Regisztráció/Belépés

további cikkek

.:iStván:.
2010. július 18. vasárnap

Hazajáró | a komáromi erődrendszer

A véletlen úgy hozta, hogy Cser Eszter és Andrási Zsolt is hasonló anyagot állított össze ugyanabban a témában, szinte egyidőben. Mivel mindkettő érdekes – talán nem csak számomra -, ezért elsőnek Eszter anyaga jelenik meg, mely egy kirándulási napba fogta össze szinte a teljes erődrendszert. Zsolt barátom fotós beszámolója részletesebb, így a folytatásban majd az ő fotóiban gyönyörködhetnek a kedves olvasók.

Komáromi kirándulás (kedvcsinálónak)

Ősszel barátnőm unszolására, mivel már nagyon unta az ’ülős’ továbbképzéseket befizettünk az Építésztovábbképző Kht. által szervezet buszos kirándulásra.

Az egynapos kirándulás célja a komáromi erődök megismerése volt.

Be kell vallanom előítélettel indultam neki a napnak, nem igazán szeretem a buszos kirándulásokat, városnézéseket, mert volt egy-két rossz élményem (sokat késő utastársak, morgolódó kirándulók, feszített programok). Reggel pontosan indultunk, ezt már jó jelnek vettem! Az induláskor mindenki kapott egy korrekt tájékoztató anyagot, hogy mit fogunk látni, és hogyan fog telni a napunk.

Első állomásunk Komáromban a Monostori erőd volt. Az interneten nézegettem képeket, de az erőd kapujához közeledve igazából csak egy hatalmas földbucka látszódott. A kapun áthaladva elénk tárult az erőd udvara, a maga hihetetlen méreteivel.

A képeken is látszódott, hogy nagy, na de ennyire! Belülről idegenvezető kalauzolt végig bennünket, aki szerencsére nem csak a száraz évszámokat és tényeket adta elő, hanem történeteivel elénk vetítette az erőd korának hangulatát, az erődben élők mindennapjait, szokásait. A belső folyosórendszer elképesztő hosszával, egyformán falazott méreteivel, magasságával, a kor építőmestereinek munkáját dicsérte.

Az erőd jól karbantartott, egy-egy részét folyamatosan újítgatják.

Majd átmentünk a szlovák oldalra, megnézni az erődrendszer második részét az Öreg- és Újvár erődőt.

A valamikori impozáns méretekkel rendelkező épületek állaga leromlott, karbantartására sincsen pénz, nemhogy a felújítására. Az épületek nagy része bejárható, de teljesen üres, nem hasznosítják semmire.

Hogy mégis valamit meg tudjanak mutatni az ide tévedő turistáknak felújítottak egy kis épületet, mely valamikor az idegenvezetőnk szerint istálló lehetett, itt rendeztek be egy állandó kiállítást az erődrendszerről.

Utunk utolsó állomása ismét Magyarországon volt, Komárom szélén lévő Igmándi erőd. Ez egy méretei szerint kis erődnek számító építmény, igazi barangolásra csábító hely (nem lehet elveszni, mert nem akkora, és minden folyosó egy helyre vezet).

A komáromi erődrendszer a jelentőségéhez képest szinte alig ismert, pedig sokkal nagyobb odafigyelést és törődést érdemelne, hiszem a maga nemében páratlan alkotásról van szó. Az alábbi térképen nyomon követhetik az egyes erődök bemutatását, sőt ha a „Nagyobb nézetre” váltanak egyéb kiegészítő információt is kaphatnak az együttesről.

A komáromi erődrendszer nagyobb térképen való megjelenítése

Maradjanak velünk, mert hamarosan jön a részletesebb fotóbeszámoló, melyek kiegészülnek Civertan ragyogó légifotóival.

Hozzászólások (2): megnézem

  • #72795

    […] This post was mentioned on Twitter by Koós Miklós, Válóczy Balázs. Válóczy Balázs said: RT @koosmiklos: koos.hu: Hazajáró | a komáromi erődrendszer: A véletlen úgy hozta, hogy Cser Eszter és Andrási Zsolt is hasonló an… https://bit.ly/caDx3C […]

  • Cser Eszter

    2010. július 19. hétfő 15:39

    #72798

    Két hete gyermekeimet is elvittem a Monostori erődbe. Legnagyobb meglepetésünkre egy ún. ‘sétáló színház’-zal egybekötött idegenvezetésen vettünk részt. Egy 12 képből álló történetet mutattak be. Az első kép az erőd kapujánál indult, majd képenként változó helyszínen játszódott a történet. A nézőket végigvezették (végig sétáltatták) az erődön, minden helyen megnéztünk egy-egy jelenetet, utána pedig az erőd történetéről, a különböző helyek, helyiségek jellemzőiről mondtak pár szót.
    Maga a ‘színdarab’ jól megrendezett, látványos, zenés betéttel egybekötött jelenetekből állt.
    Nagyon érdekes volt ez a rendhagyó idegenvezetés.

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy „melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

„…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább