Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. augusztus 28. szombat

MÉB 62. | Fenntartható Fejlövés

Ütős címe van a következő blognak, de nem kevésbé érdekes a szerkesztője is. Szomolányi Katalinról az alábbiak tudhatóak, persze igen tömören:

A Magyar Telekom Vállalati fenntarthatósági osztályának vezetője. Ennek keretében a vállalat fenntarthatósági stratégiáját dolgozza ki és koordinálja, beleértve a környezetvédelmi és társadalmi feladatokat. Az ETNO keretében menedzselt európai klímavédelmi projektet a WWF-fel közösen, itthon pedig több mint három éve szerkesztő-műsorvezetője a radiocafé 98.6 holnapután – földközpontú magazinjának, alapító tagja a Vegyél Vissza! klímavédelmi programnak, fennmaradó idejében pedig blogját, a Fenntartható Fejlövés-t szerkeszti.  A Fenntarthatósági Nap egyik kitalálója, három éve ennek álmodozó szervezője | forrás

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Fenntarthatósággal kapcsolatos témákat megjelentetni. A fenntartható fejlődés elég komplex fogalom, de próbálom ezt a különféle témákkal érthetővé tenni, felkelteni a figyelmet ezek fontosságára, a problémák megoldási lehetőségeire. Őszintén, érthetőn és érdekesen.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásod?

https://www.fenntarthatofejloves.net/wp-content/uploads/2008/09/logorc2.pngIgen, hiszen fenntartható fejlődéssel foglalkozom. Az infokommunikációs iparágban vállalati fenntarthatóság és ehhez kapcsolódó stratégia irányítása a feladatom, és a témán belül egy európai csapattal is együtt dolgozom. Emellett a radiocafé 98.6 holnapután című, szintén a fenntartható fejlődésről szóló műsorának vagyok szerkesztő-műsorvezetője.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Sajnos egyre kevesebb időm van az írásra, havonta 10 körül. Az utóbbi időben a friss információkat a Google Readeren keresztül megosztott hírekkel teszem elérhetővé.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Szeretem, amikor olyan web2-es kampányt találok, amire tényleg felkapják az emberek a fejüket. A legsikeresebb téma Besson és Bertrand HOME című filmjének beharangozója volt látogatottság tekintetében, mert mint első hírt átvette és hivatkozta az Origo is. A legtöbb commentet pedig talán a blog évekkel ezelőtti újradizájnolása hozta – erre megint nagy szükség lenne – és 2 éve tervbe is van véve – ha sikerül, akkor lehet, hogy ismét lesz egy ilyen sikeres post 😉

Havonta mennyi látogatód van?

4-5000

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Én választom, és csak szakmailag érdekes, figyelemfelkeltő vagy elismerésre méltó hírekkel foglalkozom a fejlövésen és a rádióban is – és persze amikre még időm jut, de természetesen rendszeresen kapok témajavaslatokat is.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Igen, ismerek párat.

Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Magyar ugyan nincs, de külföldi blogok közül a GreenMuze szinte minden nap hoz valami építészeti érdekességet is. Ha pedig magyar dizájnról van szó, akkor a https://sznobjektiv.hu/ -t figyelni szoktam. Helyesek, fiatalok, kritikusak 🙂

https://www.origo.hu/i/0909/20090925szomolany.jpg

Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Itt csak az idő lehet a szűk keresztmetszet, de amíg bírom, addig csinálom. Hamarosan szeretném átszabni kicsit a megjelenést. A sablon és szerkezet már megvan, de a segítség még nem áll rendelkezésre.

Van más blogod is?

Igen, a Fenntarthatósági Nap blogja, de két másik is készülőben van. A Fenntarthatósági Nap egy rendhagyó szakmai konferencia és kiállítás, aminek fő célcsoportjai a fiatalok. Amiben mindez különbözik más szakmai eseménytől, az a lendület, az interaktivitás, a hiperaktivitás, és a komplexitás. Ehhez nyújt előzetes és utólagos információt a blog. Arcokkal, kiállítókkal, filmekkel, képekkel, stb.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Igen. Twitter, Facebook, YouTube, Flickr… ezek mind-mind felületek nem csak személyes megjelenésre, de szakmai közösségi életre is.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Nagyon. Amikor bármilyen szakmai blog nem erőszakosan jelenik meg ezeken a felületeken, akkor az nagyon hasznos lehet mind a szakmának, mind pedig a közösségnek. Ha mást nem, legalább egy lájkolást kapunk 🙂

/wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast%20copy-2.png Fenntartható Fejlövés
A blog indulása: 2006 | publikus emailcím: szomkat kukac fenntarthatofejloves.net
A blog szerzője: Szomolányi Katalin | Twitter | Facebook

/wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast%20copy-2.png Fenntarthatósági Nap
A blog indulása: 2009 | publikus emailcím: fenntarthatonap kukac gmail.com
A blog szerzője: Szomolányi Katalin

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
ne maradjon le a további MÉB bloginterjúkról, iratkozzon fel itt a téma RSS-ére

[poll id=”37″]

Hozzászólások (4): megnézem

  • .:iStván:.

    2011. január 12. szerda 09:54

    #78299

    Kicsit OFF leszek, mert nem is tudom igazán hova írjam lelkemben kialakult frusztráltságot.
    Amit szerettem volna megosztani a honlap tulajdonosával (és olvasóival) az egy hatalmas ellentét.
    Fenntarthatóság legfőbb vezérelve a nem megújuló meglévő energia(forrás) felhasználásának csökkentése, a megújulók előtérbe helyezése.
    Példamutatásnak épp közintézményeink szolgálnának, de sajnos nem így van.
    Pl. a pécsi önkormányzat épületében ÓRIÁSI fűtési energia pazarlás folyik (el).
    Sajnos nagy valószínűséggel közpénzekből (adókból). Ez csak egy személyes példa, melyet ügyintézés során tapasztaltam. Kint farkasordító hideg, bent, a Kossuth téri épületben rövidújú ingben is alig lehet megmaradni, a lépcsőházi ablakok sarkig nyitva, a (meleg) levegő kiáramlásától lebeg a háttér (udvar) látványa.
    S mi az ellentét a másik oldalon? Minap, este vacsora közben a rádiót hallgatva, az idei télen fagyhalált emberekről szólt egy műsor, szociális munkások megszólaltatásával.Idén egy hónap alatt annyian haltak meg, mint tavaly 3 hónap alatt. Elmondták csak egy kis odafigyeléssel ezek a szörnyű esetek megoldhatóak lennének.
    Sajnos katona koromban is tapasztaltam pazarlást. Taszáron, a kopaszok szopatására (kékvillám, habosítás, csilivili takarítás, motoros fóka, stb.) egész éjszaka folyatták az öreg katonák a mosdóban a csapokat, teljesen kitekerve.
    Kicsit kitágítva ezeket a példákat, hatalmas kérdése az emberiségnek: hogy lehet az egyik oldali pazarlást a másik oldal javára fordítani.
    Persze egy naív elképzelés, hogy mindenki egyelően részesüljön a föld által adott javakból. De a Föld mindenkié. Egyformán felelünk fenntartásáról, fenntarthatóságáról.

  • TÜKE

    2011. január 12. szerda 17:07

    #78305

    [re=78299].:iStván:.[/re]:
    Üdvözöllek !
    1968.10.28. > 1970.10.21. között voltam Taszáron – (Őrszázad)- remélem nem „szívattalak meg!”- I.kapunál,- (mert ott ritkán őrködtem) 🙂
    A témához : igazad van! – én 2010.12.25-én voltam a Lánc u.-i Rendelőintézetben – (I.emeleten ?- reumatológia) – eszméletlen meleg volt a folyosón,- (kint hó…)- majd kijött egy asszisztens/vagy orvos és kinyitotta az ablakot…
    (Lásd hozzá a cikkeket (újságokban) – a Lánc u.-i rendelőintézet rekonstrukciójáról ! (mostanában „zajlik” )

  • .:iStván:.

    2011. január 13. csütörtök 10:08

    #78314

    Kicsit később viseltem a bakaruhát (1évig) és én a felszálló pálya mellett, mindenféle tisztektől távol 🙂 Hawai volt mondhatom…
    Nos a Lánc u.-i Rendelő épülete köztudomás nem rég lett bebugyolálva, ha jól láttam 10cm hőszig.-el + műanyag nyílászrókat építettek a régiek helyére. Ez OK. Fűtenek, ez is OK, de könyörgöm szabályozzák, hogy csak annyit amennyit kell. Ne többet, ne kevesebbet. Szerintem szabályozni kellene (és mint látható, több közintézményben) pl. hogy szintenként (ha többszintes az épület) hányas fokozaton lehet a radiátor hőfokszabályozója. Mivel a meleg levegő felfelé száll az alsóbb szintek fűtik a felsőket is. (társasházak lakói jól ismerik ezt a „luxust”). Apróságokból tevődik össze a nagy próbléma(megoldás).

  • TÜKE

    2011. január 13. csütörtök 12:18

    #78316

    [re=78314].:iStván:.[/re]:
    Ezt csak azért,mert van benne pár adat is a munkálatokról.
    https://www.pecsinapilap.hu/cikk/2011_tavaszra_teljesen_megujul_a_pecsi_Lanc_utcai_Rendelointezet/35073
    Olyasmit is hallottam – (állítólag) végre megoldódik, hogy pl. a laborvizsgálat eredményét (vér+vizelet)e-mailben megküldik a szakorvosnak. Esetemben ez -eddig- csak a háziorvos „irányában” működött és kellően untam a „postást” játszani!”

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább