Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. június 2. szerda

MÉB 36. | Egy mediterrán ház születése

https://3.bp.blogspot.com/_Qenzx5FeZaQ/SJCrzCRgpvI/AAAAAAAABOk/wB7e5MoPqds/S1600-R/fejlec7_exp.jpg

Az építészeti blogok közé tartozóknak érzem teljes természetességgel azokat, melyekben a szerzők a saját házuk megvalósítását mesélik el, mutatják be, nem ritkán a tévedéseikkel, hibás döntéseikkel együtt is. Effajta blogokból viszonylag sok található már a neten, sajnos azonban a legtöbbjénél a kezdeti lelkesedés idővel alábbhagy vagy a végére inkább csak valamiféle fényképalbum jellegűre alakul át. Vannak persze kivételek, ilyen volt az itt is bemutatott Tokyo (Tökjó) Terv.

Most azonban egy különleges blogot ajánlok az olvasók figyelmébe. A különlegessége abból áll, hogy egy teljes építkezést, annak minden részletével (a régi lakás eladásától, az új ház szocpol visszaigényléséig) végig követett, de nem csak fotókkal és beszámolókkal, hanem árakkal, ár összehasonlításokkal, konkrét kivitelezőkkel, határidőkkel, beszerzési forrásokkal. A blog méltán lett népszerű az olvasók között, számos helyen találkoztam magam is a rá mutató linkekkel, blogajánlókban rendszeresen megtalálható.

A dolog érdekességét tovább fokozta, hogy a kivitelező is tisztában volt vele, hogy munkáját az interneten keresztül sok ezren figyelik és minden lépését értékeli a megbízója. Ahogy majd olvasható lesz, az elején nem is igazán fogta fel ennek a jelentőségét. A kivitelezés sikeresen lezajlott mindenki megelégedésére és egészen biztos vagyok benne, hogy ebben igen nagy szerepe volt a nyilvánosságnak is. Komoly rizikót vállalt a kivitelező, de ahogy hírlik, igencsak megérte. Magam is számos építtetőnek ajánlottam őket. A módszer átvehető, fejleszthető….

Hölgyeim és Uraim, ismerjék meg Németh Pannit, aki az Egy mediterrán ház születése – építkezés, házépítés első kézből című blogot írta/írja:

Mit érdemes tudni Rólad?

Végzettségem építészmérnök, most várjuk a 4-ik gyermekünket.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Dokumentálni akartam a házépítésünk mozzanatait, és lehetőség szerint ezzel segíteni a hasonló cipőben járókat. Nekem is nagy segítség lett volna az építkezés megszervezéséhez egy hasonló blog.
Ez már nem az első ilyen jellegű blogom, a korábbi családi házunk felújítását is már egy hasonló blogban dokumentáltam.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásod?

Építészmérnök vagyok, bár a szakmában viszonylag rövid ideig dolgoztam. Jelenleg a család mellett honlapokat készítek szabadidőmben.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

A helyzetből adódott a blog ötlete.

Befolyásolta-e a kivitelezőt ez a fajta nyitottság, nem tiltakozott ellene?

A fő-kivitelezővel már a tárgyaláskor közöltük, hogy egy blogot vezetünk az építkezés menetéről. Eleinte talán nem is értette, hogy miről van igazán szó, vagy hogy ez milyen jelentőségű. Később azonban úgy láttam, hogy az egyébként is precíz munkájukra még jobban odafigyeltek, hiszen egy nyilvánosság előtt zajlott az egész építkezés, és ez jó – vagy akár rossz referenciaként is szolgálhatott volna.

Volt-e valamilyen haszna, akár közvetlen is, annak, hogy blog íródott?

Igen, mindenképpen. Bár a közvetlen haszon nem feltétlen nálunk realizálódott. A kivitelező csapat ugyanis annyira jó munkát végzett, hogy ezt nem is rejtettük véka alá. Nagyon elégedettek voltunk a munkájukkal, a hozzáállásukkal, segítőkészségükkel. Emiatt folyamatosan érkeznek a megkeresések hozzájuk a blogunkon keresztül, illetve most már a saját honlapjukon keresztül közvetlenül hozzájuk is.
De nekünk is származott hasznunk a blogból. Egyik nevezetes esemény volt, amikor egy, a környéken lakó, addig ismeretlen szomszéd bekopogott, mondván olvasta a blogban, hogy nincs még fűtésünk és szívesen kölcsönad egy olajradiátort, hogy ne fázzunk. Igazán kedves gesztus volt tőle – nem is gondoltuk, hogy még a környékbeliek is olvassák a blogot.
A további haszon az olvasóknál csapódott le. Volt olyan kereskedő, aki majdnem lenyúlta a pénzünket – ezt a blogot olvasók bizonyára elkerülték. Volt olyan kivitelező is aki szó szerint meglépett a pénzünkkel. Az esetből leszűrhető tapasztalatok is valószínűleg nagy hasznára voltak az olvasóknak.

Ha jól tudom, te készítetted a kivitelező honlapját, ezek szerint kialakult egyfajta együttműködés is az építkezésen túl is?

Ez az előző kérdéssel függ össze szorosan. A kezdeti szkepticizmusukat feladva belátták, hogy szükségük van egy internetes jelenlétre. Főleg az győzte meg őket, hogy milyen sokan érdeklődtek utánuk a blogot olvasva. És mivel tudták, hogy a férjemmel honlapkészítéssel foglalkozunk, kézenfekvő volt a megoldás, hogy minket bízzanak meg a honlapjuk elkészítésével.

Gondoltál-e rá, hogy az összegyűlt tapasztalatokat valamilyen módon – a blogon túl is – megosszad (honlap, könyv…stb)

Igen, gondoltam már erre, de még nem volt időm a megvalósításra. Valójában a blogon közzétett adatok és fotók csak egy része annak amit igazán meg szeretnék osztani az építkezőkkel. Rengeteg videó is készült menet közben, illetve több téma is van, amit egyáltalán nem dolgoztam még fel.

Havonta mennyi írásod jelent meg?

3 – 46 közötti írás jelent meg havonta, az építkezés intenzitásától függően.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

A kedvenc témám az energiatakarékosság és környezetbarát építési módok, ebből írtam a szakdolgozatomat is annak idején. Az olvasók körében természetesen az áttekintő képes összefoglaló a legnépszerűbb, de a beadott tervekre is sokan voltak kíváncsiak.

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Havonta 20-25.000 látogató fordul meg az oldalon.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Az építkezés folyamata határozta meg a témákat, illetve az évszakok, a kert, vagy az aktuális események. Sokszor a saját ötleteimet is közzé tettem a blogon – főleg azért hogy el ne felejtsem később. Kapok téma javaslatokat is, de ezek többségét idő hiányában nem tudtam még feldolgozni.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Amikor napi szinten dokumentáltam az eseményeket, akkor max 1/2 – 1 óra volt a blogra fordított idő, de mostanában inkább heti szinten frissítem a blogot hasonló időráfordítással.

Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Hát az az igazság, hogy nincs időm blogokat olvasgatni :), így kedvenc blogom sincs.

Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Azt hiszem ennek a blognak maximum akkor lesz vége, ha valami csoda folytán elköltöznénk erről a gyönyörű helyről. Egy ház építésének – szépítésének soha nincs vége. Ha teljesen kész is lesz a ház, mindenképp szeretnék írni a ház működtetése során felmerülő tapasztalatokról, kertészkedésről, lakberendezésről stb…

[mediterranhaz.jpg]

Van más blogod is?

Ilyen jellegű nincs. Hamarosan indul majd egy új blogom, de ez honlapszerkesztés témában.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Azt üzenem, hogy tapasztalatok és képzettség nélkül senki ne vágjon bele egy építkezésbe – kivéve ha ilyen megbízható kivitelezőt nem talál mint mi 🙂 Bár én szakmabeli vagyok, mégis több lakás és ház felújítás sem adott elég tapasztalatot, hogy minden buktatót elkerülhessünk. Egy műszaki ellenőr mindenképp csak hasznos lehet, ne az ő munkadíján spóroljunk!

Ezen kívül nagyon fontos a reális pénzügyi tervezés. Sajnos még manapság is nagyon sok olyan építkezést látni ami vagy félbemarad, vagy az anyagi gondok miatt szétszakad a család. Inkább kisebb házat építsenek, ami hamar elkészül és élvezhető, mint egy olyan nagyot amit évtizedek alatt sem tudnak befejezni.

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Egy mediterrán ház születése
A blog indulása: 2007
Publikus emailcím: mediterranhaz (kukac) freemail.hu
A blog szerzője: Németh Panni (NePa)

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
Ha nem akar lemaradni a további MÉB bloginterjúkról, kérem iratkozzon fel itt a téma RSS-ére!

A blognak van egy személyes kapcsolódása is, hiszen a közvetlen melletti terület építtetője engem keresett meg a tervezéssel, így viszonylag sűrűn, magam is végigkövettem az építkezés menetét, miközben bele-bele olvastam a (web)naplóba is.

Hozzászólások (0): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább