Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. április 29. csütörtök

Szerezzen jogosultságot az energetikai tanúsításra!

Miért érdemes jogosultságot szerezni az épületek energetikai tanúsítására?

Az Energetikai Tanúsítvány lényegében egy igazoló okirat, amely az épületnek (önálló rendeltetési egy­­­ség­nek, lakásnak) jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai tel­je­­sítő­képességét tartalmazza. Új épületek esetében a 2009. január 1-jét követően megindított használatbavételi eljárás időpontjáig kötelező elkészíteni, meglévő épületek ela­dása, vagy egy évet meghaladó időtartamú bérbeadása esetén pedig az adás-vételi, illetve a bérleti szerződés mellé kell csatolni. Ez utóbbiak tanúsítása 2011. december 31.-éig önkéntes, 2012. január 1-jétől viszont itt is kötelező a Tanúsítvány elkészítése.

Állami tulajdonú, hatósági rendeltetésű közhasznú épület esetén ugyancsak kötelező a tanúsítvány elké­szítése, amennyiben annak hasznos alapterülete meghaladja az 1000 m2-t.

Kötelező Energetikai Tanúsítvány

Új kivitelezői, tervezői, ingatlanértékesítői kötelezettségek. Kézikönyv hozzá tartozó CD-vel.
Mérnöki Kamara által közzétett tételsorok kidolgozásával!

Szakkönyvünk választ ad az olyan kérdésekre, mint például:

  • Melyek a tanúsítási díj elszámolható költségei?
  • Milyen szempontok alapján történik az épület energetikai osztályba sorolása?
  • Miben különbözik egy lakóépület és egy irodaépület tanúsítási folyamata?
  • Milyen HMV előállítási módok léteznek?
  • Milyen dokumentumok szükségesek új épületek egyszerűsített és normál számításon alapuló tanúsításához?

Látogasson el honlapunkra, és rendelje meg kiadványunkat!

Fórum Média Kiadó Kft.
1145 Budapest, Szugló u. 52-54.  1590 Budapest, Pf. 203
Telefon: 467-2283  forum-media@forum-media.hu

(x)

Hozzászólások (12): megnézem

  • grin

    2010. április 30. péntek 21:26

    #71912

    Egy energiatanúsító mérnök mondta: azért X Ft mert ennyibe kerül, dolgozni kell vele, idő, energia, ha alaposan csinálja. Ha valaki mondja, hogy „de a törvényben 5500ft van”, akkor azt mondom igen, valóban, de AZT a munkát én sajnos nem tudom elvállalni, keressen az interneten olyat, aki igen.

  • Hásum

    2010. május 3. hétfő 18:04

    #71947

    (2) Ha a felelős műszaki vezető nyilatkozata alapján törtenik, illetve önállo rendeltetésű egysegnél (lakás), és ha fogyasztási adatok alapjan törtenik a tanúsítás, elszámolható időigénye legfeljebb két munkaóra. 1 óra 5.500 Ft. Minden más esetben meg kell becsülni a ráfordított idő mennyiségét és ajánlatot adni, majd elszámoláskor tételesen leíni, mennyi időbe telt a munkavégzés. Ez is a rendeletben van, DE NEM lehet érvényesíteni a gyakorlatban.

  • SzabAn

    2010. május 18. kedd 05:14

    #72151

    A mérnöki rezsióradíjat rendeletileg 5500 Ft-ban rögzíteni elég szomorú bizonyítványa a mai magyar társadalom értelmiségi eröviszonyainak. A mérnöki díjszabást a Versenyhivatal nem engedte kötelezövé tenni. A jogalkotó hogyan becsülhet le ennyire egy szakmát, hogy 2×5500 FT-ra taksál egy – akárhogy is vesszük – szakvéleményt? A helyszíni szemle (análkül hogyan lehet?) már legalább 2 óra. Az adatgyüjtés? Még ha vannak is tervek, abból az dataokat ki kell gyüjteni. De tervek legtöbbször nincsenek (vagy a lakóközösség rámutat a társasági szerzödés mellékleteként készült „egyvonalas” alaprajzokra, hogy hát itt a terv!). Csak egy adalék: 4 lakásos házunkhoz van terv, magam terveztem kollégáimmal, építész, gépész, statikus dokumentáció. A vállalkozó akitöl napkollektorra kértünk ajánlatot, elsö tételként az energetikai számítást ajánlotta 300.000.-Ft-ért. Ja, de ö nem mérnök….

  • Török

    2011. január 23. vasárnap 08:30

    #78392

    Mint energetikai tanúsító több ismerősömtől is hallom, hogy új lakóépületük használatbavételi eljárása során nem kértek semmiféle tanúsítást.
    Felhívtam kíváncsiságból az illetékes területi építési osztályt, ahol azt mondták: kötelező, de nem kell csatolni a használatbavételi kérelemhez.
    Magyarul senki sem kéri, nem is készítteti el senki. De azért kötelező.
    Hogy is van ez?

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. január 23. vasárnap 13:10

    #78394

    [re=78392]Török[/re]: Az építésfelügyeleten azt mondták, kötelező 3 hónapon belül elkészíteni. Ez olyan, mint a térképen való feltüntetés. Akkor kezdtek el a népek kapkodni, mikor a jelzálogkölcsönt üres telekre nem akarták bejegyezni..

  • Tanúsító

    2011. január 23. vasárnap 21:32

    #78397

    [re=78394]Rezsnyák Péter építész[/re]: ÜdvözletemA hideg téli napokon -és még hányon- éppen ezen rágódtam A TANÚSÍTÓ BLOGON valami nyoma is maradt… Velünk Tanúsítókkal bemagoltatták, hogy ugorjunk rá, ha:
    – házat felújítanak, bővítenek és szerkezete, homlokzata változik
    -új épületet építenek
    -ingatlant eladnak, tartósan bérbeadnak
    Aki az apróbetűs részt nem olvasta, ugrott: és egyből koppant is, ugyanis egyes kötelezetségek a kötelezést elrendelő iratban egyből felmentést is kaptak az EU- határidők alól!Más kötelezetségek esetében elfelejtették a épitéshatósági eljárásokkal egységesíteni azokat! Ennek következtében az engedélyezési eljárás során az I.fokú építési hatóság nem firtatja, hogy az energetikai számítást arra jogosult készítette-e, a használatbavételi engedélyt kiadják épületenergetikai tanűsítvány hiányában, legjobb esetben figyelmeztetik az úgyfelet, hogy még azt is be kell szereznie! EZ ÍGY NEM MŰKÖDIK! (A Hatósági eljárás rendjéről szóló törvényt idő közben módosították, de akkor is kimaradt!Koós Miklós úr szavaival:joghézag! -csak épp a mi munkánkat lehetetleníti el!
    A31/2010/EU direktíva szerint mosz összeállítás alatt álló tagországi előírások szerkesztésénél az egységes szövegre mindannyiunknak figyelni kell!
    Csak részben kapcsolódik: az Új Széchenyi terv keretében újraindított pályázatokhoz MOST fogadják az ászrevételeket! Pár nap, és késő lesz a sírás, panasz!!!

  • statikus

    2012. október 1. hétfő 14:30

    #84737

    Kedves Mindenki!

    Használatlan kiadványomat eladnám, egy frissítés megérkezett hozzá, az lefűzve, de sajnos nekem nem lesz módom vizsgázni belőle.
    Cd is van hozzá, minden, amit küldtek.
    Érdeklődjetek bátran, várom!

  • Tóthné Nagy Zsuzsi

    2013. január 11. péntek 14:55

    #85027

    [re=84737]statikus[/re]: Tisztelt Statikus! megvan még a pld? és ha igen mennyibe kerülne? Köszönöm

  • statikus

    2013. január 16. szerda 08:05

    #85032

    [re=85027]Tóthné Nagy Zsuzsi[/re]: Kedves Zsuzsi! Köszönöm az érdeklődést! Igen megvan, 30.000 Ft. Megfelel? Üdvözlettel

  • statikus

    2013. február 20. szerda 08:44

    #85221

    [re=85027]Tóthné Nagy Zsuzsi[/re]: Kedves Zsuzsi! Nem érkezett válasz Öntől, várok egy ajánlatot a kiadványra 🙂 Köszönettel,

  • Tóthné Nagy Zsuzsi

    2013. február 21. csütörtök 09:04

    #85233

    [re=85221]statikus[/re]: Kedves Statikus! elnézést, de elfoglalt voltam, interneten találtunk ingyenes anyagokat így nem annyira szükséges a dokumentáció amennyiben 15.000 Ftért megvállna tőle szívesen megvennénk. Ebben az esetben a hétvégén elhoznánk mert hétfőn van a vizsga. Köszönettel:
    Tóthné Nagy Zsuzsi
    n_zsuzsi@yahoo.com

ZÖLD
Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány

Pár hónapja felindultan keresett meg egy építtetőm, aki az elkészült házára most készíttetett energia tanúsítvány és az eredmény C besorolású lett. Mindez azért érdekes, mert egy kvázi passzívházat terveztünk neki megfelelő vastagságú hőszigetelésekkel, nyílászárókkal, hőhídmentes csomópontokkal, megfelelő gépészettel. Anno be is mutattam itt a házat a kooseptar.hu-n is Családi ház Gödöllőre Kézhez véve a tanúsítványt, […]

Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány
2018. február 1. csütörtök
EGYÉB
115 milliárdos energiahatékonysági program családi és társasházaknak

… A februárban jelzett 33% helyett már 10%-os önerő is elegendő lesz annál a lakossági energetikai felújítási programnál, amely ősztől nyílik meg és ma jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. Az uniós hátterű program 115 milliárd forintos kerete ráadásul 20 milliárdos magyar kerettel megtoldható lesz a kereslet függvényében. Márpedig a kis önerővel és az akár […]

115 milliárdos energiahatékonysági program családi és társasházaknak
2016. június 5. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább