Regisztráció/Belépés

további cikkek

Andrási Zsolt
2010. július 11. vasárnap

Hazajáró | Újpest új főtere

Olvassák Andrási Zsolt barátomat, a Hazajáró vendégbloggerét:

Múlt hétfőn, este, elszaladtunk megörökíteni a fenti térplasztikát, leginkább arra emlékeztet az a rengeteg kő, lefedett burkolat, mint valami óriási kőszobor – csak laposra formázva. EU-s támogatásból készült el Újpest új főtere, amit amióta csinálják, hirdetik a helyi újságban.

Nos, megmondom őszintén, tök amatőrként, magánemberként, bloggerként, helyi panelproliként azt kell mondanom, hogy nem egy nagy durranás. Elköltöttek hétszáznyolcvan milliónál is több forintot, hogy leburkolják a városháza környezetét?

a további fotókért kattints ide vagy a következő fotóra

Amint azt már bizonyára észrevették nem csak a szakmai anyagok írásába vontam be külső szerzőket, hanem Andrási Zsolt barátomat is megkértem, hogy a Hazajáró sorozatunkhoz ő is készítsen fotósorozatokat vagy engedjen át a kész összeállításaiból. Az együttműködésünk látható és kereshető bizonyítéka a Zsolt által összeállított Hazajáró térkép, amely a Google Maps szokásos lehetőségeit igyekszik kihasználni. Kattintsanak a térkép alatti linkre és nem csak nagyobb méretben fogják látni, hanem a bal oldalon megnézhetik a különféle színek jelentését is.


Hazajáró projekt nagyobb térképen való megjelenítése

Jó böngészést a fotósorozatok között!

Hozzászólások (11): megnézem

  • GyulaP

    2010. július 11. vasárnap 13:49

    #72668

    Nincs pénz oktatásra, egészségügyre, nyugdíjra, stb, adósságban úszik az ország, de az országban széltében hosszában, kicsi és nagy településein folyik a főterek? rekonstrukciója állítólag EU támogatással. Persze a közös kasszába mi is befizetünk, no meg az önrész sem elhanyagolható. A beszállítók is általában külföldi cégek többnyire. Mintha egy receptre történne mindenhol. Vágd ki a meglévő fákat, bontsd fel a meglévő burkolatot, szüntesd meg a zöld felületek, burkolj le mindent lehetőleg minnél drágább „flancosabb” burkolóval, helyezz el egy-két atrakciót, meg néhány új facsemetét a kőrengetegbe és kész is a sikeres beruházás. Egy kérdés motoszkál bennem mi ennek a pénzköltésnek az értelme és a mozgató rugója igazából. Ismétlem, hogy nem egyedi esetről van szó egyáltalán.

  • Ujvárosi Zsolt

    2010. július 11. vasárnap 15:39

    #72669

    [re=72668]GyulaP[/re]:
    Sok az igazság benne. Ez a dolog pártfüggetlen, sőt az un. „független” polgármesterek is támogatói, mint például az újpesti is.
    Nem mondom, a korábbi parkolónak használt tér nem volt valami esztétikus. Azonban a hatalmas pénzekből elkészített új főtér környezetét is lerontja az enyhén szólva is dzsuvás és rosszul kezelt piaci csarnok és környéke.

    Igaz, a polgármester úrnak erre nincs rálátása. Mióta világ a világ és a negyedik kerületnek a mostani polgármestere van csakis a HIVATAL , avlamint a főtér és környéke, valamint néhánny ide nyíló sétány volt a fontos. Másra soha nem jutott egy fillér sem.

    A panelek környékének rendbetételére meg pláne nem. Töredezett, szétfagyott és rohadt padok, elhanyagolt parkok, gazos vagy nem is létező, járdák, egyre csökkenő felszereltségű „EU-konform”játszóterek jellemzik az évek óta betömetlen kátyukon és bűzló víznyelőkön kivül. No és az Újpesti Uszoda és Gyógyfürdő!
    Több éve zárva. Valaki talán őrzi a semmit, mert a villany ég, de a tetőre nem ment fel soha senki, még az egykori nyitvatartás idejében sem, hogy a csatoronalefolyót kitisztítsa. Szúnyogtanya is lett az egész a tavaly óta egyfoyltában pangó víz miatt.

    Erről ennyit, foyltassa más. Nem panasznap van, hanem tényközlés. Azt azt a munkát, amit szinte naponta követhettem sokkal kevesebb idő alatt, sokkal kevesebb anyagi ráfordítással, sokkal kevesebbért is meg lehetet volna oldani.

    Nem mondom, hogy valakiket korrumpáltak, de azt sem, hogy nem jutott ez eszembe.

  • Gallion

    2010. július 11. vasárnap 16:16

    #72670

    Ellentétben a posztolóval szerintem ez egy nagyon jó és hasznos project. Egyébként eléggé kutyafuttában mehetett az a szétnézés ha nem tünt fel, hogy a térhez egy park is tartozik (Károlyi park a neve), amit szintén felújitottak. A project nagy részét persze a tér (vagy inkább terek hisz óriási felületről beszélünk ami több részre oszlik) teszi ki aminek az egyik ismertetőjele, hogy nem park. Ezt álunk valamiért elég sűrűn keverik és pl. a Fő Utca projectnél is felmerült például az Egyetem térnél hogy miért nem parkszerűbb… talán mert egy tipikus városi tér és nem park? A Szent Márk téren hány fa van ültetve vagy a Trafalgar téren?

    Amellett, hogy bizonyára fontos rendezvényhelyszin lesz (az átadó ünnepségen kiválóan bizonyitotta, hogy milyen jól tud igy funkcionálni), illetve az ottlévő piac és egyéb kiszolgáló egységek illetve a park miatt eleve sokakat fog vonzani fontos az is, hogy végre Újpesten van valami szép, amire büszke lehet a helyi lakos, ahova elsétálhat a szürkébb hétköznapok után feltöltödni. A szürke paneldzsungelben erre óriási igény van.

    Ja és a tér nem állitolag hanem gyakorlatilag is EU támogatással készült. Amig nem kapták meg az EU-tól a pénzt, addig jó darabon le is állt az építkezés.

  • Mancika

    2010. július 11. vasárnap 21:33

    #72674

    Azt nem tdom mikor lesz kesz, de hogy a kialakitott parkolo (ha mar egy hatalmas terrol beszelun, akkor a VH masik oldala is ide tartozik) tovabbra is siralmas.
    Elvettek egy eleg nagy parkolot es a magmaradtbol fizetsoet csinaltak (ahol az elso 2 ora ingyenes) de fel nem ujitottak (remelm, hogy ide jon eegy „meg” azaz alobb utobb meglesz ez is) viszont fizeto autoamta csak a BEjarathoz tettek, igy aki a soromponal szembesul azzal, hogy fizetnie kene, az kezdhet tolatni (mogotte a jok emberrel).
    A behajotaj is eleg fura lett, mert kb 6-8 auto beragad, ha megtelet a parkolo. mert ok se elore se hatra, ha nem nyilik a sorompo…

    szoval szep meg jo es remelem hogy nem kesz a jelenlegi allapotban….

  • Adamkó Ferenc

    2010. július 12. hétfő 10:24

    #72682

    Nem tudom miért hívják fő térnek, csak azért mert középen van, és nagy? Én bürökraták terének hívom. Szürke, szögletes, unalmas. Tipikusan mint a mostani hivatal, nem az épület, a HIVATAL.
    Ráadásul nagyon-nagyon sajnálom a szobor körüli bokorsort amit kivágtak.
    Még egy dolog. Sokakal egyetértek abban, hogy kisebb volumenű, olcsóbb, de barátságosabb teret, tereket is lehetett volna csinálni. Olyanokat ahova kiülhet a nyugdíjas. Szóval nekem olyan gigantomán, olyan emlékmű a bürokráciának érzésem van.
    üdv

  • Adamkó Ferenc

    2010. július 12. hétfő 10:30

    #72683

    [re=72670]Gallion[/re]: Háááát! SZerintem csak annyiban kelt Trafalgar tér érzetet, hogy kövel van burkolva. Nekem az nem tünik annyira unalmasnak mint ez.

  • Markovics Éva

    2010. július 19. hétfő 08:07

    #72775

    „Kedves” Hőbörgők!
    Mielőtt valamiről véleményt formáltok, talán nem ártana minimális szinten tájékozódni… Ha csak a hetente megjelenő,ingyenes Újpesti Naplót néha a kezetekbe vennétek, (olvasni tudás sajnos szükségeltetik), nem hordanátok össze itt annyi zagyvaságot. Az újságban lépésről lépésre lehetett tájékozódni minden tervezett lépésről, sőt lakossági javaslatokkal is lehetett élni. Még most sem késő, mert értelmes módosításra mindig van lehetőség. Sziveskedjetek rendszeresen olvasni a városvezetés heti üléseiről készült jegyzőkönyveket (Újpesti Napló), el lehet menni képviselői fogadóórákra is.
    Talán akkor oszlana a homály a fejetekben a város költségvetése, szociális, egészségügyi, oktatási,sport, kommunális helyzete körüli kérdésekkel kapcsolatban.
    Esetleg tudnotok kellene, hogy az intézmények közül melyek vannak kerületi és/vagy fővárosi tulajdonban ill. kezelésben. Akkor majd lehet pöfögni az uszoda állapotáról, a rendelőintézetekről, kórházakról,játszóterekrő, netán a Főtérről…
    Én egy éve lakom Újpesten (a budai hegyvidéken is laktam),de itt nagyon kellemes lakni, mert ez nem szimplán Budapest egyik kerülete, hanem egy valódi, élhető város, ahol most kialakítottunk magunknak egy esztétikus, remekül funkciónáló igazi városközpontot. Ez nem hasonlítható össze sem a Trafalgár térrel, sem Róma egyes részeivel, mert ez ÚJPEST VÁROS FŐTERE! Itt vannak a templomok, itt van a Városháza (lesz Ratskeller is!) itt a Piac, boltsorok, cukrászdák, éttermek, szökőkutak, alkalmi színpad, sörsátor, meg ami kell… Egy árnyékos játszótér valószínűleg még elfér majd a közelben (vizesblokkal), hiszen az építkezés még folytatódik, eléri majd a Dunapartot, amelyet végre arra használhatnak az újpestiek, amire való lenne. Egyébként a kerületi játszótér felújítási program éppen most van folyamatban. A gyerekekre pedig szerintetek nem gondoltak? Hát a sok gyermekprogram mi a fityfasz? Voltatok ti egyáltalán kinn a téren, láttatok egyáltalán egyetlen programot is, láttátok a gyerekeket, akiknek nem egyetlen szórakozásuk a szökőkútban pancsolás?
    Persze az nagy élvezet, és nem is kellene ettől annyira kétségbe esni. A Trafalgár téren az én kisfiam is megfürdött a szökőkútban, és nem utasítottak ki bennünket az országból. Az már a – remélhetőleg javuló – viselkedéskultúra része, hogy a nagykamaszok belássák, hogy ez nem az ő terepük. Mi felnőttek, pedig jogosan felhívhatjuk erre a figyelmüket. Vagy talán félünk a saját gyerekeinktől?
    Ennyit a térről.
    Aki pedig nem vak, az látja, hogy a város fejlesztése koncepciózusan folyik a praktikusság és az esztétikum jegyében. A városvezetés csak a lakosokkal együtt tud eredményesen működni. Megkérdezném: mit hallottatok a virágakciókról például? Rendbentartjátok a házatok, lakóhelyetek környékét? Elmondjátok megfelelő helyen (fogadóórák, fórumok, újság, stb) a javaslataitokat? Akkor megtudnátok, hogy bizonyos ügyeket miért nem lehet egycsapásra megoldani, hiába lenne nagyon kívánatos. A megújult Főtér amellett, hogy praktikus, szépségével, tisztaságával hozzájárul a jó hangulatunkhoz, közösségi találkozóhely, kikapcsolódhatunk, sétálhatunk, üldögélhetünk, templom után beszélgethetünk, babakocsit tologathatunk, és még mi minden…
    Reméljük fokozatosan felszámoljuk Újpest többi, elhanyagolt, lepusztult részét is, de ez nem csak a város vezetésén és lakóin, hanem vastagon a főváros vezetésén is múlik.
    Hajrá Újpest!

  • Ujvárosi Zsolt

    2010. július 19. hétfő 21:55

    #72805

    [re=72775]Markovics Éva[/re]:

    Kedves Éva!

    Ahhoz képest, hogy talán egy éve már Újpesten lakik, nagyon kioktató, hogy ne mondjam nagyképű a hozzászólása.
    De hát joga van hozzá, mint mindenki másnak a saját véleményéhez.
    Azonban ajánlom, másfelé is sétáljon el, mint a Főtér környékére hogy többet tudjon a városrész körülményeiről, állapotáról.
    Közel sem minden rossz, vam fejlődés, de bizony vannak elhanyagolt részek, szakszerűtlen vagy el nem végzett munkák. Olyanok, amik nem annyira pénzt, csak odafigyelést igényeltek volna. És bizony hogy nem csak a főváros kezelésében álló területeken.
    Egy városnak fontos része a főtér, de közel sem a legfontosabb. Nem is valami sokan laknak éppen a főtér környékén. Vannak máshol, más körülmények között élő polgárok is.
    Én fenntartom a véleményemet, különösen, ami a piaci csarnokot illeti. Az Öné meg a továbbiakban nem érdekel.

    Üdvözlettel:
    Ujvárosi Zsolt Önnél jelentősen régebbi újpesti lakos, aki szintén Budáról volt kénytelen ide költözni.

  • Markovics Éva

    2010. szeptember 28. kedd 05:50

    #73742

    Kedves Zsolt!
    Most újra megnéztem ezt az oldalt, olvastam a hozzászólását, és az enyémet utólag stílusában – finoman szólva – valóban nem tartom szerencsésnek. Elnézést kérek minden újpestitől, legyen az őslakos, vagy frissen ideköltözött. Viszont – Önnel ellentétben – ,én továbbra is kíváncsi vagyok a mások véleményére. Remélem, hogy a város elhanyagolt problémái is fokozatosan megoldást nyernek. Ami pedig a piacot illeti, a tervekben szerepel a korszerűsítése. Őszintén szolva nem is értem, miért veti a városvezetés szemére ennek mellőzését.
    Ha a választásokat túléljük, talán minden az eddigi elképzelések szerint folytatódik majd, és remélem ordas indulatok nélkül tudunk egymás véleményére figyelni.
    Üdvözlettel

  • Szabóbácsi

    2011. január 18. kedd 13:39

    #78361

    Sajnos az elmúlt évtizedben mindenhol ilyen operettberuházások voltak a gazdaság párhuzamos elfojtásával. Szép-szép, de nem erre kéne legelőször költeni. Persze könnyű a demagógia csapdájába esni, mert mindig találni létfontosságú kiadási célokat, de akkor is. Előbb a tényleges gazdasági hátterét kéne ezeknek megteremteni.

  • Tanúsító

    2011. február 27. vasárnap 20:20

    #78782

    Kapjuk el a lólábat, ha kilóg! Ismeritek valóban az új főteret? Akkor láttátok a sok kicsi egyedi szökökutat a park sétafelületén! No hát azoknak a szökőkutaknak a záró-nyitó csapja egy-egy városházi potentát kezében van. Ők ezáltal közvetlen és egyértelmű, demokratikus kritikát fogalmazhatnak, sőt azt azonnal, és címzetten közölhetik is a jó újpesti polgárokkal!A fejlesztés második szakasza még késik, amikor is a csövek majd visszafelé is múködnek! Hát kell ennél közvetlenebb információáramlás? ;-)))

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy „melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

„…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább