Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. május 20. csütörtök

MÉB 29. | Városjáró Blog – budapesti viszontagságok

https://m.blog.hu/va/varosjaro/skins/wp_brown/img/header.jpg

Ugyan más nick néven, de évek óta ismerem Tamást, aki a Városjáró Blog -ot szerkeszti. A különféle építészeti fórumokon harcosan kiállt a nézetei és véleménye mellett, így cseppent sem meglepő, ha saját maga is blogírásba kezdett.

Mit érdemes tudni Rólad?

Nyitott szemmel járó, környezetféltő és figyelő 36 éves budapesti fickó vagyok. A teljes nyilvánosság híveként nagyon fontosnak tartom a budapestiek és a mindenkori város- és kerületvezetés közötti kétirányú(!) kommunikációt. Hiszek a valódi civil szerveződésekben, de már csak akkor, ha kellő radikalizmus is társul fellépésükhöz, és ha kellően átfogó akciókban vesznek részt.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

az össz Budapesten tapasztalható visszásságok nyilvánosságra hozatala. A hanyagságok felszámoltatása  a nyilvánosság erejével. Mivel munkám során sokat járom a várost, gyakran szembetalálkozom elvarratlanságokkal. Ezeket teszem szóvá. Vegyítve saját lakókörnyezetem lokális ügyeivel. Posztjaimban törekedem általános ügyekeről szólni – nem a személyes érdekeimet képviselem. Olyat pl. sose csináltam, hogy megposztoltam volna egy házunk előtti kátyút, csak mert engem zavart. Az ilyet először saját szinten próbálom elintézni, és ha nagyon nem megy, csak azután lesz belőle cikk. Ilyenkor is a jelenségre koncentrálok, nem a privát érdekre.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásod?

– Nem kapcsolódik. Irodai ügyintéző vagyok – de munkám során gyakran járom a várost, amely állandó munícióval szolgál a bloghoz.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Blogomat – több évnyi fórumozás után – egyfajta pótújságként indítottam. A Budapesttel foglalkozó médiumok gyenge és ritka (nem egyszer tendenciózus) megjelenéseit kiegészítendő. Jó pár esetben információimmal, cikkeim közzétételével közvetve segíteni tudtam a civil kontroll megvalósulását, a város normálisabb működtetését – még ha csak lokális szinten is.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Változó. De havi egy-két írás mindenképp.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Témáim sokfélék. Főleg Budapest arculatáért szólalok fel. De sokat foglalkozom a közterületi igénytelenség károsságának elrettentő célzatú bemutatásával is.
Emellett mostanában képrejtvényeket is bedobok a köztudatba. Imádom például egy-egy rövidke filmrészletből felderíteni, hogy hol vették fel az adott jelenetet. Ez még izgalmasabb olyan alkotásoknál, melyek elvileg nem Budapesten játszódnak, de itt készültek.

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Nem nézem. Kommentjeim száma – ha vannak – átlag 5-15 db között mozog. Sokat jelent az indexcímlap…

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

A Bojár Iván András féle álcivil szerveződést, a Szeretem Budapestet Mozgalom, hátterét bemutató poszt. Illetve az újfőutca (micsoda hülye név!) arculati kérdéseit boncolgató cikksorozat és petició.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

98%-ban magam választom. De örülök a beérkező témajavaslatoknak. Jöhetnek!

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Ha nagyobb lélegzetvételű posztot írok, akkor 3-4 órát (ebbe az anygagyűjtés is beleszámít). Ha csak impulzuscikket készítek, akkor 1 órát.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Egy-egy véletlenszerű építészeti, urbanisztikai rendezvényen össze-összefutok néhány bloggerrel. De inkább csak levlistán kommunikálunk. Jó volna azt mondani, hogy véd- és dacszövetségben állunk egymással, de ez nem igaz. Mondjuk inkább azt, hogy tudunk egymásról.

Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Bár nem blog, de az első az Építészfórum! Évek óta futó netes odamondogatásaim után Vargha Mihályéknak köszönhettem első nyilvános megmutatkozásomat.  További kedvenceim pedig ott vannak a blogom ajánlójában.

Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Célom a világbéke 🙂 De komolyra ferdítve a szót, célom, hogy felelősségteljesebbé  váljon budapest városüzemeltetése – a kiskertészektől a nagypolitikusokig. És hogy az egyszeri várost járok merjék kimondani az igényeiket, s azokért merjenek felszólalni is. Hogy meddig írom? Hát… többször elhatároztam hogy leteszem a lantot. A bő másfél évtizedes civil szemelés (fórumozás, levelezgetés, közügyintézés) kifárasztott. Ám ez a szüneteltetés aztán rendre elmaradt. Hisz mindig szembejön egy-egy újabb elvarratlan szál, egy nagyvárosi buhera, egy eltikolt beruházás…

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Hogy ne hagyják magukat megvezetni. Nézzenek a PR cikkek mögé. Tájékozódjanak és tájékoztassanak. A világháló erre való!

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Városjáró Blog
A blog indulása: 2008
Publikus emailcím: varosjaro (kukac) gmail.com
A blog szerzője:
Tamás (városjáró)

Hozzászólások (1): megnézem

  • HBP

    2010. május 21. péntek 21:12

    #72195

    Grat, megint urbanista celeb lettél, már itt is kambekk! 😉
    Én is régóta követem munkásságát, már amikor magyar helyiérdekű és vonatkozású blogokat, fórumokat van gusztusom a faszparasztok (l. googleben a definicíót) miatt követni.

    Tamás valóban egy üdítő folt a sok okvetlenkedő, pártkatona, szemellenzős virtuális-barom között, ha valaha volt is összezördülésünk, szinte egyedül ő volt nyitott párbeszédre, higgadtan, de frappánsan vágott vissza, legyen bárki is a vitapartner. Sokszor csak ő nem itélte el azt, akit már mindenki és fordítva: sok hazudozásban, mellé beszélésben, narancs-rózsaszínű szemüvegű limonádé-propaganda, kamu írások és nickek tengerében ő mondta ki az Igazságot.

    Ugyanakkor rendületlenül kajtat a fővárosi visszáságok ellen, nem sokat változott, nem lett képmutató, mint egyesek, mint tudjuk.

    Az tényleg így van, dav és védszövetség a pesti fiatalok, külvárosi alvók és mások között nem az ő hibája miatt nem valósul meg, ezen a téren nem történt áttörés, megy továbbra is 10 millió egymás mellett elbeszélő országa, meg az ország főfaluja további kasztosodása, igénytelenedése, én ktélem, egy bizonyos ponton túl netes nylívánossággal lehet-e javulást tenni, de hajrá, én már csak akkor írnék ennél a hozzászólásnál hoszabb, mélyebb tartalmú írást, ha megfizetnek, mert amúgy nem éri meg ingyen ennek a népnek.

    Ezért is csodálom kambekk Tamás kiapadhatatlan kitartását a témában.

    Csak így tovább!

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább