Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. június 18. péntek

Építési jog az interneten | e-epites.hu

https://www.e-epites.hu/sites/default/files/whitejazz_logo.gifA szakmánknak több, mint 20 éve nincs önálló minisztériuma, ezáltal nincs olyan szervezet, ami egy kézben tudná összefogni a terület összes gondját, feladatát, főosztályokhoz, helyettes államtitkárokhoz csapódik kurzusról kurzusra.

Elég megnézni az elmúlt 20 év építőipart érintő jogszabályait és látható, hogy hány minisztérium neve alatt jöttek ki.

Az internet ma már kvázi közszolgáltatásnak minősül, úgy mint a csatorna vagy a gáz, ebből következően a szükséges információk is mind megtalálhatóak ott. Azonban pont a legelején írtak miatt az építésügyi szabályozás, aktuális jogszabályok, pályázatok, energia tanúsítvány és még egy sor más ügyben bizony számos címet kell eltárolnunk a könyvjelzőink között, mert minden másutt található.

Mindenkinek megvannak a kedvenc portáljai és adatforrásai, amiket megszokott és amikről úgy véli, kiszolgálják az ő információk iránti igényét, de mennyivel egyszerűbb és praktikusabb lenne, ha mindezeket egy helyen találná meg. No ilyen feladatra kevesen vállalkoztak az építészeti portálok közül, a legtöbben letudták ezt azzal, hogy a leggyakoribb jogszabályok elérhetőségét megadták, vagy pl. a maguk formázása szerint tették fel (aminek persze az az egyenes következménye, hogy sohasem lehetünk abban biztosak, hogy az valóban hatályos?).

Van azonban egy portál, amit vélhetően sokan nem ismernek és ami a fenti igényeknek egészen biztosan megfelel, ez a Váti gondozásában működő e-epites.hu. Vagyis állami portál, amiről talán nem is feltételeznénk, hogy igyekszik teljes körű hozzáférést adni a minket érdeklő anyagokhoz.

Az oldal tömény információ, csak győzzük befogadni. Az oldalon való tájékozódást és a teljes információtömeg áttekintését segítendő érdemes végigvenni a legfontosabb funkciókat, legalább címszavakban:

JOGSZABÁLYOK

hatályos lista
tartalmazza a pillanatnyilag érvényes jogszabályokat azok típusai szerint (törvény, rendelet…stb)

tematikus lista
másutt nem lehet találkozni hasonlóval, mert itt lehet kizárólag pl. településrendezés, jogosultságok, kivitelezés stb témakörönként összegyűjtött jogszabályok között keresni (hasonlóan tematikus összeállítás olvasható az epitesijog.hu oldalon is).

jogszabálytervezetek
beleolvashat a készülő jogszabályok szövegébe és véleményezheti is azokat

jogszabály ismertető
PowerPoint bemutatók egyes nagyobb, összetettebb jogszabályokról (pl. KET, építési törvény…)

véleményezés
Szakemberek és és nem szakmabeliek építésügyi jogszabályokkal kapcsolatos javaslatait várják a következő címre: velemeny@e-epites.hu . Itt lehetőség van megírni a véleményünket közvetlen a jogalkotónak címezve, azonban ez sajnos egyoldalú kapcsolat, mert választ ne várjunk, lévén a jogszabályok véleményezése nem fórumként működik (az oldal szerint a véleményekre a Minisztérium munkatársai nem reagálnak egyenként, viszont az arra érdemes felvetéseket, javaslatokat, megfontolás után, beépítik a jogszabályokba).

ÉPÍTÉSÜGYI FELADATELLÁTÁS

Állami építési feladatellátás
itt meg lehet találni (és letölteni)a z építési hatóságok, a tervtanácsok és az állami főépítészek jegyzékét

Önkormányzati feladatellátás
megtalálhatóak (és letölthetőek) a térségi főépítészek és az önkormányzati főépítészek és az elérhetőségük

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓK

alapvetően nem szakembereknek, hanem építkező laikusoknak szóló tájékoztató anyagok az építési tevékenységi kör minden szegletéből (bontástól a használatbavételi engedélyig)

https://www.e-epites.hu/rss/rss

DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT

A korábban sokszor vitatott és támadott Dokumentációs Központ-ról, annak tényleges feladatairól, a fontossága miatt külön szeretnék majd írni.

ENERGETIKAI TANÚSÍTÁS

nem akarom részletezni, de ebben a fejezetben a különféle tanúsítási rendszertől kezdődően, a módszertani útmutatókon át, a tanfolyamokig és az ingyenes energia auditig minden lényeges tudnivaló egy helyen megtalálható.

SZAKMAI SZERVEZETEK

Kamarák, szakmai szövetségek, azok felépítése, területi hálózatuk és természetesen az elérhetőségeik.

JOGOSULTSÁGOK

Ki és mit tervezhet, kamarai névjegyzék elérhetőségeivel.

ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZÉS

építőipari vállalkozások adatbázisa, a kivitelezők nyilvántartása, ez nem csak a szakmának, hanem az építtetőknek is hasznos lehet

folytatása következik | kiegészítés: az e-építés.hu oldal épp e cikk megjelenése napján, pont ma kapott új formát és tartalmat, így most csak sebtiben tudtam átírni a megváltozott linkeket

Hozzászólások (0): megnézem

TECH
E-közmű | Fontos változás a közműegyeztetésben, tervezők figyelem!

Július 1-től a kérelmezők már csak online indíthatják el a közműegyeztetési folyamatot. A tervezők az e-közmű rendszerből tölthetik le a közművezeték-üzemeltetőktől származó térképi adatokat, valamint az egyesített közműnyilatkozatot. Kizárólag az e-építés portálon elérhető megújult elektronikus közműnyilvántartó rendszeren keresztül, ügyfélkapus bejelentkezést követően indítható el a közműegyeztetési folyamat 2017. július 1-től.  Az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. […]

E-közmű | Fontos változás a közműegyeztetésben, tervezők figyelem!
2017. június 14. szerda
ÉPÍTÉSI JOG
Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen

Az elmúlt több, mint 10 évben számtalan jogszabályról írtunk itt a kooseptar.hu oldalon, most ezek közül a legfontosabbakat csokorba szedtük, leporoltuk és aktualizáltuk. Egy helyre gyűjtöttük össze mindent, amire gyorsan szükség lehet: Étv, OTÉK, Épkiv, 312-es, a szakmagyakorlásról, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről szóló  és más jogszabályokat. Mostantól kezdve a jogszabályok eredeti (kooseptar.hu) […]

Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen
2017. január 17. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább