Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. június 16. szerda

Építési jog az interneten | jogtárak

Tervezés közben, de számos hozzánk érkezett kérdés megválaszolása ügyében szükség van az eredeti – mostanság mind gyakrabban változó – jogszabályra. Szerencsére régen elmúlt már az az időszak, amikor a Közlöny boltban súlyos összegekért megvásárolt saját rendelettárat kellett összegyűjtenünk. A közérdekű információkhoz való szabad hozzáférés joga alapján a rendeleteink, törvényeink és általában a jogszabályaink ma már mindenki számára korlátozás mentesen és bármikor  rendelkezésére állnak.

Ma már talán túlkínálat is van belőlük, hiszen számos portálon gyűjtögetik és teszik letölthetővé ezeket a joganyagokat, azonban azt tudni kell, hogy nem mindegyik hatályos, pontosabban nem lehetünk benne biztosak, hogy mindegyik hatályos. Ergo vagyis „csak tiszta forrásból”, azaz az eredeti helyen érdemes kutakodni, mert csak ott frissítik a hatályos jogszabályokat.

magyarorszag.hu

A kormányzati portál a kiinduló hely számos hivatalos ügyünk tisztázásához, számos ügyet az Ügyfélkapun keresztül, de számos keresést pl. megtehetünk anélkül is. Ilyen a jogszabályok keresése szolgáló oldal is. A kapott találatok szabadon, mindenki által megnyithatóak, letölthetőek, természetesen ingyen.

Talán kevesen tudják, de a kormányzati portál is igyekszik lépést tartani a korral, így az RSS menüponton keresztül számos témára fel tudunk iratkozni és így nem maradunk le semmi fontosról.

CompLex.hu

A portált a A CompLex Kiadó Jogi és Üzleti Tartalomszolgáltató Kft. működteti és itt minden ami joggal, cégekkel kapcsolatos megtalálható. A legnagyobb adatbázissal rendelkező oldal, amely nem csak interneten, hanem CD-n és nyomtatott formában is rendelkezésre áll az érdeklődők számára. A CompLex gondozza és tartja naprakészen a hatályos joganyagokat, hozzáférésünk pontosan ugyanolyan, mint a magyarorszag.hu-n már csak azért is, mert a kormányzati portál is ezt az adatbázist használja. A sima jogszabály keresésen túl azonban számos más szolgáltatással is találkozhatunk, ízelítőül pár cím:

TOP 10 jogszabály
A CompLex Kiadó honlapján leggyakrabban keresett jogszabályok kéthetente frissülő listája.

A legújabb jogszabályok
Letölthető a Magyar Közlönyben az adott hónapban megjelent valamennyi jogszabály! Sőt, számos hatályosított korábbi is. Szám, cím, megjelenés helye, hatálybalépés ideje.

Törvények és országgyűlési határozatok
Az adatbázis közlönyállapotban tartalmazza az 1990. év után elfogadott törvényeket és országgyűlési határozatokat. A dokumentumokban történő keresést teljes szövegű kereső könnyíti.

Ezer év törvényei
Az adatbázis a Corpus Juris Hungarici milleneumi kiadásán alapuló CD-ROM valamennyi törvényét tartalmazza. A jogszabályok korszakonkénti és évenkénti bontásban érhetőek el.

Önkormányzati rendelettár
Budapest Főváros Önkormányzatának hivatalos Közlönytára és Rendelettára, valamint Pest megye települési önkormányzatainak, Sopron Város Önkormányzatának rendelettára.

Új jogszabályok
Módosított jogszabályok
Hatályon kívül helyezett jogszabályok

Az oldalon a fenti témákban fel lehet iratkozni hírlevelekre is, ekkor email-ben kapjuk meg az újdonságokat, változásokat.

net.jogtar.hu

Szintén a CompLex -hez tartozó webes forrás a net.jogtar.hu, ami talán a leggyakrabban látogatott hely, hiszen ide töltik fel a joganyagokat és lehet letölteni bárkinek természetesen ingyenesen. Fontos tudni, hogy naprakészen frissített jogszabályok találhatóak itt:

Naprakész jogszabály a CompLex Kiadó jogi adatbázisából.
A jel a legutoljára megváltozott bekezdést jelöli.

Itt találhatóak a legújabb jogszabályok:
https://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=00000001.txt

ez inkább tárhelyként működik, ezért itt közvetlen keresési lehetőség nem található. Azonban a honlap szerkezete és fájlstruktúrája ad némi segítséget, hiszen a keresett jogszabály legfontosabb paraméterei megjelennek a fájlok neveinek a végén

1997. évi CXLI. törvény az ingatlan-nyilvántartásról
https://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=99700141.TV a 997 jelöli az évet, majd 2 db 0 következik, majd a jogszabály száma, ami itt 141, majd a pont után a jogszabály fajtája, jelen esetben törvény, vagyis tv. Kormányrendelet esetén kor…stb.

Maradjanak velünk, mert holnap a Közlönyöket mutatjuk be.

Hozzászólások (1): megnézem

ÉPÍTÉSI JOG
Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen

Az elmúlt több, mint 10 évben számtalan jogszabályról írtunk itt a kooseptar.hu oldalon, most ezek közül a legfontosabbakat csokorba szedtük, leporoltuk és aktualizáltuk. Egy helyre gyűjtöttük össze mindent, amire gyorsan szükség lehet: Étv, OTÉK, Épkiv, 312-es, a szakmagyakorlásról, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről szóló  és más jogszabályokat. Mostantól kezdve a jogszabályok eredeti (kooseptar.hu) […]

Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen
2017. január 17. kedd
TECH
Alapjaiban újult meg az e-epites.hu portál

Az e-epites.hu portál eddig is a legfontosabb állami információforrás volt, amit most teljesen újraterveztek és lényegesen hatékonyabbá tettek. A navigációt alapvetően a lehetséges felhasználók szerint strukturálták (lakossági, hatósági, közmű). Az oldal eddig is számos állami adatbázist tett elérhetővé, ez most majdnem teljessé vált. Lássuk, melyek ezek! étdr, e-naplo | A különféle alkalmazások, mint pl. az […]

Alapjaiban újult meg az e-epites.hu portál
2016. november 12. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább