Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. július 29. csütörtök

2010 EKF | PKK bejárás

Július 18-án egyidőben tartottak lakossági bejárást a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben és a szintén épülő Pécsi Konferencia és Koncertközpontban (PKK).

Amennyire flott volt a Zsolnay negyedet bemutató bejárás és amilyen jó volt a vezetőnk (érthetően, hangosan és mindenki számára hallhatóan beszélt, olyan zavaró volt itt a vezető rutintalansága ezen a téren (pl. előrement egy keskeny folyosón és gyakorlatilag így csak azok hallhatták, akik közvetlenül mellette álltak.

Láthatóan nem készültek ekkora érdeklődésre, hiszen a látogatók cca. felénél elfogyott az egyébként kötelezően viselendő fehér védősisakok. Sebaj, nem vették szigorúan, mindenki bemehetett.

Ahogy a fotókon is látszik már a homlokzatburkolást, homlokzatképzést és a belső szerelő jellegű munkákat végzik, a kalauzunk szerint decemberben itt már koncertet tarthatnak. Itt lesz – többek között -a Pécsi Filharmonikusok állandó nagyzenekari próbaterme is, több multifunkcionális terem (pl. konferencia és balett teremnek is lesz használható).

Az 1000 fős nézőtér valóban impozáns belülről, az örök kérdés továbbra is megmarad, meg tudják-e majd tölteni hónapról hónapra elegendő nézővel? A kérdés már azért is jogos, mert az eredeti tervekben még 1600 férőhely szerepelt, de a beruházónak be kellett látni, közelebb van a realitáshoz az 1000 férőhely.

Az épület és a 6-os út között lebontották a volt B52-es szórakozóhelyet, az így felszabadult helyen park létesül. Innen látni igazán jól, hogy a 6-os út túloldalán lévő épületsor mennyire méltatlan ehhez a hatalmas változáson áteső környékhez. Sajnálatos, hogy pl. a tudásközpont helyett nem inkább ennek az egész tömbnek a teljes rekonstrukcióját végezték el, létrejöhetett volna Pécs új kulturális központja.

Nézzék meg a bejáráson készült fotókat:

Hozzászólások (4): megnézem

  • 2010 EKF | PKK

    2010. október 30. szombat 15:29

    #76809

    […] főváros nagyprojektjei közül a befejezéséhez közeledik a Koncertterem. Júliusban meg is nézhettük belülről. Kivül már kész az épület, elkészült a parkoló és nagyrészt kész a kertépítés is, […]

  • TÜKE

    2010. október 31. vasárnap 04:54

    #76826

    [re=76809]2010 EKF | PKK[/re]:
    A méltatlan épületsorhoz :
    (Nem védem a mundér becsületét és nem vagyok szakember!) Még jóval az építkezés megkezdése előtt olvastam egy „anyagot”, hogy mennyibe kerülne pl.a méltatlan épületek ledózerolása, azaz: az ott élőknek új lakást „adni!” – igen sokba ! (az üres épületeket igyekeztek bedeszkázni/befalazni a jogtalan lakásfoglalók miatt)- majd az lett a vége : erre nincs elég pénz ! Mellesleg (kezdetben) tervezgették a benzinkút,a McDonalds és egyéb üzletek lebontását is ! – ( de kénytelenek voltak meghagyni)- sajnos.
    Mellesleg a legutolsó fénykép bal sarkában : Zsolnay V.u. 3. sz.(?) Bauhaus ház, terv: Molnár Farkas.

  • TÜKE

    2010. október 31. vasárnap 10:09

    #76834

    [re=76809]2010 EKF | PKK[/re]:
    A „méltatlan épületsorhoz” csak annyit, hogy régebben olvastam arról, hogy az épületek lebontása -és az ott lakóknak új lakás biztosítása – mennyibe került volna. ( sokba)- nem volt rá pénz. (stb.) Szerették volna a benzinkutat,a McDonaldsot,és a többi üzletet ott szintén lebontani. Sajnos, miden maradt úgy, ahogy az most látható.
    Az utolsó fotóhoz : a kép bal szélén [ Zsolnay V.u.3. sz. épület – bauhaus/ Forbát Alfréd ] –
    Elnézést, hogy előző kommentemben tévedésből Molnár Farkast írtam !
    bár az a kommentem valahogy nem jelent meg.

  • TÜKE [63/ffi.]

    2010. november 4. csütörtök 05:14

    #76970

    Elképzelhető, – ha megkésve is !- de az a „méltatlan épületsor” esetleg változhat ? https://www.pecsma.hu/helyi/2010/11/03/kibovult-a-homlokzat-felujitasi-program
    Tudom, a legtöbb dolognak oka a pénzhiány!- de talán ezzel nem kellett volna várni 2011-ig ?
    Ha nem is a témához tartozik, de ide írom.
    Ilyen gazdagok vagyunk ?
    https://www.pecsiujsag.hu/index.php?p=gallery&sub=photo&gid=473 Ami a Bajcsy laktanyából megmaradt. Volt hír és fotó is, hogy a volt Tüzér utcai (sportpálya) épületét is bontják.

HÁZ-TERV
Hazajáró | I. Zsolnay Fesztivál

Ma záródik az I. Zsolnay Fesztivál, amely az első igazi birtokbavétele Közép-Európa legnagyobb ipari műemlék felújításának. A húsvétkor hiányolt tömegre most már nem lehetett panasz, kitelepültek az étel és italos sátrak, ahogy az egy ilyen népünnepélyen szokásos és elvárható. Voltak szabadtéri és termi koncertek, amik egy részét a belépőjeggyel lehetett látogatni, míg egyes előadásokra és […]

Hazajáró | I. Zsolnay Fesztivál
2012. május 1. kedd
HÁZ-TERV
2011 EKF | Átadták a Zsolnay-negyedet

Másfél évvel ezelőtt írtam a Zsolnay negyed nyilvános bejárásáról készült beszámolómban: Számomra az egész EKF programból – a köztér megújítások mellett – a Zsolnay Kulturális Negyedjelentette mindig is a legfontosabb projektet. Egyrészről rendkívül változatos volt a területre kitalált funkció, újabb parkkal bővül a város és a 6-os út bevezetésénél megszűnik a mostani lehangoló látvány. Igazi kulturális […]

2011 EKF | Átadták a Zsolnay-negyedet
2011. december 28. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább