Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. augusztus 31. kedd

MÉB 63. | Ornamentika blog

„Díszítőmotívumok, természeti formák, történeti stílusok – ahogyan a 19. század építészei látták. A projektblogban nyomon követhető egy képzőművészeti könyv születése a kezdetektől a megvalósulásig, az ötlettől a kivitelezésig.” Ez az önmeghatározása a Katona Júlia által szerkesztett Díszítmények és ideák ornamentika blognak.

Mit érdemes tudni Rólad?

https://images.inda.hu/ze/zebe/10885_41a8d880_m.jpgMűvészettörténész, muzeológus vagyok, munkahelyem a Magyar Nemzeti Galéria, ahol múzeumi informatikával (digitalizálás, elektronikus műtárgynyilvántartás, múzeumi ügyvitel) foglalkozom jelenleg informatikai osztályvezetőként. A hivatalos elfoglaltságaim annyiban kapcsolódnak a bloggoláshoz, amennyiben használomra válik az a tudás, amit a múzeum weboldalának fejlesztése során sajátítottam el pár évvel ezelőtt. Kutatási területem művészettörténészként az ornamentikatörténet, ornamentikaelmélet, azon belül is a 19-20. századi mintakönyvek csoportja. Kissé személyesebb megvilágításba helyezve ezt a területet, úgy is fogalmazhatnék, hogy az ornamentikával való foglalkozás nálam egyfajta belső késztetés, évek óta jelen lévő lelki szükséglet. Az ornamentikáról nem csak olvasok, írok és gondolkodom, hanem „művelem” is. Pár évvel ezelőtt, 2000 és 2003 között díszítőművészeti játékok tervezésével és kivitelezésével foglalkoztam (ez futott ZEBE Játékkereskedés név alatt, innen is a nickname), valamint L’ombelico fantázianév alatt iszlám geometrikus mintákkal díszített függődíszeket készítettem papírból. E két nagyobb volumenű munka folyamán tanultam meg például számos iszlám geometrikus alapmotívum főként kézzel és kisebbrészt grafikai szoftverrel történő szerkesztését. Ugyanebben az időszakban jelent meg Kreatív díszítőművészeti mintakönyv című munkám is a Typotex kiadónál, amelyben különféle művészeti stílusok és korszakok jellegzetes díszítőmotívumainak rajzolására inspiráltam az olvasókat. Az akkor elsajátított tudás és tevékenység ugyanolyan értékkel és jelentőséggel bír számomra mint a 19. századi mintakönyvek művészettörténeti szempontú, tudományos igényű feldolgozása. Valahogy így.

https://www.typotex.hu/upload/book/74/mintakonyv.jpg

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Az ornamentika-blog egy kísérletként indult. A Díszítmények és ideák vonzásában című most megjelent ornamentikatörténeti könyv születését hivatott nyomon követni. Tulajdonképpen arra voltam kíváncsi, hogy egy szerintem igen speciális szakterület (a díszítőművészettörténet 19. századi mintakönyveinek vizsgálata) populárisabb hangvételű bemutatása mennyi szakmán belüli és kívüli érdeklődőt képes vonzani ezen az online kommunikációs felületen keresztül. Kiderült, hogy az ornamentika témája iránt önmagában véve nagyon is sokan érdeklődnek, pl. a Facebookon nyitott, a blog posztjait követő ornamentika-oldalnak több mint 100 rajongója van, ami mindenképpen biztató.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Saját ötlet volt, szerintem kommunikációs szempontból nagy lehetőségek vannak benne.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Igyekszem hetente 1 bejegyzést írni, ez legutóbb pl. 2 egymást követőt eredményezett, de  van úgy, hogy egy hét kimarad. Azért elmondható, hogy átlagban hetente 1, havonta 4 írásom jelenik meg.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Mint előbb kiderült, ez nem egy aktualizált, külső eseményekre reflektáló blog, hanem saját „szerelem”, a témákat én határozom meg, a rájuk irányuló figyelemben azok tálcán kínálják magukat. Számomra mindegyik bejegyzés egy-egy kedvenc témámhoz kapcsolódik. A legsikeresebb az emberi testet mint díszítményt bemutató írás volt (Nagyon bizarr – az emberi test mint díszítmény).

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Kb. 400 havonta

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

A heti átlag egy blogbejegyzést tekintve általában két ütemben készítem el az anyagot, az egyik alkalommal a képeket válogatom, méretezem, a másik napon pedig a szöveget írom és horgolom össze a képekkel. Ez úgy hetente 2-5 órát vesz igénybe, néha többet is, hiszen a bejegyzést követően a facebookon is frissítem az ornamentika-oldalt. Az adminfelülettel való birkózás is sok időt vesz igénybe, ezzel mindig többet bajlódom, mint magukkal az alapanyagokkal. Ezen kívül próbálom egyre több helyen is ismertté tenni a blogot, bár erre mindig csak rapszodikusan jut idő, meg rengeteg függ az életem alapértelmezett eseményeinek menetétől is, értem ezen népes családomat és a munkahelyemet is.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Talán pont erre jut a legkevesebb idő; ismerek olyan bloggert, aki már régóta ismerősöm és el kezdett bloggolni, de a bloggoláson keresztül még nem tettem szert személyes ismeretségre, azonban remélem, ez is bekövetkezik.


Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

A blog eredeti célját úgymond már elérte, hiszen nyomon követhető benne a Díszítmények és ideák vonzásában című könyv születése az ötlettől a megjelenésig. Ettől a ponttól kezdve a blogot szeretném általánosan a díszítőművészeti témák virtuális felületévé tenni, így természetesen folytatni. Az ornamentika-blog ebben az évben annyiban kapcsolódik még aktuális eseményekhez, hogy a könyvbemutatót kísérő kiállítást is prezentálja 2010 novemberében (Magyar Képzőművészeti Egyetem, Aula https://www.mke.hu/). Mivel a szisztematikus  ornamentikakutatás művészettörténeti szemszögből még meglehetősen kezdeti fázisában van, rengeteg megismernivaló anyag vár még magára mind tárgyi, mind elméleti értelemben. Ezért az ornamentika-blogot egy nyíltvégű projektnek tekintem, amihez remélem, más területekről is csatlakoznak majd érdeklődők. Személyes megfogalmazásban: a blog addig tart, amíg engem ez a téma mozgat.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem kiadásában megjelent könyv 2010 szeptemberétől elérhető az intézmény Könyvtárában. A könyvbemutató ez év őszén egy 19-20. századi mintakönyveket és mintalapokat bemutató kiállítás keretében kerül megrendezésre.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Igen, a Facebookon személyesen és mint az ornamentika-oldal készítője is.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiban való megjelenést?

Nagyon; nagyon jó kapcsolódási felület, sok lehetőséggel. Mondok egy példát: a facebookos ornamentika-oldal adminfelületéről leolvasható, hogy francia nyelvű rajongói is vannak. Érdekelni kezdett, melyik országból nézik még ezt az oldalt. Kiderült, hogy marokkói fafaragók akadtak rá, akik olyan tradicionális kézműves műhelyekben dolgoznak, amilyeneket mindig is szerettem volna belülről is megismerni. Bár a valóságos kapcsolódás lehet, hogy az én életemben nem valósul meg, azonban a találkozás virtuális lehetősége már megvan.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Minden jót kívánok!

/wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast%20copy-2.png Díszítmények és ideák (ornamentika-blog)
A blog indulása: 2010 | A blog szerzője: Katona Júlia (ZEBE) | Facebook

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
ne maradjon le a további MÉB bloginterjúkról, iratkozzon fel itt a téma RSS-ére

[poll id=”37″]

Hozzászólások (0): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább