Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. szeptember 20. hétfő

Lapostetős villa Sátoraljaújhelyre

Egy korábbi házamnál már írtam, hogy ritka alkalom, ha egy építész teljesen szabadon dolgozhat. A megbízó azzal keresett meg, hogy számos lapostetős házat látott a honlapomon, amik nagyon megtetszettek neki. Ő is ilyen házat szeretne építeni Sátoraljaújhelyen, egy meglehetősen lejtős telekre. Egyetlen gondot említett, hogy azon a területen „nem engednek” lapostetős házat.

A megbízóm elment a város főépítészéhez és elmondta mit szeretne, aki erre azt mondta, hogy ha építészetileg megfelelő tervet nyújtanak be, akkor lehet lapostetős a tervezett ház. Elkészültek a tervek és be is nyújtottam a főépítésznek, aki átnézve őket azt mondta, hogy a tervek szinvonalasak, megépíthető.

A telepítést és a belső elrendezést alapvetően a lejtő iránya és egyben a panoráma, másrészt az ellenkező irányba mutató déli irány jelölte ki. A nappali és a szülői háló az északi panoráma felé, a 3 gyerekszoba viszont a hátulsó kert felé, déli irányba lettek tájolva.

Az igen keskeny és lejtős utca felől a telek egy 1,5 m magas támfallal kezdődik, így adódott a támfalgarázs elhelyezése. Első körben belül (föld alatt) összekötöttük a a felette lévő lakással, de olyan sok felesleges holt tér adódott a garázs szinten, hogy végül a megbízóm lemondott a fedett összekötésről és maradt csak a külső lépcső.

Az elkészült rajzokhoz még annyi kommentár tartozik, hogy az emeleti szint feletti felülvilágítónak csak az egyik oldala ténylegesen is felülvilágító, a másik a napkollektorokat fogadta be.

A


a

Hozzászólások (18): megnézem

  • Eszter

    2010. szeptember 20. hétfő 08:46

    #73602

    Kedves Miklós!
    A tervbemutatóban a lapostetős villa Sátoraljaújhelyen kellemes arányaival megnyerő épület lesz. Kérdésem : milyen módon oldja meg a tetők, teraszok hő- és vízszigetelését és a víz elvezetését?Kaphatnék erről pár tanulságos gondolatot, esetleg tuti szigetelő cég címét? Magam is építkezem/Budapest mellett és ezzel a gonddal küzdök.
    Köszönettel : Eszter

  • Molnár László

    2010. szeptember 20. hétfő 10:12

    #73603

    Két dolog: belmagasság és csapadékviz elvezetés/eltérités.
    A 2,74-es belmagasság szerintem alacsony egy ilyen szinvonalú házhoz. Az évenként már szokásos özönviz szerű esetén mindhárom gyerekszobát elönti a hegyoldalról leömlő viz, ha nem gondoskodnak/terveznek be megfelelő védelmet ennek elkerülésére.
    A harmadik: a három gyerekszobához van egy zuhanyzás fürdőszoba, mig a szülői hálóhoz egy kétszer akkora (kád+zuhanyzós). Nem tudom, hogy ezt kellően átgondolták-e.
    Molnár László

  • tanonc

    2010. szeptember 20. hétfő 11:45

    #73604

    Belmagasság szerintem elmegy. Ez megszokás kérdése, és a 2,74 azért nem olyan borzasztó pici…
    A káddal egyetértek, az igényeket nem ismerve, tényleg logikusabb lenne egy nagyobb közös és egy kisebb privát szülői fürdő. Persze elképzelhető, hogy határozott igény volt ez így, de a következő tulaj könnyen lehet, hogy ennek az átépítésével kezdi majd.

  • zoli

    2010. szeptember 20. hétfő 18:33

    #73617

    A hegyoldalból lefutó esővíz valóban egyenes a házban állna meg, viszont ez meglelelő támfalazással, drénezéssel kivédhető. Egy ilyen elegáns vonalvezetésű háznál én a konyhát és az ebédlőt egy nagyobb méretű üveg tolóajtóval nyitottam/kapcsoltam volna össze. Jó a nagy ablakfelületek árnyékolása az ablakok feletti kiugró párkányokkal. Igényes kidolgozás, szép munka.

  • bobo

    2010. szeptember 20. hétfő 21:16

    #73619

    A szülői gardrób a folyosón lesz? Vagy a hálót telepakolják szekrényekkel?

  • Resznyák Áron

    2010. szeptember 21. kedd 22:21

    #73633

    Tisztelt mindenki!

    Egy végzős Jáky szakközepes diák vagyok, így kérem figyelembe venni a véleményemet.
    A ház szerintem nagy jól néz ki, és nagyon elegáns. Nem igen láttam ilyen jól kinéző modern házat mostanság. Ez a ház Salgótarjánban van, ezzel gond nincs, csak szerintem a helyhez nem illik az ennyire modern.(utca képtől függ) A maga nemében jó. Alaprajzi kérdések is meg fogamzódtak bennem. Egyik ilyen a már említett konyha, étkező. Szerintem ezt jobban át lehetett volna gondolni és nem a közlekedő végébe berakni csekély természetes fény mellé. Pl.: A konyhával egybe kötve nagyobb ajtóval és egy kicsit jobb terasz kapcsolattal. Én még egy 150/150 es ablakot is használnék a terasz/erkély felé mert eleve 3,00m magasan van és oda a kutyase lát föl az étkezést ilyen szempontból nem zavarná, és nagyobb kilátást tenne lehetőé.
    A másik az a homlokzat, ahogy észrevettem az utcafronton a konyha ablak elég esetlen módon van megoldva nem illik a sarkon lévő üveg felülethez. Főleg ezt látja mindenki. A sarkot sikerült szépen igényesen megoldani, de a konyha nem jött össze szerintem, úgy ahogy össze tudott volna jönni egy szép egységes homlokzatként.
    A vízgyűjtő hátul az tényleg nagy kérdés. Szerintem ott a kivitelezőn múlik a legtöbb. Tényleg mekkorát rak be, és hogy alakítja ki. Ha ott valami eldugul, szivárog akár az egész házat tönkre tudja tenni azt meg senki nem szereti/szeretné.
    Részemről talán ennyi lenne. Remélem érdemben tudtam hozzá szólni a témához.
    (A hibákért utólag is elnézést csak szakközepes vagyok.)

  • tanonc

    2010. szeptember 22. szerda 09:25

    #73640

    [re=73605]Koós Miklós[/re]: Az rendben, de már most szinte hallom a három gyerek nyiffogását, hogy kádfürdőt akarnak… 😀 Vagy csak magamból indulok ki…? Víztakarékosság ide vagy oda, néha azért nem rossz hátradőlni egy nagy kád forró vízben. Kivéve, ha anyukáék hálóján át vezet az út. Persze lehet élni kád nélkül, én is képes lennék rá, csak a „van, de mégsem” bosszantana nagyon. 😀

  • dyro

    2010. szeptember 24. péntek 08:39

    #73670

    Üdv Mindenki!

    Szerintem a 2,74 egyáltalán nem alacsony, és feltehetőleg van oka hogy akkora. A másik dolog, hogy ez a terven van így, hogy a valóságban mekkora lesz, majd úgyis akkor dől el, amikor jön a mester, hogy minek vágni a téglát, ne tegyük fel az egész sort?

    A vízelvezetést egyértelműen meg kell oldani, oda kell majd figyelni rá, de ez nem biztos hogy ennek a tervnek a feladata lett volna.

    Az viszont, hogy Salgótarjánt és Sátoraljaújhelyt összekeverik… ennyire azért legyen már türelme az embernek végigolvasni a szavakat…

    Ja, a kád: nem látszik a fürdő pontos mérete, de talán még oda is befér a kád, ez is majd építés közben fog véglegesedni szerintem. Nagyobb gyerekfürdőt a szülői blokk és két gyerekszoba megcserélésével lehetett volna kialakítani, de ez gondolom ugyancsak építtetői kérés volt, mint a zárt külön konyha. (a tolóajtó azonban nem rossz ötlet!!)

  • Resznyák Áron

    2010. szeptember 25. szombat 19:05

    #73693

    Bocs [re=73670]dyro[/re]: Bocs tényleg igazad van. Tévedni emberi dolog.

  • meregzsakk

    2011. május 26. csütörtök 08:05

    #80430

    Sziasztok!

    Tetszik az épület, de nem is igazán erről kérdeznék..

    Egy sík telekre építhető lapostetős ház 5m-es építménymagassághoz? Olvastam róla valami olyasmit, hogy a homlokzat átlagértékének kell lenni 5 m-nek. Ettől mennyivel térhet el?

  • meregzsakk

    2011. május 26. csütörtök 09:19

    #80431

    Még annyit kérdeznék, drágább lapos tetős házat építeni, mint sima nyeregtetőst?

  • meregzsakk

    2011. május 27. péntek 06:43

    #80448

    Köszönöm a választ!

    Azon továbbra is gondolkodom, hogy vajon melyik építkezési mód kerül több pénzbe, a lapostetős, vagy a nyeregtetős? Ugye a lapostetőnél brutál szigetelés kell, mindenféle réteggel, de igazából ezt a nyeregtetősnél sem (ha tetőteres) hagyhatjuk el (pár réteget leszámítva). Viszont nincs plusz költség a tetőszerkezethez+cserép.

  • meregzsakk

    2011. május 27. péntek 10:02

    #80450

    Valóban nem ettől függ, hogy ilyet építtetek-e, vagy nyeregtetőt. Csak elgondolkodtam azon, hogy vajon van-e felára ennek a fajta építészetnek. Pl annak okán, hogy „ritka, mint a fehér holló”, nyilván a szakemberek sem adják olcsón „magukat”.
    Arra vagyok kíváncsi, hogy nagyjából azonos alapterületű, tömegű épületnek különböző tető kialakítással van-e komolyabb költségeltérése?
    Ha esetleg sokkal drágább, elgondolkodnék azon, hogy nem-e ésszerűbb ebből a pénzből plusz négyzetmétereket adni az alapterülethez.

    Üdv

  • Tervkritika 122 | már engedélyezve van

    2015. január 27. kedd 15:00

    #99860

    […] egyenes, egykarú lépcső formája és elhelyezése miatt kicsit a Sátoraljaújhelyre tervezett villa közlekedési rendszerére emlékeztet az elrendezés, bár itt jóval nagyvonalúbb és jobban […]

  • #109313

    […] lépcsővel, mert erre történ konkrét utalás. Nem tudom melyik tervről származik, vélhetően erről (vagy erről). Nos az egykarú lépcső több következménnyel jár, mint a többi lépcső. A […]

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább