítva az optimális megoldásokat! Az érdeklődőket ezeken túl megismertetjük nagyon jó, az energiafelhasználást érintő, optimalizálási programokkal, amelyek segítségével egészen pontosan, már a tervezés állapotában meg lehet állapítani, melyik a legoptimálisabb beruházás, és az milyen költségeket eredményez?

kooseptar.hu: – Hogyan alakul a program: kinek mikor érdemes kilátogatni?

K. J.: – Pénteken szakmai napot, konferenciát tartunk – építészeknek, mérnököknek, felhasználóknak, beruházóknak, valamint a szaksajtónak, többek között az energia hatékony épületek jövő évi támogatási rendszeréről, a műszaki tartalmi elvárásokról. Felszólal Bencsik János energetikai és otthonteremtési államtitkár is, valamint hazai szakemberek, jogszabály alkotók és nemzetközi szakemberek, ők mindannyian hasznos tapasztalataikat osztják meg a résztvevőkkel.  A konferencia részletes programja elolvasható a www.makesz.hu oldalon

Szombaton és vasárnap pedig a kiállítási térben folyamatos bemutatókkal várjuk mindazokat, akik 2011-ben és 2012-ben akár felújításban, akár új ház építésében gondolkodnak, legyen szó könnyűszerkezetes épületről, készházról, faházról, tégla házról.

A vásáron egyébként kiemelt téma lesz a 2011-től várható energiatakarékos építkezések és lakásfelújítások ösztönzését támogató pályázatok, lakásépítési koncepcióhoz kapcsolódó ajánlatok ismertetése, valamint az ezekhez kapcsolódó termékek bemutatása.

Újdonság és változás az előző évekhez képest, hogy a Budapest Kongresszusi Központ Pátria nagytermébe kerül a vásár.

kooseptar.hu: – A küzdelmekkel teli időszakban hogyan látja a szakma jövőjét?

K. J.: – A lakás- és épületenergetika, a megújuló források alkalmazása lehet a gazdasági válságból való kilábalás egyik húzó ágazata. Ezért a kiállítás és a konferencia fő üzenete az épületek energia szükségletének csökkentése, a megújuló és zöld energiaforrások hasznosítása, az energia felhasználás optimalizálása, a finanszírozások, ösztönző rendszerek, támogatások bemutatása

kooseptar.hu: – Bizakodónak látszik…

K. J.: – A kormány részéről készül a Komplex Épületenergatikai és Klímavédelmi program népszerű nevén a KÉK bevezetésének ütemezése, amely várhatóan az újtípusú ösztönző, és támogatási rendszernek köszönhetően lendületet ad az építési kedvnek, és ezzel új munkahelyeket is fog teremteni!. Továbbra is úgy látjuk, az energiahatékonyság lehet a fő szempont a továbblépéshez. Ezért mindenképpen tartalmasnak várjuk a vásárt, és azt reméljük, hogy sokan készülnek majd fel a 2011-es, 2012-es évekre, akár felújításban, akár építkezésben gondolkodnak. Hetven kiállítóval számolunk. A MAKÉSZ-tagsággal rendelkező cégek mellett – hogy csak példaként néhányat említsek – ingatlanforgalmazók, tervezők, gépészek, villanyszerelők, tetőfedők, nyílászárósok, hőszigetelősök is a kiállítók között szerepelnek majd. Összességében elmondhatom, hogy szeretnénk az építkezőknek segítséget nyújtani, mikor melyik döntést kell meghozni ahhoz, hogy jó elrendezésű, felesleges kiadásoktól mentes, optimálisan működő, energiatakarékos, esetleg passzívház szintű épületet készítsenek.

——–

Hozzászólások (0): megnézem

SZAKMA
Construma 2018 – ÉMI program

(sajtóközlemény) Az idei Construma szakkiállításon is tartalmas és érdekes témákkal várjuk az ÉMI standjára érkezőket. A szakmai és lakossági napokon is hasznos tudnivalókat, aktuális információkat hallhatnak szakembereink és meghívott vendégeink révén. Mindemellett látványos vizsgálati bemutatókat is megtekinthetnek az érdeklődők. Szerdai és csütörtöki szakmai programunkon MÉK-pontot kapnak a résztvevők. Várjuk az ÉMI kiállítói standján: A pavilon – […]

Construma 2018 – ÉMI program
2018. április 10. kedd
SZAKMA
Készházak | Milyen állapotban van egy 40 éves Falco-betonyp szerkezet?

Gyakran hajlamosak vagyunk a szocializmus érájában épített épületszerkezetek minőségét megkérdőjelezni, pedig számos területen semmi szégyenkezni való sincs. Egy szakvélemény kapcsán egy közel 40 éves könnyűszerkezetes épületet kellett véleményeznem. Több cikket is írtam betonyp témában, vélhetően ennek volt köszönhető a megkeresés is. Több helyen is feltártuk a födém- és falpaneleket és meglepődtünk, hogy mindenütt milyen épen […]

Készházak | Milyen állapotban van egy 40 éves Falco-betonyp szerkezet?
2016. augusztus 9. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább