Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. július 28. szerda

Építésfelügyelet | Mit ellenőriznek?

Az alábbi levelet küldte ki a Győr-Sopron-Moson Megyei Építész Kamara a tagjainak okulásul. Köszönet Vértes Lacinak, aki eljuttatta a levelet hozzám!

Egyszerű garázs/lakóház kivitelezés építésfelügyeleti ellenőrzése esetén Hatóság az alábbi papírokat ellenőrzi és kéri bemutatni (kérték mindezt egy nettó 32 m2-es tetőtér beépítés esetén)

Szerződések:

  • Építtető – Tervező (engedélyezési tervre vonatkozóan)
  • Építtető – Kiviteli terv készítője – ha terv meghaladja a rendeletben előírt irányszámokat (nem biztos, hogy engedélyezési terv készítője készíti. pl.: statikus)
  • Építtető – Vállalkozó(k)
  • Építtető – Műszaki ellenőr (ha 1-nél több Vállalkozó dolgozik az építkezésen pl.: egy garázs építése esetén kőműves és ács)
  • Vállalkozó(k) – Felelős műszaki vezető(k)

Vállalkozó alvállalkozót csak akkor alkalmazhat, ha tevékenység az egyéni vállalkozói igazolványában vagy cég esetén vállalkozói tevékenységei között szerepel (Kőműves akkor alkalmazhat vasszerelőt alvállalkozóként, ha kőműves vállalkozói igazolványában szerepel a vasszerelés mint tevékenység. Ellenkező esetben vasszerelőnek Építtetővel kell szerződnie. Ebben az esetben azonban építkezésen már két vállalkozó dolgozik, így Építtetőnek kötelező foglalkoztatni egy műszaki ellenőrt!) Nonszensz!

Működési engedélyek:

  • Vállalkozók engedélyei (vállalkozói igazolvány/cégbírósági bejegyzés)
  • Vállalkozó kamarai regisztrációjának igazolása (esetemben kivitelezés 2009. nyarán kezdődött. Kamarai regisztrációs törvény 2010. januárjában lépett érvénybe, Ha pl. kőműves nem regisztrálta volna magát, akkor azt nekem számon kellett volna rajta kérni és ennek hiányában felmondani vele a szerződést.)
  • Felelős műszaki vezető kamarai igazolása névjegyzékbe vételéről
  • Műszaki ellenőr kamarai igazolása névjegyzékbe vételéről

Tervek, engedélyek:

  • Jogerős építési engedély (határozat)
  • Jogerősített engedélyezési terv
  • Törvény által előírt esetekben komplett kiviteli terv (6,20 m-es talpszelemen távolságú garázshoz is kell tetőszerkezeti kiviteli terv!)
  • kiviteli rajz
  • megalapozó statikai számítások
  • műszaki leírás
  • árazott és árazatlan költségvetés
  • KÉTÜSZ engedély

Építési napló:

Előlapjainak kitöltése, aláírása (ha az előlapok közül a „szerződés” lap ki van töltve, az még nem minősülnek szerződésnek, ha viszont van írásos szerződés, de nincs kitöltve a napló melléklet „szerződés” rovata, akkor büntetnek.) Teljesen értelmetlen!

Építési napló folyamatos vezetése, 8 napon belüli ellenőrzés bejegyzések.

Felhasznált anyagok:

Minden felhasznált építőanyagról meg kell lennie a szállítólevélnek vagy megfelelőségi minőségi tanúsítványnak, mely igazolja az anyag megfelelőségét, felhasznált minőségét. (Beton, vasanyag, faáru, nyílászárók, falazóanyagok, különös tekintettel bevásárlóközpontokban kapható anonym anyagokra, szerkezetekre, stb.) Ha a betont a helyszínen keverték, akkor az építési naplóba rögzíteni kell az összetevők arányait (…lapát homokos kavics, … lapát cement, … vödör víz / keverés). Ezt tudják összehasonlítani a hivatalos betonreceptekkel.

Szükség esetén számlák.

Készült: egy valós építésfelügyeleti ellenőrzés után.

Mindenkinek ajánlom tartsa szem előtt fenti listát!!

Bárki tud hozzátenni bármit saját tapasztalatából, kérem visszaküldeni részemre is!

Győr, 2010. július 8.

Stuksza Attila
építészmérnök
felelős műszaki vezető, műszaki ellenőr
stuksza@businesstel.hu

Hozzászólások (3): megnézem

  • Mit ellenőriz az építésfelügyelet? Válasz.

    2010. július 29. csütörtök 14:30

    #72896

    […] Mit ellenőriz az építésfelügyelet? című cikkünkben idéztünk Stuksza Attila leveléből, amelyre az alábbi reakciót kaptuk a […]

  • Fogta Gábor

    2010. július 29. csütörtök 18:48

    #72900

    Halálos !

    Ha én lettem volna az építtető akkor az un. ellenőrre nézve lett volna az.

    Meg kell tőle kérdezni; Miért nem megy el dolgozni ?

  • Bonca

    2010. július 30. péntek 11:00

    #72910

    Sajnos ez mind helyénvaló állítás. A cégem építőipari kivitelezéssel foglalkozik, és sűrűn találkozunk ezekkel az úriemberekkel. Oda jutottunk, hogy egy építkezés komplett papírozására több idő kell, mint magára a beruházás megvalósítására. A teljes papírozás az egész építkezés folyamán, egy ember teljes 8 órás munkaidejét kitölti.

SZAKMA
Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre

Az egyszerű bejelentési eljárás előtti időkben, amikor a helyi építéshatóságok bírálták el az építési engedélyeket és végezték el a szükséges ellenőrzéseket, többnyire minden területnek ’volt gazdája’, azaz egy-egy építéshatósági előadó egy-egy területre ügyelt. Ma, amikor az erősen lecsökkentett létszámú járási építésfelügyeleti hatóságok végzik az építéshez kapcsolódó ellenőrzések többségét csak és kizárólag azt tudják ellenőrizni, ami […]

Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre
2018. március 25. vasárnap
ÉPÍTÉSI JOG
Építésfelügyelet | ellenőrzések asztal mellől

Az egyszerű bejelentésnél az építésfelügyeletnek elvileg 15 napja van arra, hogy megnézze a terveket. Elvileg. A valóság sajnos nem ezt mutatja. Kedvencem, amikor az egyszerű bejelentést benyújtása után kb egy-két hónappal (már épül a ház, legtöbbször szerkezetkészen áll) amikor egyszer csak az egyik kivitelező e-naplójába felkerül egy hatósági bejegyzés. Hogy miért pont annak a kivitelezőnek az […]

Építésfelügyelet | ellenőrzések asztal mellől
2018. február 20. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább