Regisztráció/Belépés

további cikkek

.:iStván:.
2010. augusztus 24. kedd

Kivitelezési történetek

Körülbelül

Terveztem Pest szélére egy nagyméretű, földszintes családi házat kb. 300 m2 alapterülettel, a kissé lejtős terepet figyelembe véve eltolt szintekkel. Az épület vidéki kúria megjelenésű, bontott, tetőformával, árkádokkal, kis toronnyal. Tehát a földszintes jelleg ellenére, nem egyszerű kialakítással.

Felhívtak, hogy legyek szíves kimenni, mert valami nem stimmel a szintekkel. Mivel pár napja még az alapgödör méretével kapcsolatosan beszélgettünk telefonon, azt hittem, kiásták az alapot, és bebetonozás előtt találtak valami eltérést. Hát az alap már be volt betonozva. Megkérdeztem a kőműves vállalkozót, hogy hol a nulla szint, amihez a kitűzés történt. A kőműves úr, körbenézett, toporgott egy kicsit, aztán lépett kettőt, ráállt egy kisebb földkupacra a telek középső részén és azt elégedetten azt mondta:

– Körülbelül itt a nulla pont.

A nagy szél

Födém vasalás ellenőrzésére mentem ki, egy családi háznál. Mivel második alkalommal sem sikerült az erkély vasalását megfelelően kialakítani (ellenlemez, hőhídmentes kialakítás, stb.), gondoltam, segítek, hátha a rajzból könnyebben látja a kőműves, hogy mit szeretnék. Rajzoltam egy csomópontot és egy vasalási részletet. Az építtető kivitte az építkezésre, majd két nap múlva szólt, hogy elkészült végre a vasalás.
Megbeszélt időpontban az építtető is jött, mert szerette volna, ha haladhatnak tovább.  Az idős, nagy, darab kőműves bácsi komótosan dolgozgatott kint. Mindhárman felmásztunk a födémre, de már távolról láttam, hogy nem a rajzaim szerint készült el a vasalás, hanem csak, úgy ahogy szokta. Építtető megkérdezte a kőműves bácsit:

– Jenő bácsi miért nem a rajz szerint csinálta?

Váll vonogatás, volt a válasz. Építtető ismét próbálkozott, most már kicsit kétségbeesettebben:

– Jenő bácsi, hát hol van a rajz?
– Elfújta a szél. – jött a válasz.
– És nem ment utána Jenő bácsi?
– Hát, nem értem utól.

Kerekes kút

Tervezési feladat megbeszélését egy családdal kint a telken folytattuk, mert a szomszédos épületek és a tájolás miatt kicsit  problémásnak ígérkezett az épület elhelyezése. Már jó ideje beszélgettünk latolgattuk a lehetőségeket, mentünk jobbra-balra a telken. Jó hangulatban, barátságos beszélgetés közben nézegettük, hogy hova helyezhetnénk el úgy az épületet, hogy minden szempontnak, vagy legalább is majdnem mindennek megfeleljen, mikor a családfő megszólalt:

– Hát igen, ezen az oldalon lenne a legjobb helye a háznak, de hát itt van a kerekes kút is, azzal mit tegyünk?
– Majd arrébb toljuk. – válaszolta a párom kaján mosollyal.

Az építtető bólintott, és folytatta tovább a beszélgetést. Kb. 10 perc után hirtelen megállt, látszott rajta, hogy nagyon gondolkodik, majd feltette a nagy kérdést:

– És hogyan toljuk arrébb a kerekes kutat?

A kedvencem

Födém vasalás ellenőrzésére megyek ki az építkezésre. A kőművestől megkérdezem, hogy hol a létra?

– Miért kell a létra? A mérnök asszony fel akar menni?- csodálkozik a kőműves.

Fogalomzavar

Építtető előadja, hogy a meglévő tároló épületét fel szeretné újítani, megkérdezi kell-e rá építési engedély?

Ilyenkor mindig meg szoktam kérdezni:

– Mit ért felújítás alatt?
– Hát lebontom, és újra felépítem. Ugyanoda és ugyanakkora lesz. Na, jó lehet, hogy kicsit nagyobb. De csak kicsit!

Saját telek

Kezdő tervezőként megkeresett egy házaspár, hogy régóta nyaraló telekként használt ingatlanjukra tervezzek egy családi házat. Megnéztük a telket, mely szépen megművelt, karbantartott terület volt végében egy kis faházzal. Körbe kerítve, villany, víz bevezetve. Pár hónap után kialakult az épület, elkészült a terv, jöttek aláírni, és hoztak egy tulajdoni lapot, a már előzetesen megkért térképmásolat mellé.

Beszélgettünk, nézegettük az iratokat, a férj mutogatta a telket, mesélgetett a szomszédokról, mikor feltűnt, hogy nem arra a telekre mutogat, amire a helyrajzi szám szól. Finoman felhívtam a figyelmét a tévedésére. Nézegette, nézegette, majd azt mondta:

– Nem, nem az telkem, hanem ez. – és mutatja a kettővel távolabbi telket.

Mindenki egyszerre kezdett beszélni, egymás kezéből szedtük ki a papírokat. Miután kicsit megnyugodtunk, építtetőim átgondolták a történetet és elmesélték:

– Annak idején, kb. 11 éve ezen a környéken még nem volt semmi, csak egy füves bokros terület, ezt parcellázták fel. A vásárláskor az ügyvéd úr kijött velünk és a sok kis cövek közül rámutatott 2 db-ra, hogy ezek közötti rész a mi telkünk. Körbekerítettük, beültettük, műveltük. A mérnöknő által mutatott telek üres, azt használja a környék szemét lerakónak.

– Nem érdeklődött senki a telekkel kapcsolatban?- kérdeztem
– Nem, senki. – volt a válasz.

Hát az építési engedély kérelem nem került beadásra, mivel a saját tulajdonnak hit, telek nem volt az építtetőké. De egy elbirtoklási per után lett még egy telkük.

Kedves Kollégák, Építtetők, Építkezők, bizonyára Önöknek is vannak kedves történeteik a tervezésről, építkezésről, kérem osszák meg velünk!

Hozzászólások (4): megnézem

  • grin

    2010. augusztus 24. kedd 14:40

    #73231

    Tektonika élőben

    Lejtős telek, de hogy mennyire, a jóég tudja. Nem bízunk jóégben, mérnöki iroda kijön, és gyönyörű műszerrel leméri, ahogy kell, középen, meg a két szélén, adatokat megadja (mi kifizetjük).
    Másfél év múlva kitűzés, nulla pont, felhív a művezető, hogy akkor hogy terveztük a teraszt, ami a lejtő irányába esik, és a terven ott a talaj -0.5 méteren van. Mondjuk. Elmosolyodik a telefonba:
    – Na, akkor ez egy olyan kertkapcsolat lesz, amiről egy frankó szánkódombot is lehet használni, mert az -1.5 méter inkább, már ha megemeljük kicsit a terepet. Viszont van egy jó hírem: nem kell 1.40 magas lépcsőt meg gödröt ásni a kerti tárolónak, mert pont talajszinten lesz. 🙂

  • grin

    2010. augusztus 24. kedd 14:48

    #73233

    Túl nagyra nőttél

    Födém zsaluzás vasalási terv alapján, művezetői folyamatos ellenőrzéssel. Mutatják, hogy na nézzem, nem felejtik ám el, itt van kihagyva a lépcső, és még viccelődünk is rajta, hogy ha nem lenne kihagyva, de rossz lenne. Mivel félszint, és még ott álltak a félszint részen a zsaluk, de nincs még lépcső, oda felmenni én nem akartam, de a kőmívesek mindent frankón ellenőriztek.

    Na, becsobban a beton, meg is köt, sőt, már a félszint is, és kikerül végre a zsalu, oda lehet mászni a létrán, felmegyek, és szemben állok a fél szinttel lejjebbi födémmel. Gyönyörüen kihagyva a padlásra felmenő lépcső helye. Mellette pedig…

    Ahol a félszintre feljövő lépcső jön, na, ott bizony egyenes a födém, így egy egészséges 120 centis ember még átfér. 🙂 Kőművest odahívom, hogy kicsit kimaradt itt a kimaradás. Megvakarja a fejét:
    – Az jó, mert ez a széle, ott a legtöbb benne a vas. Ez így izgalmas lesz.
    – Nekem, – mondtam -, már most az.

  • TÜKE

    2011. március 31. csütörtök 06:21

    #79404

    Már régebben eszembe jutott az, hogy nekem tetszenek az építendő házakról készült képek, csak… Minél többet nézegettem, annál többször gondoltam arra, hogy vajon milyen minőségben sikerül megépíteni őket ? Értsd : hiányoltam ezt az oldalt, amit csak ma találtam meg. Kicsit sajnáltam, hogy abbamaradt, nem folytatódik. Persze,az is elképzelhető,hogy saját laikusságát csak kevesen osztanák meg másokkal ? Én örülnék, ha folytatódna.

  • TÜKE

    2011. március 31. csütörtök 07:23

    #79405

    (1.) Belekezdenék. Legfeljebb,ha másokat nem érdekelne, akkor kérném a figyelmeztetésemet ! 🙂 Hangsúlyoznám, a történetek 2003-ból valóak, épp” tegnap ünnepeltem a beköltözésünk 8.évfordulóját ! Írtam már épp’ elégszer, egy 2 szintes, iker családi ház, kulcsátadási módon vásárolva. Értsd : egyetlen alkalommal néztem meg építés közben, valahogy még az is sok volt !
    Első történet : a garázs ajtaja Hörmann. Nem kértük, hogy motoros legyen, stb. Megyek egy kulcsmásolóhoz, csináljon másolatot, mert csak 2 kulcsot kaptunk. Mondja : nem jó ez a kulcs !- kéri az eredetit !- akkor tudtam meg, nekünk 2 db. másolt kulcs jutott ! Később megtudtam, a mi garázsunkban volt a „logisztikai központ!” A dolgozók ott öltözködtek, anyagot tároltak, stb. És ki tudja, kinél maradt(ak) az eredeti kulcsok. Tipp: vegyek új zárbetétet. Hát nem ! Azóta egy M10 csavarral van – belülről – az ajtóm biztosítva, illetéktelen behatolás ellen! Igaz, mi is csak úgy tudunk kívülről bejutni, ha előzőleg belülről kiveszem az M10-es csavart. Igaz az is, 8 év alatt sem álltunk be az autóval a garázsba! De az egy más történet.

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
ÉPÍTÉSI JOG
4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM : Az egyszerű bejelentéssel épülő házakhoz is kell biztonsági és egészségvédelmi terv

Ma reggel kaptam: Tisztelt Koós Úr! Családi házat terveztünk 2016 júliusi bejelentéssel ….on. Ma volt építéshatósági helyszíni ellenőrzés, ahol biztonsági és egészségvédelmi terv feltöltésére adtak 3 napot, különben csúnya nagy bírságot fognak kiróni – valakire. Szerintünk ez jogtalan. Ön hogy látja? Érdemes elindítani egy vitát a hatósággal? Természetesen 300 m2 alatt, egyszerű bejelentéssel….. ez kimaradt az […]

4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM : Az egyszerű bejelentéssel épülő házakhoz is kell biztonsági és egészségvédelmi terv
2017. április 7. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább