Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. augusztus 26. csütörtök

MÉB 61. | Nagyvárosi dilemmák

Ritkaság építészeti-urbanisztikai tárgyú rádióműsorral találkozni, ezért is örültem meg, amikor ráleltem a Nagyvárosi dilemmák című adásra és a hozzá kapcsolódó blogra, melyet Bányay Géza és Kolundzsija Gábor szerkeszt.

    Mit érdemes tudni Rólatok?

    Bányay Géza hindu szerzetes-tanárként három évtizede foglalkozik az óind kultúra régmúlt és elő hagyományával, valamint a hagyomány újkori kifejeződéseivel, ami az öko-spirituális világkép, a rendszergondolkodás és holisztika. Főszerkesztője volt a Kagylókürt folyóiratnak, elnöke a László Ervin által alapított Budapest Klub Társaságnak, létrehozója a Vallási Dialógusnak, alapító tagja a tanuló szervezetek Sol Intézetének, szerkesztőbizottsági tagja a Civil Rádiónak. A műsor alapító szerkesztője.

    A Nagyvárosi dilemmákat 2003-ban kezdtem, a blog 2010-ben indult.

    Kolundzsija Gábor építész a Magyar Urbanisztikai Társaság budapesti elnöke, urbanista. A Budapest fejlesztési koncepcióját kidolgozó Második millennium projekt munkatársa volt. Az utóbbi időben különösen értékes munkát fejtett ki a budapesti régi rakpartok világörökséggé nyilvánítása érdekében. A műsor szakmai szerkesztője.

    Mi rádióadással és a bloggal a célotok, küldetésetek?

    A nagyvárosi dilemma számunkra két szinten jelenik meg. Először is Budapest, a „beteg ló” életében, másodszor pedig a globalizált világ dilemmájaként, ahol a városi lét eszménye már a legkisebb falu lakóinak életét is meghatározza. Célunk az, hogy a helyi és a világfolyamatok lényegét mind teljesebben fel tudjuk tárni, körül tudjuk járni, ezzel is segítve az öntudatos és megalapozott civil cselekvést.

    Miképpen kapcsolódik a blog a rádióadáshoz?

    Jelenleg elsősorban archívum jellege van, de néhány olyan anyag is megtalálható rajta, amit teljes mélységben az adásban nem tudunk kifejteni. A bolg szorosan kapcsolódik az adáshoz, de ezen a passzív állapoton előbb-utóbb túl szeretnénk lépni, és a téma aktív fórumává tenni.

    Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkoztok a rádión és a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásotok?

    Kolundzsija Gábor esetében az városépítészeten keresztül egészen szorosan, az én esetemben áttételesebben, elsősorban a rendszergondolkodás és a globalitás, ökológia szemlélet kapcsán.

    Mi vagy ki ösztönzött a rádiózásra, majd a blogírásra?

    1996 óta rádiózom, Fekete Gábor Baraka című műsorába kapcsolódtam be, majd lettem szerkesztő, s végül a Civil Rádió szerkesztőbizottságának is tagja. Szerkesztőként érdekel a rádiózás mikéntje, azonban csak ezért nem csinálnám. Az igazán fontos, hogy megoszthassam azokat az értékeket, amikkel az életben találkoztam, találkozom. A Nagyvárosi dilemmák elindításához a Vidor Ferenccel való, még a Budapest Klubban kialakult barátság adta az alapot. Vidor Ferenc az urbanisztika professzora, akit, ahogy engem is, a világ holisztikus felfogása izgat, a rendszerben való gondolkodás, ami mindkettőnket László Ervinhez és a Budapest Klubhoz is kötött. Az első műsoroknak ő volt az állandó beszélgetőtársa, s miután körbejártuk az urbanisztika alapkérdéseit, tanítványai is bekapcsolódtak ezekbe a műhelybeszélgetésekbe, elsősorban Miklóssy Endre és Kolundzsija Gábor. Kolundzsija Gábor egy idő után szerkesztőtársam lett, ő a műsor szakmai szerkesztője.

    Havonta mennyi adás és mennyi ezekhez kapcsolódó írásotok jelenik meg?

    Havi kétszer két órányi maga az adás, amit kétszer ismétel a rádió. A blogba az adást követően kerül általában bejegyzés. Ez évben kéthavonta nyilvános dialógust is szervezünk a Városvédő Egyesülettel közösen.

    Melyek a kedvenc témáitok és melyek azok, amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

    A blog és a rádió honlapja még fejlődőben van, a visszajelzések még más módon érkeznek. Kedvenc témáink az önkormányzatiság, a civil részvétel, a demokratikus érdekérvényesítés, a globalitás és az ökológia, valamint fenntarthatóság kapcsolata, Budapest sajátos problémái (közlekedés, barna övezetek és más fejlesztések, építészeti és városképi értékvédelem, a Duna, a rakpartok).

    Van a műsornak közvetlen visszacsatolása (belefonálás, levél, blogon keresztüli visszajelzés?

    Vannak betelefonálók, kapunk maileket, telefonokat.

    Havonta mennyi látogatótok van és mennyi hozzászólás?

    Mint említettem, még tanuljuk a blog használatát, nem technikai értelemben, hanem kommunikációs csatornaként. Kisebb technikai gondjaink is voltak (remélem valóban elmúltak), így pl. a rádió szervere hosszú ideig nem engedte látni a blogot a keresők számára.

    Melyik volt eddig a legsikeresebb adásotok és írásotok?

    Jóval százon felül van már az adások száma, nehéz egy alkalmat kiragadni. Nagyon értékes beszélgetéseket folytattunk Vidor Ferenccel az urbanisztika tudományáról és a kapcsolódó holisztikus szemléletről. Mélyen körbejártuk az önkormányzatiság témakörét, számba véve a lehetőségeket és a megvalósulást is. Kitűnő szakértők bevonásával foglalkoztunk Budapest fejlesztési koncepcióval, lehetőségeivel, és persze azzal is, miért valósult meg ezekből olyan kevés. Remek beszélgetéssorozatot készítettünk a demokratikus és fenntartható állam kérdéseiről. A műsor anyagából egy könyv is jelent meg a Civil Rádió gondozásában.

    Jellemzően kik az interjúitok alanyai?

    Elsősorban urbanisták, mint Miklóssy Endre, Schneller István, Varga Ötvös Béla, Meggyesi Tamás, Fleischer Tamás és mások, értékvédő tudósok, építészek, ökológusok, művészek és mozgalmárok, mint Hajnal Klára, Ladányi János, Gerle János, Mujdricza Péter, Antony Gall, Karátson Gábor, Lukács András, Perczel Anna, Ráday Mihály, Ertsey Attila, csak példaként a több mint száz névből.

    A témákat magatok választjátok, vagy időnként kaptok témajavaslatokat, ötleteket is?

    Elsősorban magunk választjuk a témát, viszonylag gyakran olyan témakört, amit több beszélgetéssel lehet feldogozni. De számos alkalommal adnunk helyt időszerű és eseti témáknak is.

    Naponta mennyi időt töltötök a rádióműsor előkészítésével, blogírással, blogkarbantartással?

    Ez igen változó. Néha rámegy a teljes nap, máskor meg szinte csak be kell sétálni a stúdióba. Rohamokban jelentkezik a munka, nem tudom napokra átlagolni. A rádiózásban, ha kérdezel, mint ez esetben én is, minden informálódás a műsort szolgálja. Nekem nem kell tudnom válaszolnom, de előzetesen el kell mélyüljek annyira a témában, hogy meglássam benne az lényegest, megértsem az alapösszefüggéseket, s hogy őszinte izgalommal és érdeklődéssel akarjak választ a kérdéseimre.

    Van kapcsolatotok, személyes ismeretségetek más bloggerekkel?

    Még nincs. Gábor egyelőre az internettől is távolabb él, én ugyan a kezdetektől a neten lógok, de a webkettő használata még nekem sem ösztönszerű, mint mondjuk a huszonéves lányomnak. Mindenesetre teljesen nyitott vagyok a dologra. Tervben van, hogy a magyar építész és urbanista bloggereket meghívom egy-egy beszélgetésre.

    Van-e kapcsolatotok más hasonlóan építészettel, várossal foglalkozó rádióműsorral?

    A Civil Rádión belül igen, sőt alkalmanként közös műsort is készítünk.

    Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaitok?

    Szimpatikus az Urbanista. Jól használható az epiteszforum.hu, Varga Mihály többször volt a vendégünk is.

    Van más blogotok is?

    Nekem egy másik műsorhoz, az Édes Indiához kötődő edesindia.civilradio.hu. Tervben van még más is, de erről korai beszélni.

    Elérhetőek vagytok a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

    Én a Facebookon ott vagyok, persze az iwiwen is, de lassan mindenki átköltözik a Facebookra. A Twitter nem az én világom. LinkedIn-en is ott vagyok, meg egy-két öko-spirituális speciális helyen, de ezeknek a jelentősége még elég marginális.

    Mennyire tartjátok fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

    A Facebook lassan internetes közművé válik, nem érdemes mellőzni. Ugyanakkor nem hiszem, hogy jó, ha valami ilyen naggyá válik, mert kiszolgáltatottá és függővé tesz egy megkérdőjelezhető etikusságú szolgáltatótól. A honlapokhoz, blogokhoz közvetlenül kapcsoló megoldások szerencsésebbek, mint pl. egy hírlevél vagy rss feliratkozás.

    A rádióadás elérhetősége, hullámhossza, elérhető-e podcast vagy más letölthető formában ?

    Minden második szerdán de. 10 és 12 óra között. Civil Rádió, Budapest, 98 MHz. A blogról minden adás letölthető a kezdetektől.

    És végül mit üzentek a hallgatóknak és az olvasóknak?

    Ha Budapesten élnek, hangoljanak a 98 MHz-re és hallgassanak bennünket élőben. De akár itt élnek, akár nem, az interneten minden műsorunkat meghallgathatják a nagyavarosi.civilradio.hu címen. S ha vették az adást, osszák meg velünk a gondolatikat, mert az élő dialógus létrejötte a legfontosabb.

    /wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast copy-2.png Nagyvárosi dilemmák – urbanisztikai műhelybeszélgetések
    A blog indulása: 2010 | publikus emailcím: nagyvarosi kukac civilradio.hu
    Minden második szerdán de. 10 és 12 óra között. Civil Rádió, Budapest, 98 MHz.
    A blog szerzői: Bányay Géza és Kolundzsija Gábor

    /wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
    ne maradjon le a további MÉB bloginterjúkról, iratkozzon fel itt a téma RSS-ére

    [poll id=”37″]

    Hozzászólások (0): megnézem

    MÉB
    Céges blog | Poli-Farbe blogja

    Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

    Céges blog | Poli-Farbe blogja
    2016. október 21. péntek
    MÉB
    Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

    szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

    Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
    2016. október 11. kedd

    legfontosabb jogszabályok

    minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább