Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. június 28. hétfő

Ismeri Ön az OTÉK új előírásait?

Az Építésfelügyelet szigorúan ellenőrzi az OTÉK új, kötelezően betartandó műszaki előírásait! Minden kivitelezéssel és ingatlanügylettel foglalkozó cég köteles gondoskodni arról, hogy az ingatlanok megfeleljenek az új követelményeknek! Az önkormányzatok Építéshatósági Osztályain dolgozók számára ugyanilyen elengedhetetlen a megváltozott szabályok pontos ismerete és azok helyes jogértelmezése!

A jogszabály érinti ugyanis az összes építményt, illetve építményrészt!

Néhány példa a legfontosabb változásokból:

1. Tilos az égéstermék kivezetése a homlokzaton! Az utólagos hőszigetelés vastagsága maximum 10 centiméter lehet!

2. A különleges, beépítésre nem szánt területeken az épületek legfeljebb 2%-os beépítettséggel helyezhetők el!

3. Módosultak a beépített vezetékhálózatok, berendezések, a klímaberendezések, a liftek, a gépjárműtárolók, a lakószoba létesítési előírásai!

az új OTÉK

Az Országos Településrendezési és Építési Követelmények új műszaki előírásainak gyakorlati, közérthető magyarázata ellenőrzőlistákkal, szakmai példákkal és esettanulmányokkal

Kiváló szerzőink: Szende Árpád építésügyi-, igazságügyi szakértő, Szőke László építész-tervező és beruházás-lebonyolító valamint az új jogszabály alkotói, Szabó Zsuzsanna építészmérnök és dr. Papp Ferenc az NFGM vezető főtanácsosa.

Kiadványunkkal maximálisan megfelelhet az új építésügyi követelményeknek és időben felkészülhet az Építésfelügyelet ellenőrzéseire!

Kézikönyvünk segítségével Ön részletes szakmai magyarázatokon, esettanulmányokon és életszerű példákon keresztül ismerheti meg az OTÉK közelmúltban életbe lépett vadonatúj technikai, műszaki követelményeit! Sőt! Segítségével szakszerűen alkalmazhatja az épületek megváltozott tűzvédelmi követelményeit is az Új Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapján!

Látogasson el honlapunkra, és rendelje meg kiadványunkat!

Fórum Média Kiadó Kft.
1145 Budapest, Szugló u. 52-54.
| email: forum-media@forum-media.hu
Telefon: +36 1 273 2090 | fax: +36 1 468 2917

(x)

Hozzászólások (13): megnézem

  • aa

    2010. június 28. hétfő 13:15

    #72561

    ” Az utólagos hőszigetelés vastagsága maximum 10 centiméter lehet!”

    Közvetlen telekhatárra épült épület esetén!

    Tudom hogy ez egy reklámcikk, de illendő lenne figyelni az ilyen tévedésekre.

  • aa

    2010. június 28. hétfő 18:47

    #72564

    Igen, én is rosszul emlékeztem.
    De ha megmarad a minimális oldal vagy hátsókert, akkor bármennyi szigetelés felhelyezhető.

  • Karácsony

    2010. augusztus 29. vasárnap 14:38

    #73309

    A kéményekre a szomsédos ingatlantól,lakóépülettől nincs méter korlátozás?
    Épült egy kémény engedélyek nélkül szakszerütlenül,a telek határtól kb 1.5m
    a lakó épülettöl kb 4-5 méterre. Aminek az égésterméke természetesen a szomszéd ingatlanon csapodik le.
    Egy év huzavona után „csak azért is megmarad az a kémény mert én vagyok a hatóság” kiadta rá a fentmaradási engedélyt.

  • gizigizi

    2010. szeptember 10. péntek 03:18

    #73476

    A telek beépített területe érdekelne, beleszámít e a beépített területbe ga a felette lévő szint 1 m-t kiugrik.
    OTÉK 1. melléklet:
    93. Telek beépített területe: a telken álló, a terepcsatlakozáshoz képest 1,0 m-nél magasabbra emelkedő építmények vízszintes síkban mért vetületi területeinek összege. A 35. § (9) bekezdésének a) pontja szerinti épületkiugrás vízszintesen mért vetületi területét a telek beépítettségének számítása során figyelembe kell venni.
    amire hivatkozik:
    35. § (9) Építési határvonalon kívülre eső épületrészt (pl. erkélyt):

    ez alapján ha nem az építési határvonalon kivül ugrik ki 1 m-t akkor nem kell beleszámolni?

    Köszönöm a segítséget

  • mazsi

    2010. november 13. szombat 19:03

    #77219

    Tisztelt Koós Úr!
    A szomszédom háza telekhatárra épült. Külső hőszigetelést szeretne csinálni a házon. Köteles vagyok megengedni neki, mivel ez már az én telkemre nyúlna át?
    Várom válaszát!
    Üdvözlettel:
    Mazsi

  • TÜKE

    2011. április 29. péntek 05:38

    #80028

    Elnézést, ha nem a témához tartozna, ill. pécsieknek a fontosabb. Ez is egy tudnivaló !
    https://www.pecsinapilap.hu/cikk/Uj_helyen_a_pecsi_varosuzemeltetesi_ugyfelszolgalat/48364

  • Gajda Ferenc

    2011. július 26. kedd 11:29

    #81150

    „Amennyiben a lakások tartalék fütését elektromos útonoldják meg,úgy annak meglétét az ELMÜ írásos nyilatkozatával kell igazolní” Az ELMÜ ilyen igazolást nem adki,mert ez a lakók dolga.Az önkormányzat miért adki ilyen határozatot? Mit tehet ilyen esetben a társasház? Köszönettel.

  • Nándor

    2012. november 21. szerda 17:03

    #84919

    [re=77219]mazsi[/re]: Jobb ha megengedi, ha amúgy a hőszigetelés nem okozna méltányolható érdeksérelmet Önnek.

    Az OTÉK 35. § (1)(8) bekezdések alapján azt mondhatnám, hogy nem köteles megengedni. De a 2012.08.07-től hatályos OTÉK 111. § (4) a) és 56/B § b) bekezdései alapján a szabálytól eltérő megoldásra is adható engedély. (Jómagam is kíváncsi vagyok, hogy a gyakorlatban hogyan fog működni.?)

    Az Ön hozzájárulása a hatósági eljáráshoz bírósági ítélettel pótolható, szükség esetén. (Ptk. 5. §)

    A Legfelsőbb Bíróság Pfv.I.21.045/2008/4.szám alatt 2009.01.21-én kelt döntése irányt mutathat:
    „a meglévő 3 cm vakolat eltávolításával a felületképzéssel együtt 5 cm-nél nagyobb falvastagság növekedést nem eredményező hőszigetelés az alpereseknek semmilyen érdeksérelmet nem okoz, ugyanakkor a felperesek méltányos érdeke, hogy a már három oldalon meglévő hőszigetelés mellett a hátsó falat is – a műszakilag indokolt – szigeteléssel láthassák el”

    Az Alkotmánybíróság részéről 2012.11.12-én az alábbi irányelvek fogalmazódtak meg:
    „építmények utólagos hőszigetelése és homlokzatburkolása olyan, alkotmányos védelmet igénylő közérdeket szolgál, amely a tulajdonjog korlátozásának elfogadható indoka lehet”

    Jogszabály írja elő a homlokzati fal esetén az U=0,45 W/m2K hőszigetelési értéket (7/2006. (V. 24.) TNM rendelet).
    Munkálatok végzését a Ptk. 102. § alapján Ön köteles megengedni.

    Üdvözlettel: Nándor

  • Bősze Attila

    2014. január 20. hétfő 21:02

    #87349

    [re=72561]aa[/re]:

    T.Koos építész iroda!

    Az oldalfalszigetelés mai helyzete érdekelne, hogyan van szabályozva, mi várható a közeljövőben! Több mint egy éve riogat a hatóság a bontási határozataival, most tartunk a 3.eljárás kezdetén.Csütörtökön volt az igazságügyi szakértő Földmérő vizsgálódni telekhatár vita miatt. Kirendelte a hatóság. Korábban velünk akarták kimérettetni a telket.Tulajdonképpen mennyi most a hibahatár hosszban, telek területben? A mult évben megjelent áprilisban ezzel kapcsolatban egy új törvény is. Nálam 8 cm szigetelés került fel még 2006-ban, amit most leakarnak bontatni. Előszőr azt hittem, hogy nem jól vagyok, azután nem tudtam, hogy melyik zsebit kell megtömjem, de később kezdett komolyodni a dolog! Alá akartak iratni velem egy nyilatkozatot, hogy elismerem a túlépítés tényét. No ezt NEM írtam alá, és talán ennek köszönhetem, hogy most is még csak vitatkozgatunk.6-9 m2 hiányzik a telkünkből, és nem akar a 0,8 m2 terület igényű hőszigetelésnek helye lenni, állítólag átnyúlik a szomszédba. Energetikusként ez az egész probléma felmerülése megbotránkoztatott, és csalódást okozott az építész szakma művelőivel szemben. Tisztelet a kivételekkel szemben! Ha valami jót tudnak,értesítésüket megköszönöm.3 földmérő kijelentette, és leírta, hogy 8 cm-et NEM tud kimérni, amikor árat kértem tőlük, és rendelet módosítást is vártak a hasonló ügyekben
    Üdvözlettel: Attila

  • Nándor

    2014. január 22. szerda 13:51

    #87353

    Attila,

    1. A földmérő hibahatára kb. 20 cm (városi környezetben), tehát nem fogják elmarasztalni, ha téved kb. 8 cm-t. Szervezd meg a földmérést úgy, hogy a földmérő hivatalos levélben értesítse az időpontról a szomszédot is, hogy jelen lehessen. Vegyen fel jegyzőkönyvet a földmérésről, készítsen fotókat.

    2. Ha a földmérő megállapítja, hogy túlterjeszkedtél, az egy hosszabb eljárás lesz. Akkor fennmaradási engedélyt lehet kérni. A szomszéd hozzájárulását bíróság pótolhatja. A Ptk. joggal való visszaélés szabályait lehet alkalmazni, ha a szomszéd nem tud felhozni értelmes okot a tiltakozására. A feleséged igazolhatja, hogy két éve még megengedte, de ha nem, akkor is látni fogja a bíró, hogy nem tiltakozott időben (2 éve). 10 cm túlépítés miatt nem fog bírságolni az építéshatóság.
    Alkotmányos jog a tulajdonhoz való jog, de az egészséges környezethez való jog is. A kérdésre csak a bíróság tehet pontot, ha nem tudtok megegyezni.

    3. Nekem a szomszéd lebontott háza miatt kellett volna hőszigetelni.
    Kekeckedett, aztán kártérítési pert indítottam, az ingatlanom értékcsökkenésére hivatkozva a gyengébb hőtechnikai állapot miatt. Végül peren kívül megegyeztünk, és tavasszal hőszigetelünk.

EGYÉB
Szerezzen jogosultságot az energetikai tanúsításra!

Miért érdemes jogosultságot szerezni az épületek energetikai tanúsítására? Az Energetikai Tanúsítvány lényegében egy igazoló okirat, amely az épületnek (önálló rendeltetési egy­­­ség­nek, lakásnak) jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai tel­je­­sítő­képességét tartalmazza. Új épületek esetében a 2009. január 1-jét követően megindított használatbavételi eljárás időpontjáig kötelező elkészíteni, meglévő épületek ela­dása, vagy egy évet meghaladó időtartamú bérbeadása esetén pedig […]

Szerezzen jogosultságot az energetikai tanúsításra!
2010. április 29. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább