Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. augusztus 23. hétfő

Tervbemutató | az elkészült félnyeregtetős ház

Ritkaság, hogy egy Tervkritikára beküldött terv másodszor is visszakerüljön, de az még inkább, hogy a ház elkészültekor lássuk a végeredményt is.  Ez a terv 2x is járt itt, legutóbb a Tervkritika | félnyeregtetős ház Erdélyben címmel. Tegnap levelet kaptam:

Tisztelt  Koos Miklós!
2009-ben elküldtem a ház tervrajzát a terv kritika rovatba, és aztán a kritikák alapján meg a tervező ötletei alapján enyhén változott az arculata a háznak. A belső elrendezés ugyanaz maradt annyi változással, hogy a két fiú szobájában galériákat alakítottunk ki ott vannak az ágyaik a fiúknak. Úgy gondoltam beküldöm a kész ház egy pár fotóját.
Tisztelettel, BT

Legfelül látszik az első változat, itt alul a továbbfejlesztett terv és alatta az elkészült épület fotói. Ez ugyan nem tervkritika, hanem már csak egy bemutató, azért azt nem állom meg megjegyezni, hogy a kezdeti, kifejezetten nagyvonalú elképzelés miképpen közelített a realitáshoz és a mindennapokhoz, elveszítve számos remek részletét, viszont megnyerve a használhatóságot és a racionalitást.

Bizonyára lehetne számos kritikával illetni az elkészült épületet, de sajnos tudom, hogy a tervezési folyamat elejétől a végleges átadásig mi zajlik le. Végül pedig azt se tévesszük szem elől, hogy NEM NEKÜNK, olvasóknak, hanem a bentlakóknak kell hogy elsősorban tetsszen, ők legyenek vele megelégedve, ők érezzék magukat jól az általuk megálmodott házban!

Még egyszer köszönöm, hogy megosztotta velünk a házuk megszületésének részleteit!

Hozzászólások (9): megnézem

  • Rezsnyák Péter építész

    2010. augusztus 23. hétfő 09:05

    #73219

    Örömmel tölt el , hogy egy épület a gondolattól a megvalósulásig eljutott! Végül is ez a cél. Amit én nagyon hiányoltam a megvalósult ééületről, az a bátor színezés. Az a jó kis borvörös szín nekem nagyon bejött. Annyit fűznék hozzá azoknak a kollégáknak, akik nagyon helyesen veszik a fáradtságot a fotórealisztikus képek elkészítéséhez, hogy tisztelet nekik, mert ezzel még mindíg nem foglaklkoznak a szakmában komolyan. Arra azonban figyelni kellene, hogy a Vögel Erik (a repülő rajzoló )féle pozíziókat kerülni kellene, mint azt a végül elkészült fotó is bizonyítja. Azaz, olyan szempontból készítsük el a képeket, ahonnan majd a valóságban sétáló szemlélő látni fogja azt.

  • csibizolee

    2010. augusztus 23. hétfő 10:04

    #73222

    [re=73220]Koós Miklós[/re]:
    Tisztelt Építészek!

    Én jelenleg még nagyon a szakma elején vagyok, mondhatni feltörekvő pályakezdő építész (ha nevezhetem magam így, és ezzel nem bántok meg senki).
    A diák évek alatt és most is sok látványtervet készítek. A „madártávlatos képek”
    életszerűsége onnan ered, hogy a legtöbb megrendelő (nem építész)ezeket érti meg a legjobban. Sokszor nem tudják elképzelni a tömeget és egy ilyen „összkép” valamelyest fel/megvilágosítja a megrendelőket.
    Természetesen itt nem arról van szó, hogy az egész látványterv ilyen beállításokból állna. Mint mindenki én is 160 cm-es nézőpontmagasságból készítem a látványtervek nagy részét, de sokszor ezzel a képpel érhető el a legtöbb információ a megrendelőnek. Sajnos van ilyen is és nagyon is ez a jellemző.
    Azt azért hozzá szoktuk mindig fűzni a megrendelőnek, hogy ebből a szögből soha sem fogja látni az épületét.
    Remélem nem sértek vele meg senkit, ez csak az én meglátásom, eddigi tapasztalatom.

  • grin

    2010. augusztus 24. kedd 14:52

    #73234

    Sajnos a látószög vagy realista, és alig mutat valamit, vagy széles, és akkor irreális.

  • Szabóbácsi

    2010. augusztus 24. kedd 15:30

    #73235

    Egyetértek a valós látószögből való ábrázolással, de a madártávati ábrázolásoknak is megvan a maguk szerepe. Onnan jobban áttekinthető az épület térbeli struktúrája, könnyebb a megértése. Egyszerre 3 homlokzat is látszik: tető+2 oldalsó. De ez nem hellyettesítheti a tényleges ábrázolást inkább csak extraként adható.

  • Roland

    2010. augusztus 29. vasárnap 12:07

    #73307

    Nekem a nappali nagyon sötétnek tűnik, esetleg az ablakok helyez kétszárnyas ajtókat kellet volna alkalmazni ugy a nappaliból egyből ki lehetett volna menni a teraszra. De ez a félnyereg tetős megoldás nagyon tetszik, szimpatikus.

  • tanonc

    2010. szeptember 3. péntek 13:05

    #73375

    A nappalit illetően: szerintem a fotó csalóka, belülről, erős ellenfényben sötétnek tűnik, de valószínűleg a két nagy és a felső kisebb ablakok bőven elegendő fényt engednek be.
    A bejárati „doboz” tetszik, de mééég egy pici merészség jót tett volna.

  • Tibi

    2011. június 2. csütörtök 14:27

    #80505

    [re=73307]Roland[/re]: A nappali nem sötét, csak rossz volt a fotós…:)

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább