Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. május 11. kedd

Az első magyarországi mecset előzményei

Mindjárt pontosítanom kell: a török idők óta nem épült mecset Magyarországon. Az iszlám vallás hívei sok-sok évtizede vannak jelen a magyar társadalomban, és bár gyakorolják a vallásukat, mivel nincsenek templomaik, nyilvános közösségi rendezvényeik, igen keveset tudunk róluk, másrészt oly mértékben integrálódtak a többségi társadalomba, hogy szinte észre sem vesszük őket, mint vallási közösséget.

A nálunk élő muszlimok száma 30-40 ezerre tehető, de ez csak becslés. Jelentős számban végleg letelepedtek nálunk, sokan vegyes házasságot kötöttek és magyar állampolgárok lettek. A legnagyobb számban Budapesten élnek, azon belül is leginkább a XI. kerületben, amit nyilvánvalóan az is magyaráz, hogy sokan közülük egyetemisták.

a Wikipédia szócikke a mecsetről és az iszlámról illetve
Kiss Enikő tanulmánya a budapesti muszlimokról

Több iszlám közösség is alakult Magyarországon, közülük a legnagyobb az Iszlám Egyház, amelynek az alapítványa többek között azt a célt tűzte ki, hogy sok száz év után Magyarországon ismét épüljön az iszlám közösségnek temploma, mecsetje. Amikor azt írtam fent, hogy szinte észrevétlenül gyakorolják a vallásukat, az annak is köszönhető, hogy templom híján családi házakban, belvárosi lakásokban rendeznek be imatermeket és azokat használják mecsetként. E lakásokat úgy igyekeztek kiválasztani, hogy közel legyenek a nagyobb lélekszámú muszlim közösségekhez. Budapesten 8 ilyen, vidéken, egy-egy nagyvárosban további 1-1 mecset található.

Az iszlám a kereszténység után, 1 milliárd 570 millió követőjével a világ második legnagyobb vallása. Ez az arány a Föld népességének 23%-a. Követőinek 18%-a arab, 82%-a nem arab nemzetiségű. Az iszlám hitrendszer és vallásgyakorlat alapja Isten (Allah) szavának tekintett kinyilatkoztatások gyűjteményének, a Koránnak tanulmányozása, amelyeket Mohamed próféta adott át követőinek a 7. század első harmadának végén … Kevesen tudják, hogy a „mohamedán” elnevezés, amelyet a nyugati társadalmakban használnak, sértő a muszlimok számára, hiszen a muszlimok sem Mohamedet nem imádják, sem más teremtett lényt. Hitük szerint kizárólag csak Allahot szabad imádni. forrás

A budapesti 8 mecsetre nem az óriási létszám, hanem amiatt volt szükség, mert az iszlám napi 5 imát ír elő a híveinek és aki szeretne megfelelni a vallásának, az lehetőleg nem szeretne emiatt 5 alkalommal is végigutazni a városon. Nálunk szétszórva élnek, nincsenek egy területen élő (nagyobb) kolóniák, arab városrészek, ez ismeretlen mifelénk és nagyrészt az elején emlegetett nagyfokú integrációnak köszönhető.

A Jótékonysági Béke Alapítvány hosszú évekig keresett telket mecset céljára, míg végül a XI. kerületi önkormányzat ajánlott megvételre erre a célra egy budaörsi úti telket, amit az alapítvány meg is vásárolt. Az adásvétel során egyértelműsítették, hogy mit kívánnak oda építeni: mecsetet és kulturális központot. A területre készült egy szabályozási terv, mely lehetővé tette ezt a funkciót az egyébként lakóövezetnek minősülő tömbben.


Nagyobb térképre váltás

A telek elhelyezkedéséről azt kell elsődlegesen tudni, hogy évtizedeken keresztül állt beépítetlenül (pontosabban 2 db rozzant házikó található rajta) elsősorban azért, mert nem találtak olyan befektetőt, aki hajlandó lett volna ide költözni. A Budaörsi út az ország talán legforgalmasabb útja, 2×2 sávban, 24 órán keresztül dübörögnek az autók, óriási a zaj és a porszennyezés. Ha mindez nem volna elég, a telek mögött, a Bajmóci utca mellett halad a Déli pályaudvarhoz futó dupla sínpár, tovább növelve a forgalommal járó zajt.

Nem véletlen, hogy amikor a központi tervzsűri elnöke elmondta, hogy amikor arra járt, meg kellett állapítania, hogy ilyen körülmények között szerinte nem lehet egy lakásban élni, nem lehet ablakot nyitni az utcára és hogy ezen az állapoton mielőbb változtatni kellene.

Mindezt azért fontos említeni, mert a tervezett mecset és kulturális központ ellen a környék lakói összefogtak és egyik legfontosabb érvük az, hogy az építkezés után megnövekszik a forgalom és a zaj. Nos azt gondolom, hogy ha egy tervezett létesítmény esetén nem azért kell akusztikai munkarészt készíteni, hogy miképpen védjük meg a környezetet az épületben keletkező zajforrásoktól, hanem ellenkezőleg, miképpen védhetjük meg a majdani épületben dolgozókat a környezet által keltett zajoktól, akkor talán érthetővé válik, hogy nem feltétlenül (csak) az új épület ellen lehet tiltakozni.

A tervezett mecset ellen már évekkel ezelőtt elindult a tiltakozás, anélkül hogy alapvető dolgokkal tisztában lettek volna a tiltakozók vagy hogy láttak volna bármilyen tervet is. A támadások – ahogy az ilyenkor szokásos – nem csak a tervezett építkezésre, hanem az alapítványra és annak vezetőjére is kiterjedtek. A legtöbben igyekeztek e tiltakozásukat szimpla forgalomnövekedési és zajkérdéssé leegyszerűsíteni vagy éppen e mögé bújtak és nem vállalták fel nyíltan azt, amit viszont némely sajtóorgánum igencsak faji, etnikai és vallási kérdésként kezelt. Nyilvánvalóan a kezükre játszottak a közelmúlt európai iszlámmal kapcsolatos történései is.

A jelenlévő görcsöket nyilvánvalóan csak egy hosszú párbeszéd képes oldani és persze nem árt megismerni legalább alapfokon azt, ami ellen tiltakozni szeretnénk. Ha így lenne, akkor senkinek sem kellene félnie pl. a minarettől, hiszen mivel a közvetlen közelben nem laknak muszlimok, így nem lesz müezzin sem, se hangszóró, hogy imára szólítsa a híveket, mert a hívek elszórva élnek a városban és nem úgy, ahogy egy arab városban. A minaret itt mindössze egy jelképként jelenik meg, erősen összezsugorított formában (a területre szóló szabályozás ezt is korlátozta).

Következik a folytatás, amiben szó lesz a tervezés elindulásáról illetve bemutatjuk a terveket.

Most jelzem, hogy a téma érzékenysége miatt a hozzászólásokat KIVÉTELESEN és csak most moderálom, az esetleges pártpolitikai, etnikai, rasszista vonatkozású hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölni fogom.

[poll id=”36″]

Hozzászólások (80): megnézem

  • atuse

    2010. május 11. kedd 09:46

    #72046

    Helyesnek tartom a mecset építését (mint ahogy sztupa vagy zsinagóga is található az országban).

    Asszem ránk férnie többet tudni az iszlám(arab) kultúráról, és nekik meg a magyarról…

    Egyébként Svájcban sokhelyütt a minarettből fényjelzéssel hívják a híveket, így nem zavarják a többiek életét.

  • bodor attila

    2010. május 11. kedd 15:01

    #72053

    elég szomorú, hogy 2010-ben ez érzékeny témának számít, és fel kell szólítani az olvasókat és hozzászólókat, arra, hogy moderálják magukat.

  • Rós

    2010. május 11. kedd 15:38

    #72054

    Svájcban most tiltották be népszavazással a további mecsetépítéseket, Franciaországban pedig törvényileg talán a fejkendő viselését. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy egy vallási kisebbség elleni, államilag sem visszafogott ellenérzés ugyanúgy megmaradt 80 évvel ezelőttről, csak a csoport változott.

  • Kovács József

    2010. május 12. szerda 06:50

    #72065

    Tipikus a tolarencia hiánya. Az arabok a lóvét hozzák, de semmi mást nem engdünk nekik.
    Mennyi más és más tervnél halotta az ember, hogy egyedi elbirálás alapján engedélyezték az építési előírásoktól való eltérést – minden senkinek, csak lóvéja, ismerősei legyenek -, ezért nem értem, hogy a magassági korlátozást, legalább a minaret esetében miért nem engedélyezték. Ez az ország ugyanolyan, mint húsz évvel ezelött, – miközben demokráciáról papolnak nagyjaink – és ezzel a véleményemmel szerintem nem vagyok egyedül.

  • Rezsnyák Péter építész

    2010. május 12. szerda 07:57

    #72066

    A keresztények is építhetnek templomot pl. Törökországban? Tudomásom szerint van olyan templom ott, ami több száz éve áll,most csak múzeum, és három nappal előre kell bejelenteni, ha templomként szeretnék használni. Azaz egy zarándokcsoport nem tud ott misén résztvenni, a saját papjával.Ez benne a trükk! Lehet, de mégsem. Ez egy olyan hely, ahol anno Szent Pál is megfordult, tehát egy fontos zarándokhely. A toleranciával semmi gond, azt én is pártolom, de ez legyen kölcsönös.

  • dani

    2010. május 12. szerda 08:51

    #72067

    Valahogy ebből régen sem volt probléma (II. András korában pl. konkrétan az arabok és a zsidók kezében volt az egész gazdaság, mégis itt vagyunk). Szerintem jó dolog, ha van ilyen is. A másik, ami miatt tulajdonképpen írok, hogy a második bejegyzésben „nem”-mel szavaztam, mert pl. a szcientológia sajnos bejegyzett egyház (ahogy én tudom), de nagyon nem hogy templomot, de egy nyavalyás bankszámlát nem adnék nekik.

  • dani

    2010. május 12. szerda 08:53

    #72068

    @Rezsnyák Péter: ez Európában nem úgy működik, hogy a (magát) felvilágosultabb(nak gondoló) csoport tesz gesztusokat a fejletlenebb(nek vélt) csoporttal szemben?

  • bodor attila

    2010. május 12. szerda 11:22

    #72070

    előre is gratulálok azoknak, akiknek sikerül majd épségben beparkolni, majd ismét felszínre hozni az autót koccanás nélkül.

  • Rezsnyák Péter építész

    2010. május 12. szerda 12:42

    #72071

    Repülőszőnyeg, kérem, repülőszőnyeg. Az nem koccan..Bocs.:-)

  • Rezsnyák Péter építész

    2010. május 12. szerda 12:54

    #72072

    De, ez így működik. Egyébként nem gondolom magam vagy magunkat fejlettebbnek, de ennek a gesztusnak KÖLCSÖNÖSNEK kell lenni. Tehát nem úgy, hogy ők templomot építenek itt, majd cserébe nem őlik halomra otthon keresztényeket. Ez nem egy korrekt viszonyulás. A muzulmán emberekkel semmi bajom, jót szoktam beszélgetni a helyi kebabos sráccal, akinek korán idézet van a boltjában. De, tudni kell, hogy alaptanítás náluk a térítés/hódítás. Tehát igen megfontoltan, és óvatosan bánnék azzal, hogy itt templomot építsenek. Ha a saját házukat használják imaháznak pl, az azt gondolom rendben van.egészen más dolog, ha egy barátodnak szállást adsz, és egészen más, ha a családjával nappalidba költözik. Legyünk öszinték, és nézzünk szembe azzal, mekkora a vitalitása a magyar családoknak,és mekkora egy töröknek,pl.

  • dani

    2010. május 12. szerda 15:29

    #72073

    @Rezsnyák Péter: az iszlám sosem tudott téríteni Magyarországon, szemben a Balkánnal (150 év alatt képtelenek voltak rá, és a jelenlegi, emancipált, egyenlő(set játszó) társadalomban mégannyira sem). Az európai kultúrában szerintem képtelen téríteni. Legfeljebb betelepüléssel terjeszkedni.

    Meg hát gondolom azért a telket vásárolták.

  • csj

    2010. május 12. szerda 16:45

    #72075

    Kedves Miklós, azt hiszem sikerült rendesen belenyúlnod a darázsfészekbe, embert próbáló feladatot húztál magadra. Mindenesetre én drukkolok! Nagyon rossz véleményem van az országban működő tervtanácsokról – jellemző, hogy itt is a tervpályázat irányába próbálták terelni a továbbtervezést – hátha valami csókosuk megszerzi a melót. Ha megengedsz egy szakmai tanácsot: nem tudom, hogy mennyire van lehetőséged beleszólni a tervezési programba, de szerintem húzni kellene a nagyságrendből, hogy kezelhetőbb legyen egy ilyen ( az épülethez viszonyítva ) kicsi telken az épület tömeg – és funkcionális alakítása.
    Egyébként a magyar mentalitáshoz csak annyit: egy éve küszködünk már egy budai agglomerációs településen egy általános iskola tervezésével, amit a reformátusok szeretnének megépíteni a templomuk mellett. A probléma csak annyi, hogy a polgármester katolikus és fúrja az ügyet, ahol csak tudja…

  • Rita

    2010. május 12. szerda 22:47

    #72078

    A férjem muzulmán, én gyakorló katolikus vagyok. Vallásról nem beszélünk, mert rendkívül érzékenyen érinti még az is ha csak kérdezek, mert eleve támadásnak veszi. Miközben én most már „hidegvérrel” végighallgatom, hogy mit hisznek ők, illetve jelentenek ki mint valós tényt. Van is egy kis feszültség köztünk emiatt, de azt hiszem sikerült kultúremberek módján kezelni ezt a hitbeli különbözőséget. Amúgy pedig mindegyik monoteista vallásban benne van a térítés, és a saját terület „védelme”. Hogy ez a mai korban hogy nyilvánul meg? Szerintem a mai keresztények sokkal toleránsabbak a más vallásuakkal szemben. Próbáljon meg valaki Szaudiban templomot építeni.

    Minden elismerésem, hogy felvállaltátok ezt a projektet. Én mint volt Graphis örömmel gyönyörködök abban, hogy mit is tud a program. További sok sikert kívánok!

  • dani

    2010. május 13. csütörtök 08:51

    #72081

    hát igen, az európai kultúrában (és az azon belüli csoportokban, valamint a csoportokat alkotó emberekben) ugyanúgy megvan a felsőbbrendűség tudata (amely a térítésnek az alapja ugye), mint bármely másban, így joggal tehetjük fel ezt a templomépítős kérdést magunknak is (pl. japán, kína, egyéb random távol-keleti ország). de pl. azért a riói szoborra senki nem mondja, hogy azt miért kellett (az indiánokat meg gondolom senki nem kérdezte).

    szerintem továbbra sem reális veszély európában és az európai kultúrkörben az iszlám _térítés_.

  • Steerio

    2010. május 13. csütörtök 10:48

    #72083

    Természetesen vannak templomok Törökországban, bár valóban sokat átalakítottak múzeummá vagy mecsetté. Emögött kiemelt intolerancia nincs, inkább a kereslet-kínálat törvényei hozhatták így – Győrben is kulturális központként működik tovább a zsinagóga, sőt, e funkcióváltásnak köszönheti azt, hogy felújításra került.

    A Hagia Szófia esete különleges, mert mind a görögkeleti keresztények, mind a mohamedánok, mind a világi köztársaság hívei nagyon fontos szimbólumként tekintenek rá. Imádságot Kemal Atatürk salamoni döntése nyomán semmilyen vallás nem tarthat benne, mert az az „emberi civilizáció emlékműve kell, hogy legyen”. A szekuláris török állam megteremtőjétől valóban ez a lépés volt egyedül elfogadható, így nem részesítette előnyben egyik vallást sem a másikkal szemben, megelőzve azok esetleges egymásnak ugrását.

    Természetesen időről időre próbálnak mind mohamedán, mind ortodox keresztény körök nyomást gyakorolni a török államra, a helyzet változatlan.

    A törökországi keresztényégről (angolul):
    https://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_in_Turkey

    A Hagia Szófia székesegyházról (magyarul):
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Hagia_Szophia

  • tanonc

    2010. május 13. csütörtök 11:15

    #72084

    Én úgy találom, hogy minden vallás és tanítás követői közt az egyik legfontosabb (és a legtöbb vallásban és tanításban alapvető) elv, vagyis az egymás iránti alázat és tisztelet hibádzik.
    Vagyis: a „mindegy, hogy miben hisz, ez egy EMBER, aki előttem áll, és mint ilyen ugyanannyit ér, és ugyanolyan fontos, mint én” hozzáállás.

    Egyebekben a terv tetszik, szerintem szép színfolt lesz. (Aki ellenzi a megépülést, az gondolja végig, hogy mit jelent a Gül baba türbéje, a Rác Fürdő török kupolája, az egri minaret stb. a városaink képében. Ugye kár lenne, ha nem…?)
    Vannak-voltak viták mindig is pl. a török kori műemlékekről, hogy akkor most ezek a 150 éves elnyomás emlékművei és mint ilyenek kiirtandók-e. De mindezek annyira mélyen beleivódtak már a magyar kultúrába, hogy képtelenség lenen kiválogatni. (Mit ne mondjak, akkor ne nyíljon nálunk több tulipán és padlizsánt se együnk, mert az is onnan jön…) Egyszóval szerintem ilyen kis zárványokban nyugodtan megjelenhetnek idegen kultúrák a mienkben, mert attól csak gazdagabb lesz.

  • Kovács József

    2010. május 13. csütörtök 12:41

    #72085

    Elnézést, hogy újra. A vallási tolarencia hiánya nem csak a keresztények és muszlimok, hanem a keresztények és keresztények között is létezik.
    Talán a héten volt, hogy a zsámbéki iskola épületén két keresztény vallású, – de szerintem lélekben nem keresztény – felekezet harcát láthattuk a hiradóban. Kérdem én , hol a Krisztusi tolarencia? Megjegyzem, ateista vagyok, de engem megdöbbentett ez a fajta hozzáállás. Akkor mit várunk a más vallásuaktól?

  • Sharky

    2010. május 13. csütörtök 16:06

    #72088

    Szerintem egy demokratikus országban természetes, hogy egy nagy világvallásnak legyen „temploma”, így miért ne épülhetne akár Budapesten is egy mecset.
    Pl. Marokkóban (Casablanca) is vannak katolikus templomok, pedig ott a mohamedán (muszlim) az államvallás és ez ott senkit sem zavar.

    Viszont nem tudom, hogy mit fognak szólni a lakók a környéken, ha hajnalban imára hív majd a müezin. Ez elég hangos szokott lenni.

  • Reficul

    2010. május 13. csütörtök 17:01

    #72090

    A történelmi utalás – amit legalábbis az urbanista.blog.hu-n olvastam – nem pontos. A II. világháborúig a Gül baba türbe mellett komoly Ybl-féle mecset állt, ami teljesen megsemmisült az ostrom alatt. Ezt az épületet pár éve egyébként teljesen szakszerútlenül újították fel. Még nyomokban sem lehet fellelni a korábbi építészeti elemeket a türbe kivételével. Az sem igaz, hogy a muszlimok pár évtizede vannak itt, hiszen a böszörményeknek, és a török leszármazottak miatt hála nagyon komoly muszlim közösség volt főleg Pesten. 38-ban még főpapot is választottak. Koós Miklós terve nekem egyébként nagyon tetszik. A minaret nagyságával van csak bajom- túl töpörtyű lett- tudom ez nem az építész hibája, hanem a beépítési szabályok miatt alakult így ki

  • Reficul

    2010. május 13. csütörtök 17:06

    #72091

    Az Ybl-féle korábbi Gül baba mecsetről szóló korabeli filmhíradót itt lehet megnézni:

    https://www.filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=557

  • dani

    2010. május 14. péntek 11:38

    #72098

    Kedves Miklós, ugye a tervezett könyvtárról is lesz szó? 🙂

  • Tibor

    2010. május 14. péntek 12:10

    #72100

    Hát darázsfészek…
    A tervtanács nehéz dió, mert a szubjektív véleményeket soha nem tudja objektivként tálalni egy ilyen érzelmekkel játszó szakma.
    Furcsa a tolerancia is, ami hol elvárásként jelenik meg, hol pedig szemrehányás tárgya. Sokszor gyanús az is, hogy vajon ez nem provokálja-e a környezetét – itt is van egy kicsit ilyen érzése az embernek, mert szerintem van Budapesten még ezer ilyen adottságú telek, ami nem ennyire beszorított környezet, hanem tágasabb, így nagyobb mozgásteret ad a tervezőnek és a tervtanácsnak egyaránt.
    érdeklődéssel figyelem, mi sül ki ebből….
    a terv, a látvány archicados, kétséget kizáróan.
    jó.

  • Józsi

    2010. május 14. péntek 14:03

    #72101

    Kedves Atuse,
    Ha többet szeretnél megtudni erről a vallásról, kérlek látogass el a kovetkező linkre:
    https://dzsihadfigyelo.com/
    Ezen minden rajtavan, ráadásul magyarul!
    Minden jót!
    Józsi

  • Derecske

    2010. május 14. péntek 14:07

    #72102

    Hívő keresztényként mondom: a muzulmánoknak igenis joguk van arra, hogy Budapesten mecsetet építsenek. Attól, hogy Teheránban korlátozzák a templomépítést (ha tényleg így van ez), nekünk még nem kellene korlátoznunk őket itthon. A lényeg, hogy a vallásuk szabad gyakorlása mellett tiszteljék az itteni szabályokat és kultúrát is, és annak értékeit.
    Az épület tervei viszont nem tetszenek, nagyon sivárnak tűnik rajtuk a mecset. Azt nem várom el, hogy olyan színvonalút alkossanak, mint például a Badashi mecset Lahore városában, de azért ennél szebb épületet kellene emelni…

  • Ovases

    2010. május 14. péntek 16:18

    #72104

    Kedves Koós Miklós!

    Építészethez konyító emberként írhatom le, hogy zseniálisak a tervei. Nagyszerűsége az egyszerűsége, az hogy nem hivalkodó, szerény, de precíz. Szép. Elsőrangú a térkihasználás is. És a szerénységet csak erősíti a kis méretű, amúgy is csak szimbolikus és jelzés értékű minaret.
    Komoly bajok vannak a mai építészettel, tehetség és szépérzék nélkül törtetnek sokan. Üde színfolt az ön terve, és akkor is az marad, ha végül nem építik fel.

    Most mélyebben abba nem mennék bele, hogy kell-e ez nekünk, vagy sem. Éltem Törökhonban fél évig, szerettek, mert magyar vagyok. De láttam Izmirben horogkereszt-graffitit a szögesdróttal körülvett 300 éves katolikus templomon, amibe csak akkor nézhettünk be hosszú huzavona után, miután igazoltuk, hogy külföldiek vagyunk. Az iszlám vallás egyébként nagyon szimpatikus, csak a követőik többsége túl erőszakos. Rosszul értelmezik a törvényeiket. Magyarországon pedig valljuk be, tájidegen a csador.

  • ahmed

    2010. május 15. szombat 12:39

    #72115

    Gratulálok a tervekhez, tetszenek, kivéve a minaret, azzal kapcsolatban az lenne a kérdésem, annak a teteje ilyen üres fémszerkezetes marad? Arab országokban láttam szebb szerkezetű minareteket, aminek nem ilyen rakéta formája volt, és összhangban jobban passzolt a mecsethez. Bár ha egyáltalán engedik megépíteni a minaretet is a mecsethez…
    Elnézést kérek a kritikámért, építő jellegűnek szánom

  • Fakó Istvánné/Jamilah salam

    2010. május 16. vasárnap 12:08

    #72124

    Gratulálok a tervekhez!
    Remélem még ebben az életben megérhetem, hogy meglátogathassam.

  • Bánhegyi Tamás

    2010. május 16. vasárnap 21:33

    #72132

    Kedves Miki!
    Sopronban, a találkozón, fel sem fogtam mekkora dolog, hogy Te tervezhetted ezt a mecsetet. A Rita, és az egész család is joggal lehet büszke rád. Mikor kezdődik a kivitelezés? Meg van már a kivitelező? Kiváncsian várom további cikkeidet a témában. Ha összeáll a többi írás is, tervezel nyomtatott anyagot? Egy vevőd már biztosan van.
    Gratulálok, gratulálok… és további sok sikert!
    Üdv.: Tamás

  • pakesz

    2010. május 17. hétfő 03:00

    #72135

    mecset mar van
    aki ellene beszel az menjen a Bartok Belara lehetoleg jo sok kis malackaval hatha sikerul valamit elernie

    amugy a Bartok Belan a kulso savot pentekenkent lefoglaljak, jo lesz ha a Budaorsi utat is le fogjak felezni :)))

  • lali

    2010. május 17. hétfő 07:20

    #72138

    úgy tudtam hogy MO-n vallásszabadság van. ha igen, akkor helye van a mecsetnek is.
    a magukat „keresztény”-nek nevező emberek (akiket így ismerek, a nagy részük az esküvőjükön kívül sosem jártak templomban) nézzenek vissza egy kicsit a történelemben, hogy a katolikus egyház csupa jó tevékenyésge mellett – pl: eretnekség kiáltása, boszorkányüldözés vagy a zsidó holokauszt csöndes támogatása – mellett egy jóval fiatalabb vallás, az iszlám mennyire befogadó és elfogadó.
    nincs bajom a kereszténységgel sem, csak a vészmadárkodást nem szeretem.
    nem tetszik a FRO hozzáállása sem az iszlám valláshoz. miért ne járhatnának burkában az iszlám nők? a terror-félelem miatt. ez az indok egy vicc.
    már várom a turisták által sokat látogatott iszlám országok (egyiptom, tunézia, dubai stb) reakcióját, hogy ők viszont kötelezővé teszik minden nőnemű – beleértve a túristákat is -személynek a burka viseletét.

    építészként pedig csak annyit, hogy mint épület egyébiránt rendkívül tetszetős a tervezett mecset. támogatom és remélem megvalósul.

  • atuse

    2010. május 17. hétfő 13:10

    #72142

    Kedves Miklós!
    Gratulálok a „bátorsághoz”, hogy ilyen feladatba vágtál!
    Az alaprajzokat nem tanulmányoztam át részletesen, de a megrendelő biztosan megtette ezt. Az épület tömege szerintem rendben van.
    Olvastam a tervtanács állásfoglalását, ami a szokásos baromság. Legjellemzőbb része a nők bejáratának firtatása, ami nagy tudatlanságot tükröz… Én a helyetekben állásfoglalást kérnék tőlük, hogy milyen szempontok jellemzik a modern iszlám építészetet, amiket érvényre kellene juttatni szerintük.

  • grin

    2010. május 17. hétfő 14:05

    #72143

    Az építészfórumos cikk utolsó hozzászólása nagyon profi. Egyrészt nem dobálja a terveket szarral, hanem helyette gondolkodik, és az okokat próbálja felfedni; másrészt pedig nagyon elgondolkodtatóan festi fel a mecset utáni elkövetkezendő 10 évet, amikor is a környékre költöznek a muszlimok (muzulmánok, mert amennyire látom, ez az egyik elfogadott magyar forma, és nem találtam ennek „sértősségére” semmiféle forrást, ellentétben a vélhetően ezzel összekevert „mohamedánra”, ami a „mohamedet követők” értelemben helyetelen és sértő lehet) egyre több lakást fognak vásárolni, mivel szeretnének a kulturális központjuk közelébe kerülni, és előbb-utóbb hallani fogjuk a környéken az Allahu akhbart…

    Ami részemről rendben van, egyrészt, mert nem ott lakok és így nem zavar (hahaha), másrészt meg a keresztény templomok harangozásától is habzik pár ember szája (teljesen érthetően, amikor a szomszédban nyomják 5 percig), éneklésről egyebekről nem beszélve.

    És persze nem hiszek abban, hogy egy vallási kegyhely jelentené a hódításunk kezdetét, pláne nem a 21. században. Viszont mutatHATná országunk toleranciáját a népekkel és vallásokkal szemben… ha lenne…

  • vezér János

    2010. május 18. kedd 14:58

    #72156

    Pécsett működő, hivatalos muszlim templom van!Az itt lévő IFOR katonák használták is annak idején! Most restaurálták,/a Kórház téren, a volt Megyei Kórház tömbjébe!/ részben a Török állam hozzájárulásával, csak a minaret megerősítése várat magára/megjegyzem a „Székesegyház”, a Dóm negyedik tornya is vár!/Müezzin nem artikulál és hangszóró sincs!Bárki megtekintheti,mert múzeum is! Érdemes,mert Mostárban láttam hasonlót, csak nagyobbat, ja és Egerbe a szép minaretet!

  • Dr Száva Lajos

    2010. május 18. kedd 16:37

    #72157

    Tisztelt Koós úr!

    Érdeklődve olvastam blogját a mecset témában. Látom, Ön túlment az építészeti problémákon és marketing akcióba kezdett.
    Először is kérem, hogy tárgyszerűen nyilatkozzon. Csúsztatásokat és féligazságokat nem kellene hirdetnie.
    Hogy mi és hogyan történt valójában, azt valószínűleg Ön sem tudja pontosan.
    Az önkormányzat bevallása szerint befektetőt keresett és talált. Egyszerűsítve, eladtak 9 rosszállapotú önkormányzati lakást és ígéretet tettek a terület átminősítésére. Csakhogy ezt a célt, törvénysértő módon tudták csak elérni.
    Mi az érintett szomszédok, a lakóközösség, nem az iszlámvallást ellenezzük, hanem az ilyen módon nekünk okozott kellemetlenségek ellen harcolunk. Indokaink nem légből kapott támadások, hanem szakértők által megalapozott vélemények. Ön szemérmesen nem ír arról, hogy nem csak a mecsetről, hanem ennek kapcsán látogató túristák százairól, egy muszlim negyed kialakulásáról is szó lehet.
    A tervezésnél Ön sem kérdezett meg minket, sőt megkeresésünkre, homályos ígérgetéssel elzárkózott.
    Ön arról sem beszél, hogy az építést lehetővé tévő szabályozási terv visszavonását azért kérjük, mert nem felel meg a hatályos törvényeknek és rendeleteknek. Önnek, mivel kitünő építész lehet, erkölcsi feladata kellene, hogy legyen egy munka megkezdése előtt a korrekt tájékozódás.
    Mi laikusok nem tudjuk megítélni tervei szakmai színvonalát, de látjuk, hogy a környezetnek okozott kellemetlenségek nem kerültek számbavételre. Egy gyűszűnyi területre nem célszerű egy ilyen léptékű épületet építeni, annál is inkább, mivel az nem érvényesülhet a ráláthatóság teljes hiánya miatt.
    Valószínű oka ez annak is, hogy tervrészeit pl. az autó közlekedés megoldása, parkolás, rendre elutasításra kerültek. Önnek ez esetben, mint egy kijáró építésznek, át kellene gondolnia a terveit és talán egyeztetni kellene a megrendelővel, hogy egy ilyen létesítményt az adott helyen megvalósítani igen nehéz, mondhatni lehetetlen, és rábeszélnie egy alkalmasabb másik telek elfogadására.
    Látja, mi nem foglalkozunk a vallással, mint olyannal.

    Üdvözlet a lakóközösségünk nevében.

  • Itt lakó!

    2010. május 18. kedd 20:07

    #72158

    MIndíg csak egy mecsettel kezdik utána sorban jön
    az összes többi.Soha nem elég egyetlen mecset..
    Minden országban a legiksebbekben is sorra építik
    őket!Miért?Franciaországban,németországban,spanyol
    országban sem az első mecsetnél keztek tiltakozni.
    Legalább 20-30 (50) mecset van már minden országban és folyamatosan épülnek..

  • kovacs istvan

    2010. május 19. szerda 15:42

    #72169

    Nem az épített környezet, nem a kultúra az, ami rombolhat, de az ideológia igen.
    Ha az ideológia nem határozza meg, hogy minden nem Allah hívő gyaúrt el kell pusztítani, és képesek a muszlimok a békés egymás mellett élésre, ám legyen.
    Soha nem tudtam elítélni egy nációt, egy népet, egy bármilyen embercsoportot, csupán rossz embert és jó embert ismerek!

  • Bujnóczki András

    2010. május 20. csütörtök 12:05

    #72181

    Üdv.Miklos!
    A vallással semmi problémám,mivel vallásszabadság van.
    De Molnár Gyula polgármester mikor megtudta,hogy a területet mi célból kivánják megvásárolni,talán érdeklödhetett volna ,hogy MAGYARORSZÁGON FOGJÁK -E (A BURKA VISELÉSÉLÉSÉNEK KÖVETELÉSÉT),mivel az évek során az MSZP legfőbb gondja a „GÁRDA EGYENRUHA BETILTÁSA”).Ezért lenne fontos egyes városrészek vagy kerületek RENDEZÉSI TERVÉT ELKÉSZITENI ÉS AZ ENGEDÉLYEZÉS ELÖTT KÖZSZEMLÉRE KITENNI,hogy a lakosság kifejthesse véleményét!!!Sajnos ma az országban eltrjedt gyakorlat,hogy egyes romos épületeket lebontva a területet 100%-os beépitetséggel HASZNOSÍTSÁK .Gondolom,hogy a területér felvett pénz már ellett költve.Miért lehetséges az ,hogy az egész területrendezési tervet megváltoztatják egyes BEFEKTETŐCSOPORT ÉRDEKE SZERINT?Sajnos igy értékelödik le a SZAKMA BECSÜLETE és mindehez hozzájárul az a tevékenység,hogy JÖN EGY ÚJ MINISZTER ÉS EGY MINISZTERI RENDELETTEL AKÁR AZ EGÉSZ ÉPITÉSZETI TÖRVÉNYT IS MEGSEMMISÍTHETI!!!Mostanában meg elég sok a MINISZTERCSERE és mindnek van ÉRDEKCSOPORTJA!!!Csak a KÖRNYEZETTANULMÁNYOKKAL SENKI NEM FOGLALKOZIK,miért?

  • Kovács József

    2010. május 21. péntek 07:06

    #72185

    Számomra megdöbbentő, hogy a politikai szélkakaskodás – mely a legtöbb mostani képviselőnek nevezett rabló lételeme – már ide is betette a lábát. Egy már engedélyezett beépítési mód / a közhangulat kiszolgálása miatt / megváltoztattható. Na ezért nem jutunk ebben az országban előre. Ezek a poltikusok a napi sikerélményeik miatt nem gondolnak a jővőre. És természetesen ekgondolkodtató, hogy végül is – mivel a vevő jelezte az építtendő épület funkcióját – milyen jogon próbálják meg ezt elgáncsolni. Én a vevő helyében elállnék az építéstől – ha TIZSZERES ÁRON – vásárolnák vissza a telket. Emellett kikötném, hogy újbuda tiz legfrekventáltabb helyén ezt a tényt a lakósok tudomására hozzák óriásplakátokon a polgármester képével.

  • Rezsnyák Péter építész

    2010. május 21. péntek 09:21

    #72186

    Keves Miklós!

    Azt gondolom, most már egészen másról szól a történet, mint kezdetben.Az egészről a Pál utcai fiúk, és az „einstand” jut eszembe. Ha valakinek kimaradt volna : https://hu.wikipedia.org/wiki/Einstand

    Ne hagyd magad! Mellesleg az ilyen esetek megelőzése miatt nagyon szorosra kellen zárni sorainkat!!

  • Bujnóczki András

    2010. május 21. péntek 13:59

    #72189

    Üdv.Miklos!
    Emlékszel,hogy 2001-től hadakozok a POLITIKAI ELITTEL ,mert MISKOLC városrészen egy garázst szerettem volna épiteni?
    Minden rendbe ment egy ideig,még a POLITIKAI ÉRDEKEK NEM SZOLTAK BELE:
    1.Önkormányzati rendelettel jáváhagyott TERÜLETRENDEZÉSI TERV-feltüntetve rajta,hogy a telekre lebontva garázs épithető.
    2.Társasházi HATÁROZAT és a TULAJDONOSTÁRSAK HOZZÁJÁRULÁSA a garázs felépitéséhez.
    3.Terv elkészittetése(tervezői jogosultsággal rendelkező tervezővel).
    4.Épitési engedély kiadása,mert minden elöirásnak megfelelt-rendezési terv-helyszini szemle az engedély kiadása elött.
    5.Csakhogy amikor az épitésí területet megakartam vásárolni a többi tulajdonostárstól kiderült,hogy -A POLITIKA MEGELŐZÖTT,MERT A VALAMIKORI VÁROSVEZETÖI ELIT -OKRATHAMISÍTÁSOKKAL-HIVATALI VISSZAÉLÉSSEL ÉS INGYEN JUTOTTAK A TERÜLETEN KORÁBBAN FELÉPITETT GARÁZSOKHÓZ!!!
    6.EKKOR KEZDÖDÖTT A „VÖRÖS ROKA EFEKTUS”a valamikori TANÁCSIRENDSZER ELNÖKHELYETESE ÉS LÁNYA RÉSZESE LETT A JOGTALAN TRANZAKCIONAK!!!Persze tehette mert AZ ELNÖKHELYETES APUCI A LÁNYÁT FÉRJHEZ ADTA A MEGYEI BÍRÓSÁG ELNŐKÉHEZ,HOGY A DISZNOSÁGOKÉRT A VÉDELEM BIZTOSÍTVA LEGYEN!!!
    7.A TERÜLETRE AZ ELIT SZEMETVETETT ÉS GYORSAN MEGVÁLTOZTATTÁK A RENDEZÉSÍ TERVET-NEMSZÁMIT,KERÜL AMIBE KERÜL.Az sem számit,hogy az AVAS állandó mozgásban van,de a BENFENTESEK ITT SZERETTEK VOLNA ÉPITKEZNI ÉS EZT MEGVALOSÍTOTTÁK!!!

    MIKLOS IGY MÜKÖDIK MAGYARORSZÁGON A DEMOKRÁCIA.Most,hogy tudomástszereztek egyesek,hogy a KÉSLELTETETT RENDSZERVÁLTÁS MEGVALOSUL -egyeseknél kisebb lett a MELÉNY.ebbe a kategoriába esik-Molnár és Káli elvtárs is!!!!Remélem mostmár megérted,hogy miért térek vissza évek ota bizonyos -ELJÁRÁSÍ CSELEKMÉNYEKHEZ-ugyanebbe a kategoriába esik a -KÉMÉNYBÉLELÉS TERMOMENT KIVITELEZÉSBEN A TÁRSASHÁZ SZELŐZŐINEK KIBÉLELÉSE KAPCSÁN!!!

    NE ADD FEL -EGYSZER CSAK ELJÖN A DEMOKRÁCIA,HA PEDIG NEM ,AKKOR LEGALÁBB AZ UTODOKNAK MEGMARAD,HOGY KÜZDÖTTÜNK ÉRTE!!!

  • Pítör

    2010. május 21. péntek 23:17

    #72196

    Én ha tervező lennék (és tájékozott a világ vallásait illetően), akkor kétszer is meggondolnám, hogy elősegítem-e egy veszélyes világnézet terjedését és legyökerezését egy ilyen „központtal”. Hogy továbbra is tömör legyek: nem minden szelíd ami annak látszik! Természetesen nem egyetlen filmből áll a „tudásom” és ellenvéleményem alapjai, de a Religulous jól példázza, hogy mit gondol magáról az Iszlám. Sajnálom, hogy van olyan tervező, aki elhiszi, hogy jót cselekszik, mondván „ő csak tervez”. Nem, itt valóban nem csak tervekről van szó. Egész egyszerűen a megelevenedett Samuel P. Huntington cikke, az A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása (https://hu.wikipedia.org/wiki/A_civiliz%C3%A1ci%C3%B3k_%C3%B6sszecsap%C3%A1sa_%C3%A9s_a_vil%C3%A1grend_%C3%A1talakul%C3%A1sa) elevenedik meg. Nem támogatom a vallások szelídnek mutatott invázióját. Örülök ha minél több akadály hárul ez elé a projekt elé. Biztos, egyetemi, megvédett, alapos forrásból tudom, hogy mit akar az Iszlám Európában/-val.

  • grin

    2010. május 25. kedd 12:55

    #72223

    Kis káoszt érzek én a fejekben. Valahogy sok-sok kérdés keveredik; az egyik almát kérdez és a másik körtét válaszol.

    Most miről vitatkoznátok? Az épületről? A tervtanácsról? A bürokráciáról? A belpolitikáról (Molnár úr amúgy is külön fejezet; amióta bölcsen megszüntette a dugófigyelő kamerákat a kerületben nem éppen szívem csücske)? A nemzetközi politikáról? A vallásokról általában és az iszlámról konkrétan? A háborúkról?

    Nem hiszem, hogy ez az a fórum, ahol véleményt kellene alkotni a muszlimokról, hitükről; azt sem gondolom, hogy itt lennének azok az emberek, akik meg tudják mondani – az érintettek helyett – hogy azoknak mi a céljük az életben. Nem hiszem, hogy szükség van xenofób megnyilvánulásokra, amúgy is tudjuk, hogy Európa egyre inkább háttérbe szorul gazdaságpolitikailag, és ezért a lakosság(unk)ban nő az idegengyűlölet minden irányban.

    Azt sem hiszem, hogy célunk lenne véleményt mondani a budapesti muszlim emberekről vagy kultúrájukról. Mindenkinek bizonyosan megvan a maga véleménye, mely nagy része teljességgel légből kapott és/vagy érzelmi alapokon nyugszik. (Különösen tetszett a garantált, egyetemi, alátámasztott titkos tudású hozzászóló, aki bizonyosan tudja a napszemüveges, fekete ballonkabátos járókelők identitását is.)

    Azt gondolom, hogy itt ez mind nem kérdés. Itt adott egy telek, törvényesen megvéve; adott egy érvényes rendezési terv; adott egy törvényileg megfelelő engedélyezési terv; és adott egy folyamat, mely a szükséges törvényi felhatalmazásokkal rendelkező terv megvalósítását hivatott megakadályozni, benne a tervtanáccsal, Molnár „Jóleldöntöm” Gyula úrral, meg az érthetően ideges szomszédokkal (akik számára megvannak a törvény által biztosított lehetőségek). És úgy gondolom, hogy EZEN a szinten a történet nagyon tanulságos: ha nekem, mint állampolgárnak nincs lehetőségem tiltakozni, ha valami jogerős, akkor nehogy már a politikának meg egy adhoc baráti társaságnak legyen utólagos „jaaa mégsem úgy gondoltuk csináljuk vissza” lehetősége.

    Meiner meinung nach.

  • tanonc

    2010. május 29. szombat 13:09

    #72266

    Alapvetően miért gondolja bárki, hogy csak mert felépül egy iszlám templom, majd több muzulmámn lesz Magyarországon? Mert lassan már ezt sugallják a hozzászólások. EMBEREK! Hát nap mint temérdek muzulmánnal találkoztok, akár tudtok róla, akár nem! Egy jó részük beházasodott magyar, jó részük nem hord autentikus ruházatot, és 99,999999%uk nem óhajt sem kitúrni minket innen, sem legyilkolni halomra.
    És nem felejtettük el a történelmet, hogy is felejthetnénk, hiszen alig lehet ma az országban olyan ember, akinek ne lenne török felmenője. Leszögezem, sem muzulmán, sem török nem vagyok, de amíg nem tudunk megbékélni azzal, hogy sok száz évvel ezelőtt történt valami, addig ne a más kultúráját és vallását kapirgáljuk, hanem a sajátunkat tegyük helyre.

  • tanonc

    2010. május 30. vasárnap 21:14

    #72286

    Elnézést, de ezt nem igazán értem, miért…

    „…magyar nyelvbe eljutott változata, az egyébként eredetileg többesszámú alak, a muzulmán. A média hatására a legfeljebb arab nyelvjárási vagy nem arab közegben használt moszlem, moszlim, sőt, a teljesen helytelen mozlem alak is terjedőben van.”

    Régebbi irodalmi olvasmányaimban is a muzulmán szerepelt, így nem gondoltam, hogy ez nem megfelelő.
    Ha valaki tud magyarázatot, vagy érintett a témában, és el tudná magyarázni, melyik a helyes és miért, az jó volna!

  • tanonc

    2010. június 1. kedd 15:20

    #72307

    Á, jó, akkor minden rendben. 🙂
    Már csak a többesszám értelmetlen kicsit, de hát ez olyan, mint a médium-média-médiÁK hármas, amivel kapcsolatban hasonló káosz szokott lenni a magyar fejekben (még komolyabb újságírók közt is!)
    No de nem vinném félre a témát, elvégre ez építészeti oldal. 😀

  • Gábor

    2010. június 16. szerda 05:37

    #72432

    A fenti hozzászólásokból nekem úgy tűnik, hogy amikor az iszlám és a magyar történelem kapcsolatáról beszélnek, ált. a török időkre gondolnak.Pedig a két kultúra sokkal hamarabb már találkozott és békében együtt élt, mindaddig, amíg „bizonyos érdekek” ezt meg nem változtatták.
    Kis időráfordítással növelhető a tájékozottság:
    https://www.terebess.hu/keletkultinfo/muzulmagy.html#10

  • kakukfioka

    2010. június 20. vasárnap 11:46

    #72468

    🙂

  • Józsi

    2010. július 29. csütörtök 11:15

    #72895

    [re=72432]Gábor[/re]:
    Hello Gábor,

    kis isdőráfordítással valóban növelhető a tájékozottság.
    Ha többet szeretne az ember tudni az iszlámról, akkor itt minden megvan.
    https://dzsihadfigyelo.com/

    Legjobbakat!

  • Rabbi

    2010. november 13. szombat 23:49

    #77223

    Kedves Jozsi!

    Orulunk, hogy ide is sikerult beszurnod a gyulolettol frocsogo, kurucinfos szinvonalu hozzaszolasok tomkeleget tartalmazo, barki altal konnyeden osszeallithato hirgyujtemenyed linkjet.
    Szep teljesitmeny. Ettol aztan igazan kozelebb kerultunk az „igazsaghoz”.

    Buszke lehetsz magadra!

  • TÜKE

    2010. november 14. vasárnap 15:05

    #77241

    [re=72156]vezér János[/re]:
    Csak azért szólnék hozzá, mert Pécs is említődik. Kis pontosítás !- ( a neten lehet kutakodni utána) Pécsett a ramadán (!) idején minden nap, máskor hetente egy alkalommal van ima! ( Rákóczi u.)
    Való igaz, a „toronyba” (minaret) jelenleg nem lehet felmenni. Erről is van cikk a neten.
    Más : (mert valaki említette a hangszórót is) Ez csak egy alkalommal volt Pécsett,- bocs’ aki ismerte :
    https://www.youtube.com/watch?v=AmzYEph_ZtI (bocs,ha rosszul írtam volna) – érdemes meghallgatni!
    (a Városháza tornyából – Széchenyi tér – stb.)

  • TÜKE

    2010. november 15. hétfő 10:25

    #77256

    [re=72432]Gábor[/re]:
    Ezért is – szokás szerint elnézést !- lehet, hogy nem is ide tartozna ! Bár : „népek egymás mellett élése”-és egyebek.
    Ez lenne a legfrissebb fotósorozat (?) – és aki akarja, „olvasson utána”- a „Zidinának” – és egyebeknek.
    https://www.pecskep.hu/logic.pages/showdoc.php?id=829

  • TÜKE

    2010. november 15. hétfő 10:29

    #77257
  • TÜKE

    2010. november 16. kedd 15:20

    #77288

    Egy kis „friss adalék” a témához !
    https://www.boston.com/bigpicture/2010/11/hajj_2010.html
    Bizonyára észreveszitek, hogy a Google fordító segítségével magyarul is olvasható az egy-egy képhez tartozó szöveg.

  • F Gábor

    2011. március 11. péntek 15:46

    #79072

    Én Keresztény vagyok és olvasom és ismerem a Bibliát, de sok Muzulmán ismerősöm van és ahhoz, hogy a kérdéseikre tudjak válaszolni és a koránt és Bibliát összehasonlítani elengedhetetlen volt, hogy a Koránt is elolvassam, persze Magyarul (nem biztos, hogy ez azonos az eredetivel). A Biblia arról szól, hogy szeresd még az ellenségeidet és toleráld a másik embert, ne erőszakkal téríts mint ahogy ezt tették a katolikusok. A Korán viszont arról szól, hogy akár erőszakkal akár csellel de tedd Muszlimmá a népeket. Ez kötelesség.

    Abban semmi szó nincs toleranciáról. Éppen ezért ez látszik a történelemben is. A Törökök 140 évig uralkodtak itt, mindent legyalultak ami kultúra volt és akkor szakadtunk le a nyugattól. Minden bajuk gyökere oda vezethető vissza ezt azóta se hevertük ki.
    A muzulmán pedig azért jön ide, hogy elvegye lányainkat és sok gyereke legyen és elszaporodjon így csellel beveheti egész Európát. Ez már sok Nyugati országban pár év múlva megtörténik de nálunk is 50 év és muzulmán ország leszünk. Gondolkodjatok, egy mecset és otthon fogják érezni magukat és vége az országunknak. Íme erről egy link: Érdemes megnézni nagyon durva. https://www.youtube.com/watch?v=gzM3NK6dq4s

  • Rambó

    2011. március 12. szombat 06:44

    #79076

    [re=79072]F Gábor[/re]: Kedves hozzászóló!
    Bizonyára nem kerülte el a figyelmedet a Korán olvasása közben a következő rész: ( 2fej.:226 vers eleje) ” Nincs kényszer a vallásban!” Szeretném ha ezt megmagyaráznád hogyan kell értelmezni, lévén hogy Te már olvastad a Koránt és ezek szerint értelmezni is tudod,és tudsz róla véleményt nyilvánítani.
    ( A fenti vers csak egy példa arra hogy nem lehet senkit sem megtéríteni.A Bibliáról meg csak annyit hogy az aki csak az újszövetséget olvassa az érezheti úgy hogy az csak a toleranciáról szól….bár azért, ha kiragadnék egy-két Jézusnak tulajdonított mondást és csak ezeket ismételgetném akkor a kereszténység is véresnek tűnne. Azért nem teszem, mert nem ez az igazság. De látom ravaszságnak nincs hiánya, mert jó technika magadat szakértőnek beállítani a témában, megnyerve az emberek bizalmát, és ezután ha valótlant állítsz azt a laikus elhiszi.De lehet tévedek, lehet nem szándékos volt, csupán felszínesek az ismereteid.Ha tévedtem elnézést.)Egyébként nem értem miért lenne baj ha elterjedne az iszlám.Mondom az iszlám.Az eredeti.A baj nem azzal van Európában hogy valaki azt mondja: ” Allah az Uram” és imádkozik.A baj akkor van ha tudatlan és nem az iszlám szerint él (ennek ellenére állítja hogy muszlim mert az apja is az volt), továbbá képzetlen és nem akar dolgozni, csak lopja a napot.

  • TÜKE

    2011. március 13. vasárnap 06:20

    #79080

    [re=79072]F Gábor[/re]:
    Nekem is van igen közeli muszlimmá lett ismerősöm- nő!-és már gyerekei is vannak – stb. és ezt-azt én is összeolvastam már a témáról – stb.)
    Azért a Biblián és a Koránon kívül csak-csak van ez is :
    https://nol.hu/kulfold/20110312-europa_arcai

  • tanonc

    2011. március 13. vasárnap 10:00

    #79082

    [re=79072]F Gábor[/re]: „Gondolkodjatok, egy mecset és otthon fogják érezni magukat és vége az országunknak. ”
    Ugyan, ne csináljunk már úgy, mintha nem lennének működő mecsetek Magyarországon. Vannak szép számmal, legföljebb nem látszanak. Ahogyan van katolikus, evangélikus, református, buddhista, zsidó, ortodox, baptista és még Isten tudja hány féle egyéb templom is.

  • Ovases

    2011. március 14. hétfő 17:21

    #79095

    Kedves Koós Miklós!

    Nem gondolom, hogy a különböző véleményeket véka alá kellene rejteni, – ha az nem anyázó – teret kell biztosítani a markánsabb mondatokat megfogalmazóknak is. Sajtószabadság, véleményszabadság, stb. Mivel az építkezés körül (több síkon mozgó) társadalmi vita zajlik, ezért pont ez az a felület, mely nem szorítkozhat pusztán az építészeti megközelítésre. Ha pedig úgy gondolja, hogy nincs igaza a hozzászólónak (jelen esetben F Gáborról van szó), akkor az lehetőség az ellentétes érvek kifejtésére, melyre mind Önnek, mind a többi hozzászólónak lehetősége van. Ha valami nem úgy hangzik el, akkor helyre lehet rakni a dolgokat – törlés és gőgös fenyegetés nélkül is. Pláne azért, mert a mecset is a társadalmi tolerancia jegyében épülhet meg (függetlenül a jogszabályoktól), ha megépül. Ennyi.

  • Tanúsító

    2011. március 14. hétfő 20:57

    #79096

    [re=79095]Ovases[/re]: Elnézést! Udvariatlan gesztus a válaszadásban megelőzni a Címzettet. Ez egy szakmai fórum, F. Gábor szabadon véleményt mondhatott volna a téralakításról, a tervezett anyagokról, az előkészítés és kivitelezés csapdáiról. Megállapításaival szívesen egyetértettem, vagy vitatkoztam volna. Nem ezt tette! Az általam idézhetetlen mondata sértő, érzelem- és indulatkeltő, ráadásul a történelmi tapasztalatokhoz sincs sok köze. Megvitatásra alkalmatlan. Egyetértek Koós Miklóssal, hogy nem ad teret ezeknek a szövegeknek, és kérem, hogy máskor is ilyen határozottan járjon el!

  • TÜKE

    2011. március 15. kedd 07:28

    #79099

    [re=79096]Tanúsító[/re]:
    Bocs’- nem szeretnék én lenni az, aki eldöntené ,hogy kinek van igaza !
    Én azt sem tudom, hogy ez a blog egy szakmai fórum lenne ?
    A főoldalon láttam (?) szól ez a blog építészeknek… és érdeklődőknek is.
    Természetesen kicsit könnyebb lenne a helyzet, ha legalább annyit tudnánk egymásról, hogy ki,hány éves [én 63 ] – és ki a pl. laikus [én]
    Mellesleg ettől a témától függetlenül kaptam ma reggelre ezt :
    https://www.youtube.com/watch?v=gzM3NK6dq4s
    …és mint laikus- utólag vettem észre – volt ez is -már 2010-ben
    https://www.epiteszforum.hu/node/15905
    (a cikk végén további linkek)

  • Yasser El-Bahadli

    2011. március 25. péntek 12:17

    #79264

    Magyarországon több mint 20 évet töltöttem arab muszlimként, és kifejezetten mámorral tölt el, hogy a Koós Úr tervezi/tervezte meg az első, modernkori iszlám központot. Egyszerűen nem találok szavakat. Ugyan Budapesten – több nyugat-európai városhoz képest – viszonylag kevés muszlim él, de bőven vannak annyian, hogy egy igazi mecset kijárjon nekik / nekünk. Emelett bőven vannak nem muszlimok, akiket érdekel az iszlám kultúra és vallás, akiknek egy ilyen központ egy autentikus forrássá válhat.

    Tisztelt Koós Miklós úr, emelem kalapom Ön előtt a munkájáért.

    Ami F. Gábor úrat illeti, nem hiszem, hogy szándékosan provokatívnak vagy sértőnek szánta hozzászólását. Sokkal inkább a felületes informáltság állhat mögötte, melyre a megfelelő válasz természetesen a felvilágosítás.

    Tisztelt F. Gábor úr:

    Magyarországon majdnem két évtizedet éltem, gyakorló muszlimként. Mindennap ötször burultam Mekka felé, Ramadánkor mindig is megtartottam a szigorú böjtöt, amikoris pirkadattól alkonyatig nem ettem és nem ittam semmit. Péntekenként viszont sajnos nem tudtam mecsetbe járni, mert nem volt. Vannak ugyan imahelyek, de ezek csupán átalakított lakások; így nem sokkal másabb, minthogy saját lakásomban imádkozzak.

    Biztosítom Önt, hogy az iszlám igenis toleranciára tanít. Ez természetesen nem garantálja, hogy minden muszlim toleráns, de úgy gondolom ez minden vallásra érvényes.

    Biztosítom Önt afelől is, hogy nem azért jöttem anno Magyarországra, ebbe a csodálatos országba, hogy „csellel” muszlim országgá tegyem, hanem mert menekültem a háború elöl (irak-iráni), és élni akartam. Remélem, ezt nem tartja bűnnek.

    Arra viszont, hogy Magyarország összes problémája a Török Hódoltság idejére lenne visszavezethető, nem nagyon tudok mit lépni.

    Üdvözlettel,

    Yasser El-Bahadli

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. március 26. szombat 11:50

    #79284

    [re=79264]Yasser El-Bahadli[/re]: Megdöbbentő, amikor valaki egy másik kultúrkörből érkezve helyesen, ékezettel és ékes nyelvi fordulattal így ír magyarul. Csak így ismeretlenül is , kedves Yasser,gratulálok, és szívesen megismerkednék Önnel!

  • Hoffmann András

    2011. március 28. hétfő 18:40

    #79339

    Tisztel Koos Úr!
    Én eddig tiszteltem önt, de ez megdöbbentett, hogy képes valakit azért befenyíteni, mert más a véleménye!? Az egész oldalról nekem az sugárzik, hogy ön mindent elvállal, hogy minden kultúrkörben elfogadják önt. Én eddig tiszteltem de ezentúl önt csak egy közönséges karrieristának tartom. Lehet, hogy letöröl de már nem adok a véleményére. A Magyar nép úgyis kihalófélben van és ön gondoskodik arab utánpótlásról. A történelem könyvekben önt hősként ünneplik, az arab magyarok. Ugyanis nem sok idő és itt csak muzulmánok fognak élni.

  • Megköveztek, Hitlerhez mértek, mi jöhet még?

    2011. április 1. péntek 00:02

    #79442

    […] egy lakókocsi vitában egyenesen Hitlert citálja elő hivatkozási alapként. A minap valaki engem tett felelőssé, ha az iszlám hamarosan átveszi kis hazánkban a hatalmat. A mecset tervezése kapcsán már […]

  • Óriásmecset épülne Budapesten? - koos.hu

    2015. május 15. péntek 16:30

    #107194

    […] ma megjelent az Index-en is. A téma számomra különösen érdekes, hiszen több száz év után mi terveztük az első mecsetet Magyarországon, amit aztán a szokásosan kicsinyes pártpolitikának sikerült […]

  • Gollum

    2015. május 23. szombat 21:53

    #107405

    “Ön szerint épülhet-e minden bejegyzett vallásnak temploma?” – HAZUG A KÉRDÉS! Magyarországon VAN mecset, méghozzá több is! Továbbá iszlám országokban is vannak természetesen keresztény templomok (tudniillik ezek számottevő része is keresztény ország volt valamikor, különösen a közel-keleten…), a kérdés nem ez, hanem hogy hogyan bánnak a keresztényekkel az iszlám országokban, illetve hogyan bántak velünk 150 évig az iszlám hódítók. Fájdalmas a tudatlanság, ami süt a hozzászólásokból, és a mecsetépítés haza- és nemzetáruló propagátorai éppen ezt a tudatlanságot tudják meglovagolni… Végtelenül szomorú…

HÁZ-TERV
Óriásmecset épül Budapesten?

Legelőször a „Világ mecsetei” blogon” találkoztam még május elején azzal a hírrel, hogy a török vallásügyi minisztérium vallási szervezete, a Türkiye Diyaneta nagymecsetet kíván építeni Budapesten. A hír ma megjelent az Index-en is. A téma számomra különösen érdekes, hiszen több száz év után mi terveztük az első mecsetet Magyarországon, amit aztán a szokásosan kicsinyes pártpolitikának sikerült megfúrni. A […]

Óriásmecset épül Budapesten?
2015. május 15. péntek
ÉPÍTÉSI JOG
Államosítják a krisnások földjét?

Akik ismernek, azok tudják, hogy nem vagyok híve a petícióknak, de azért a valóban jó ügyeket magam is támogatom. Ilyen a krisnások hosszú évek alatt igazán mintaszerűen felépített és megőrzésre méltó külön világa, ami Somogyvámosan létrejött és amit az új egyházügyi törvény megszüntetne, pontosabban elvenné tőlük a földjeiket. Kevés olyan egyház található Magyarországon, mely ennyire […]

Államosítják a krisnások földjét?
2011. december 5. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább