Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
A honlap alapértelmezése
2010. július 21. szerda

Olvasnivaló | Veszprém megyei vártúrák

Megjelent a Szép Magyarország magazin legfrissebb lapszáma, benne hét Veszprém megyei vár történetének és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékeinek leírásával.

Hét vár történetét ismerhetik meg ebben a lapszámban. Bár egy megyén belül találhatóak, egymástól nem nagy távolságra, bejárásuk még sem egynapos túra. Sorsukban sok a közös pont, történetük mégis mindig egyedi. Jelenlegi állapotuk is nagyon különbözô, hiszen van, ahol évek óta tudatos fejlesztés folyik, van, ahol elôkészítés alatt vannak a rekonstrukciós munkák és van, ahol még további régészeti feltárásokra van szükség, hogy megismerhessük a vár múltját. Sôt van olyan
vár is közöttük – Csobánc –, ahol bárki részese lehet a vár megmentésének, ha kedvet érez hozzá.

Jelenkori történetükre jellemző, hogy majdnem mindegyik vár gazdag – évek óta sikeres – programmal, rendezvényekkel várja a vendégeket. A belépôjegyekbôl, programokból befolyt összeget pedig a legtöbb helyszínen a várak fenntartására és helyreállítására fordítják, így minden egyes látogató hozzájárul a várak újjászületéséhez.

A hét vár sokszor állta útját a hazánkra törô ellenségnek, múltjuk lapjain hősiesen megvívott csaták emlékei sorakoznak. Az elhagyatottsággal, a múló idővel, amely lassan felmorzsolja a legerősebb kövekből rakott falakat is, már egyre nehezebben küzdöttek. Szerencsére akadnak olyan emberek, akik fontosnak tartották és tartják, hogy ezek a várak ne csak néhány megmaradt faldarabbal, töredékkel emlékeztessenek dicső napjaikra.

A falak megőrzése, védelme és helyreállítása mellett legalább olyan fontos, hogy élettel is megtöltik a várakat. Nem egynapos túra bejárni a lapszámban bemutatott várakat, írtam a bevezető első felében, azonban mindenképpen érdemes, hiszen aki három éven belül felkeresi mind a hét várat, és az erre a célra kiadott füzetbe összegyűjti a hét pecsétet, az értékes ajándékokat nyerhet minden év végén.

Az igazi nyeremény azonban a gyönyörű táj, a természeti és kultúrtörténeti értékek sokszínű gazdagsága, amely a várakat körülveszi. A hét vár szisztematikus felkeresése jó ok lehet arra, hogy alaposan megismerjék a Bakony és a Balaton-felvidék valamennyi szépségét, a magyar történelem néhány jeles eseményének helyszínét.

Megrendelhető a kiadónál:
telefon: (1) 332-3261 (1) 332-3261
e-mail: kiado@szepmagyarorszag.hu
postai cím: Civertan Bt., 1064 Budapest, Izabella u. 69. F. sz. 2.
www.szepmagyarorszag.hu

A fenti ajánló nem fizetett hirdetésként, hanem a honlapjaink közötti partneri együttműködés keretében jelent meg. Civertan szolgáltatta pl. a Hazajáró sorozatunkhoz a légifotókat.

Hozzászólások (0): megnézem

SZAKMA
Olvasnivaló | Zádor Anna: Építészeti szakszótár

„… Kérdés: Fejtse ki rajzban és írásban, mi az a négyezet? Válasz 1.: Kedves Andor, én azt hittem, hogy ez nyomtatási hiba, ezért ki is húztam a könyvből. :(( Válasz 2.: Egyenlő élhosszúságú téglalap. Kérdés: Fejtse ki rajzban és írásban mi az a kórus? Válasz: Éneklő férfiak és nők csoportja. Már vagy két éve kötelező […]

Olvasnivaló | Zádor Anna: Építészeti szakszótár
2015. július 16. csütörtök
OFF
Olvasnivaló | kedvezménnyel: Fejér megye várai

Kedves Várbarát! Bízunk benne, hogy korábban vásárolt termékünk örömet okozott Önöknek és Szeretteinek! Ezúttal szeretnénk idén is kedvezményes ajánlatokat küldeni Önnek, amik akár karácsonyi ajándékként is kiválóak lehetnek! Kedvezményes várkönyv ajánlatok a Civertan Grafikai Stúdiótól! 1 könyv + 1 látványtérkép FEJÉR MEGYE VÁRAI az őskortól a kuruc korig könyv és AJÁNDÉK választható látványtérkép**  60  % kedvezménnyel […]

Olvasnivaló | kedvezménnyel: Fejér megye várai
2014. szeptember 24. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább