Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. április 11. vasárnap

MÉB 8. | Halhatatlan Polgármesterek Titkos Társasága

https://www.hptt.hu/wp-content/themes/hptt/images/header.jpg

Számos építészettel kapcsolatos blog címét gyűjtöttem össze az elmúlt években, amik között található pár igazán különleges is. Nem feltétlenül az ismertségük vagy a látogatottságuk folytán, sokkal inkább a tartalmuk vagy éppen az a célközönség lehet érdekes, akiknek szól a blog.

Az következő interjú alanya Marthi Zsuzsa, aki a Halhatatlan Polgármesterek Titkos Társasága nevű blogot szerkeszti. A titokzatosnak tűnő névválasztás mögött nem kell holmi szabadkőműves összeesküvést sejteni, a blog írója, szerkesztője várostervező építész, aki elsősorban a polgármestereket szeretné elérni az írásaival, mert tudja jól, hogy várostervező munkájában ők az első számú partnerei.

Mit érdemes tudni Rólad?

Okl. építészmérnök, városépítési és városgazdasági szakmérnök vagyok, jelenleg városfejlesztést tanulok a Debreceni és a Sorbonne Egyetem közös posztgraduális képzésén

Mivel foglalkozol a bloggoláson kívül?

A Portaterv Városrendezési és Építészeti Tervező Iroda ügyvezetője vagyok, ahol városrendezési és építészeti terveket készítünk, valamint város- és ingatlanfejlesztési projektek komplex mérnöki terveit. A város- és ingatlanfejlesztési programok megvalósításához olyan komplex szakmai teamet állítunk fel, amellyel magasabb szinten vállalunk felelősséget az engedélyeztetés és a megvalósítás sikeréért, a kockázatok csökkentéséért.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Várostervezőként rá kellett jönnöm, hogy a városrendezési tervek készítésekor, az abban érdekelt felek (önkormányzat-fejlesztő-hatóságok-civilek), kimondva vagy kimondatlanul gyakran ellenérdekű felekké válnak. A tervkészítés során harcban állnak egymással, ahelyett hogy partnerként működnének együtt egy közös, mindenki által elfogadott, és mindenki számára előnyös jövőkép kialakítása és megteremtésén. Ezeknek kiváló, (nem csak) a nyugati országokban működő mintái és eszközei vannak, amelynek készségszintű ismerete eredményesebbé tenné a magyar város- és településfejlesztési politikát és szakmát. A sok botrányos ingatlanfejlesztési történet (Sukoró, Páty, Sávoly, stb.), a romló állapotú városok, mind a fejlesztési politika alulműködésének tünetei, amelynek láttán szakemberként és magánemberként is igen el vagyok keseredve. Az egyedüli kiutat abban látom, hogy a fent nevezett eszközöket, eljárási módokat, probléma megoldási technikákat a blog cikkein keresztül tanítom, és terjesztem.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

1-2. Sajnos mindig több témaötletem van, mint amit meg tudok valósítani az egyéb elfoglaltságaim miatt. Az is igaz, hogy az egyes írások nem igazi rövid blogcikkek, inkább hosszabb tanulmányok.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok, amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

A legizgalmasabb kérdés mindig az, hogy ki tervezi a települést: az önkormányzat, a fejlesztő vagy a szakma? Ebből egyenesen következik, hogy a közösségi tervezés témakörében íródott cikkek a legnépszerűbbek.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

„Sukoró után Páty és Sávoly, de még sorolhatnám!

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

A témákat magam választom, mondhatom: „A téma az utcán hever”. Most ezen éppen változtatni akarok, kérdőívet küldtem ki az olvasóknak, hogy javasoljanak nekem olyan témákat, amiről szívesen olvasnának.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Havonta kb. 20-30 órát

Mi indokolja, hogy bizonyos írásokat csak regisztrált olvasók nézhetnek meg?

Igazából az volt az eredeti koncepció, hogy legyen ez egy titkos társaság, amit csak a bennfentesek olvashatnak, hátha nagyobb így a vonzereje a polgármesterek felé. Már azóta ezt kötöttségnek érzem, mert volna más olvasó is, aki követné az írásokat, és el kell utasítanom. Lehet, hogy változtatok ezen a kemény követelményrendszeren a közeljövőben. Nagyon nehéz ezt a társaságot megszólítani.
Egyszer, egy céges tréningen említették, hogy tesztelték a különböző vezetők tanulási hajlandóságát, és ebből az jött ki, hogy a politikusoké volt a legalacsonyabb. (Ez pedig minden szervezet túlélési esélyeiben döntő momentum). Talán azért, mert ez az a poszt, ahol szintén nagy  értékek felett döntenek, de a jó vagy rossz döntések nem befolyásolják közvetlenül a megélhetésüket, és az anyagi jólétüket annyira, mint a magánszektorbéli vezetőknek. Hm, érdekes következtetéseket lehet még levonni ebből.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Nincs

Melyek a kedvenc blogjaid?

kooseptar.hu, urbanista.blog.hu, varosjaro.blog.hu

Meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Még sokáig szeretném. Nagyon élvezem. Sok olyan tervem van még, ami megvalósításra vár, pl. a most alapult Város-Köz-Tér Menedzsment Egyesületben szeretnék aktívan tevékenykedni, illetve a Bartók Béla út környékén élő dolgozó művészek, építészek, egyetemisták által alapított társaságban is, amelyről szintén szeretnék beszámolni. Csupa izgalmas kezdeményezés, ami lelkesít, és amiből nem lehet kimaradni. Szeretnék ezekről is beszámolni majd a polgármestereknek.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, facebook) ?

Még nem, de tervezem azt is.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Nem csipkedtem magam eddig, az ezekben való megjelenés miatt, mert az én célközönségem a polgármesterek még nem nagyon fogyasztják ezeket a médiákat.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Az új nemzedék már nem viseli a hagyományos városüzemeltető típusú politikát, amikor a stratégiai tervezés csak azért kell, hogy elnyerjünk pár milliót néhány kilométer járda leburkolására. Sok olyan friss mozgalom, blog, médiafelület van, amely már üvölti a változás iránti igényt. Sokan tehetünk a demokratikus döntéshozatali struktúrák elterjedéséért, de ebben a leginkább felelősök a politikusok, akiknek el kell engedniük a kapcsolatra épülő, zárt ajtók mögötti politizálás beidegződéseit, és el kell sajátítaniuk az új döntéshozatali módszereket.

Meg kell tanulniuk a stratégiai tervezést, a komplex problémakezelést, a társadalmi részvételű döntéshozatali módszereket, mert e nélkül elmarad az általuk irányított települések megújulásának lehetősége, és az ő személyes sikerük is. Ehhez viszont olvasni kell a Halhatatlan Polgármestereknek és Politikusoknak szóló Titkos Tanokat.

Köszönöm az interjút !

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Halhatatlan Polgármesterek Titkos Társasága
A blog indulása: 2008
Publikus emailcím: hptt (kukac) hptt.hu
A blog szerzője: Marthi Zsuzsa

Hozzászólások (1): megnézem

  • Bujnóczki András

    2010. május 9. vasárnap 12:32

    #72009

    Ha komolyan akar foglalkozni a HALHATATLAN POLGÁRMESTEREK Titkos Társaságával,akkor kérem,hogy keresse fel Káli Sándor Miskolc polgármesterét aki HALHATATLANÁ TETTE POLGÁRMESTERI TEVÉKENYSÉGÉT azáltal,hogy mi modon kell átmenteni a KOMMONIZMUS büneit a MAI MAGYAR DEMOKRÁCIÁNAK MONDOTT -MAFFIARENDSZERBE-!!!
    Ropant egyszerü a dolog:a régi elvtársak és elvtársnők jogtalan elönyöketélvezve jutottak -OKIRATHAMISITÁSOK-OKRATOKKAL VISSZAÉLÉS-HIVATALI VISSZAÉLÉS -büncselekmények árán TULAJDONOKHOZ KAPCSOLATOK ÁRÁN,hogy akár az egész város vagy városrészre vonatkozó HATÁROZATTAL ELFOGADOTT RENDEZÉSI TERVEKET IS MEGVÁLTOZTATTÁK ANNAK ÉRDEKÉBEN,hogy egyes VOLT KÁDEREIKNEK vagy ÉRDEKCVSOPORTJAIKNAK ELÖNYT BIZTOSITSANAK!!!
    Mindezt tehették,hiszen nem gondolhatták azt,hogy tevékenységük alapján a pártjuk MEGBUKIK és TALÁN A TÉRSÉGBEN IS VÉGBEMEGY A RENDSZERVÁLTÁS!!!Nagy biztonsággal uralták a poziciokat-ÖNKORMÁNYZAT-KŐZIGAZGATÁS-FŐLDHIVATAL-ÜGYÉSZSÉG-BÍRÓSÁG!!!Mindezt igazolja,hogy 2002 juniusa ota nem képesek lezárni azt az ügyet amelyben bejelentésemre eljárást inditottak,de eredményt nem tudnak és NEM IS AKARNAK PRODUKÁLNI, MERT NAGY FEJEK HULNÁNAK PORBA-valamikori és jelenlegi VÁROSVEZETŐK SZINE -JAVA!!!Ajánlottam neki,hogy mondjon le tisztségéről,mert nem képes megbirkozni a feladattal-MINDEHEZ MÉG AZIS HOZZÁTARTOZIK,HOGY VALAMIKORI FELETTES MINISZTEREI IS ELRENDELTÉK A KIVIZSGÁLTATÁST RÉSZÉRE,de Ő ugygondolta azzal eleget tesz a kötelességének,hogy átteszi a CIMZETES JEGYZŐ ÚRHOZ kivizsgálásra.A kivizsgálás azota is tart,melynek részemről sulyos következményei vannak.De MAGYARORSZÁGON A KORRUPCIO MINDENT FELÜLIR!!!

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább