Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. június 3. csütörtök

MÉB 37. | Underpass

A következő blog is azon oldalak közé tartozik, amelyik határterületet súrol, hiszen elsősorban alul- és felüljárókat „gyűjt” az egész országból és ahogy az egy gyűjtőtől elvárható, teljességre törekszik. Az időtényező nem fontos. Lassan ez az összeállítás is – az internet számos más oldalához hasonlóan – egy olyan gyűjteménnyé fog összeállni, hogy ha speciálisan erre a témára keresünk rá (alul- és felüljárók), akkor nagy valószínűséggel itt fogunk kikötni. Olvassuk at3sz-t, aki a Underpass -t szerkeszti:

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Célom, küldetésem nincs. Igazából csupán fotópublikálás, ennek indult. Ehhez jött hozzá az, hogy elkezdtem kutakodni építési dátumok és információk után amik kapcsolódnak az egyes aluljárókhoz, egyéb létesítményekhez amiket körbefotóztam. Viszont közben rájöttem, hogy ez a blogforma egész jó terep ahhoz is, hogy a véleményen megfogalmazzam, kicsit beleássam a múltba a témát, ha van mit írni róla. Egyfajta nosztalgiazálásra is jó a ’70 – ’80-as évek nagy metróépítései, közlekedésfejlesztései után, aminek 1990-ben vége is lett, mint a botnak. Utána teljesen más ütemben és más formában folytatódott a közlekedésfejlesztés.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásod?

Egyáltalán nem, ez csupán hobbi, érdeklődés. A közlekedés egy része.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Igazából először nem is blogra gondoltam, csak egy statikus, egyszerű honlapra, ami képtár lett volna. Később gondoltam, hogy talán némi szöveget is lehetne mellékelni a képekhez, s így jutottam el oda, hogy egy blog keretein belül kezdtem el a témát kidolgozni. A blog leginkább a könnyű visszakereséshez, kategorizáláshoz volt szükséges és a kommentelési lehetőség is fontos volt, jópárszor jöttek már kommentekben plusz információk egy-egy hellyel kapcsolatosan.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Szerintem ez a havi mérce nem jó. Leginkább két dolog függvénye a posztírás. Van-e épp aktuálisan publikálandó fotóanyag és mennyi kedvem van egy-egy poszt kidolgozásához, képek kicsinyítése, feldolgozása, stb… Az előbbiből mindig van bőven, az utóbbi már rendszertelen. Van, hogy hónapokig hozzá se nyúlok ehhez a bloghoz.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Kedvenc téma? Ezzel megfogtál, mert szerintem nincs. Inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak olyan helyek amiket fotózás után röviddel feldolgozok és publikálok az Underpass-on és vannak amik hónapokig kallódnak, mire kedvem támad nekilátni. Legsikeresebbnek talán azokat mondhatom, amelyeket az index.hu fórumaiba belinkeltem, azokat a posztokat meglehetősen sok ember megnézte. Vagy ha egy olyan helyre mentem el fotózni, ami még Budapesten is eldugottnak számít, nem ismert sokak számára. Akkor jön a kommentekben a rácsodálkozás. 🙂

Végül is ez egy elég underground téma, így kicsiben utazva jó, ennél a blognál nem fontos számomra az index címoldal, az hogy a trollok itt gyepálják egymást vagy az aktuális politikust – botránytémát. Elsősorban azoknak szól, akiknek vagy a fotóanyag része, vagy a információ tartalma érdekes és szereti böngészni.

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Rendkívül változó, minimálisan havi 100-200 látogató megvan, de néha abszolút random megugrik. Kommentelés minimális, néhány darab havonta.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Talán a Fővám tér 2.0, de az is azért, mert még hajnalban feldolgoztam és belinkeltem a megfelelő helyekre.

A témákat magad választod vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket?

Elsősorban a képanyag függvénye, néha ha van aktuális esemény akkor azzal próbálok foglalkozni. Viszont sokszor kapok olyan kérdést, hogy: „Jártál-e már ott, mert ott is van egy aluljáró / felüljáró”. Egressy út pl. így került fel, egyáltalán nem tudtam róla.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Személyes nem nagyon, hacsak nem a témába vágó blogok íróiról lenne szó. Buszos blogok készítőivel vagyok elsősorban ismeretségben.

Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Ptinfó és az Építős blog az a két oldal, amit rendszeresen átfutok, illetve a hg.hu, ha az is idesorolható. Többi idevágó blogban csak eseti látogató vagyok.

Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Meddig? 🙂 Ameddig ki nem tiltanak a blog.hu-ról, erre most minimális az esély. A terv csupán az, hogy legalább Budapest összes aluljáróját körbefotózzam, feldolgozzam és amennyire van rá lehetőségem Pest környéke illetve a vidéki objektumok. Idő és kedv függvénye.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Facebook-on igen, de azt a privát szférámnak tartom, oda nem szoktam ezeket a dolgaimat beömleszteni.

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Underpass
A blog indulása: 2009 |  A blog szerzői: at3sz

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
Ha nem akar lemaradni a további MÉB bloginterjúkról, kérem iratkozzon fel itt a téma RSS-ére!

Hozzászólások (0): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább