Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. május 14. péntek

MÉB 25. | Urbanista és Futurista

A sorozat mai része egy igazi nagyágyú blogját (pontosabban blogjait) mutatja be. Szerzője profi blogger, az Index külsős munkatársa, a budapesti városbloggerek választott „atyja”. Ő Zubrecki Dávid, az Urbanista blog szerzője.

Mit érdemes tudni Rólad?

Környezet- és tájgazdálkodási mérnök vagyok és az egyetemen is a várossal mint élőhellyel foglalkoztam – ebből született a diplomám is. Emellett újságot szerkesztek, írok, zenélek, gyerekeket nevelek. Van egy csipkerózsika-álmot alvó skazenekarunk, a Boogie Mamma és épp mostanában alapítunk egy etnopunk bandát, amelynek alighanem Csibor lesz a neve, ha nem találunk jobbat.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Én mindig elmondom, hogy eredetileg nem írni, hanem olvasni szerettem volna egy ilyen blogot, csak akkoriban még nem nagyon volt. Olyan, amelyik elsősorban nem a szakmai közönségnek szól, sokkal inkább az átlag városlakónak. A cél, a küldetés pusztán annyi, hogy vegyék észre az emberek, hogy ezek érdekes dolog és ráadásul fontosak. Mindenki lakik valahol és senkinek nem mindegy, hogy milyen a környezete. Mondjuk zenét sem csak zenészek hallgatnak, millió blog, honlap, közösségi profil, klub stb. foglalkozik vele, a legtöbb ember mindennapjainak a része. Ilyesmi lehetne az építészet, az urbanisztika is, nem valami távoli szakpolitikai, tudományos, „magasművészeti” vagy emészthetetlen hivatali kérdés.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz?

Az Index.hu külsős munkatársa vagyok, vagyis ez nekem egyúttal az egyik munkám is.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Hát az elég változó. Voltak olyan hónapok, hogy akár 80-90 poszt is született, mostanában 20-30 között mozog. Attól függ mennyi más munkám van – ez ugyanis szabadúszóként elég változó.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Azt hiszem nincs kedvenc területem – bár mindig örülök, ha történelmi dolgokról vagy természetvédelemről írhatok, de – azt hiszem bármilyen témában felbukkanhat valami igazán érdekes, izgalmas. Meg kicsit attól is függ mennyi az időm. Lehet hogy egy képet csak kirakok egy mondattal, de lehet hogy eszembe jut róla valami és akkor rittyentek hozzá egy kis cikket is. Az olvasók természetesen a szex- és politikai témájú címekre kattintanak a legtöbben, de a különleges ingatlanokat, az ingatlanosokkal foglalkozó anyagokat is szeretik.

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Most áprilisban 80 ezer egyedi látogató volt, a kommentek számát csak megsaccolni tudom,  ez olyan öt-hat száz lehetett az elmúlt hónapban. Na persze ez nem csak azért van, mert fú de jó a blog, ez elsősorban az Index-címlapnak köszönhető.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Na ez szépen illusztrálja a fenti állítást: azok a legolvasottabbak, amelyek bekerülnek az Index-es cikkek közé, például Zobokiék emeletes lakóhídjának a terve.

Látható, hogy a témákat nem csak magad választod, hanem elég gyakran kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Hála Istennek, nagyrészt nem én, hanem az olvasók szerkesztik az Urbanistát. Volt olyan elképzelés is az elején, hogy a blog egyszer eljut abba stádiumba, amikor csak olvasói levelek látják el – mint mondjuk a Homárt -, de aztán szerencsére nem ez lett belőle. Vagyis akadnak benne önálló gondolatok, igaz azért a legjobb tippeket mindig másoktól kapom én is.

Nem félsz-e, hogy a bulvárosodás időnként győz a szakmaiság felett?

Szerintem a blogolásban az egyik legklasszabb dolog, hogy nincsenek műfaji korlátok, belefér egy meztelen nővel hirdetett lakás mellé egy egész várost érintő közlekedési stratégia bemutatása is, anélkül, hogy hőbörgést váltana ki. Arról nem is beszélve, hogy vannak témák, amelyekkel azért nem foglalkozik a nagyközönség, mert azt hitték róla, valami unalmas vacak, pedig ha kicsit lazábban nyúlunk hozzá, kiderül, hogy mennyire érdekes. Nem véletlen, hogy a Blikk-től a HVG-ig nagyon sokféle médium „tallóz” az Urbanista híreiből – van, amelyikük forrásmegjelöléssel, van, amelyikük anélkül. Még egy politikai MTI-hírbe is bekerült egyszer a blog. A baj akkor van, ha nagyon keveset posztolok, mert ilyenkor ugye ritkábban bukkannak fel azok a témák, amelyek miatt valaki olvassa a blogot, legyen az vicces hirdetés vagy városrendezési kérdések.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Néhány órát átlagban. Van amikor csak annyi időm van, hogy kidobjak valamit a netre, valamikor ráérek félnapig elpiszmogni vele, böngészni a Readert, ajánlani ezt-azt a twitteres vagy a tumblr-es oldalon.

Van kapcsolatod, személyes ismeretséged más bloggerekkel?

A budapesti városbloggerek zömét személyesen is ismerem, hála a közös fröccsözésnek. A neten meg azért nagyon gyorsan egymásra akadnak a bloggerek, például mi is szoktuk olykor-olykor kommentelgetni egymás posztjait.

Melyek a kedvenc blogjaid?

Hát vannak ugye a városblogok, amelyek már Nálad is sorra bemutatkoztak, ezek többségét elég rendszeresen követem rss-en vagy Twitteren. Talán még a Szakrális építészetet tenném hozzá, na meg a Táj-Kertet, amely tényleg egyedülálló a magyar blogoszférában. A nem Urbanistához kötődők közül nagy hirtelen a Mandiner, meg a Hírcsárda ugrik be.

Meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Ennyi időm remélem mindig jut rá, a téma meg ugye soha sem fogy el. Legfeljebb azt tudnám elképzelni, hogy valami egészen máshoz vagy más megközelítéshez támad kedvem.

Van más blogod is, a Futurista, ami szintén építészeti témájú…vele mi a célod?

Hát a Futurista csak annyira építészet, mint amennyire az Urbanista. Azzal foglalkozik, hogy milyen lesz Magyarország 2030-ban, és ebbe természetesen a városépítészet vagy egy egy markánsabb épület is helyt kap. De van benne mondjuk közlekedés, oktatás, természetvédelem, gazdaság és persze rengeteg energetika – mert az egész biztos kiemelt kérdés lesz húsz év múlva. Eredetileg az volt a tervem vele, hogy olyan kérdésekkel foglalkozzon, amelyek nem fértek bele az Urbanistába, mert amolyan határesetek, de aztán elcsúszott egy kicsit más irányba – ennek persze örülök, mert így az eredeti szakmámmal is foglalkozhatok. Ha minden igaz, hamarosan társam is akad a blogolásban és akkor kicsit felpörgethetjük ezt is.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook)?

A Twitteren van az Urbanistának egy profilja (@urbanistablog), ahol nem csak a saját bejegyzések pörögnek automatikusan, hanem amolyan blog- és hírszemle is. Pár napja indult egy hasonló a Futuristának is (@futuristablog), itt természetesen a „jövőből” válogatok híreket a  saját posztok mellé. Na meg van a privát profilom (@boogiepapa). Az Urbanistának van egy Tumblr-es oldal is (urbietorbi.tumblr.com), de ide általában csak a mutatósabb ajánlók kerülnek fel, a Futurista pedig a Facebookon is megtalálható.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Nagyon hasznosak. Elsősorban persze mert rengeteg olvasót csalnak a blogra, másodsorban mert a Twitterrel sokkal egyszerűbb a linkajánlás, ami korábban az Urbanistának fontos (és elég melós) része volt.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Ha tetszenek a blogok nekik, írjanak ők is. Nem olyan ördöngös dolog ez, valószínűleg rengeteg mindent észrevesznek, amit mi nem, arról nem is beszélve, hogy számos terület vár még a saját blogjára.

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Urbanista
A blog indulása: 2008
Publikus emailcím: urbanistablog
(kukac) gmail.com
A blog szerzője: Zubreczki Dávid (~dá~)
| Twitter

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Futurista
A blog indulása: 2009
Publikus emailcím:
urbanistablog (kukac) gmail.com
A blog szerzője: Zubreczki Dávid (~dá~) | Twitter | Facebook

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png urbi et orbi
A blog indulása: 2009
Publikus emailcím:
urbanistablog (kukac) gmail.com
A blog szerzője: Zubreczki Dávid (~dá~)

Hozzászólások (2): megnézem

  • koos.hu » MÉB | Ácskapocs blog

    2010. június 7. hétfő 00:20

    #72356

    […] Urbanista és nem szembedicsérésként a […]

  • MÉB 59. | Greenpolis

    2010. augusztus 21. szombat 00:02

    #73199

    […] Urbanista, HG Blog, Design Pumpa, Fővárosi Blog, Horánszky utca 1 (Palotanegyed Blog) […]

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább