Regisztráció/Belépés

további cikkek

.:iStván:.
2010. június 10. csütörtök

Építésfelügyeleti ellenőrzés II.

Hétfőn több építésfelügyeleti ellenőrzésen vettem részt egymás után, mint felelős műszaki vezető.

Első meglepetés volt, hogy 4 fő építésfelügyelő érkezett (később elmondták, hogy töltik fel a létszámot, és tanítják be az újakat).

Második meglepetés volt, hogy egy kisteherautóval érkezett egy úr az ÉMI-től (Minőségellenőrző Intézet). Ilyen ellenőrzésem még nem volt, pedig túléltem már jó párat.

Ketten átmérték az épületet, ketten átnézték a papírokat. Fokozottan nézték a gépész és az elektromos felelős műszaki vezetők meglétét és jogosultságát is.

A Minőségellenőrző Intézettől érkezett úr pedig kifaggatta a kivitelezőt a beépített anyagokról, és végigbogarászta a minőségtanúsítványokat.

Ha véletlenül hiányzott egy, azt majd pótlólag 15 napon belül be kell mutatni (Pl. az építtető vette a kerámia burkolatokat, de nem kapott, nem kért hozzá tanúsítványt, ezért az összes fajta kerámiáról be kell mutatni a tanúsítványt).

Kérte a beépített faanyagról a minőségtanúsítványt!

Majd megkérte az építtetőt, hogy adjon neki pár anyagmintát bevizsgálásra. Kért kerámia burkolólapot, (pár fajtát), összegyűjtött vasanyagot, téglát, parketta mintát, külső kőburkoló anyagból mintát.

Sőt ami érdekes volt, hogy pár helyen a monolit vasbeton szerkezet Schmidt-kalapácsos vizsgálatát is elvégezte.

Az építésfelügyelők elmondták, hogy mostanában nem csak az ÉMI-től, hanem a fogyasztóvédelmi felügyelettől is szoktak menni velük helyszínekre. Ők az építésfelügyelők elmondása alapján a számlák meglétét ellenőrzik.

Tehát kedves kollégák, építtetők tessék készülni és figyelni!

Hozzászólások (8): megnézem

  • Cad_Man

    2010. június 10. csütörtök 19:02

    #72388

    A jövő==
    Az Építtető+tervező+kivitelezők összlétszáma 25 fő.

    Az építés folyamatát ellenőrző KÖZSZFÉRA létszáma = 35 fő.

    A 25 tartja el a 35-öt és még félhetünk, hogy meg is büntetnek. Röhej.

  • SzabAn

    2010. június 11. péntek 07:20

    #72395

    Félhetünk, hogy megbüntetnek? Csak az a céljuk ! Ne tévedjünk, nem érdekli öket, hogy a ház jó lesz-e! Mert ha a ház késöbbi lakója vesz egy padlólapot egy hivatásos építöanyag kereskedötöl, akkor azon szeretne lakni. Hogyan ellenörizze minden vásárláskor, hogy van-e ÉMI-je az adott padlólapnak. Ez a kereskedö felelössége kellene legyen. Nem ma történt, de na helyzet nnem sokat változott: Katalógus alapján kiválasztottunk egy kisebb magáncég irodaépületébe nagyon elegáns villanykapcsolókat, a kivitelezö beszerezte és beépítette. àtadás (után!) jött az akkori TMBF és kérte a villanykapcsoló ÉMI-jét. Német, francia, svájci papirokat tudtunk szerezni. Az nem bizonyítja e szép országban az illetö termék megfelelöségét! Eredmény: az ÉPÍTTETÖT(!) kötelezték az ÉMI elkészíttetésére, és „méltányosságból” eltekintettek a büntetéstöl. Megbízóm rendelt még 10 kapcsolót, átadta az éminek, soha nem látta viszont a 400 ezer forintjával együtt. Kapott egy 4 oldalas kivonatot a német vizsgálati anyag fordításából, és akkor minden jó volt. Ö tehát használhatta a designos kapcsolókat, de felhívták a figyelmét, hogy mivel az ÉMI bizonyítvány az ö nevére szól a kivitelezö nem építheti be máshova is ugyanezeket a kapcsolókat, ahhoz újabb „vizsgálat” kell, amit a kivitelezö vagy forgalmazó rendeljen meg! Mi is akkor a célja és ertelme az egésznek? Hogy büntetni lehessen!

  • Rezsnyák Péter építész

    2010. június 11. péntek 14:09

    #72397

    Nekünk tavaly volt részünk ilyen ellenőrzésben. Önmagában az ellenőrzés és a kontroll nem lenne baj. De.. És itt jönnek a gondok. A szomszéd építkezésen semmi, de semmi papírdokumentáció nem volt, az ép. eng. határozaton kívül, ugyanis „saját erős” kivitelezés volt. Okos ember mit tett? Minden papírt letöltöttek a netről, leszedték egy műszaki ellenőr adatait, és fabrikáltak fals papírokat. Ezt a tulajdonos mesélte el, aki érdeklődött a szomszédnál, hogy hogyan oldották meg az ellenőrzést.Aznap kellett volna menni egy másik helyre is ellenőrizni, de ott 2 méteres kerítés és 2 biztonsági őr várta őket. Azt mondták, hogy nyugodtan jöhetnek rendőrrel is, nem engedik be őket.Hát, őket nem is ellenőrizték. Maga az eljárás nálunk korrekt volt, bár áthatotta az egészet a bürokratikus fontoskodás.Ja, és a hivatal , ellenőrzésre küldött embere nem is hallott a Wienerberger csiszolt téglájáról. Ez tényleg nem akar reklám lenni, le kellett írjam. Tévében, óriásplakáton hirdetik, és az építésfelügyelet embere nem látott még ilyet??? Na, ez a röhej.

  • szakrajz

    2010. június 14. hétfő 11:38

    #72421

    Érdekesség: a nappali-étkezőhelyiségnek a kiugró részénél a 4,8 m-es fesztáv megnő 6,0 m-re. A fafödém gerendáit (húzott rácsos tartó alsó öve, toldás nélkül) a kiugrás határvonalában alátámasztja egy 15/20-as fagerenda, mely 3,0 m hosszú. Az ellenőrzés megállapítja, hogy az épület nem minősül alapesetnek, mivel a legnagyobb falköz 6,0 m. A tetőről és a tetőhöz tartozó fagerendáról tartószerkezeti ellenőrzést kell becsatolni 5 munkanapon belül. Előre felhívja a figyelmet az ellenőr, hogy mivel a rácsos tartó nem szeglemezes kivitelű, ezért az nem fog megfelelni, csoda, hogy még áll. Természetesen az építtető megretten, a statikus felárért dolgozik a sürgősség miatt. Mind a tető, mind a tartó megfelel, az ellenőr kétkedve, de elfogadja az általa igényelt számítást.
    Építtető megnyugszik, és felteszi a jogos kérdést: ki fogja neki visszafizetni a 180 ezer forintot?

  • Tipcsok

    2010. június 15. kedd 06:43

    #72423

    Fejlődünk szépen, padlólapról nagyon fontos az engedély, ezek az igazán fontos dolgok, gratulálok…..vicc ez az egész, csak sajnos mégis ez a valóság.

  • Rezsnyák Péter építész

    2010. november 16. kedd 20:38

    #77294

    A héten a negyedik! építésfelügyeleti ellenőrzésre kerül sor kis cégünknél.Mindez csak idén!! Két megye ellenőreivel volt már szerencsém találkozni. Alapvetően elmondhatom, rosszindulatot nem tapasztaltam, azonban a szabályokat pontról-pontra betartatják. A másik abszurd dolog, hogy a megyeri hídra és egy családi házra ugyanaz a jogszabály vonatkozik, gyakorlatilag differencia nélkül.
    A piacon azt tapasztalom, hogy nem egy vállalkozó mindent felégetve maga mögött, abszolút svarcban dolgozik, nem is kis épületeken. Hogy hogyan teszik mögé az adminisztrációs hátteret, nem tudom!
    Egyébként azt nem is tartanám rossznak, ha egy kicsit a professzionalizmus felé haladnánk. Azzal azonban, hogy pl.egy asztalos vállalkozást szekálnak azzal, hogy a helyszínen jogosult-e beépíteni, vagy csak műhelyben egyedi terméket gyártani, azzal csak magukat járatják le!!!

  • Cser Eszter

    2010. november 17. szerda 06:54

    #77301

    Kis cégünk ez évben már 10 ellenőrzésen van túl. Már nem csak új házaknál, hanem kis bővítéseknél(pl. meglévő épület bővítése 30 m2-rel) is ellenőriznek.
    Múltkor egy nappal az ellenőrzés napja előtt kapta meg az építtető az értesítést arról, hogy jönnek (meglévő épület tetőcseréje volt a tárgy). A kivitelező már levonult az építkezésről, a használatbavételi engedély papírjainak beszerzése volt folyamatban (kéményseprő szakv.). A kivitelező már átvonult másik munkára vidékre, így nem tudott ott lenni az építkezésen, én a programjaimat nem tudtam már áttenni, tehát én sem voltam ott.
    Az Építtetők rendesek voltak beengedték Őket. Persze papírokat nem tudtak mutatni, mert nagy része a kivitelezőnél volt, nagy része pedig még berámolva a többi cuccal a tárolóba, eső és építkezés elleni védelem céljából.
    Telefonon felhívtak, és kaptam egy nagy letolást, hogy mi az, hogy a papírok nincsenek az építkezésen, mert azoknak a használatbavételig ott kell lenni. És különben is Ők bármikor értesítés nélkül jöhetnek ellenőrizni.
    Közöltem, hogy a papírok, tervek megvannak, de én koszba, rumliba, beázott épületbe nem hagyok semmilyen papírt, ha igénylik 1-2 napon belül bemutatom az iratokat. További kis szóváltás után ebben maradtunk.
    Másik helyen a Kivitelező az építési napló elején lévő adatlapok kitöltését hiányosan végezte el (3-4 helyen üres volt egy pár adat pl: vállalkozói szerződésre vonatkozó időpontok nem voltak kitöltve). Ezt gondosan lefényképezték. Minden hiányt!!! Közölték, hogy erre természetesen jön majd a bírság.
    Kérdeztem, hogy nem lehetne kitölteni most,mert hát ezek benne vannak a szerződésben, és kb, 2 perc alatt pótoljuk. Nem lehetett.
    Mivel még mindig nincs a köztudatba, hogy ‘papíron’ megszűnt a házilagos kivitelezés, így kisebb építkezéseknél, bővítéseknél a papírok beszerzése, ‘hivatalos’ kivitelező keresése sok munka, és idegeskedés.
    Nem is beszélve az elektromos és gépész felelős műszaki vezetőről.

  • Juhász Tibor

    2011. december 11. vasárnap 20:32

    #82918

    Kérdés!
    Van 1986 épült ház (a szüleim háza), amihez épült egy zárt tetőszerkezetes tároló, ami a szomszéd házig ér. Elvileg nem lehetett volna beépíteni, engedély kellett volna rá, amit nem kértek meg (valószínű meg sem adták volna).
    Ennek már 25 éve. Eddig senkit sem zavart, de most a szomszéd építkezik, és voltak nála ellenőrizni az építésfelügyelettől. Ekkor észrevették a beépítést.
    A héten szüleim kaptak levelet az építésfelügyelettől, hogy megtekintsék a felépítményt.
    Mire lehet most számítani?
    Válaszokat előre is köszönöm!

SZAKMA
Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre

Az egyszerű bejelentési eljárás előtti időkben, amikor a helyi építéshatóságok bírálták el az építési engedélyeket és végezték el a szükséges ellenőrzéseket, többnyire minden területnek ’volt gazdája’, azaz egy-egy építéshatósági előadó egy-egy területre ügyelt. Ma, amikor az erősen lecsökkentett létszámú járási építésfelügyeleti hatóságok végzik az építéshez kapcsolódó ellenőrzések többségét csak és kizárólag azt tudják ellenőrizni, ami […]

Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre
2018. március 25. vasárnap
ÉPÍTÉSI JOG
Építésfelügyelet | ellenőrzések asztal mellől

Az egyszerű bejelentésnél az építésfelügyeletnek elvileg 15 napja van arra, hogy megnézze a terveket. Elvileg. A valóság sajnos nem ezt mutatja. Kedvencem, amikor az egyszerű bejelentést benyújtása után kb egy-két hónappal (már épül a ház, legtöbbször szerkezetkészen áll) amikor egyszer csak az egyik kivitelező e-naplójába felkerül egy hatósági bejegyzés. Hogy miért pont annak a kivitelezőnek az […]

Építésfelügyelet | ellenőrzések asztal mellől
2018. február 20. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább