Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. április 29. csütörtök

MÉB 15. | Csak a szépre!

A most bemutatásra kerülő blog lényegében 2 blog, mi több, ugyanannak a témának a két felét mutatják be, a szép és a kevésbé szép oldalát.

A következő interjú alanyai retek és Anna, akik a Csak a Szépre! blogot és a Retekblog -ot szerkesztik.

Mit érdemes tudni Rólatok?

retekblog:  Mindig is lenyűgözött Budapest számos épülete. Egy időben rászoktam, hogy benézzek a kis utcákba is, ahol mindig találtam valami érdekes részletet vagy jelenséget. Később már kifejezetten ezeket kerestem és fotóztam is nyomban. Optimistának tartom magam és nagyon szeretem a csokit!

Anna: Szeretem a szép és ötletes dolgokat, élvezem, ha gyönyörködhetek az engem körülvevő világban, valahol az álmodozó és a realista között vagyok félúton.

Mi a bloggal a célotok, küldetésetek? Ezt azért is kérdezem, mert ha jól tudom,  2 blogot is írtok, úgy is mondhatnánk, hogy ellentétes témákról.

retekblog: Bizony minél több embernek meg kell mutatni, hogy mennyire értékes város Budapest. Az általános „magyaros” gondolkodásban és életfelfogásban nem játszik döntő szerepet a jó észrevétele. Úgy tűnik, könnyebb sopánkodni, másra mutogatni és magunkban szenvedni, hogy semmi sem jó, eleve minden rossz. Ha az olvasó rájön, hogy lehet a dolgokat pozitívan is szemlélni és nem a rosszra, hanem szépre koncentrálni, akkor már megérte elindítani ezt a blogot. Én ez utóbbit alkalmazom, és nagyon jól érzem magam!

A retekblog (a blog maga) kisebb dühből indult, ki akartam magamból írni mindazt, ami zavart. Az idők során azonban ez átalakult, ma már a jó példa-rossz példa szembeállítása a fő téma, mindez persze hol máshol, mint Budapesten. A két blog kvázi kiegészíti egymást, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkátokhoz?

retekblog: Ez száz százalékban hobbi, nincs köze a munkámhoz.

Mivel foglalkoztok a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásotok?

retekblog: Egy telekommunikációs nagyvállalatnál dolgozom, élvezem a munkámat. Ezen kívül a Pénzügyi és Számviteli Főiskola hallgatója vagyok.

Anna: Tanulok,  kert- és szabadtér építész hallgató vagyok.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

retekblog: Saját blogom indítása előtt is nagyon szerettem blogokat olvasni, azok inspiráltak a leginkább. Aztán egy barátommal kitaláltuk, hogy mi is elindítjuk a mieinket, mivel már egy nagyobb, saját fotógyűjtemény is rendelkezésemre állt. Kettőnkből végül csak én kezdtem el. A dolgok aztán úgy alakultak, hogy a blog által megismerkedtem kedvesemmel, Annával, így már közös hobbinkká alakult a fotózás és az írás.

Havonta mennyi írásotok jelenik meg?

retekblog: A munka és iskola mellett Annával jelenleg havi hét posztra van időnk. Pontosabban lenne, az utóbbi hetek nagyon összesűrűsödtek, ennek persze a posztok látták kárát. Mindenkit szeretnénk azonban megnyugtatni, ez csak átmeneti állapot.

Melyek a kedvenc témáitok és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

retekblog: Imádom a szecessziót, a Bauhaus hatására kialakult magyar modern építészetet, és a (már egyre több) szép és ízléses kortárs épületeket, szabadtereket. Úgy vettük észre, hogy olvasók körében a kevésbé ismert, kvázi rejtett érdekességek és épületbelsők a legnépszerűbbek.

Anna: A szabad terek 🙂 és általában a századforduló utáni építészet (a modernnel együtt), de jó pár régebbi is tetszik.

Havonta mennyi látogatótok van?

retekblog: Átlagosan havi 2500 olvasó érkezik a blogra, felmérésünk alapján a szám hatvan százaléka rendszeres, visszajáró személy, a többiek pedig véletlenül érkeznek vagy első olvasók. Természetesen tudjuk, hogy könnyen ránk lehet szokni! 😛

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

retekblog: Ha egy cikk kikerül az Index címlapjára, akkor magasan megugrik az olvasottság. Visszajelzések és kommentek alapján is ezek lesznek a legnépszerűbbek, ilyen volt például a népies rajzokkal díszített ház a Kiss János Altábornagy utcából, vagy az újlipótvárosi modern épületek lépcsőházaival foglalkozó írásunk.

A témákat magatok választjátok ki, vagy időnként kaptok témajavaslatokat, ötleteket is?

retekblog: Igen hosszú még a listánk amihez mindig kitalálunk újabbakat is. Sokszor mi is csak véletlenül bukkanunk rá érdekességekre, de a város fejlődik is, szépül is, úgyhogy az idő is nekünk dolgozik! Nagyon örülünk annak, mikor egy olvasónk javasol helyszínt, több posztunk is ilyen ajánlásra készült el.

Naponta mennyi időt töltötök blogírással, blogkarbantartással?

retekblog: Mi minden helyszínt személyesen keresünk fel és csak saját fotókkal dolgozunk. Ha az utazás és a fotózás idejét számoljuk, akkor elég az elég sok, de persze imádjuk csinálni. Az utómunka és a posztok megírása cikkenként kb. két órát vesz igénybe. Mindig szeretem csinosítgatni a blog kinézetét, fejlécét, az oldaldobozokat, ezekre általában három havonta sor kerül, addig lehet gyűjtögetni magamban az ötleteket. Sokszor pedig egy régebbi helyszínhez is visszatérünk, újabb képeket készítünk és kiegészítjük a meglévőt.

Van kapcsolatotok, személyes ismerettségetek más bloggerekkel?

retekblog: Igen, többségükkel személyesen is találkoztam már, ideje volna újra de sohasem sikerül elmennem a szervezett találkozókra. A Budapest-bloggerek egyébként egy belső levelezőlistán tartják egymással a kapcsolatot.

Melyek a kedvenc blogjaitok?

retekblog: Minden kedvenc blogomat RSS-en követek, nehéz volna választani közülük. Az összes általunk javasolt blog egyébként is látható a Link ajánlónkban a blog jobb oldali dobozsorában. Őket mind érdemes olvasni.

Anna: Urbanista, Táj-kert, Landezine, Dezeen, Fővárosi blog

Meddig tervezitek írni a blogot illetve mik a terveitek?

retekblog: Budapest rengeteg látnivalót tartogat még, és rengeteg látnivaló újul meg, épül fel benne. Töretlenül folytatjuk tehát az írást és készülünk titkos meglepetésekkel is.

És végül mit üzentek az olvasóknak?

retekblog: Szerintem egy remek időben élünk, Budapest újból virágzik. Gondoljunk csak bele, a Parlament dunai homlokzatát még sohasem láthattuk ilyen szépnek, valóban jobb, mint új korában. Vagy nézzük meg a Szabadság-hidat, ami több, mint 60 éve nem volt ennyire gyönyörű. Sorra kapnak igéző díszkivilágítást a hidak, a Margit híd is hamarosan méltó külsejében fog pompázni. És ez még csak a Duna környéke. Rengeteg értékes, régi ház újul meg, utcák modernizálódnak, egyre több a törekvés az élhetőbb város kialakítása felé, egyre jobbak a kortárs házak, parkok. Tessék tehát mosolyogni, hiszen van miért!

Köszönöm az interjút !

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Csak a Szépre!
A blog indulása: 2009
Publikus emailcím:
retekblog (kukac) gmail.com
A blog szerzői:
retek és Anna

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Retekblog
A blog indulása: 2009
Publikus emailcím:
retekblog (kukac) gmail.com ,
A blog szerzői:
retek és Anna

Hozzászólások (1): megnézem

  • hbp

    2010. július 17. szombat 00:03

    #72743

    Szerintem retek egy kicsit túl optimista, az egy dolog, az elmúlt 15 év pangásához képest építészetileg előrébb lépett a város, de más szempontból nehezen élhető, szerintem a szerző szokásosan a Belvárosból, biztos munkahellyel, stabil családi háttérrel, gyökerekkel látja ilyen rózsaszín napszemüvegben a világot.
    Majd talán, ha kikerülsz a lótuszvirágról, rájössz, nagyon nehéz itt, egyes helyeken bármi jót látni, sokan egy életen át keresztbehúzzák a terveidet, itt pl a szomszédaimra utalok, akik nemhogy segítennének, hanem rombolják a növényteket, amit mi gondozunk stb, ez van az egész városban, de elismerésem
    ha Ti felülemelkedtek a plebsen.
    Kár, ez a blog, a téma, életszemlélet még 50 évig egy szűk kis réteg sajátossága lesz és marad. Önmagában jó a blog, még 30-60 év rombolás, semmittevésután is vannak építészetileg jó helyek a városban.
    HBP.

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább