Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. április 16. péntek

Családi ház Zamárdiban

Zamárdiban, a Balatonhoz nagyon közel, egy újonnan parcellázott területen épülne fel a most bemutatásra kerülő épület. Nagyméretű és tágas családi házra szólt a megbízás. Azon ritka szerencsés helyzet adódott, hogy részben teljesen szabad kezet kaptam, részben pedig mivel az építtető dupla telket vásárolt meg, így nem kellett a tervezés nagy részét centizgetéssel tölteni. Egyetlen igazi kötöttség a 4,5 méteres építménymagasság volt, amit viszont nem volt nehéz teljesíteni, lévén az épület nagyobb része földszintes, a megmaradó fele pedig tetőtér beépítéses.

Volt még egy másik fontos kérés, miszerint az épület legyen alacsony energiájú (nem passzívház) és a fűtését hőszivattyúval oldjuk meg! Az építtető előzetesen feltérképezte a lehetőségeket, tájékozódott a fúrások illetve a berendezések árait illetően és úgy döntött, hogy ezt szeretné, vállalja a nem kevés beruházási többletköltséget (cca. 2,5-3 MFt).

A telken óriási ősfák találhatóak, amik értelem szerűen megmaradnának, az alaprajzot, a telken való elhelyezést nyilvánvalóan ezek határozták meg.  Bár a platánok egészségesnek tűnnek, rossz belegondolni, hogy mi történne a házzal, ha az esetleg mégsem teljesen egészséges fák valamelyike egy komoly viharban kidőlne?

A helyiségek elrendezésénél fontos szempont volt a közösségi terek minél jobb összekapcsolása illetve a hálók jó szeparáltsága. A családra jellemző életritmus és szokások határozták meg a szobák elrendezését, számát.

Ilyenkor mindig eszembe jut az egyik tervzsűri, amelyiken az a kérdés hangzott el, hogy miért kell abba a házba a 4 db hálószobához 4 db fürdőszoba? Az volt a válaszom, hogy CSAK. Az az építtető így szeretné és kész, nem gondolnám, hogy az építtetői szokások, jogszabállyal nem ellentétes tervezési programja bármiféle vita tárgyát képezhetné. Az magánügy!

Az alaprajzokat nem részletezném túl. azt gondolom a rajzok önmagukért beszélnek. Fontos igény volt a nagyméretű fedett terasz, viszont ez illetve a nagyméretű fák felvetették, hogy túlságosan is beárnyékoljuk a házat. Emiatt aztán a nappali látszó fedélszékébe tetőbevilágító ablakokat tettünk és hogy ne legyen gond a nyári közvetlen besugárzásból olyan VELUX Integra ablakot választottunk, amin elektromosan mozgatható külső redőny található (egyetlen hátránya van, hogy ijesztően drága, ezért ez még átgondolásra kerül).

A nappalihoz hasonlóan a konyha is ilyen módon kap közvetlen benapozást és szellőzést. Itt kell felhívni a figyelmet, hogy a tetősík ablakoknak pl. az a nagy előnyük – különösen alacsony hajlású tetőnél – , hogy a tájolásra kevésbé érzékenyek, a magasan álló nap az É-i tájolású tetőablakon is be tud sütni. A nappali másik reprezentatív megoldása lett volna (az ára miatt lett ez is elvetve) a sarkokon sarokpillér és tok nélkül csatlakozó teraszajtó. Magyarul a sarkokon kinyitott ajtóknál a sarkon sem lenne alátámasztás. Pár évvel ezelőtt láttam a Construma-n egy alföldi gyártó standján és emlékeztem rá, hogy van már hazai gyártó is ilyen igen precíz termék előállítására is. Mondanom sem kell fából készül.

A tetőtér fedélszerkezete – első megoldásában – csak a szélső falakra és középső oszlopra terhelt volna. Ezek az élgerincek acéltartók lettek volna, de a milliós többletköltség miatt ezt is át kellett terveznünk és közbenső alátámasztási helyeket kellett keresnünk (a válaszfalakban).

Az ismertető elején említettem a hőszivattyút. Nos a komoly hőszigetelés (30 cm PTH+25 cm hőszigetelés) megtette a hatását, a fűtési hőszükséglet egy kisebb garzonéval egyezett meg, amit hőszivattyúval könnyedén lehetett volna biztosítani úgy, hogy más kiegészítő fűtésre nem lett volna szükség.

Azonban.

Bár az építtető kalkulálta a berendezés és a fúrás, hőszigetelés költségeit, csak egy valamivel nem számolt, persze én sem, a hőszivattyú működtetésének elektromos költségével. Mint kiderült ez olyan méretű, mintha gázzal oldanánk meg, talán valamivel olcsóbb. Mivel az ELMÜ GeoTarifája ezen a területen nem vehető igénybe, így hiéba a szándék a beruházásra, a működtetés költsége meghiúsította a hőszivattyú betervezését (hozzá kell tenni, hogy mindez még tavaly nyáron).

A hőszivattyúk működéséről és költségeiről azóta itt a kooseptar.hu-n is született egy írás Tóth István tollából, akit érdekel a téma feltétlenül olvassa el azt is !

[poll id=”19″]
A fentiekre (több cikkben is) 2008. novembere óta, folyamatosan lehet szavazni

Hozzászólások (9): megnézem

  • BéTom

    2010. április 25. vasárnap 15:01

    #71844

    Az, hogy a 25 cm hőszigetelés megéri-e, elsőre számomra egyértelműnek tűnt, hogy igen. Jobban belegondolva azonban már árnyaltabb a helyzet. A 30 cm PTH+ 25 cm polisztirol falazat lazán passzív szerkezetnek minősül. A ház egyéb szerkezetei azonban már nem passzív minőségűek, azaz a hőveszteség igen nagy százaléka nem a falakon fog távozni. Azaz a ház fenntartási költsége nem kerülne számottevően többe mondjuk egy 25 PTH+20 cm polisztirolhoz képest, a megtakarításból pedig futná napkollektorra /csak egy ötlet/.
    Amit viszont nem értek, hogy a hőszivattyú üzemeltetése miért is kerülne annyiba, mint a gáz fűtésé? Pláne a talajszondásé, ami független a külső hőmérséklettől. Az hogy Zamárdiban nincs geotarifa még nem jelenthet akkora hendikepet, hogy ne érné meg, pláne hogy az eredeti ktgvetésben szerepelt. Én a tulaj helyében biztos nem venném ki.
    üdv! Tamás

  • Ferenc Szabady

    2010. április 26. hétfő 07:23

    #71858

    Ez elég érdekesnek tűnő költség becslés.
    Akkor nem 30-40% csak a gázüzemhez mért elektromos költség?

  • dyro

    2010. április 28. szerda 23:29

    #71891

    nekem egy ennél kisebb házra a fűtés primer oldalára föld-víz hőszivattyúval 4-5milliót mondtak több helyről is. 3 millió csak a fúrás. egy sima kondenz gázkazán pedig félmillióból már dalol…
    az viszont hogy hogy jött ki, hogy a gázfűtés annyiba kerül mint hőszivattyú elég érdekes… hmm, kiváncsi lennék 🙂

  • Szabóbácsi

    2010. május 16. vasárnap 20:43

    #72131

    Elnézést kérek, de nem értek a tervvel egyet.
    Ismerem a környéket, minden évben itt nyaralok.
    Energiatakarékoshoz túl tagolt. Szerintem először az adottságot kell megteremteni, utána feltölteni drága gépészettel, anyagokkal.
    Másodszor a nappali-konyha-étkező-előszoba-közlekedőt túl sötétnek gondolom. Duplatelken túlontúl erős kompromisszum.
    Az ősfák mindegyikéért szerintem kár ragaszkodni. Én is bánom hogy 10 éve ezt tettem nálam 🙂
    A felülvilágító sem vált be annyira. hamar szutykos lesz, de nehezen tisztítható.

    Aki tervtanácstagnak áll, elküldeném kötelező továbbképzésre a fejébe gyömöszölni a feladat, hatás és szerepkörét.

  • ger82

    2011. április 4. hétfő 09:01

    #79505

    látványos, de nem nagyon értem, hogy az étkező hogy került a folyosóra

  • ger82

    2011. április 4. hétfő 09:06

    #79507

    nem értem, hogy az étkező miért került a folyosóra

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább