Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. augusztus 12. csütörtök

Pécsi gödrök | Kossuth tér

A nyár elejére elkészült a pécsi Kossuth tér és ezzel véget ért egy hosszú építési munka a belváros kellős közepén. A tér átalakítása és a mélygarázs nem volt az EKF része, az ütemezését és átadását azonban pont ugyanúgy nem tudták a turisztikai szezonra időzíteni, mint a többi fontos beruházásét. Hosszú hónapokig éktelenkedett a hatalmas gödör, amit részben a régészeti kutatások is okoztak.

A már majdnem teljesen lekészült mélygarázs felszínén aztán hónapokig nem történt semmi érdemi változás, pedig a belső munkákkal ráértek volna akkor foglalkozni, amikor a mélygarázs tetején kialakítják az új teret és annak burkolatait. Talán mondani sem kell, hogy pont azokat a munkákat hagyták a legvégére, amitől nem lehetett hónapokig átadni a teret a nagyközönségnek. Az eredeti januári átadás így majd 6 hónapot csúszott.

A tér alatti kétszintes mélygarázs 280 db gépkocsi egyidejű parkolását teszi lehetővé. Kivitelezését az osztrák érdekeltségű WiPark Konzum Parkoló Kft. saját erőből fedezte. A mélygarázs egyik sarkában egy török kori pince is látható.

Az oldalirányban lejtő tér lényegében 2 részre osztható, a tér északi oldalának teljes hosszán végighúzódó Polgármesteri Hivatal tömbje előtt egy zöldsávot alakítottak ki, középen a Kossuth szoborral és az azt körülvevő kis kerítéssel illetve a zöld felületen az első felelős kormány minisztereinek szobrainak helyet adó kő posztamensekkel (a szobrokat a városnak kell majd elkészíttetnie). Közvetlenül a zöldfelület határán tömbszerűen elhelyezett kő ülőhelyeket alakítottak ki illetve az ülőhelyek között olyan kis felületű és szinte észrevehetetlen csobogókat, amikbe simáén belelépünk, ha nem vesszük észre. Ekkora és ilyen kialakítással jóformán a csobogók, szökőkutak egyetlen feladatát sem tölti be. Nem látványelem és nagy melegben nem frissíti a közvetlen környezet levegőjét, inkább kellemetlenséget okozhat, ha véletlenül belelépünk.

A tér közepe a rendezvényfunkcióknak ad helyet, itt fesztiválsátrakat vagy pavilonsorokat is fel lehet majd állítani. Azok hiányában viszont az egész tér rendkívül kopár, mondhatnám ötlettelen és sivár. ezt csak fokozzák a az ülőhasábok és említett csobogók kialakítása is. A tér megvilágítására szolgáló nagyméretű lámpaoszlopokat, melyek a nagy teljesítményű reflektorokat tartják nem sikerült megkedveltetni a városlakókkal.

Értetlenül áll mindenki az előtt, hogyan lehet egy inkább építési területhez passzoló világítást tenni egy ilyen térre? Sem a színe, sem a formája nem igazodik semmihez sem. Ráadásul a polgármesteri hivatal épületén hagyományos kovácsoltvas falikarokat helyeztek el, újítottak fel, amivel láthatóan nem tudták összhangba hozni a tér egységes arculatát. Egyfelől a kovácsoltvas falikar, kovácsoltvas kis kerítés a Kossuth szobor körül, másfelöl pedig modern(nek szánt) kandelláberek és keretnélküli üvegkalickák (a mélygarázsok lejárata).

Ha összegezném kellene, azt mondanám, hogy egyrészről örülni kell, hogy a Kossuth teret immáron nem parkoló autók látványa uralja, örülni kell, hogy a zsinagóga előtti tér ki tudja emelni ezen épület szépségeit, van megfelelő rendezvény helyszín, de nem feledhető, hogy a tér önmagában túlságosan is puritánra sikeredett.

Nézzék meg a Kossuth térről készült összes fotót egyben:

további infók:

Hozzászólások (2): megnézem

  • Adamkó Feri

    2010. augusztus 12. csütörtök 09:14

    #73084

    Uton utfelen ilyen hireket lehet olvasni, latni. OK ez van, de miert? Hol van elszurva az, hogy mindenhol ez van, marmint Mo.-n. Ennyire igenytelenek vagyunk? Szlovakiaban, Cseheknel, a Szolvenekrol ne is beszeljunk, ott miert van kevesebb ilyen dolog? Mindenhol ezt latni nalunk. Ezt latni az egeszsegugyben, a hivatalokban, mindenhol. Egy nagyon keves plusz hianyozna belolunk? Miert nem tudunk annak orulni, csak ugy, l’art pour l’art, annak ha valamit szepen csinalunk meg? Miert csak letudni akarjuk a dolgokat, es miert nem csak a magunk oromere szepen?
    Nagyon borzasztó ez 🙁

  • Tóth Ákos

    2010. augusztus 12. csütörtök 10:31

    #73086

    Üdv!

    Az egész olyan semmilyen…tizenkettő egy tucat forma. Semmi extra elegancia, vagy esetleg extravagáns megoldás, de ha csak ennyi lenne a baj akkor még tapsolnék is örömömben…
    Viszont a kandelláberek tényleg megmagyarázhatatlanok, a parkoló gyalogosfeljáró bodegája meg egész egyszerűen emberiség és jóízlés elleni bűncselekmény…

KREATÍV
Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018

Tegnap kezdődött és 4 estén/éjszakán át folytatódik a Pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A fél belvárost világítják be statikus és animált fotókkal, fényekkel. Ezek mellett számtalan egyéb program (zene, tánc, kézművesség, performansz…) is lesz ezen a hétvégén. Külön gondoltak a gyerekekre, nekik külön programokat szerveznek. A dolog természetéből adódóan az attrakciók este 21:00-kor kezdődnek, a fő attrakció, […]

Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018
2018. június 29. péntek
HÁZ-TERV
Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?

Új strand, új pályaudvar, új ipari park, új vásárcsarnokok, átépített Petőfi tér, rendelőfelújítás, óvodafelújítás – egyebek mellett ilyen részei vannak az Új Főnix Terveknek Debrecenben. A 200 milliárdos, uniós pénzből finanszírozott programhoz látványos animációt készítettek, amelyben minden tökéletesnek tűnik. Forrás: Gazdaság: Utópisztikus videón mutatják meg, milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után – HVG.hu

Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?
2017. február 14. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább