Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. június 11. péntek

MÉB 43. | 2010up

Egy blog összeállításból nem maradhat ki egy Péccsel foglalkozó blog, még akkor sem, ha nem csak építészeti kérdésekkel foglalkoznak benne. Olvassák Harka Évát, aki egy közösségi blog egyik szerkesztője:

Mi a blog neve?

Az UnivPécs (nagyon röviden: up, ez a Pécsi Tudományegyetem szorgalmi időszakokban megjelenő kéthetilapja) Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 (mivel az UnivPécsnél ez a szerep az enyém, hangsúlyozottam nem vállaltam ebben a blogban), mindenki akkor, annyiszor, és arról ír az Európa Kulturális Főváros projekt kapcsán, amiről szeretne.

A „törzstagok”: Apró Buba Annamária, Babarci Bulcsú, Csortos Szabolcs (fotós), Kasza Szabolcs, Márk Mirkó (fotós), Weintarut Mária és Boda Zsolt Károly, aki a blogot buherálja. Meg én, Harka Éva.

Mit érdemes tudni Rólad?

Pécsi vagyok és szeretem ezt a várost. A famíliában voltak építészek, talán ezért az új és felújított épületek vonzanak a legjobban az egész kulturális főváros projektből.

Mi a bloggal a célotok, küldetésetek?

Arra gondoltunk, hogy az elkerülhetetlen fikázás és botrányok mellett hadd írjuk meg a véleményünket erről a projektről, egyes elemeiről. Nem csak pozitívat, de nem feltétlen és csak a rosszat, hanem azt, amit mi fontosnak tartunk.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkátokhoz, mivel foglalkoztok a blogoláson kívül?

AZ UnivPécs főszerkesztője vagyok – vagyis az íráson keresztül a blog és a lap összefügg. Készül ugyanis az egyetemi újság weboldala is, amiben egyebek közt ennek a blognak is szánunk szerepet.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Közös elhatározás, sőt, mondhatni közös késztetés volt.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Nagyon változó, attól függ, mit tartok érdekesnek és mennyi időm van – azt hiszem, ez a többiekre is áll.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok, amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Személy szerint a készülő épületeket szeretem, a statisztikákról bővebben BZSK kollega tudna mesélni.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Kapjuk az EKF-központ programajánlóját e-mailben, abból szoktunk mazsolázni. Ötlet mindig nagyon sok van – okosan kivitelezni mindig nehezebb.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Nagyon változó – valamelyik blogunkra minden héten írok valamit.

Van kapcsolatod, személyes ismeretséged más bloggerekkel?

Az EKF projekt kapcsán nem tudok arról, hogy lenne más, ilyen hosszan futó blog-projekt. Ha mégis lenne, kérem, dobjanak egy linket az univpecs@pte.hu-ra, kíváncsi vagyok.

Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Bevallom, építészeti szempontból a blog like you give a damn képeit szoktam nézegetni, magyarul pedig nem blogot, hanem weboldalt: az építészfórumot, azt is csak néha. Egyébként egy nyelvi blog a nagy kedvencem: egy kísérlet, hogy vajon a bloggersrác megtanul-e 5 év alatt 5 nyelven (https://otevotnyelv.blog.hu/)

Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Szeretnénk addig működtetni, míg az EKF-projekthez kapcsolóható események lesznek a városban. De az UnivPécsnek van egy teás blogja is, sőt, lassan alakul egy vendégposztokra épülő egyetemista munkás blog is. Ami posztot most tervezek a https://2010up.blog.hu/-ra, az a 21 párbeszédről szól majd: ez egy public art pályázat eredménye, és már alig várom, hogy körbesétálhassam a várost, és megnézhessem a szobrokat/installációkat.

Van más blogod is?

Ami személy szerint hozzám kötődik az egészen más téma. Annyira szeretem a csokoládét, hogy szenteltem neki egy teljes blogot.  Már több mint egy éve fut – őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy ez a téma (no meg én) eddig kitart. Lassan mániámmá válik.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Ennek a blognak külön nem csináltunk Facebook profilt. A twitter helyett meg tumblrt nyomunk, de azt (szerintem) csak speciális esetekben érdemes – pl. ha egy eseményt viszonylag nagy területen tartanak és párhuzamosan több helyszínen zajlanak a különböző projektek. Volt már ilyen az EKF-hez kötődően a Pécsi Egyetemi Napokról és a EuropeMania fesztiválról is.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Már hogy ne lenne fontos – de szerintem átgondolóak alaposan, mert folyamatosan „életben kell tartani”, még jobban, mint egy blogot.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Hmmmm…. Szánjanak arra pár percet, hogy eldöntsék, mit szeretnek igazán. Aztán csak tessék megtenni.

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png 2010up
A blog indulása: 2009
Publikus emailcím:univpecs (kukac) pte.hu
A blog szerzői, a „törzstagok”: Apró Buba Annamária, Babarci Bulcsú, Csortos Szabolcs (fotós), Kasza Szabolcs, Márk Mirkó (fotós), Weintarut Mária és Boda Zsolt Károly, aki a blogot buherálja. Meg én, Harka Éva.

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
Ha nem akar lemaradni a további MÉB bloginterjúkról, kérem iratkozzon fel itt a téma RSS-ére!

Hozzászólások (3): megnézem

KREATÍV
Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018

Tegnap kezdődött és 4 estén/éjszakán át folytatódik a Pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A fél belvárost világítják be statikus és animált fotókkal, fényekkel. Ezek mellett számtalan egyéb program (zene, tánc, kézművesség, performansz…) is lesz ezen a hétvégén. Külön gondoltak a gyerekekre, nekik külön programokat szerveznek. A dolog természetéből adódóan az attrakciók este 21:00-kor kezdődnek, a fő attrakció, […]

Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018
2018. június 29. péntek
HÁZ-TERV
A pécsi sürgősségi betegellátó Karácsonykor

2014. szeptemberében adták a pécsi Sürgősségi Betegellátó Osztályt.  2015-ben kiegészült a kórház egy helikopter leszállóval, amiről mi is beszámoltunk anno. A tetőről szinte közvetlenül szinte a műtőbe kerülhet a súlyos beteg. A földszinten kialakított épületblokk megközelítése mind gyalog mint autóval nagyon egyszerű. Maga az épületrész lehető legtöbb üvegfelületet megkapta, így a közösségi terek igazán világosak. A […]

A pécsi sürgősségi betegellátó Karácsonykor
2017. január 11. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább