Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. április 13. kedd

2010.04.15. Ismét Vekla előadás

Tegnap kaptam az alábbi levelet Hartmann Bálinttól:

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretnénk meghívni Önt és munkatársait, ismerőseit az Energetikai Szakkollégium soron következő vitafórumára, mely „Feltalálók az energetikában” címmel kerül megrendezésre 2010. április 15-én csütörtökön, 18:00-s kezdettel az Óbudai Egyetem Kármán Tódor termében (volt BMF, III. ker. Bécsi út 96/A).

Az este során három előadásra kerül sor 20-20 percben, ezeket

  1. Tóth Miklós (Ideas Solar Kft.),
  2. Dr. Lukács György (Óbudai Egyetem, WindcraftDevelopments Kft.) és
  3. Veres Klára (VEKLA)

tartja, majd a hallgatóság bevonásával kötetlen vitára kerül sor. A rendezvényt állófogadás zárja, ahol lehetőség van további eszmecserére.  A rendezvény minden érdeklődő számára ingyenesen látogatható, előzetes regisztráció nem szükséges.

Kérjük, hogy továbbítsa a levelet azon ismerősei számára, akiket érdekelhet az esemény!

Üdvözlettel Hartmann Bálint

Mivel holnap elutazom és a hét további részében sajnos nem érek rá, ezért arra kérném az olvasókat – különösen a Vekla iránt érdeklődőket –  hogy menjenek el és kötetlenül kérdezzék ki a feltaláló asszonyt a találmányáról és majdan számoljanak be az ott hallottakról ! Előre is köszönöm.

[poll id=”26″]
A fentiekre (több cikkben is) 2009 áprilisa óta, folyamatosan lehet szavazni

Hozzászólások (10): megnézem

  • Jesu

    2010. április 13. kedd 15:01

    #71760

    🙂
    😀
    😛
    Kár hogy nem tudok elmenni.

  • k joci

    2010. április 14. szerda 12:57

    #71769

    Óóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó hát ez kihagyhatatlan lehetőség.Legalább is ha jó sok kidobnivaló pénz birtokába vagyunk :)) Kuremszki Csaba tudna erről mesélni!!! A fenébe most jut eszembe,én sem érek rá!!!

    **

  • hné

    2010. április 20. kedd 09:27

    #71802

    Íme a legújabb „Vekla gyöngyszem”.
    A cikkre az ingatlan.net-n találtam vétetlen.
    Ide másolom, remélem sikerül.
    Jön az újabb szemfényvesztés.

    A cikk:
    Veres Klára az Energetikai Szakkollégium Egyesület által szervezett Feltalálók az energetikában c. előadáson azt mondta, hogy idén elkezdődik a Vekla gyártása, miután sikerült megállapodnia egy külföldi beruházóval. Az új építőanyag összetétele és a gyártási technológia továbbra is hétpecsétes titok. Visszautasította az elmúlt egy év nemtelen támadásait.

    Egy éve bizonytalanság

    A Veklát sokáig az új magyar építőipari csodatalálmánynak tartották, majd ahelyett, hogy üzemek gyártották volna a terméket, botrányt botrány követett, és már sokan azt is megkérdőjelezték, hogy valóban létezik-e az új szupertitkos építőanyag. Az ÉMI-vizsgálat még mindig nem fejeződött be, ifj. Kuremszky Csaba korábbi befektető összeveszett Veres Klára feltalálóval, csalásnak minősítette a Veklát, és a körötte zajló felhajtást pedig médiahack-nek, zseniális marketingfogásnak titulálta. 2009. januárjában a Műegyetemen egy nagy sikerű előadáson mutatták be a terméket, azóta azonban nem sok minden történt. Többek között arról szóltak a hírek, hogy a stáb mintegy 250 pályázóval történt előzetes egyeztetés után kiválasztotta azt az 50 vállalatot és önkormányzatot, akik valóban komolyan érdeklődnek egy-egy gyártóüzem építése iránt. Aztán néma csend. „Ha létezik az anyag, miért jó, hogy pont azt a közeget fosztják meg az információktól, aki elsősorban használhatná és propagálhatná?” – teszi fel a kérdést Koós Miklós építész ismert szakirányú blogján.

    Nemsokára felépülhet az első üzem

    Most csütörtökön Veres Klárától hallhattunk újabb információkat az Energetikai Szakkollégium Egyesület előadásán. Úgy fogalmazott, hogy támadások kereszttüzében kellett elviselnie az elmúlt egy évet, folyamatosan akadályozták a munkáját, és egy férfiközpontú világban nőként nehezen tud érvényesülni. Szerinte Magyarországon nem lehet találni megfelelő tőkével rendelkező befektetőt, de most sikerült egy külföldi partnerrel megállapodnia, akivel még a tavalyi müncheni szakkiállításon ismerkedett meg. „Idén beindul az üzemi termelés, ez olyan biztos, ahogy maga itt ül” – mondta az egyik hallgatónak Veres Klára. Kb. egy hónap múlva felépülhet az első üzem. Majd a feltalálónő hozzátette, hogy ideiglenes nemzetközi szabadalommal rendelkezik a találmány, ennek mibenlétét nem részletezte. Megújult honlapjára is hivatkozott, valamint dr. Várfalvi János, a Műegyetem Hőfizikai Laboratóriumának vezetőjének vizsgálatait említette, bár ezek már tavaly is ismertek voltak.

    30 %-kal olcsóbb

    Veres Klára szerint a Habiten-anyagból épült ház beruházási és fenntartási költsége 30 %-kal kisebb mint egy téglából vagy betonból készült épület esetén. Találmánya előnyének nevezte, hogy amíg az elavult építőipar a klímaváltozásokra alig reagál, addig a Vekla esetében hulladék-újrahasznosításról van szó, vagyis a titkos keverékbe beépítik a hulladékból készült granulátumot, félkész terméket. Sokan támadták azzal is, hogy szemétből készítik a terméket, amit badarságnak tart. Veres Klára előadásában két mintaprojektre hívta fel a figyelmet: az egyik a szentendrei Szent László utca 127. szám alatti 4 lakásos társasház, míg a másik mintaházuk egy Lovason pár éve épült nyaraló. A szentendrei mintaház kapcsán egyébként megint csak kétségeinek adott hangot korábban a szakma.

    Miért különleges a Vekla?

    A Habiten-anyagot Veres Klára új építőanyag-típusnak tartja. A belőle készült termék a Vekla. Olyan homogén építési technológia, amely a környezeti és klímaváltozás kihívásaira hatékony választ ad, a termék hőtároló-hőcsillapító képessége miatt a vályog 21. századi megfelelőjének is tartják.

    Fő jellemzői és előnyei a honlapjuk szerint:

    •kiváló hang, hõszigetelő, tűzálló képesség,
    •klímaváltozáshoz alkalmazkodás,
    •kiváló komfortérzet – egészséges környezet biztosítás,
    •energiahatékonyság,
    •fagyállóság, erózióállóság, UV sugárzásnak ellenállóság,
    •hidrofób tulajdonság (vízzel nem keveredés),
    •optimális tömeg (400 kg/m3) – ezáltal könnyen mozgathatóság,
    •széles körű felhasználhatóság (magas-mélyépítés, bútorgyártás (váz, beépített, tér (díszítő (pl. kút, egyéb alkotások, játszótéri elemek stb.) szerkezetek, csomagoló anyagok, raklap és egyéb más felhasználhatóság.
    502 letöltés
    Kommentek [0]Digg it!Facebook..Nincs komment
    Szóljon hozzá elsőként a cikkhez!

    „egy hónap múlva felépülhet az első üzem”
    Remélem, erre kapunk meghívót!!!!!!!!!!!

  • Enyo11

    2010. április 20. kedd 19:00

    #71810

    …kicsit visszatérve a KCS-féle sajtótájékoztatón folytatott diskurzusunkhoz: gyártani egy dolog, azonban forgalmazni az a nagy mutatvány! Egy komplex anyagcsoport piacra dobásához ma talán nem is elég 1 milliárd, ami csak a piaci bevezetést és az értékesítő szervezet elindítását és bejáratását jelenti… …én ezért tartom kalandorságnak! Hol van még a gyártó üzem megtérülése a PR és a Marketing…

    …és egy gondolat az ÉMI-ről: ha egy építési rendszer, akkor annak minden elemét külön kell ÉMI-ztetni és levédetni… …horribilis pénzek…

  • aa

    2010. április 21. szerda 01:02

    #71812

    „aki megkérdezte volna, hogy tessék mondani mihez képest 30%-kal olcsóbb és mihez képest 30%-kal jobb hőszigetelő az anyag…. ”

    Azt sugallja, hogy az egész épület olcsóbb 30%-kal, ami persze lehetetlenség, hiszen a tégla ára 10% sem tesz ki.

  • Hartmann Bálint

    2010. április 21. szerda 08:01

    #71815

    Kedves Hozzászólók!

    Mint az esemény főszervezője, visszautasítanám a kritikák egy részét. Tekintve, hogy legjobb tudomásom szerint nem voltak jelen a rendezvényen, ne kezeljék tényként, hogy nem volt senki, aki rákérdezett volna pl. a 30%-os adatokra.
    A kérdések gyakorlatilag minden adatában megkérdőjelezték az előadást, az más kérdés, hogy adott újság nem erről tájékoztat. Az előadó egyébként a korábbról már ismert, nem konkrét vagy kitérő válaszokat adta ezekre a kérdésekre.

  • Enyo11

    2010. április 21. szerda 09:07

    #71818

    Tisztelt Bálint!

    Örülök, hogy itt megszólal, szerintem ez egy igen korrekt dolog!

    Azért kérdeznék: a kritikák mely részét utasítaná vissza? T.i. kritika itt nem hangzott el az Ön által szervezett rendezvénnyel kapcsolatban. Egyedül én fogalmaztam meg – egy belátom sugalmazó – kérdést: „…ÉN CSAK AZT NEM ÉRTEM: hogyan lehet olyan előadás szervezőt találni, aki a szakmai igényesség látszatát is kerülve, olyan előadót állít a “feltételezhetően (szak?)értő közönség” elé, aki konkrétumok és kézzelfogható attribútumok bemutatását tudatosan kerüli, illetve kizárólag általánosságokkal körülírt álomképről értekezik, úgy hogy közben Ő maga is hivatkozik bizonyos “nemtelen támadásokra” emiatt… ”

    És mint válaszában Ön sem vitatja, hogy VK a konkrétumokat messziről kerüli, így szerintem Ön felé „kicsit” jogos a kérdésem…

    …mindazon által, sajnálom, hogy nem lehettem ott, sajnos csak innen és későn értesültem a dologról.

    Ha esetleg van ideje és kedve, megvilágítaná itt számunkra, hogy ez az előadáscsokor pontosan miről szólt, kiknek szólt, milyen küldetést teljesített be? Hiszen valószínűleg én értem félre és képzelek többet bele szakmailag, mint amit a rendezvény kerete biztosíthatott.

    Soraimat és kérdéseimet, kérem ne vegye támadásnak, kritikának a vagy az Ön rendezvényét megkérdőjelező álláspontnak. Csupán a VEKLA, mint előadható találmány kérdéses itt számomra, pláne úgy hogy ezek szerint továbbra is a nemzeti nagy titok leple alá bújtatott ígéret halmaz…

    …véleményemet továbbra is fenntartom: az építőanyag piacon erős értékesítési szervezettel is csak közepes értékesítések érhetőek el, ehhez mindig kell a szakma (tervezők projektmenedzserek) meggyőzése és maximális kiszolgálása… …VK pont a szakmát nézi le (hülyének?) ezzel a viselkedéssel… …hiába épít bárki akárhány üzemet, ha a megrendelés hiányzik majd mögüle…

    …csak az én ismereteim szerint van vagy 60 innovatív – urambocsá’ zöld – építéstechnológia a piacon (ÉMI-vel, tervezési segédletekkel, szakmai háttérrel, ISO és TÜV minősítéssel, referenciákkal, külföldi elismertséggel, stb…), amely képtelen százalékban mérhető tortaszeletet kiszakítani magának az építőipari piacról, pedig vannak már évtizedes múltra tekintő vállalkozások közöttük…

    …a VEKLA-féle nemzeti médiahekk egy sikertörténet. Állítom, ha bármit piacra dobott volna ezen a néven, amiből építeni lehet és legalább teljesíti az alapkövetelményeket, piaci sikerre lenne ítélve, és ehhez elég volt a hagymázas nemzetmentő maszlag, amit a kezdetekkor a sajtó divatosan felkapott, s mint a mantrát terjesztette a botorságokat…

    …én azt gondolom, az elmúlt egy évben azért legalább egy 9 m”-es bungallót illett volna legyártani, csak hogy legyen mit mutogatni…

    …milyen külföldi befektető az, aki a konkrétumok hiányában is befektet? Ugyan már… …ha német, minimum kinn bevizsgáltatja, mielőtt pénzt tesz bele… …gondolom én…

    …bocsánat, hogy elszaladt a klaviatúrám, de nehezen hiszem el, hogy egy ekkora átveréssel még mindig lehet házalni és még mindig van aki ezt – ha akaratlanul is – de támogatja…

  • Enyo11

    2010. május 19. szerda 13:38

    #72167

    No, most, hogy a vekla.hu üzemel (borzasztó, hogy a visznylag(!!!) elfogadható forma mögött a semmitmondó tartalom az változatlan! Persze szépen kiszínezték és feltupírozták az eddigi hablatyot – látszik, hogy most profi szakember foglalkozott az anyag közreadásával! Keresem a termékeknél a termékeket! De csak balblát találtam nem falazóelemet… …hihetetlen!!!!)

    SZÓVAL…! MIKÖZBEN A VEKLA.HU ÚJRA ÉL ÉS VIRUL, ADDIG A HABITEN-VEKLA.COM (Kuremszki-ék oldala) IDEIGLENESEN NEM ÜZEMEL! ÉS CSABA SEM JELENTKEZETT MÉG….!?!

SZAKMA
Felszámolás alatt a Vekla-5 Zrt.

Nemrég kaptam az alábbi hírt Tóth János olvasónktól: A Pest Megyei Bíróság 3.Fpk.13-10-000184/11. sz. végzése felszámolás megindításának közzétételéről A bíróság elrendeli annak a Cégközlönyben való közzétételét, hogy a(z) 2010. december 29. napján jogerőre emelkedett végzésével a(z) VEKLA-5 Építőipari Termékeket Gyártó és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (2173 Kartal, Császár utca 149.; cégjegyzékszáma: 13 10 041018; adószáma: […]

Felszámolás alatt a Vekla-5 Zrt.
2011. február 4. péntek
SZAKMA
Fórum a Vekláról – beszámoló

A Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság Környezetvédelmi klubja vitát rendezett „Az innováció és a környezetvédelem kapcsolata, avagy a környezetvédelmi szabadalmak megvalósulnak-e?” címmel. Ennek keretében a vita vezérfonalát a vita indítója Veres Klára vitte volna a Vekla néven bejelentett találmánya révén. Erre a beszélgetésre engemet is meghívtak. A rendezvény nyilvános volt. A beszámoló itt akár véget […]

Fórum a Vekláról – beszámoló
2010. november 18. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább