Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. április 23. péntek

Kit érdekel a Föld napja?!

Kérdezi a GreenR blog írója.

bár a téma megér egy sorozatot, amit már régóta készülök megírni, ma a megjelent cikk nyomán párszor hozzászóltam. Nehéz szó nélkül hagyni azt, ha azt olvassuk:

De most komolyan kérdezem. Van még valaki, aki abban a szép szociálkonstruktivista zöld idealizmusban leng, hogy „csak el kell érnünk, hogy mindenki használjon kompakt izzót”? (Arról nem is beszélve, hogy már a példában szereplő tárgy is messzemenően nem zöld…)

Nem. A kortárs zöldeknek már rég nem itt áll meg a tudomány. Aki valamelyest is studírozott a témában, az már rájöhetett, hogy itt valami a rendszerben hibádzik. Nem véletlenül mondja a humánökológia hazai atyja sem, hogy a környezet védhetetlen. „Hiszen szegény környezetvédőknek a legjámborabb törekvési is sorra és szükségképpen kudarcot vallanak, akár a hulladéktömeg csökkentéséről, akár lénytársaink szenvedésének enyhítéséről legyen szó (gondolok itt a haszonállatként megkínzott és elpusztított lényekre) vagy bármily egyéb szerény kérésükre, követelésükre. Meg kell tanulniuk, hogy ezek az óhajok beleütköznek a modern ipari társadalom ‘rendjébe’, kérlelhetetlen ‘logikájába’”

Nem technológiára van szükség, hanem élő nagyszülőkre akik átadják a szerszámhasználat fortélyát. Nem takarékos izzókra van szükség (amik amúgy is szétfolyatják a szemed és higannyal mérgezik a kínai elkészítőiket) hanem egy nagy sallerra a szülőtől, hogy miért ül 24 órát a gyerek a chatroulette előtt.

Ha fenntarthatóságról beszélünk, akkor elég pl. Indiára gondolni, ahol ma is leginkább azért születnek a (szegény) családokban gyerekek, hogy el tudják tartani a idős korukban az életükben nagyrészt munkanélküli szüleiket. Miféle fenntarthatóságot eredményez ez? És itt milliárdos lélekszámról beszélünk, nem egy 10 milliós ország rossz kor szerinti eloszlásáról.

Indiában sok szülő a gyereket nem annak tekinti, mint aki majd ápolja idős korában, hanem akit el lehet adni gyerekmunkásnak, kurvának. Ha fiú, akkor egy házassággal pénzt hoz a házhoz, ha lány pénzt visz. De a kínai bedolgozó üzemek rabszolgái sincsenek jobb helyzetben. Arra az embertelen barbárságra pedig még gondolni is rossz, amikor szerveiket adják el a megélhetésért.

Fájl:Earth flag PD.jpg
fotó a Wikipédiáról

A világ 40%-a alultáplált, míg 40%-a túltáplált, de mindkettő ugyanúgy egészségügyi beavatkozást igényel.

Mi itt jól elvagyunk, hogy mit tekintünk öko/bio/fenntarthatónak, de közben ne feledjük, hogy 100 millió számra élnek emberek, akiknek nincsen választási lehetőségük. Úgy születnek meg, hogy esélyük sincs normális életre egy rövid ideig vegetálnak, majd meghalnak. nem hagynak jelet, nincs önmegvalósítás, csak primer biológia folyamatok. Ez az igazi probléma, és nem az, hogy üvegbe vagy PE palackba töltjük a csapvizet és eladjuk ásványvíznek.

Hajlok arra, hogy elhigyjem én is, hogy 7-8-9 milliárd ember jövőjét nem az ökologikus gondolkodás, hanem az élelemért és a vízért folyó majdani háborúk fogják „megoldani”.
Ezzel persze nem akarok senkit sem felmenteni és nem gondolom, hogy a fenntarthatóságra ne lenne szükség, de az a gond, hogy a legtöbbször leragadunk ott, hogy az „önellátás” a megoldás. Ez már 100 éve sem volt megoldás és egyre kisebb rá az esély. A magyar ökofalvak talán egyikében sem sikerült még megoldani a teljes önellátást és fenntarthatóságot, pedig ott aztán tényleg megvan az elszántság és sokszor csak 20-200 emberről van szó és nem egy 50 ezres városról.

Jó lenne látni a sok elv után végre egy működő modellt is!

Magam is részt vettem egy előadássorozatban (előadóként), ami a fenntarthatóságról szólt és nagyon kevés konkrétumot, megvalósítható dolgot sikerült hozzá összeszednem.

A fenntarthatóság ott kezdődik szerintem, hogy helyben kell felismerni a lehetőségeket és azokat kell ki/felhasználni, erre azonban nincsen általános recept (lásd pl. a Dombóvár melletti sertésnevelő telepek trágyájával működő biogáz „erőművet”).

Persze megismétlem, hogy ott ahol az éhínség az élet legfontosabb velejárója, ott először ezzel kell kezdeni valamit.

Ki mond le önként a megszerzett vagy a megszerzendő javakról? Valószínűleg egyikünk sem. Autóra (kerékpárra), laptopra, okos telefonra, széles sávú internetre vágyunk, szeretnénk beutazni fél Európát (világot), személyesen meglátogatni azokat a helyeket, amiről eddig csak olvastunk. Szeretnénk a gyerekeinknek a lehető legjobb gondoskodást, magunknak öregkorunkra a lehető legkorszerűbb orvosi, kórházi ellátást. Az esélyegyenlőség jegyében elvárjuk, hogy mindenhová lifteket építsenek be, pedig a kihasználtsága ezt legkevésbé sem indokolja, de az erkölcsi felelősségünk igen.

Ki akar ezekről lemondani, kérem tegye fel a kezét!

.

.

.

.

.

A Föld Napja van akinek reklámhordozó, bármilyen hihetetlen, ez ugyanis egy multi reklámja, és meg kell mondani, zseniálisan van kitalálva:

A tegnapi Föld Napja alkalmából a kanadai Axe elindított egy kezdeményezést, amivel nagyban mérsékelni lehetne planétánkon a vízfogyasztást. Erre pedig azért van szükség, mert ha kifogy a vízkészletünk, drasztikusan csökkenni fog a vízparkok látogatottsága, valamint az olyan sportágak is kihalnak majd, mint a szinkronúszás. Ezt pedig nem hagyhatjuk!
Mivel az Axe jól tudja, hogy az emberek semmilyen komoly életmódváltást nem tennének az ügy érdekében, egy nagyon egyszerű, mégis praktikus megoldással rukkolt elő. „Tegyél végre valamit! Vegyél le minden ruhát és zuhanyozz másokkal” – szól a reklámban az utasítást, amely olyan hitelesen van tálalva, hogy az ember egy pillanatra tényleg elgondolkodik.  De miért jó ez?  Azért mert ha közösen tusolsz a hasonló gondolkodású ismerőseiddel – vagy netán teljesen ismeretlenekkel –, akkor óriási mértékben csökkenteni tudod a tisztálkodásod alatt elpazarolt vizet. Öt külön zuhanyzó ember 1500 liter vizet fogyaszt, míg ha együtt vannak csupán 300-at. forrás : adrenalin.blog.hu


Hozzászólások (5): megnézem

  • Szász Szabolcs

    2010. április 24. szombat 10:10

    #71838

    És akkor most ez a cikk is AXE-reklám lett végül… ;-p

  • bodor attila

    2010. április 27. kedd 13:56

    #71875

    ritka nagy baromság, már bocsánat, hogy ezt írom, de: hogy? mikor? kikkel? hol? egy kicsit sok a kérdőjel. és ha annyira jó, akkor tömegsport lesz és nem egyszerre használódik el az 1500 liter, hanem ötször a háromszáz, mert „trendi” és akkor, miért ne.
    nem is beszélve arról, hogy milyen egyéb tevékenységeket gerejszthet egy tömeges tusolás…, ami után ismét tusolni kell…

  • tanonc

    2010. április 27. kedd 21:02

    #71878

    Miklós, Attila, Szabolcs, szervezünk egy közös tusolást? 😀
    MUHAHHAHA. 😀

  • Bujnoczki András

    2010. április 28. szerda 11:21

    #71884

    Sajnálatos modon a- Föld napja-alkalmával elöször a KIS HAZÁNKBAN KELL szétnézni,mert a lehetöségeket nem használjuk ki kellöképpen.Ez persze azon mulik,hogy az ország területén meglévő LEHETŐSÉGEKIG nem jutunk el,mert kit érdekel a TANYAVILÁGBAN rejlő oriási lehetöség.Ehhez persze a városon élö embereknek a tudatáig elkell jutni ,hogy a piacokon lévő ZÖLDSÉG+ GYÜMÖLCS nem a NAGYBANI PIACOKON TEREM ahol ugyanazt a terméket lehet megtalálni amit az ÁRUHÁZLÁNCOK KINÁLNAK.Persze ehhez az iskolarendszerünk átalakitásával(visszaalakitásával kell elkezdeni)mert az a fiatal aki az egyetemen akarja elsajátitani,hogy a -MAGOT A FÖLDBE KELL ÜLTETNI,HOGY TERMÉST HOZZON ÉS UTÁNA JÖHET AZ ARATÁS-az csak arra lesz képes,hogy ha majd a külföldiek FELVÁSÁROLJÁK A MAGYAR TERMÖFÖLDEKET akkor szakértelem nélkül napszámosként fogja foglalkoztatni a magyar embert a saját környezetében!!!Most van itt az utolsó lehetőség,hogy a még élő -SZAKTUDÁSSAL ÉS SZAKMAI HÁTTÉRREL RENDELKEZŐKTŐL- a tudást átmentsük az ezután lévő generáciok részére.Persze mindenekelött azt bekell látni,hogy az AUTÓPÁLYA ÉPITÉSI RENDSZERÜNKET ÁT KELL ALAKITANI,mert eddig KISZOLGÁLTUK A KÜLFÖLDRŐL IDETELEPEDETT ÁRUHÁZLÁNCOKAT,akik a -MAGYAR TERMÉKEKET KISZORITOTTÁK A MAGYAR BOLTOKBÓL-ennek kell véget vetni és élhetővé kell tenni a VIDÉK FEJLESZTÉSÉT és akkor lesz helyben munkahely és munkaerő és „SZEGEDI PAPRIKA-MAKÓI HAGYMA-GÖNCI KAJSZI-MANGALICA SZALONNA”.Persze ehhez azt kell elöször megteremteni,hogy ezt a kérdést nem BUDAPESTEN KELL ELDÖNTENI és FÖLEG NEM AZOKNAK AKIK CSAK A TV.-ben látták,hogy a tehén alol a TRÁGYÁT VASVILLÁVAL IS KI LEHET TAKARITANI.Innen kell elindulni,az ALAPOKTÓL és ha majd lesz rá pénze a „MAGYAR PARASZTNAK A FEJLESZTÉSRE” akkor majd „Ő” is megteheti,hogy korszerü technologiát alkalmazzon.Mindig panaszkodunk,hogy amikor tavasszal jön a -HÓOLVADÁS-akkor jön az árvíz,de azzal senki sem foglalkozik.hogy összel az összeszántott HATALMAS TÁBLÁSÍTÁS EREDMÉNYEKÉPPEN KIALAKULT HELYZET MIATT a -VÍZELVEZETŐ ÁRKOK RENDBE VAN-E TÉVE-mert mindenki csak arrol beszél,hogy mennyi az elöntött terület és mennyi kára keletkezett és mennyi kártéritést kér!!!Azt kell elérni elöször,hogy az kapjon kártéritést aki rendbeteszi a -VÍZELVEZETŐ RENDSZEREIT-.Persze aki nem érti,hogy miről irok az most mind felháborodni fog,de én kitartok amellett,hogy a FELHÁBORODÓK nem értenek a MEZZŐGAZDASÁGHÓZ!!!TEREMTSÜK MEG A KÉPZÉST,DE OTT HELYBEN-SZAKISKOLÁKBAN-és azok oktassák akik „MÁR FOGTAK KAPANYELET A KEZÜKBE”.ÉRJÜK MÁR EL VÉGRE?HOGY GYERMEKEIN A BOLTOKBA -MAGYAR TEJET VEHESSENEK,AMELY A SZÜRKEMARHÁTÓL ERED-.Mozditsuk meg a -MAGYAR FÖLDET- a föld napja alkalmából!!!

ZÖLD
Ma van a WC világnapja

Itt a kooseptar.hu-n már számos esetben megemlékeztünk a WC világnapjáról, sőt írtunk a WC történetéről is még 2008-ban, majdnem pont 10 éve. Nos ebben az évben is számos érdekes hír látott napvilágot, ami e téma körül forog. A világ legszebb nyilvános WC-jének kikiáltott épület Norvégiából Egy panorámás WC Kaliforniából. a fotó forrása Egy panorámás WC […]

Ma van a WC világnapja
2018. november 19. hétfő
HÁZ-TERV
A könyv napja | A világ legszebb könyvesboltjai

Április 23. Ma van a könyv világnapja, ebből az alkalomból mutatjuk meg a BBC Culture összeállítását a világ 10 legszebb könyvesboltjáról. Polare, Maastricht Merkx+Girod (most már Merk X) építésziroda alakította át ezt a maastricht-i dominikánus templomot könyvesbolttá. El Ateneo, Buenos Aires Eredetileg színháznak épült 1919-ben, majd 1929-ben mozi lett belőle, most pedig könyvesbolt Libreria Acqua Alta, Venice ebben […]

A könyv napja | A világ legszebb könyvesboltjai
2016. április 23. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább