Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. május 24. hétfő

MÉB 31. | hna design

Érezhetően egyre bővül azok köre, akik nemcsak a házukat hanem a lakásbelsőjüket is megfelelő szakemberrel együtt szeretnék megálmodni. Így egyre több a design-nal, enteriörrel, belsőépítészeti tervezéssel és lakberendezéssel foglalkozó blog és honlap.

A független blogok sokat tudnak segíteni egy megfelelően igényes ízlésvilág kialakulásában.

Olvassuk most Hujber-Nagy Alettát, aki a hna design (belsőépítészet, lakberendezés, színtervezés, tárgykultúra) nevű blogját a férjével, Pepével együtt szerkeszti .

Ki(k) a blog szerzője, szerzői?

hnaletta és Pepe. Ez én lennék és a férjem. Bár ő eddig csak 3 cikket írt, mindhárom igen népszerű, és lektorként is minden nap részt vesz a munkában. Ezen kívül a blog technikai részét is ő menedzseli, és a statisztikákat is ő elemzi.

Publikus-e a valódi neved?

Természetesen publikus, hiszen a blogommal elsősorban az a célom, hogy személy szerint engem, mint belsőépítészt, az ízlésvilágomat, munkáimat ismerjék meg az olvasók és potenciális ügyfelek.

Mit érdemes tudni Rólad?

A legfontosabb az életemben a családom, a férjem és 2 pici gyermekem. A fiam nyáron lesz 6 éves, a kislányom áprilisban született, a férjem pedig a társam és támaszom mindenben. Ez értendő a munkámra, a közös munkánkra is, amely neki elsősorban kikapcsolódás, nem hivatás, de az én szempontomból nem is lehetne jobb hobbija, minthogy házakat, lakásokat és kerteket tervez velem.

Amit még ezen kívül érdemes tudni rólam, hogy az elmúlt 15 évből 12 évet tanulással töltöttem. Ez a korszak nemsokára lezárul (egy időre legalábbis biztosan), ha leadom és megvédem júniusban az építész diplomámat.

Amikbe beleástam magam az elmúlt években még az építészeten kívül, az a könnyűipar, ruhaipar, ruhatervezés, színtervezés és persze a lakberendezés, belsőépítészet. Minderre azért volt szükség, mert szeretem azt hinni, hogy amit ösztönösen tervezek (legyen az ház, enteriőr, kert, ruha, autó- és egyéb dekor?), azt tudással is alá tudom támasztani, és mint gyakorló belsőépítésznek, azt gondolom, hogy ezekhez a területekhez illik is érteni valamicskét, hiszen ezek és ezek termékei mind szorosan kapcsolódnak a belsőépítészethez és a design-hoz.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Néhány osztálytársam szerint a sok végzettségem helyett elég lett volna egy könyvtárszakos diplomát szereznem, mert imádok szép, hasznos és érdekes dolgokat archiválni, így igazából amellett, hogy szép referenciákat szaporíthassak, azért kezdtem el a blogolást, hogy az évek alatt a számítógépemen felgyűlt sok-sok gigabyte-nyi képet és tudást (legalábbis egy részét) megoszthassam másokkal. A bloggal lehetőségem nyílik arra is, hogy olyan dolgokat, stílusirányzatokat, tárgyakat mutassak be, amelyek itthon még szokatlanok, ezzel talán sikerül némiképpen a közízlést is formálni, de legalább egy kicsit tágítani a határokat.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a blogoláson kívül, mi a foglalkozásod?

Elsősorban belsőépítészettel, dizájnnal foglalkozom és a blogolást ilyen értelemben a munkám részének tekintem. Természetesen mivel nagyon sok mindent tanultam az elmúlt 16 évben és ebből sok mindennel foglalkoztam is (ha nem is mindennel hivatásszerűen), így igazából nemcsak a munkámhoz, de az összes hobbimhoz és érdeklődési körömhöz kapcsolódik a blog, ezért is foglalkozik a design számos területével.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

A férjem évek óta emlegette, hogy ha egyszer karriert szeretnék csinálni, valahogy nekem is be kellene kerülnöm a virtuális vérkeringésbe, ezért is kaptam Tőle a blogot annak idején. Eltartott egy darabig, míg ez végül összejött, de ehhez egyszer kellett 2 hétnyi este, hogy egy wordpress sablonból egy csinos kis blog legyen és természetesen rutint is kellett szereznem, mert bevallom, én nem vagyok egy számítógépes zsonglőr, legalábbis sok idő kell egy-egy program elsajátításához. Na de ha egyszer megtanultam?

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Sosem számoltam, de arra törekszem, hogy lehetőleg minden nap felkerüljön egy új cikk, bejegyzés. Ha nagyon hosszúra sikeredik egy post a sok szöveg vagy kép miatt (ez rám elég jellemző ugyanis, főleg a képek tekintetében), akkor mindig hagyok 1-2 napot emésztgetni az információkat az olvasóknak.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Az én kedvenc témáim a színekkel, színpárosításokkal, a környezettudatossággal, újrahasznosítással és az eklektikus stílusú lakásokkal kapcsolatosak, de a modern építészet is nagyon közel áll hozzám, különösen a kortárs japán építészet a hihetetlen letisztultságával és térkihasználásával. Természetesen minden bejegyzésem ?örömből? íródott, szóval nem is sorolom tovább a témákat, mert mind kedvenc. Az olvasók között pedig a legnépszerűbbek szintén a modern házak külföldről, természetes burkolattal, a referenciákat, koncepcióterveket is szeretik böngészni, de a legújabb sláger, aminek rohamosan nő a nézettsége, az a lila színnel kapcsolatos lakberendezés témájú bejegyzések. Ezt például sosem gondoltam volna, mert azt hittem, a lilát csak én szeretem a környéken, és mégis ez hozza a legtöbb látogatót. 🙂

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Mivel a blog még nem túl régi, igazából január végétől kezdett el növekedni a látogatottság, amikor a keresők elkezdtek rátalálni a blogra. Azóta minden hónapban 100% fölött van a növekedés, az elmúlt hónapban már közel 3000 látogatóm volt, akik csaknem 9000 oldalamat nézték meg. A legkitartóbb egyéni látogatóm 130 bejegyzést nézett végig egy ültő helyében. 🙂

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

A legnézettebb a már említett modern házak fotói külföldről, természetes burkolattal. A legsikeresebb pedig, amire a legtöbb komment és kérdés érkezett, az a saját energiatudatos modern házunké és egy az otthonunkban található antik bútor felújításának a története.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

A témák tömött sorokban (mappákban) állnak előkészítve a számítógépemen, de mindig örülök, ha valaki arra kér, hogy személyesen neki készítsek valamit, vagy ha olyan kérdést vet fel, amire egy új bejegyzéssel tudunk válaszolni. Így született például a férjem Hogyan készítsük: fémszerkezetű modern lépcsők? bejegyzése. Időnként olyan témát is feldolgozok, amire sok keresés érkezik, és úgy érzem, tudok azzal kapcsolatban újat mondani.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Szerintem átlagosan 2-3 órát, de inkább sosem nézek az órára közben, nehogy elszörnyedjek. Általában csak olyankor foglakozunk a munkával és a bloggal, amikor a gyerekek alszanak (vagy a nagyobbik oviban van), mert nem szeretném, ha úgy nőnének fel, hogy a szüleiknek csak a hátát látták. A kisfiamat néha már az egyik gép mellé engedjük és akkor mellette is tudok olvasni más blogokat.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Van kapcsolatom más bloggerekkel, de a legtöbbükkel még nem személyes. Várom, hogy a kommenteken és az egymásnak írt e-maileken, küldött képeken kívül egyszer személyesen is megismerkedjek Velük. Néhányan közülük kedves, méltató, bátorító szavakat is intéztek felém, és én ennek azért örülök különösen, mert nem konkurenciának érzem magam közöttük, hanem velük egyenrangú ?csodabogárnak?. Lehetséges együttműködések is körvonalazódnak már.

Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Nehéz lenne felsorolni, legalább 100 blog van az RSS olvasómban és a keresések során is nagyon sokszor bukkanok ?kincsekre?. Ilyenkor általában nem csak a megtalált posztot nézem meg, hanem visszaolvasgatok, ha van rá időm. A férjem elsősorban a technikai jellegű és építészeti blogokat olvassa, de azért olykor belekontárkodik az én kedvenceimbe is. A saját blogomon 3 olyan blogra hivatkozom, amelyek az enyémhez hasonlóak.

Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Ezen még sosem gondolkodtam, de amilyen nehezen indult, remélem olyan nehéz is lesz abbahagyni. Még nagyon sokáig szeretnék írni, másokkal megosztani a design-nal kapcsolatos élményeimet, mert nem gondolom, hogy egyhamar megváltoznék. Ahhoz valószínűleg inkább a világnak kellene nagyon megváltoznia körülöttem.

Van más blogod is?

Nincs, de egyértelműen nem is győzném a munka, háztartás, tanulmányok, az építkezés és a 2 gyermekem mellett. A közléskényszeremet maradéktalanul ki tudom élni ezen az egy fórumon is, ugyanis nem vagyok számítógépfüggő. Néha napokig is kibírom nélküle. 🙂

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

A Facebook-on fent vagyok. A Twitter lényegét értem ugyan, de egyelőre nem igénylem. A napi egy hosszabb megjelenést elégnek érzem. Ha egyszer úgy érzem majd magam nélküle, mintha fél karom lenne, lehet, hogy oda is felgyötröm magam, de így is rengeteg dologgal kell napi szinten foglalkozzak és nem szeretnék szétforgácsolódni.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Biztosan fontos, de én egy kicsit mindig is lassabban haladtam, mint a kor, ami mellettem száguld el minden egyes nap….

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Nekik azt üzenem, hogy gyűjtsék szelektíven a szemetet!

https://kooseptar.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png hna design
A blog indulása: 2009
Publikus emailcím: hujber-nagy.aletta
(kukac) t-online.hu
A blog szerzője:
Hujber-Nagy Aletta és Pepe

Hozzászólások (1): megnézem

  • koos.hu » MÉB | Szoba kilátással

    2010. június 8. kedd 00:20

    #72368

    […] ismerek sokat. Hna blogját nagyon szeretem szakszerű és érdekes, kimerítően tárgyal egy-egy témát. Mindig találok […]

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább