Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. június 30. szerda

Tervkritika | jogunk van ronda házat építeni

A tervkritikahálátlan műfaj és nem is az a célja, hogy eldöntse mi jó vagy mi nem jó, kinek adjunk igazat? Szerencsére az építészet olyan, hogy nincsenek benne abszolút igazságok, sok mindentől függ, hogy minek találjuk, szépnek, praktikusnak, álmaink házának vagy egy szükséges lakógépnek, aminek kizárólag minket kell szolgálnia, más nem számít.

A tervkritika EGY vélemény, eredeti szándéka szerint olyan vélemény, amely segít másoknak megérteni, mi miért van és minek mi a következménye? Ha emellett még jól is néz ki, tájba illő az már csak hab a tortán.

Talán túl szkeptikusnak hangzik mindez? Én azt vallom, hogy a ház elsősorban a bentlakónak tetszen, ergo legyen mindenkinek állampolgári joga akár csúnya házban is laknia. Ez a jog megadatott, elég körülnézni az országban!

Azonban a hazai épületállomány nem azért olyan, mert ezzel a jogával mindenki élt és mellesleg funkcionálisan jó házban lakik. Egy fenét. ÍGY SIKERÜLTEK, sok esetben úgy építették fel, hogy fogalmuk sem volt milyen is lesz a végén? Ez pedig nem az, amit az előbb írtam.

Miért fontos mindez? mert amikor házat értékelünk, akkor hajlamosak vagyunk a külleme alapján ítélkezni és nem nézzük meg, belül mit tud az az elrendezés, az alaprajz. sokszor megkapja a tervkritika azt a kritikát, hogy miért nem foglalkozik többet a külsővel?

Ha rossz az alaprajz, szerkezetileg átgondolatlan, nem felel meg alapvető kritériumoknak, előírásoknak, akkor teljesen mindegy, hogyan néz ki.

Ha emellett még borzasztó a megjelenése is, akkor csak azt lehet javasolni az építtetőnek, hogy keressen mást, aki ért ehhez a mesterséghez, ahogy a fenti ház tervkritikájában is megfogalmazódott. Azon nem volt mit megmenteni.

Hát ezért. Mert először legyen jó a ház belülről, legyen minden a helyén, legyen gazdaságos, legyen az adott család igényeire és LEHETŐSÉGEIRE szabva …… és csak ezek után jöhet az a szempont, hogy nézzen is ki jól! Aki megfelelő szinten műveli az építészeti tervezést annak ez persze nem gond és mindezt egyszerre is képes produkálni, de a valóság sajnos nem ilyen. Sok ház az alap kritériumoknak nem felel meg, elég csak azokra a házakra gondolni, amik itt is megfordultak és fakezű sarlatánok terveztek.

A fentiekkel, akárcsak a tervkritikákkal természetesen nem kell egyetérteni, hiszen ez is csak egy vélemény.

Hozzászólások (2): megnézem

  • Friedman

    2010. június 30. szerda 08:47

    #72588

    Mondjuk azert a megjelenes nem elhanyagolhato, egy ronda aranytalan tomeg vizualisan szennyezi a kornyezetet evtizedeken keresztul. Utobbi meg koztulajdon rongalasa.

  • Szabóbácsi

    2010. július 7. szerda 13:14

    #72625

    Ha a beltartalom jó, akkor valaki hozzáértő keze munkáját dícséri. Ebből kifolyólag kívülről sem lehet annyira rossz. Ha nem is építészeti címlap, de semmiképpen nem látványszennyező.
    A fordítottja viszont sajna igaz, a megnyerő, gyakran bombasztikus külső szánalmasan rossz belsőt takar. Ezt szobrászépítészetnek nevezném. Mindent a látványért. Hiába, mindenhol a mesevilág a legjobb üzlet. Az álom, az „életérzés”.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább