Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. július 4. vasárnap

Időnként szégyellnivaló az építész szakmánk

Pár napja, június 30-án jelent meg itt a kooseptar.hu-n, majd másnap átvette más honlap is az idei árvíz kapcsán született Felhívás tervező építészeknek felhívást.

Bár itt a kooseptar.hu-n nem íródtak (igaz nem is hagytam volna megjelenni) olyan dehonesztáló bejegyzések, amik láthatóan más szerkesztőket nem zavarnak és mind  a mai napig olvashatóak, és amiért minden jóérzésű ember elszégyellné magát:

A leglényegesebb kérdés, hogy ki fizeti az újjáépítést? és a terveket? Vagy egyelőre semmi se fix? csak dolgozzatok „barmok” aztán majd meglátjuk?

Gondolom a pár kérdésemből a véleményem „átjön”. Kedves építész kollégák! Ha Önökkkel bármit meg lehet csinálni akkor már én is átállok: „ingyen lehet dolgoztatni” sok „luzer” mérnököt. Ja és értelmetlenül. A lényeg a munka! És az Önöknek ingyen…

Ennek az „egyszerű”, vagy inkább „primitív” tervpáláyzati eljárásnak értelme zéró. Helyben a tervezi díjat aki ismeri 10-20-30-50 ezer forintok/családi ház. Annak alternatívaként fel sem merülne ez a „rohadttul magas szintű szakmai metódus”.

Hmmm… árvíz. Vak vezet világtalant. Még munka sincs a piacon és akkor még ingyen mindent?! Legalább pályázat lenne belőle, egy kis motíváció. :S Lassan már kár volt azt a 4 évet eltölteni az iskolapad mögött. INGYEN INGYEN INGYEN
LÁTVÁNYTERV 5000ért
ENERGETIKA 10.000 ért
BEDOLGOZÁS referenciáért majdnem INGYEN
ÉMI engedély 6 millió ! ! !
mihez lehet itt kezdeni ?
MÉG JÓ HOGY VAN EGY HÁTIZSÁKOM MEG EGY ÚTLEVELEM !
Meghát ugye lehet menni is ” A Dezertőrtől”

időnként valóban szégyellem magamat hogy ehhez a szakmához tartozom.

Holnap meg egész hotel ? szálloda ? Ingyen ki ? (Persze hogy nem ingyen, és majd ki fog rá lelni saját házára pl.: a Kínai Népköztársaságban… Orosz sztyeppék kellős közepén, nameg a szerzői jog… ) Bolond ki ki nem tesz ellene. Jó volna már kedves kolegák valamit tenni. Közösen! És megtagadni a sületlen vezetők hajmeresztő ötleteit. Ez így nem jó. NEM MEHET ÍGY TOVÁBB !

itt nem arról van szó hogy galádak lennénk és mindent pénzhez mérünk. Nekem már EGY éve nincs munkám. Nincs semmim! Se autóm, se lakásom, semmim kezdő vagyok. Itthon kell rostokolnom és lassan már arra gondoltam elmegyek a mekibe dolgozni, pedig nem tartom magam tehetségtelennek. Teljesen omindegy ott is kinéznének, mihelyst kiejteném hogy építész vagyok. És akiknek elmosta az ár a házát ráadásul még jól is járnak kapnak egy ÚJAT ! .

kár is tovább keresni állást, ezzel a mentalitással szerencsésebb volna mindenki számára, ha másutt kamaztoztatnád a tehetségedet, az építészetet pedig hagyd meg azoknak, akik komolyan gondolják. Egy ilyen szakmát általában egy életre választanak magunknak az emberek.

Javaslom menj el Felsőzsolcára és ott mondd a szemükbe a szerencsétleneknek, hogy milyen rohadt jól járnak, az építészkedést pedig hagyd meg olyanoknak, akikben maradt még egy szemernyi tisztesség. Felesleges ellenreklámot csinálni olyanoknak, akik esetleg készek segíteni.

INGYEN ! Jól ismerem azokat az embereket sokan meg sem becsülnek dolgokat. TV előtt sírnak-rínak közbe meg röhögnek a markukban.

Másrészt az állam kifizet milliárdokat az építőanyagra. Az építőipari cégek pedig jóhogy nem magyarok. Külföldre megy ezzel a pénz is. olyan büdös az egész hogy itt is érezni. Köv életembe tuti az orvosit választom.

itt most rapid segítséget kérnek és ahogy értelmezem az egészet, nem lesz se első díj, se második és nem lesz megdicsőülés sem. Akinek pedig mindenről a pénz jut az eszébe, az meg szégyellje magát.

Ha a szoros határidő ellenére lesz módom, én igyekszem beküldeni egy tervet, mert azt gondolom, hogy egy egyszerű alaprajzú és kialakítású családi házat minden praktizáló építész ki tud rázni az ujjából, anélkül hogy meg kellne erőltetnie magát. Ugyan már, hány olyan tervünk született már, ami ment a fióknak, ha csak eggyel tudsz segíteni, akkor ne azt keresd, miért nem, hanem hogy miért is ne?

Azt ugye nem is kell mondanom, hogy ezek a „nagyszerű” kollégák mindezt csak álnév mögül merik ilyen nagy hangon kijelenteni, mert emellett simán beszari gyávák.

és hogy legyen valami jó is, a Vándoriskolások 2001-es akciója, ahol számos típustervet készítettek az árvízkárosultaknak

Hozzászólások (8): megnézem

  • GyulaP

    2010. július 5. hétfő 13:48

    #72602

    Tisztelt Koos Úr!

    Ne szégyelje magát egy cseppet sem. A fenti reagálások egyenes következményei a felhívás szinvonaltalanságának. Ne feledjük azt sem, hogy a felhívás szövegezésért jól megérdemelt fizetés köztisztviselői fizetés dukál.
    Én azt mondanám ezek a hozzászólások inkább realisták.

    Talán Ön is tudja, hogy a 2000-es nagy tiszai árvizet követő újjáépítés során a tervezők és kár nem szenvedett adófizetők kivételével (akik a számlát fizették) mindenki jól járt.

    Több olyan, a kapcsolataik révén szerephez jutott kivitelezőt és építőanyag kereskedőt is tudok én magam, akik az árvízi újjáépítésben realizált óriási haszonból gazdagodtak meg és lettek millárdos vállalkozásokká. Persze azóta egy jelentős részük csődbe ment, mert valós piaci körülmények között már nem voltak képesek eredményesen működni. Tudok példákat is mondani, ha igényelné valaki.

    Talán az sem újdonság az Ön számára, hogy az árvizi védekezésben résztvevő fuvarozók az utolsó gramm homokot is leszámlázzák, még azt is amit nem is oda szállítottak.

    Mikor emeljük már végre föl a szavunkat és mondjuk azt, hogy elég a szellemi munka ilyen mértékű alul értékeltségéből.

    Bizonyára Önnek is odavágta már kivtelező, hogy mit ugrálsz tervezőcske, farzsebből megveszlek kilóra.

  • Hugauf Árpád

    2010. július 5. hétfő 15:34

    #72604

    Bár most víz alatt volt(van?) az ország több helyen, viszont szellemileg, erkölcsileg, anyagilag az egész ország „katasztrófa sújtotta terület”, és nem csak az utóbbi pár hónapban. Itt látom a gyökerét az idézett hozzászólásoknak, ill. a konkrét üggyel kapcsolatos információhiányban. Azt kéne valahogy elhitetni, megértetni az emberekkel, és ennek egyre több megvalósuló példáját már látni is, hogy aki ad a másiknak a sajátjából, vagy a saját nyomora ellenére segít a másikon, akkor azzal saját magán is segít, és nem hogy kevesebbje lesz, hanem neki is több lesz. Ezt nem könnyű megérteni, főleg földhözragadt észjárással.

  • Tóth Ákos

    2010. július 6. kedd 11:03

    #72610

    Tisztelt Kollégák!

    Nem az a gond, hogy most segíteni kellene pár száz szerencsétlen emberen és ingyen kéne pár tucat eng. tervet megcsinálni…de nem ám.
    Az a gond, hogy a tervezők egymás farkasai, és mindig találni olyan tervezőt aki akár az ötvenezer forintos ajánlati árat is hajlandó megfelezni, csak hogy elhappoljon munkát… Na ez a baj….
    És élek a gyanúperrel, hogy a leginkább tiltakozók az ilyenek…

    ÜDV

  • Zsibis

    2010. július 7. szerda 10:15

    #72622

    Engedtessék meg nekem, hogy mnt szakmán kivül, én is hozászóljak. Egyértelműen GyulaP. hozzászólásával értek egyet. Igaz, hogy számítástechnikus vagyok, de szakmámból kifolyólag / plotter, nagyteljesítményű laserprinterek / többször jártam az elmúlt években olyan cégnél / 4 betű, lehet találgatni /, mely egyértelműen – a saját munkatársai szerint is -abból gazdagodott meg, hogy az elmúlt árvízek során az akkor hatlmon lévő kormány őket preferálva, hagyta, hogy szemérmetlenűl csaljon a számlázásoknál. Pl. helyet, időt nem említve: helyi válalkozó 780,000.- Ft -ért újított fel árvízsújtotta házat, mi adófízetők, meg 2,700,000.- Ft. -ot fizettünk. Valószínűleg itt kezdődik a szakmájuk lealacsonyítása, a mostanifelhívás, ennek egyenes következménye. Minél nagyobb a számla, annál többet lehet viszaosztani. Főleg, ha tervezésre sem kell áldozni.

  • Kovács István

    2010. július 7. szerda 19:14

    #72637

    [re=72602]GyulaP[/re]:
    Sajnos a megszólalók tudják érzik, élik, bizony az elmúlt 20 évben az építőipar a nemzetgazdaság szégyene lett. Erkölcsileg, szakmailag egyaránt. Nap mint-nap szembesülhetünk az egyre silányabb munkavégzés eredményével, mely bizony kirívóan szégyenteljes a létesítményt eltakaró burkolási munkálatok területén. Annó, egy a budapesti nagyberuházás térburkolati munkáit újságírókkal megtekintve megkéreztem a burkolót, hogy mióta dolgozik a szakmában, és hol tanulta? A válasza, hogy egy hónapja érkezett ukrajnából és asztalos a szakmája ….
    Lehet, hogy egyesek megsértődnek, de véleményem, hogy mindaddig, amíg az ÉVOSZ és a több száz különböző érdekvédelminek elnevezett szervezetek, a különböző kamarák nyakkendős semmittevői jobb-és baloldali politikai háttértámogatással élvezettel müködtetik a korrupciót, addig nem lesz változás…

  • GyulaP

    2010. július 8. csütörtök 17:41

    #72653

    Egy másik aspektusa az árvíz okozta károknak.
    A minap találkoztam az interneten egy videó riporttal (index), amit az árvizzel súlytott egyik észak-borsodi településen forgattak. Száz éves vályogból épült ház, viskó. A tulaj panaszkodik, hogy egy-két éve, miután megvette a házat öt millió forintból újíttatta föl a házat és most összedölt. Manapság a környéken szinte kis tulzással minden második ház eladó, négy-öt millióért összkomfortos, nem túl öreg, téglábó épült családiházat lehet venni, amire alig kellene pénzt költeni. De hát újat építeni sokkal nagyobb üzlet annak is aki majd fölépíti és annak is akinek fölépítik, ugyanis hallva a kormány által az önkormányzatoknak kiutalt összegeket s a településeken összedölt házak számát, cca. 15-20 millió forintot szánhat a kormány egy-egy lakóház újjáépítésére.

  • Fenyvesi Péter

    2010. július 8. csütörtök 21:34

    #72654

    GyulaP-nél a pont.
    A beregi árvíz utáni újjáépítésből a helyi vállalkozók zömét kizárták, h a kijelölt kedvezményezettek akár a többszöröséért csinálhassák. A tulajdonosok sem vehettek részt a munkában sok helyen, h jobban keressen az „érdek és politikai szempont mentesen kiválasztott” vállalkozó.

  • szakrajz

    2010. július 9. péntek 17:13

    #72660

    Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat hirdetett tervpályázatot, un. szoc.polos házak építéséhez. A helyi kisebb önkormányzat ajánlásával, az elkészült házak fotójával, a hitelintézet által is elfogadott költségvetéssel alátámasztott tervekkel indultam. Válaszra sem méltattak. Egy pesti nagynevű építész és irodája nyerte meg. Egyetlen tervüket sem tudták, jobban mondva akarták megvalósítani a célszemélyek. Ezzel szemben a Tisza-tó környékéről kértek segítséget, mert a terveim megvalósításához szükségük lett volna a költségvetésre, melyet már nem tudott lekoppintani a helyi építész.
    Nem akarom az előttem szólókat űberelni, csak egy észrevétel. Mindenki láthatja a romániai árvizeket. A vízben álló könnyűszerkezetes házakban a téglákra felpakolt bútorokat, a falakról lemosott tapasztást. Nálunk meg az összedőlt vályogházakat, a megrogyott téglafalakat. Az újjáépítésnél mi az elvárás? Betonból, téglából, több hónapon keresztül épülő ház, rozsdamentes acél nyílászáróval. Nálunk nem lehet könnyűszerkezetből építeni? Mondjuk A+ kategóriát, állami ZBR támogatással, két hónap alatt? Miért nem követelmény a gyorsaság, a korszerű technológia?

SZAKMA
Mi valósult meg a építészetpolitikából? | 1.5. Nemzeti Mintaterv katalógus

2015. szeptemberében jelent meg az építésügy átalakítását célzó 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat, amely jelentős részben előrevetítette azokat a jogszabály változásokat, amikre 2016 során annyira rácsodálkoztunk. E sorozat keretében a 2015-ös építészetpolitikai elképzeléseket vetjük össze a ténylegesen megjelent jogszabályokkal illetve az ezek nyomán kialakult gyakorlattal.      1./ A lakossági építkezések bürokráciacsökkentése 1.5. A lakossági építkezések […]

Mi valósult meg a építészetpolitikából? | 1.5. Nemzeti Mintaterv katalógus
2017. január 16. hétfő
SZAKMA
Készházak | Milyen állapotban van egy 40 éves Falco-betonyp szerkezet?

Gyakran hajlamosak vagyunk a szocializmus érájában épített épületszerkezetek minőségét megkérdőjelezni, pedig számos területen semmi szégyenkezni való sincs. Egy szakvélemény kapcsán egy közel 40 éves könnyűszerkezetes épületet kellett véleményeznem. Több cikket is írtam betonyp témában, vélhetően ennek volt köszönhető a megkeresés is. Több helyen is feltártuk a födém- és falpaneleket és meglepődtünk, hogy mindenütt milyen épen […]

Készházak | Milyen állapotban van egy 40 éves Falco-betonyp szerkezet?
2016. augusztus 9. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább