Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. április 17. szombat

MÉB 10. | Könyvtárépítészet

Ismét egy olyan blogot mutatunk be, amelyik ugyan építészettel foglalkozik, de a szerzője mégsem építész. A blog tematikája speciális, mindössze egy területtel foglalkozik, ha úgy tetszik rétegblog, hiszen kizárólag a könyvtárak építészetét állítja a középpontba.

A következő interjú alanya Takács Dániel, aki Baranyi Flórával az Könyvtárépítészet blogot szerkeszti.

Mit érdemes tudni Rólad, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül?

24 éves (web)könyvtáros vagyok, aki jelenleg a Budapesti Ügyvédi Kamara Könyvtárában, korábban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Könyvtárában dolgoztam. A mindennapi munkám mellett fontos része a szakmai életemnek az internet mint infokommunikációs eszköz kutatása, használatának tanítása, ennek tere leginkább az élet és könyvtár nevű (félig) szakmai blogom, utóbbit pedig előadások, tanfolyamok keretében szoktam folytatni. Ezen kívül pedig gazdája vagyok a klog.hu közösségének, amely a könyvtárosoknak nyújt blogszolgáltatást (k-log, könyvtár blog).

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Megismertetni a hazai szakmával a külföldi könyvtárépítészetet, a könyvtárépítészeti trendeket.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz?

Szorosan nem igazán, de áttételesen mindenképpen fontosnak érzem a könyvtárak építészeti szempontú vizsgálatát, hiszen a befogadás technológiájának változása erősen befolyásolja az azt befogadó terek kialakítását is, új lehetőségeket, feladatokat teremtve (és viszont, a tér sokszor nagyon erősen meghatározza a befogadás módját és minőségét).
Annyiban talán mégis érdekes a munkám szempontjából, hogy jelenleg egy elég régi könyvtár rendbe- és használhatóvá tétele a feladatom, amelynek szerves része a tér elrendezésének és használatának a megtervezése is.

Mivel foglalkozol a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásod?

Könyvtáros és félig egyetemi hallgató vagyok (a másik szakom a magyar nyelv- és irodalomtudomány), így a munka és a család mellett a legtöbb időmet olvasásra és tanulásra fordítok.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

A blogírást eredetileg egy felmérés készítése kapcsán kezdtem el, ebből lett az élet és könyvtár.  A Könyvtárépítészetet egy évvel később, 2006 augusztusában Baranyi Flórát-ól, egy belsőépítész ismerősömtől kaptam születésnapi ajándékba, aki kezdetben segített a szerkesztésben is.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Nagyon rendszertelenül frissítek, van hogy hetente akár 4-5, de van hogy csak két-három havonta születik egy bejegyzés.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

A kortárs, technológia-érzékeny (Megjegyzés: van ilyen? Csak így tudtam megfogalmazni azt a típust, amely a legmesszemenőbbig tekintetbe veszi a technológiai körülményeket) könyvtárépítészet a kedvencem. Írni sajnos nem nagyon merek, így leginkább képgalériákat publikálok az építésziroda nevével és az építés korával. Kifejezetten kedvenc olvasói téma nincsen, viszont egy-egy könyvtárra keresve elég sok felhasználó találja meg a blogomat.

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Elég változó, havonta 50-100 látogató jön be, a hozzászólás nem igazán jellemző.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

A leglátogatottabb bejegyzés Baranyi Flóra – A harmadik hely című előadásának prezentációja volt, saját bejegyzéseim közül a Pristinai Nemzeti Könyvtár és a nemrég elindított Fogd a géped! pályázat meghirdetése volt.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Az interneten szörfölgetve, illetve RSS-megosztásokból szoktam meríteni, de van egy-két állandó forrásom is (építészfórum, ArchDaily, librarybuildings.info, [bauen], Dezeen).

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Sajnos elég keveset, a Könyvtárépítészet mindig kicsit mostohagyerek volt. Néha nekiveselkedem, de aztán mindig kifullad a lendület.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Építészekkel sajnos nem igazán. Rajtuk kívül főleg a klog.hu könyvtárosainak köréből, de mivel a könyvtáros szakma elég közel áll a webhez, mint olyanhoz, ezért szinte bármilyen internettel kapcsolatos rendezvényen találok ismerősöket.

Melyek a kedvenc blogjaid?

Nevet nehezen mondanék, de leginkább az olyan blogokat szeretem, amelynek szerzője, szerzői komolyan elmerülnek témáikban. A tárgy szinte már lényegtelen is, ha ez a feltétel teljesül.

Meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Szeretném addig írni a blogomat, amíg lehet. Igazából ezt az egészet magazin formájában tudnám leginkább elképzelni, vagy legalábbis egy magazin mellékleteként. Mivel azonban amúgy is sok változás előtt állok, így még nem igazán tudom, merre fogok tovább lépni.

Van más blogod is?

Igen, fő blogom az élet és könyvtár, de a Könyvtárépítészet bloghoz hasonló témájú, annál viszont sokkal szélesebb látókörű [bauen] katalán és angol nyelvű könyvtárépítészeti webmagazinban is publikálok pár hete. Jelenleg magyar könyvtárakat mutatok be.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Igen, Twitteren (Turulcsirip) daniel_takacs néven lehet megtalálni, illetve a Facebookon is.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Nem igazán. Előbb-utóbb úgyis kikerülhetetlenül odakeveredik az ember, már ha mélyebben belemegy a webes publikációba. Sokszor bosszant, ha valaki csak jelen van, inkább párbeszédre szeretem használni ezeket az eszközöket.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Járjanak sokat könyvtárakba! Rengeteg olyan tudás, kincs van eltemetve, amely meglepően értékesek lehetnek a mindennapokban vagy a munka során. És hát a könyvtárosok is emberek, szeretünk segíteni, szeretjük, ha hasznára válunk a társadalomnak.

Köszönöm az interjút !

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Könyvtárépítészet
A blog indulása: 2006
Publikus emailcím: info
(kukac) klog.hu | Twitter | Facebook
A blog szerzői: Baranyi Flóra, Takács Dániel

Hozzászólások (1): megnézem

HÁZ-TERV
Idén 650 éves az Osztrák Nemzeti Könyvtár

Bécs, 2018.01.25. (Eurocomm-PR) – Idén ünnepli megalapításának 650. évfordulóját a világ egyik legrégebbi és legszebb dísztermével rendelkező kulturális központja, az Osztrák Nemzeti Könyvtár. Az egész éven át tartó jubileumi programkínálat mellett a könyvtár 12 ékkövét, például Mozart Requiemjének eredeti kéziratát és a Gutenberg-Bibliát is megcsodálhatják a látogatók Bécsben.   Az Osztrák Nemzeti Könyvtár épülete VI. […]

Idén 650 éves az Osztrák Nemzeti Könyvtár
2018. január 26. péntek
MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább