Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. szeptember 25. szombat

Elkészült a 5. magyar minősített passzívház


Számos passzívház és passzívnak mondott ház épült Magyarországon, minősített viszont igen kevés. Örömmel tudatjuk, hogy elkészült az ötödik passzívház minősítés.

A dokumentumot már megkapták a tulajdonos-építtetők és a tervezők.

Az esemény hazánkban hírértékű, mivel az energiahatékony építkezés napjainkban fellendülőben van. Ezért minden  élenjáró kezdeményezés fontos és példaértékű. Az építőiparban tevékenykedők közül talán már nem is lehet találni olyanokat, akik ne tudnák, mi az a passzívház. Az internetes kereső-óriás a „passzívház” szóra fél másodperc alatt 33.400 találatot hoz. Ennek ellenére szeretnénk a passzívházak legfontosabb ismérvét kiemelni: „…működtetéséhez legfeljebb 15 kWh/m2év fűtési energia szükséges …”.

Építész:                     Sári Attila okl. építészmérnök

Ez az újabb, darmstadti minősítés számszerint az ötödik igazolja, hogy hazánkban is készülhetnek a magas műszaki követelményeket mindenben kielégítő passzívházak, amelyek nem csak a lakóinak biztosítják az igen gazdaságos és kedvező üzemeltetést, hanem a környezetbarát technológiának köszönhetően legalább 90 %-kal kevesebb CO2 kibocsátással működtethetők.

Hozzászólások (29): megnézem

  • Kálmán László

    2010. szeptember 25. szombat 08:43

    #73685

    Az egyik legjobb minősítés a gyakorlat, örülnénk ha a valóságban is megtudhatnánk, hogy mennyi lett a fogyasztás, és milyen fogyasztási szokások mellett, mert ez az igazi minősítés.
    Másodsorban nagy hiba, hogy a passzívháznál leggyakrabban csak a fűtésről hallani, ha csak ez kellene egy passzívházhoz, akkor már több száz is lehetne. A beruházási összeg legjelentősebb többletköltsége, ez egyéb tételekben van.

  • passzívház

    2010. szeptember 25. szombat 15:44

    #73690

    A ház szerintem nagyon béna. A passzívház tervezése, nem annyira különleges eljárás. Véleményem szerint. De gondolom Miklósnál a Megrendelő nekiállt interneten okosítani magát. Klasszikus este ez ma. És elvitte a munkát egy tehetségtelen építész. Legalábbis a ház….bár lehet a megrendelő tervezte.

  • Máté Ákos

    2010. szeptember 26. vasárnap 19:13

    #73710

    Tisztelt Koós Úr!
    Szeretnék kérdezni Öntől egy pár, számunkra problémás,kérdést építési engedélyek
    illetve szabálytalan építésekkel kapcsolatban.
    Az elsőfokú építészeti hatóság megállapította, hogy szabálytalan az építés, és bontásra rendelte. Felebezés történt a másodfokú hiányolta 37/2007.(XII.13)ÖTM rendelet 1.sz. melléklet 22. pontját.Az elsőfokú megállapítással különben egyet értet.Teljesen szabálytalan építkezés, előkertben nagy teljesítményű kazánok, építési telek 90%-os befóliázása folyamatos üzemeléssel.
    Másik kérdésünk az lenne, ha egy szabálytalanul épített, de mivel 10 évet meghaladta a fennállása, ezt megvásárolják, akkor az új tulaj üzemeltetheti e azt a fóliasátrat ami szabálytalan engedély köteles mivel 500 m2 feletti és 180 napon túl üzemel és építési telek ként veszik meg.Mivel gondolom, hogy fóliasátrat nem épületként vásárolják.Tehát a szabálytalanság megvásárolható e?
    Főleg fenntartható?

  • Boery

    2010. szeptember 26. vasárnap 22:15

    #73713

    [re=73690]passzívház[/re]: Ez a hozzászólás szerintem szándékos sértegetés és nem ide való. Nem a ház nem tetszik hanem az irigység az oka.Ezek az emberek akik ezt a házat szakmailag végig vitték már 4 Magyar minősített passzívházat tudhatnak maguk mögött. És azok ahonnan te ezzel nick névvel jössz csak azt érik el, hogy az átlag ember még mindig valamiféle elérhetetlen luxusnak gondolja a passzívházat.

  • V.Andrea

    2010. szeptember 27. hétfő 17:48

    #73734

    Tisztelt Olvasó!

    Szakdolgozatomat egy új energiatakarékos építészeti technológiáról írom, ezzel kapcsolatosan készítek egy kérdőíves kutatást. Kérem segítse a munkámat azzal, hogy kitölti és/vagy továbbküldi az alábbi linkről elérhető kérdőívemet!

    https://appi.bme.hu/survey/index.php?sid=56717&lang=hu

    Köszönettel:
    V.Andrea

  • passzívház

    2010. szeptember 27. hétfő 20:36

    #73736

    Üdv Boery ! Nem szerettem volna sértegetni. Nem Önnek szólt.
    Most az én tapasztalatom szól, de akinek nem inge ne vegye magára.
    S most elsősorban magán az „emberen” vagy mint „ügyfélen”, mint valami mérhető tényezőn fogok lovagolni.
    Túl vagyok én is pár -igaz nem minősített- passzívház tervezésen és ismerem Azt a megrendelői gondolkodást amit csak és kizárólag egy ütős, durva, határozott, folytonosan JÓL érvelő Kivitelező / Kivitelezőtervező tud eszközölni. Csak és kizárólag. Finom mérnöki/építész határozatlanság, mikor mi is keressük a választ……az a „nem tudás” jele a megrendelőnek. Pedig nem.
    Mindig vannak egyedi kérdések, egyedi megoldások ezek nem automatizmusok.
    De 10 ügyfélből 10 okos és türelmetlen volt.
    És egyre okosodtak. Elfogadtam.
    (Az építészek nem hóbortos dolgukból olyanok, amilyenek., Egy idő után minden építész a heti 5 napból 4-et egyeztet. Az ügyfél azt hiszi csúsztat a tervező, pedig vergődünk. Ki vagyunk szolgáltatva a hatóságoknak, a nem túl határozott megrendelői igények okozta folyamatos módosításoknak, a váratlan „csak egy kérdés” típus napi több órás telefonpartiknak. Ha kikapcsoljuk a telefont akkor az nem elfogadható. Milyen dolog az. Minden építész csúszik/csúszhat. időnként. De 1 – 2 !! hónap majd minden tervezőnél kell, hogy egy új páciens bekerüljön a rendszerbe. De ezt soha senki nem fogja bevallani.)
    KEDVES LEENDŐ ÉPÍTTETŐK : 1,5-2 HÓNAP !! MIRE A TERVEZŐ VALÓBAN LE FOG ÜLNI AZ ÖNÖK DOLGÁVAL FOGLALKOZNI. TEHÁT TERVEZÉSRE AZ ENGEDÉLYEK MEGSZERZÉSÉIG MINIMUM 6 HÓNAPOT RÁ KELL SZÁNNI !!!! MINIMUM.
    Kíváncsi volnék az elkészült állapotra és meggyőzhető vagyok. Ha a végeredmény megnyugtató, akkor „engedem”. És ha nem titok. M2/Ft ban milyen tartományban mozog az építési költség?
    üdv
    passzívház

  • TÜKE

    2010. szeptember 28. kedd 05:21

    #73741

    Üdv’ : nem minden „szépkorú” (63) csak kritizálja a fiatalokat !
    Próbálkozom a kérdőívvel! 🙂

  • Boery

    2010. szeptember 28. kedd 21:20

    #73746

    [re=73736]passzívház[/re]:
    Engem nem sértegetett, de a tervezőt annál inkább. És továbbra is egy nagy általános nick mögé bújik. Azonban aki a témában jártas pontosan tudja honnan fúj a szél …..
    A hozzászólás nagy része az én mezei gépészmérnök agyammal nem értelmezhető – biztos bennem van a hiba !
    Nm ár : Ha meg mondja forintra, hogy mennyi egy normál ház nm ára én is kiszámolom az enyémet.
    A ház az idei novemberi nyílt napon megtekinthető lesz.

  • csuliga

    2010. szeptember 29. szerda 09:15

    #73754

    SZERINTEM, lehet szepitgetni h ez a 3d nem elonyos, tulajdonkeppen a valosagban mashogy is nez ki, de ez a kep alapjan az a kovetkeztetes h az epulet kulsoleg egy vicc. A passzivhaz nem haz? Ugyanazok a kriteriumok nem ervenyesek mint egy atlagos csaladi haz tervezesenel? Lehet epiteszetileg (homlokzatkepzes, anyagok, formak stb.) is megfelelo passzivhazat epiteni?

  • csuliga

    2010. szeptember 29. szerda 10:17

    #73756

    Tehat egy passzivhaz kotelezoen csunya vegeredmenyt szul?

  • nekem

    2010. szeptember 29. szerda 10:29

    #73757

    Egy kérdés a beruházóhoz: ez a terv tetszik? Mert szerintem úgy néz ki mintha megnyomták volna egy Passzivház tervező szoftveren a „PASSZIVHÁZ AUTOMATIKUS TERVEZÉSE” gombot és ezt dobta ki a szoftver.

  • Elend

    2010. szeptember 29. szerda 11:37

    #73759

    [re=73756]csuliga[/re]: Nem, amennyiben a kompakt formákat nem minősítjük csúnyának.

  • csuliga

    2010. szeptember 29. szerda 12:30

    #73761

    Rendben. Koszonom. En csak azert vetettem fel ezeket a kerdeseket mert szerintem erdekes es ugyanakkor nagyon kenyes tema az hogy az epiteszet mennyire ervenyesul egy orokervenyu, es ugyanakkor sajnos manapsag nagyon a koltsegek fele huzo, latvany – beruhazasi ertek harcban. Ezzel nem azt szeretnem felvetni hogy egy epulet marpedig legyen szep es draga, meg hasznalhatatlan, sot, de viszont szamomra az sem elfogadhato hogy egy gepezetet epitsen valaki, aminek az esztetikai erteke kozelit a nulla fele, a koltsegek minimalizalasa erdekeben. Es itt talan az epitesznek van nagyon fontos szerepe, mert mindegy hogy melyik iranyba terunk le az arany – kozeputrol, ha leterunk…

  • passzívház

    2010. szeptember 29. szerda 18:52

    #73765

    Lehet szép is. DE nekem a nyugati félnyeregtetős formavilágú történetek jobban bejönnek. Szerintem a passzívházakat a phpp számítás miatt aggodalom teszi tönkre, de rendesen. Azt is egy ember írta :). (Vicc ). S mindezt az új tudomány papjai úgy adják elő -fórumokon -mint valami szentírást. De az a német pali, aki az egészet levédette = nagyon jó üzletember volt. (olyan baromság mint az ISo, dokumentálod, hogy hogyan dokumentálsz rosszul.). Plusz a gyártóknak is érdeke, a tervezőknek is érdeke, hogy betervezzenek ezt-azt. És nem „csak úgy”. Hanem mert kapok érte ezt-azt a gyártótól :). Senki ne legen már naív. És innét lesz a történet hiteltelen. Mármint mi mozgatja a tervezőket/kivitelezőket. De jó lesz, majd a rendszer kiforrja magát. (Az Országházat is le fogják szigetelni 30 cm vtg fújt PIR habbal, de kicsi lesz a rezsi, vicc. Így lesz passzívház a parlamentből.)

  • kjapp

    2010. szeptember 30. csütörtök 10:20

    #73770

    [re=73756]csuliga[/re]:
    lehet építeni így is, úgy is, mint mint minden házat:

    https://www.besthousedesign.com/2010/07/01/villa-nyberg-passive-house-concept-design-ideas-kjellgren-kaminsky-architecture

    https://www.vol.at/news/tp:vol:fertighaus/artikel/passivhaus-familie-mannas/cn/news-20070806-05115090

    https://www.calfinder.com/blog/green-remodeling/passivhaus/

    https://www.viebrockhaus.de/energiesparen/passivhaus/

    https://www.kjellgrenkaminsky.se/component/content/article/60-passive-house-museum.html

    de a tényői passzívház sem ronda

    a passzívház szerintem éppen nem gépezet, hanem jól átgondolt tervezéssel megépített olyan ház, amely az építése folytán nem igényel extra gépészetet.
    Mondom én, kinek semmi köze az építészethez, legfeljebb ilyen elvek alapján építtetek házat magamnak.

  • Boery

    2010. szeptember 30. csütörtök 21:37

    #73774

    [re=73757]nekem[/re]:
    Melyik terve tetszett gondolni ?
    A ház azért néz ki ilyen furán mert a telek tájolása nem igazán jó ( a telek oldalai 45 fokos szöget zárnak be az égtájakkal ). A szoláris nyereség miatt a nappali nagy üveg felületeinek délre kell nézni.
    Amúgy a ház tagoltság szempontjából koránt sem ideális passzívház forma.
    A ház kinézete meg – mint ahogy Miklós mindig megemlíti a házkritikák alkalmával – egyéni ízlés dolga. Nekem spec. a manapság divatos magyiterrán házak nem tetszenek – pedig van a szomszédságban belőle vagy egy tucat …..

  • passzívházépítő

    2010. október 7. csütörtök 23:34

    #74144

    Az ilyen hozzászólásoknak, mint – „A ház szerintem nagyon béna. A passzívház tervezése, nem annyira különleges eljárás. Véleményem szerint. De gondolom Miklósnál a Megrendelő nekiállt interneten okosítani magát. Klasszikus este ez ma. És elvitte a munkát egy tehetségtelen építész” – semmi értelme. Egy sommás vélemény, mely két sorban porig aláz valakit minden okfejtés nélkül. Körülbelül annyi kézzelfogható van benne, mint ha azt mondanám a hozzászóló egy képzetlen és tudatlan laikus.

  • passzívház minősítő

    2010. október 23. szombat 19:52

    #76647

    Több, mint 13 éves passzívház tervezői és minősítői pályafutásom alatt számtalan szebbnél-szebb passzívházzal találkoztam és találkozom naponta. Persze nekem sem tetszik mind, lényeg az, hogy a megrendelőnek tetszik. A kialakítások teljes palettája megtalálható pl. a https://www.passivhausprojekte.de nevű nemzetközi passzívház adatbankban, melyből egyértelműen kiderül, hogy egy passzívház nagyon is szép tud lenni.
    Azért, hogy ne vesszen el még egy ügyfél és sikerüljün szép és olcsó passzívházakat tervezni, aminek 2018 után nem nagyon lesz alternatívája, szeretettel meghívunk mindenkit az előreláthatólag 2011-től induló Minősített Passzívház Tervező tanfolyamra, mely 10 nap alatt a teljes tudás átadására vállalkozik elméletben és gyakorlatban. A tanfolyam egyes moduljai is látogathatók érdeklődéstől és előképzettségtől függően.
    A helyszín és az időpontok még alakulóban vannak. A Passzívház Kft. bloggjában már utal rá, itt lehet érdeklődni: https://www.passzivhaz.info.hu/passzivhaz/blog/
    Rövidesen a tanfolyam weboldalát is nyilvánosságra hozzuk.

    Szivélyes üdvözlettel
    Sariri-Baffia Enikő

  • TÜKE

    2010. november 10. szerda 08:01

    #77143

    [re=76647]passzívház minősítő[/re]:
    Talán a „nevemből” kiérződik, csak-csak „lokálpatrióta” vagyok !
    Amennyiben tudna valaki segíteni ,- Pécsett van passzívház ?- és ha igen, akkor hol ? Kutakodás közben találtam ezt : https://passzivhazak.info.hu/info.htm
    (de abban épp’ nincs pécsi ház említve.)
    Kösz’ ha segítene ebben bárki is !

  • Névtelen

    2011. január 5. szerda 10:45

    #78199

    […] […]

  • TÜKE

    2011. április 5. kedd 05:11

    #79534

    [re=73684]Szabadi Ferenc József[/re]:
    Senkit nem akarnék ennek a blognak az olvasásáról lebeszélni. Csak azoknak ajánlom, akik nem tudnának erről és esetleg érdekelné őket,vagy nincs idejük a tv.előtt annyi időt tölteni,mint én. Van egy ilyen műsor https://www.otthontv.hu/ abban vannak szakértői videók is. Lejjebb tekerve az oldalon kb. 5 téma is hallható pl. passzívházzal kapcsolatosan.

  • #80820

    […] aki itthagyott és mással folytatta, mert ott pontosan azt kapta, amit szeretett volna (mellesleg ő is megszólalt már itt, mint egy frissen minősített passzívház […]

  • Huszti István

    2011. június 22. szerda 11:25

    #80822

    [re=80820]A bizalomhiányról és a házi tervbarkácsolásról[/re]:
    Ne bánd.

  • Kiss Attila

    2011. október 3. hétfő 01:22

    #81907

    Passzív ház helyett nekem szimpatikusabb az autonóm ház megvalósítás. Persze fontos a külső design is.

TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda
SZAKMA
Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …

A Passzívházak 2016 sorozat eddigi írásaiban csupa rossz dolog került szóba, itt a végén kerüljenek szóba a jók is. A passzívházak Németországból kerültek hozzánk, közel 20 éves késéssel. A jelentőségük és különösen a hatásuk elvitathatatlan. Szélesebb körben való elterjedését, a szakmai közbeszédbe való bekerülését azonban nem a mérnök, szorosabban véve az építész társadalomnak köszönhetjük. Az építtetők […]

Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …
2016. december 8. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább