Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. április 26. hétfő

Építsünk fenntartható világot! Ajánlás

https://hugbc.org/elemek/logo.jpgA Föld napján különféle megmozdulások hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Ahhoz, hogy a Földünket ért káros folyamatok a jövőben megszüntethetők legyenek, többre van szükség látványos akcióknál. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) által, a mai napon nyilvánosságra hozott ajánlás azt az építészeti szabályozási, tervezési szempontrendszert mutatja be, ami ahhoz segít, hogy városaink élhetőbbek legyenek.

„A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) egy olyan ajánlást dolgozott ki a hazai főépítészek és önkormányzati döntéshozók számára, amely segítségükre lehet abban, hogy a jelenlegi szabályozási környezetben megtalálják azokat a módokat és lehetőségeket, amelyek révén az év minden napja a Föld napja lehet” – mondta Dr. Szécsi Gábor, a HuGBC ügyvezetője.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete által megfogalmazott építészeti ajánlásokat tartalmazó kiadvány célja, hogy hozzájárjon a környezettudatos várostervezési szabályozások kidolgozásához. Az üvegházhatású gázok kibocsátásában és a környezetre káros anyagok, környezeti terhek létrehozásában elsők között szerepel az építés, és az építőipari tevékenység. Annak érdekében, hogy ezek a káros folyamatok a jövőben erősen csökkenthetők, és végcélként megszüntethetők legyenek, elsőként a várostervezésben és szabályozásban kell meghonosítani azt az újfajta gondolkodást, mely az építészeti tevékenységen keresztül pozitív szociális, gazdasági és ökológiai hatást gyakorol az egész társadalomra.

Az ajánlás elérhető: Kezdeményezések

forrás: HuGBC

Hozzászólások (3): megnézem

  • Ferenc Szabady

    2010. április 26. hétfő 06:52

    #71857

    Lehet, hogy eretnek vagyok, de valahogy úgy tűnik, hogy ez egy nagy-nagy általános hegyi beszéd.
    Semmi konkrétum, csak nagy-nagy általánosság.
    Receptnek is soványka.

  • G.P

    2010. április 26. hétfő 09:16

    #71861

    Kedvencem a 12. pont, miszerint a parkolóhelyek számát nem lehet az előírtaknál többre venni, sőt idővel csökkenteni kell.
    Itt jegyezném meg hogy Budapest belvárosában az autósok 1/3-a parkolóhelyet keres.
    Ha a tömegközlekedés és a kerékpáros közlekedés „népszerűbb” lesz az országban, akkor lehet erről szó.
    (6-km-t tekerek reggel munkába és délután ugyanennyit vissza. A munkatársak közül sokan furcsán néznek rám, így a népszerű jelző megállja a helyét.)

ZÖLD
A légkondicionálók rántják mélybe az emberiséget

„… Egy nagyon kedvezőtlen spirál alakulhat ki a légkondicionálók körül. A globális felmelegedés hatására egyre többet helyeznek működésbe, a több légkondicionáló viszont gyorsítja a felmelegedési folyamatokat. Elmondhatatlan megkönnyebbülést jelent, ha a nyári, pokoli melegből egy okosan hűtött, hűvös, légkondicionált szobába lép be az ember. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közelmúltban készített előrejelzése szerint az említett hűtőberendezések […]

A légkondicionálók rántják mélybe az emberiséget
2018. július 29. vasárnap
ZÖLD
Kíváncsi mire költenének legtöbbet a magyarok az otthonukban?

[sajtóközlemény] Ha a magyarok nagyobb összeget tudnának költeni az otthonukra, akkor energiahatékony berendezésekbe fektetnék a pénzüket. Ezt az eredményt hozta az E.ON Európában végzett reprezentatív felmérése. Az eredmények az „Élet Európában” című vizsgálatból származnak, melyben az E.ON és a Kantar EMNID közel 8000 embert kérdezett meg Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Svédországban, Törökországban […]

Kíváncsi mire költenének legtöbbet a magyarok az otthonukban?
2017. július 17. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább