Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. szeptember 4. szombat

Közösségi média | iwiw, Facebook

Az un. „közösségi média” legtöbbünk számára az iwiw-vel kezdődött. Én valamikor még a legelején, 2004-ben kaptam meghívót Budai Gergő barátomtól, azon nyomban regisztráltam is, majd miután hetekig, hónapokig nem történt semmi érdemleges, el is felejtettem, majd pár évvel később valaki megint meghívott, hogy regisztráljak. Meg is próbáltam – természetesen a saját nevemmel, ahogy másutt is – de kiírta, hogy már van ilyen regisztráció. Mi a fene, egyből meg is néztem, hát nem saját magam voltam? Totál elfelejtettem. No kb. akkor ugrottak rá tömegesen 2006-2007 táján, ami egybe esett szerintem az itthoni internet penetráció robbanásszerű növekedésével (cca. 2005-2006 környékén kezdtek anyukák, apukák, nagyik és nagypapák, legvégül az építészek és más internet analfabéták is pl. emailt használni).

Szóval hónapok alatt hirtelen bejelentkezett sok száz ismerős, mi több sajátos vadászat indult, hol lehet minél több ismerősre szert tenni, mintha annak önmagában lett volna értelme? Amennyire próbáltak a különféle internetes aktivitásuk során anonimek maradni és mindenki valamilyen nicknéven jelentkezett be fórumokra, ahol aztán csak véletlenül derült ki, ja őt ismerem, nos szóval a nagy titkolózás mellett a személyes adatlapok felértek egy komplett önéletrajzzal, kiegészítve a legfontosabb személyes adatokkal. Úgy adták meg önként az adataikat, mintha kötelező lett volna, pedig nem volt az. Az idő tájt volt egy programozó srác, aki készített egy kis alkalmazást, amivel ki lehetett exportálni az összes ismerősünk megadott adatát, anno én is így jutottam egy jó adag cím és telefon listához.

Nos eddig nem is lett volna baj, időnként bejelölt valaki, nagy ritkán írt valaki, hogy nahát, hogy tégedet is megtaláltalak és aztán általában ennyiben is maradt az egész. De aztán elkezdtek mindenféle kiegészítő alkalmazást fejleszteni az iwiwhez, ami viszont már sokkal kevésbé tetszett. Még ez sem lett volna baj, de az ismerősök elkezdték küldözgetni a legkülönbözőbb, hülyébbnél hülyébb meghívókat, városszavazásokat (amit a mai napig nem tudom, hogy mi lehetett). Azonban ahelyett, hogy válogatottan, a korosztályuknak és vélhető azonos érdeklődésű ismerősöknek küldték volna ezeket, egyszerűen kiküldték a teljes címlistájuknak. Párszor megpróbáltam jelezni, hogy én ebből kimaradnék, de hiába.

Be kellett látnom, hogy az iwiwnek az ég világon semmi értelme. Legalábbis számomra. Ha 12 éves tinilány lennék, talán, de szerencsére nem vagyok az.

Közel 15 éve használom az internetet, részt vettem számos nagy forgalmú fórumban, nem ijeszt meg a forgalom, de az értelmetlenséget nehezen tűröm. Aztán végiggondoltam magamban, hogy tulajdonképpen mire is kell nekem ez az egész, tudom valamire értelmes módon használni, tudok-e minőségileg magasabb szintű kommunikációra bárkivel is? Mindenre „nem” volt a válasz. Minden bejelentés nélkül töröltem a profilomat és a közel 350 ismerőst. Az azóta eltelt cca. 1,5 évben még soha egyetlen percre sem éreztem, hogy jó volna ismét regisztrálni. Aki esetleg csak iwiw profilt adott meg magáról, azt olyannak könyveltem el, akivel nekem nincs dolgom, átugrottam. Csak az ő kedvéért nyilvánvalóan nem fogok regisztrálni.

Aztán jött a Facebook, először angolul, majd magyarul. Bár sejtettem, hogy ugyanaz, mint az iwiw, de mivel nem szeretek valamiről úgy ítéletet mondani, hogy magam ki sem próbáltam, így beregisztráltam. Nem vagyok türelmetlen, nem vontam le azonnal végletes tanulságokat, csak figyeltem. Trendi, muszáj ott lenni…olvastam. De miért is? Talán mert nem regionális, hanem interkontinentális. Be lehet jelölni ismerősnek Bill Gates-t. Hogy mire jó, mindez? Nem tudom.

https://platform.ak.fbcdn.net/www/app_full_proxy.php?app=65496494327&v=1&size=z&cksum=f921954477453c043022edf9c3bc62d5&src=http%3A%2F%2Fimg.6waves.com%2Fgive-hearts%2Ffeed%2Fbd5a363e08de47b5d91f294128c45459.jpgPersze értem én, a fb nem iwiw, annál sokkal több, mert nem napi 15 percedet akarja elvenni az életedből, hanem órákat. Már akinek van ennyi ideje azt figyelni, hogy a 200 ismerősének mi tetszett és azt tovább ajánlja az ő ismerőseinek, miközben hozzászól az ajánlott linkhez. Csoportokhoz csatlakoznak és órákat töltenek el, hogy a feltöltött fotókon megjelöljék ki kicsoda? Mindezt csak az tudja nyomon követni, aki szinte csak ezt nézi az interneten egész nap. Erre meg kinek van ideje? 25 év alatt ezek nyilván csábító perspektívák, de nyilvánvalóan nem az én korosztályom használja elsősorban. Tőlem nyugodtan küldözgethetnek egymásnak szíveket, virtuális ajándékokat.

Ezek mind nem érdekesek, mert ha nem akarok értesülni róluk, nem fogok. Viszont a fb-ot is elérte, amitől tartottam. A közösségi hálót és kapcsolatrendszer felhasználják közönséges spammelésre, ami még érthető is, de ami már kevésbé, hogy az egyes tagok aktív spammelőkké válnak, miközben arra akarnak rávenni, hogy vegyek részt valamilyen idióta szavazáson, sorsoláson, nyerjek wellness hétvégét, stb. Ugyanazok, akik egyébként  fel vannak háborodva, ha betéved a postaládájukba egy kéretlen levél.

Számomra elérte a fb-ot az, amitől tartottam. Ismét fel kell tennem a kérdést, hogy mire is jó nekem ez? Miért levelezgessek tök ismeretlenekkel, akik ismerősnek jelöltek be? Miért kell felszólítanom a címlistámon lévőket, ha még egyszer wellness hétvégét ajánlanak, törlöm őket? Szóval kell ez nekem?

Ismétlődik az iwiw esete. Azonban valamiben különbözik a szituáció a korábbitól. Leginkább abban, hogy közben elindult és szépen működik a kooseptar.hu blog-honlap, napi 1000-1300 állandó olvasóval és nyilvánvalóan szeretném, ha még többen lennének. Kiváncsi voltam, hogy ebben vajon segít-e a fb? Egyenlőre ennek semmi jele, ahogy a Twitter sem hozott látogatót, úgy a facebook sem. Direkt megnéztem most a google analytics-et, az elmúlt 30 nap közel 35 ezer látogatójából 246-an érkeztek a facebookról. Ezt a számot nem kell kommentálni. Nyilván kell hagyni neki kifutást, de ez nem az, amire érdemes volna ennél több figyelmet fordítanom.

A másik dolog amiben különbözik az iwiwtől, hogy a széles elterjedettsége miatt igyekeznek mind több helyhez hozzákapcsolni. Ha pl. a méltán népszerű hg.hu-n szeretnék hozzászólni, akkor azt már csak egy facebook account birtokában tudom megtenni. Egyrészről jó, hogy olyan fórumot működtet valaki, ahol a minimális leinformálhatóság is megjelenik, de ugyanakkor elég ijesztő is számomra, hogy ilyen árukapcsolásban kell részt vennem. De nem ez az egyetlen, egyre többször futok bele olyan nem fb alkalmazásba, amelyik fb accountot kér a belépéshez.

Időközben elindítottam a kooseptar.hu saját fb profilját és ma már látom, hogy valószínüleg azt kellett volna egyedül. Mindenesetre meglátom hogy pár hónap alatt hogyan alakul, melyik lesz több, az ismerősök száma vagy a kooseptar.hu „rajongóinak” száma? Hosszú távon, azt hiszem ez utóbbit fogom megtartani és magam kiszállok, de legalábbis teljes mértékben elérhetetlenné teszem a saját profilomat mindenki számára.

A Facebook kezd vészesen beépülni mindenhová, akárcsak a Google. Igazából nem is nagyon látjuk ennek a veszélyeit. Nekem nyilván már nem kell attól tartanom, hogy egy állásinterjú előtt vajon mit olvastak rólam a fb-n (no nem mintha félnem kellene valamitől is), mert már nem fogok állásinterjúra menni, sőt attól sem kell tartanom, hogy idővel nevet kellene változtatnom, ahogy pl. Eric Schmidt, a Google vezére vizionálja eléggé álszent módon, hiszen nincs még egy olyan cég a világon, amely annyit tudna rólunk, mint a Google.

Ráadásként itt a facebook, ahol aztán a legtöbben a teljes életüket a nyilvánosság elé tárják. A nagyobb probléma azonban itt inkább az, hogy ez már nem web, hanem egy internetes alkalmazás, aminek a pontos működését, kimeneteit már végképp nem ismerjük és még kevésbé tudjuk kontrollálni.

Elég ha ara gondolunk, hogy milyen procedurával jár egy teljes account törlése, mert ha nem vagy elég körültekintő, akkor hiába törlőd a profilodat valahonnan, az oda feltöltött anyagaid, hozzászólásaid továbbra is elérhetőek maradnak. Szóval csak óvatosan!

Kis olvasnivaló a témához

Százmillió Facebook-felhasználó személyes adatait (név, a közösségi oldalon használt becenév, emailcím, telefonszám) gyűjtötte össze a Skull Security biztonságtechnikai cég egyik szakértője, Ron Bowes, majd az ezeket tartalmazó, 2,8 gigabájtos adatbázist szabadon letölthetővé tette [1]. A Pirate Bayen most is több ezren töltik le a torrentfájlt.

Mindezt teljesen legálisan, a közösségi oldalon nyilvánossá tett adatok [2] összegereblyézésével érte el, amire egy speciális gyűjtőprogramot írt. Bowes ezzel azt akarta megmutatni, mennyire könnyelműen bánnak az emberek a neten a személyes adataikkal, és a Facebook mennyire elhanyagolja, hogy adatvédelmi tudatosságra nevelhe felhasználóit.

Bowes azt mondta [3] az PC Worldnek, ijesztő, ahogyan a Facebook a felhasználói adataival bánik, egy név és egy url birtokában még a legmagasabb szintű adatvédelmi beállítások mellett is nagyon sok mindent lehet kibányászni egy emberről. Ugyan van lehetőség a Facebookon úgy létezni, hogy a nyílt adatbázisból törli magát az ember, de így gyakorlatilag lehetetlen lesz őt megtalálni az újonnan csatlakozott ismerőseinek.

Bowes kutatása alapján kiderült az is, hogy gyakorlatilag semmit nem ér, ha egy felhasználó kikapcsolja a profilja kereshetőségét: ha csak egy olyan ismerőse van, aki ezt az opciót bekapcsolva hagyja, ő maga is láthatóvá válik a keresők előtt.

[poll id=”40″]

Hozzászólások (11): megnézem

  • Ujvárosi Zsolt

    2010. szeptember 4. szombat 12:17

    #73382

    Teljes mértékig egyetértek. Az iwiw-re még regisztráltam, majd kb. másfél év múlva töröltem magam. A többi közösségi portált meg elejétől hanyagolom, kiválóan megvagyok nélkülük.

    Elég humoros, hogy bár tetszik ez az írás, ezt itt is csak a facebook-on keresztül nyilváníthatnám ki. Hát nem! Mindig is utáltam az árukapcsolást.

  • Ujvárosi Zsolt

    2010. szeptember 4. szombat 18:23

    #73387

    [re=73386]Koós Miklós[/re]:
    Na persze, aki idejön olvashatja. Egyébként sem kritikának szántam a megjegyzést.

    Csak ugye az írásod úgy fejeződik be, nyilván nem a te hibádból, hogy akinek tetszik, az regisztráljon a facebook-on. Magyarul önkéntelenül azt reklámozod, amit joggal bíráltál.

    Egyébként kár lenne erre több szót vesztegetni, sokkal nagyobb prolémám egy olyan 3 egész szobás, plusz nappalis családi ház tervezése, aminek kivül kicsinek, belül nagynak kell lennie és a tetejében rengeteg a kötöttség, nem csak az OTÉK-nak, meg a helyi építési szabályzatnak, a telek kedvezőtlen adottságainak, hanem az éppíttetőnek is meg kellene felelni, amennyiben legyen korszerű főleg az energiagazdálkodást illetően, de az anyagi fedezete igen-igen szűkös, pláne, mert amije van, az nagyrészt nem mobilizálható.

    Gondolom, nem csak nekem vannak ilyen gondjaim.

  • grin

    2010. szeptember 7. kedd 00:31

    #73430

    Nos, a szavazáson nincs az, amit szavaznék, ti. „a FB egy kommunikációs eszköz”.

    Azért pár dolgot hozzá tennék a FB védelmében (az iWIW meg az elődje a WIW védelmében semmit nem hoznék fel, mert egyrészt megvette a matáv, és azóta teljesen értelmetlen, másrészt amikor már nem csak egy kávét ittam, míg bejött egy lap, hanem meg is reggeliztem, ott hagytam):

    A FB komplex rendszer, használni tudni kell. például nekem minimális spam jön be. mért?
    Mert nem nyomogatok LIKE-ot minden baromságra (like = engedélyt adsz valakinek, hogy neked üzenetet küldjön), mert az összes ostoba játék tiltva van (kis iksz az üzenet tetején, utána teljes blokkolás), a szóf*sásos ismerőseim szintén (kis iksz az üzenet tetején, stb).
    Másrészt semmi olyat nem adok meg a FB-on amit amúgy nem adnék meg. Senkinek semmi köze a magán adataimhoz, nincs előnye, ha megadom, ezért nem adom meg. Enélkül is lehet teljesen jól használni.
    Aztán nem kell minden elolvasni sem, bár nekem napi 5 perc átfutni, ha épp kedvem van hozzá.

    Aztán az ember nem klikkel be mindenkit ismerősnek, mert akit beklikkelsz, az minden adatodat látja plusz mindenedbe bele tud írni plusz mindenütt tud neked üzenni. Különösen nem klikkel be az ember idiótákat… nagyon zavaróak.

    Előnyei. Nos, számomra leginkább az, hogy fejben tartja az ismerőseimet, bármikot fel tudom venni velük a kapcsolatot, HA KELL. Vagy ők velem. Szokott kelleni, működik. A hírek között gyakran kapok érdekes vagy fontos szakmai infókat, linkeket. Tudom, kábé mi újság azokkal, akikkel ritkán találkozom.

    És napi 5-10 perc után mást kell egyszerűen csinálni.

    Ja, és SOHA nem játszani semmi barom FB játékkal, kvízzel, meg hasonlóval.

  • grin

    2010. szeptember 7. kedd 07:12

    #73436

    Forradalom? Nem, semmi forradalmi nincs benne, egy social network a tömegben. Nem azért emelték ki, mert forradalom, hanem mert a s.n. népszerűsége csakis a tagjaitól függ, és ennek épp a tagszáma elérte a kritikus határt, ők pedig jól tolták alá a funkciókat. (Az Orkut pl. ebbe halt bele: nem tolták alá az új funkciókat. Sok más hálózat meg nem korlátozta eléggé a idiótákat. A FB ebben egy elég jó egyensúlyt tudott eltalálni.)

    De igazából semmiféle egyedi ötlet nincs benne (pontosabban a külső alkalmazások az lehetne, ha nem pont ez lenne az a funkciója, melyet soha nem használok). Tkp. ezt már mind más kitalálta.

    Nekem a wiw is jó lett volna, ha nem lett volna fenntarthatatlan, és emiatt nem kell tele—–ni reklámokkal (ezért nevezték át, mert a régi ToS nem engedte a reklámokat). Azt tudta, amit az ember használ: ismerősöket keresni és találni. A többi nagyrészt sallang.

    „Egy kommunikációs platform a sok közül.” +1 🙂

  • Újabb lépés egy boldogabb világ felé …

    2010. szeptember 9. csütörtök 16:05

    #73470

    […] sor, hogy az iwiw után a Facebookot pusztán kíváncsiságból próbáltam ki, de a közel egy éves tesztidőszak sem tudott meggyőzni arról, hogy nekem erre személyesen szükségem lehet.  A honlapok fb oldalait és a koos.hu-n […]

  • TÜKE

    2010. október 21. csütörtök 06:14

    #76417

    ma (10/21) kaptam ezt az üzenetet(iwiw-ben)
    Kérik a készítői, hogy „népszerűsítsük” (?)
    https://www.youtube.com/watch?v=UyGQO10w6l4
    (szerintem kimaradt belőle ? https://nol.hu/mozaik/ketszazezer_sms_masodpercenkent
    Hát, annyit.
    (most írjam , hogy a hétfőn megnyíló pécsi könyvtárban már 50%-os áron iratkozhatok be ?… ) – mint „szépkorú”… 🙂

  • TÜKE

    2010. november 28. vasárnap 13:03

    #77611

    Egy újabb vélekedés a Facebookról.
    https://nol.hu/tud-tech/20101127-lyikas_facebook_
    [ Hogy pl. az iWiW-ben kinek milyen ismerősei vannak ?- (nem tudom) az én ismerőseim körében annyi az üzenet az iWiW „Hírfalon”- hogy jó párukat ki kellett zárnom!- ne kelljen látnom. (stb.)]

  • TÜKE

    2010. november 28. vasárnap 13:05

    #77612
  • Google+ minusz

    2011. november 1. kedd 12:00

    #82251

    […] jelezni, hogy nincsenek ismerőseim az iwiw-en, sem a facebookon, nincs követőm és én sem követek senkit a Twitteren. Nem akarok tag lenni a […]

TECH
A koos.hu újabb próbája a facebook-kal

3 év kihagyás után, pár hete ismét ott vagyunk az fb homokozójában. No nem változott a véleményem azóta sem, viszont többen írtak, hogy miért nem jelenünk meg ott. Gondoltam adok ismét egy esélyt ennek az egésznek, aztán majd meglátjuk.  https://www.facebook.com/kooseptar.hu

A koos.hu újabb próbája a facebook-kal
2014. november 25. kedd
TECH
Teljes megújuláson esik át a koos.hu

2007-ben, majd 2010-ben volt a legutóbbi tartalmi és grafikai megújulás, így időszerűvé vált egy következő nagygenerál. Ezúttal azonban komolyabb átépítésre kerül sor, hiszen nem pusztán arról van szó, hogy hány hasábban fog megjelenni az oldal, hanem hogy eltűnnek a hasábok. A kooseptar.hu működésében és megjelenésében szeretnénk korszerűek maradni, de ugyanakkor elvetünk számos ma divatos megoldást. […]

Teljes megújuláson esik át a koos.hu
2014. szeptember 13. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább