Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. április 7. szerda

MÉB 6. | Városképp blog + hetibeton

https://m.blog.hu/va/varoskepp/skins/wp_brown_-_varoskepp_blog_hu_-_lanchid/img/header.jpg

A ma sorra kerülő blog(ok) abban különböznek a korábbiaktól, hogy többen szerkesztik, de még inkább abban, hogy a második elsősorban egy rádióadás és másodsorban blog (és mivel az energiák láthatóan végtelenek, így aztán szerzőként bedolgoznak a hg.hu portálnak is, ami szintén blogszerűen jelenik meg). További fontos különbség (bár erre másutt is van példa), hogy egyikük sem építész, hanem bölcsész. Lévén a szerkesztők mindkettőben ugyanazok, így a két blogot (+rádiót) illetve a szerzőiket együtt mutatjuk be.  Az következő interjú alanyai Kelecsényi Kristóf Zoltán (BDZSH) és Zsámboki Miklós (solaitid), akik a Városképp blogot és a hetibeton blogot illetve a Tilos rádión futó azonos nevű rádióműsort szerkesztik. Ez utóbbiban szerzőtársuk Smiló Dávid (forrás: budapest róla és a blogjáról majd később lesz szó).

Mit érdemes tudni Rólatok?

Mivel a következő kérdés, hogy mivel foglalkozunk, úgyhogy itt elmondjuk, hogy mivel nem. Mindig megkapjuk, hogy akkora fasiszta baromságokat írunk, hogy csakis építészek lehetünk, ezt tanítják a BME-n, betonkockák, stb. Pedig nem, nem vagyunk építészek – ezt talán érdemes tudni rólunk.

Mivel foglalkoztok a bloggoláson kívül?

Miki hallgató az ELTE-BTK amerikanisztika szakon, Kristóf egyetemi hallgató az ELTE-ÁJK politológia szakán és az ELTE-BTK szabad bölcsészet szakán.

Mi vagy ki ösztönzött titeket a blogírásra?

Erre a bejáratott válaszunk az, hogy beszippantott a vákuum. Nem volt igazán olyan blog, amely utánajárással és naív érdeklődéssel viszonyult a városhoz, legyen szó historizáló épületekről, vagy épp a hetvenes évek alkotásairól.

Havonta mennyi írásotok jelenik meg?

Ez relatív. Látszólag egyre kevesebb, a Városképp blog alig frissül; ennek az oka viszont az, hogy egyre többet foglalkozunk a hetiBetonnal (ami hetente jelentkezik) és a hg.hu-ra készülő cikkekkel (mindketten bedolgozunk a hg.hu-nak). Újabban havi két poszt jó, ha megjelenik a Városképpen blogon.

Melyek a kedvenc témáitok és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Kristóf: A város múltjából leginkább a ma már nem, vagy másképp látható részek, melyek háborúk, árvizek, vagy épp ma már abszolút értékként kezelt beruházások (mint pl. a Hatvani utca kiszélesítése, és a régi pesti-belváros lebontása/átépítése) áldozatául estek. A város folyamatos változása.

Miki: Újabban a kicsit meseszerűbb témákba szerettem bele (pl. diadalívek Budapesten, polgári lövöldék, ill. régebben a budapesti nyomor); ehhez hasonló a meg nem valósult tervek területe, és talán az olyan posztok, amikben hazudok. Közben persze továbbra is szeretnék írni a későmodern építészetről, mert az jó. Meg hát a kortárs, csak az Budapesten nehézkes.

Miért vélitek úgy hogy a „kortárs”ról nehézkes ma Budapesten beszélni?

Persze nem lehetetlen, de nehézkes ma olyan megvalósult (!) kortársi épületet találni Budapesten, amiről a Városképp blogon nyugodt lelkiismerettel zenghetnénk ódákat – ebből a szempontból pl. az Átrium magazin előnyben van, családiház építésben azért már felzárkózott a város.

Havonta mennyi látogatótok van és mennyi hozzászólás?

Sajnos ezt a blog.hu statisztikája nem árulja el, meg nehéz is meghatározni: frissítés híján napi szinten kb 300 látogató találja meg a blogot a google-nek köszönhetően, ebből viszont nem derül ki, hogy ki az, aki a blogot követi. Ha pedig véletlenül megjelenik egy poszt, azt 3000-től végtelen látogató olvassa, de ebből sem derül ki sok minden, mert ebbe viszont az index címlap kavar bele, ami megint nem a rendszeres olvasókat jelenti.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásotok?

A látogatók száma egy fura dolog a blog.hu rendszere miatt, mivel ez témától független, inkább annak függvénye, hogy meddig marad kinn a poszt az index címlapján. Ez legtovább a Lánchíd meg nem valósult terveit bemutató írásnak sikerült, azt olvasták a legtöbben – komment viszont ide alig jött. Hozzászólásokkal leginkább a későmodern, illetve a kortársi épületekkel foglalkozó írásokat tisztelik az olvasók. Ebben a rekorder az Eiffel tér irodaházról szóló poszt, ami ráadásul kamu.

A témákat magad választjátok (együtt vagy külön-külön) vagy időnként kaptok témajavaslatokat, ötleteket is?

A blogon természetesen magunk választjuk, a rádióműsort főképp az aktualitások határozzák meg, a hg.hu-n főnökünk és beosztott sorozatunk van (Kisebbségek Budapesten, Ez Budapest!, Elveszett templomok). A témák teljesen véletlenszerűen jönnek, eddig összesen kétszer sikerült például valami évfordulóról tudatosan megemlékezni – a világháborúról és a Lánchídról. Ha valamelyikünk talál valami témát, akkor azt megírja, esetleg másokkal a városról folytatott beszélgetések során merülhet fel valami.

Naponta mennyi időt töltötök blogírással, blogkarbantartással?

Hát, ha ebbe beleszámoljuk a rádióműsort és a hg.hu-t, a kutatást, a mindenféle hivatalokkal való harcot az információkért, a fotózást, illetve még az állandó újság- és blogolvasást is, akkor nagyonnagyonsokat. Ha viszont csak az ér, amikor írjuk a blogra a posztot, akkor nagyonnagyonkeveset..

Van kapcsolatotok, személyes ismerettségetek más bloggerekkel?

Van, igyekszünk kialakítani valamiféle közösséget, de legalábbis együttműködést a várossal foglalkozó bloggerek között, eddig szerény sikerekkel. De a legviccesebb az volt, amikor ajánlottuk Smiló Dávidnak a saját blogját.

Melyek a kedvenc blogjaitok?

Miki: Ez nehéz, kb 60 blog van a readeremben. De legyen: wangfolyo.blogspot.com; popupcity.net, bldgblog.blogspot.com; www.booooooom.com
Kristóf: Nekem meg nincs is readerem. Főleg a magyar építészeti blogokat nézegetem, illetve amit a külföldiek közül rendszeresen az a https://www.archdaily.com/

Meddig tervezitek írni a blogot illetve mik a terveitek?

Kristóf: Nincs elképzelésem ezzel kapcsolatban, igazából jó volna a lehető legtovább, és ahogy lentebb Miki is írja, a tematikát bővítve.
Miki: Én nagyon szeretném bővíteni a blog tematikáját, például építészéletrajzokkal (erre már voltak próbálkozások premodern építészek és Schickedanz Albert esetében), ráadásul nem csak magyarokéval. Ha meg akarjuk ismertetni (szerettetni?) az olvasókkal a kortárs építészetet, ahhoz külföldre is el kell nézni. És persze ezer éve akarunk videót csinálni, csak valami mindig közbejön.

Van más blogotok is?

Van blogja a hetibetonnak, és nem győzzük hangsúlyozni, hogy energiánk nagy része a hg.hu-ba megy bele.

https://m.blog.hu/he/hetibeton/image/layout/headcopy5.png

Nem vagytok építészek, még csak nem is művészettörténeti szakra jártok, honnan az érdeklődés és a biztos építészeti stílusérzék? Nem féltek hogy építész szakmai vitába sodródhattok?

Nem félünk, sőt, izgalmas lenne szakmai vitába sodródni, ugyanakkor az biztos, hogy a blog elsősorban nem építészeknek szól. Kristóf pedig a szabad bölcsészeten belül, művészettörténet szakirányba próbál haladni, de egyelőre nagyon az elején van.

Többször is szóba került a rádióműsor. Honnan jött az ötlet, felkérés, hol és milyen frekvencián (podcaston) lehet hallani Titeket?

Először vendégként szerepeltünk a Tilos rádión, ennek lett eredménye a saját műsorsáv. A Tilos rádió a 90.3 FM-en hallgatható, illetve online a tilos.hu-n. Az archívum megtalálható ugyanitt, vagy a hetibeton.blog.hu-n, ahol minden adásból készül egy poszt.

Unikális dolog rádióműsort szerkeszteni egy alapvetően vizuális műfajnak, mitől másabb ez, mint egy blog (interjú) 🙂

Mi is azt hittük, hogy képek híján bajban leszünk, de igazándiból ez nem így lett. Egyrészt, mert bár képet nem tudunk mutatni, sokkal többet tudunk szövegelni: a blogon mindig fennáll a veszély, hogy nem olvassák végig a posztot, rádiót hallgatni viszont sokkal kevésbé fárasztó, ez nagyon nagy előny. Másrészt, ha egy építészeti korszak bemutatása a téma (pl szecesszió), ahol mégiscsak kellene látni, hogy miről van szó, akkor igyekszünk közismert épületeket hozni példaként. Harmadrészt, kis segítség, hogy a Tilos.hu-n van relatíve aktív chat ablak, ahol tudunk linkeket mutatni az online hallgatóknak. Mindenesetre úgy érezzük, működik a dolog: az eddigi legnagyobb kihívás talán Szlovákia építészetét bemutató adásunk volt, ahol hosszan áradoztunk a hazai közönség számára totál ismeretlen 60-as 70-es évekbeli szlovák építészetről, szerintünk sikeresen.

Említettétek, hogy aktuális témákkal foglalkoztok a rádióban, ez azt is jelenti, hogy élő az adás? Tudtok építészeket is meghívni az adásba?

Az adás annyira élő, hogy ha megcsörren a telefon, nem tudjuk, ki és mit fog mondani.
Építészeket most már fogunk hívni, kellett egy kis idő, hogy felmerüljön néhány komolyabb téma. De volt már vendégünk a Budapest Korzó, a Beyond Budapest, a Studio Metropolitana, és Kovács Dániel művészettörténész, az artur.org.hu kurátora …

…és tegyük mindjárt hozzá a hg.hu főszerkesztője. Felmerült-e hogy a blogírás, rádiós műsorszerkesztés később esetleg (pénzkereső) főfoglalkozássá váljon számotokra?

Az nagyon jó lenne. 🙂

A blogírás és a rádió után – ahogy említettétek is – a következő fokozat a videó, ami mindkettőnél eszköz és időigényesebb. Mi hiányzik hozzá, eszközök, témák, idő, elszántság (szakértelem)?

Az idő, leginkább. De reméljük most már semmi, és hozzálátunk.

Próbálkozás egyébként már volt rá, egyszer nagyon alacsony volt a Duna szintje, és a Margitszigeten a hídon túl ilyenkor előbukkanó csücsökben találtunk egy nagyobbacska szegecselt fémdarabot a régi (világháború előtti) Margit-hídból. Az ötlet az volt, hogy ünnepélyesen felvisszük a maradványt a híd közepén lévő kilátóba, és ott elhelyezünk mellé egy papírost, rajta a híd felrobbantásának történetével. Papír kinyomtatva, forgatókönyv megírva, ismerős filmes kolléga leszervezve, reggeli kezdőjelenet kocsmában szíverősítővel a hideg ellen, vágóképek a hídon végigsétálva, majd a szigeten le, majd a csücsköt megközelítve, majd a fémet felemelve… ami nem sikerült. Túl nehéz volt.

Elérhetőek vagytok a közösségi médiában (Twitter, facebook) ?

Twitteren van Városképp, facebookon van hetiBeton rajongói oldal, tumblr-n van Miki

Mennyire tartjátok fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Nagyon, nincs olyan lehetőség amit ki szabad hagyni abban, hogy ismertebbé tegyük a blogot.

Köszönöm az interjút !

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Városképp
A blog indulása: 2008
Publikus emailcím: varoskepp (kukac) gmail.com
A blog szerzői:
Kelecsényi Kristóf Zoltán (BDZSH) és Zsámboki Miklós (solaitid)

hetibeton, a rádióadás címe
A blog indulása: 2009
Publikus emailcím: varoskepp (kukac) gmail.com ,
A blog szerzői:
Kelecsényi Kristóf Zoltán (BDZSH), Zsámboki Miklós (solaitid), a rádióadás készítői kiegészülnek még Miló Dáviddal (smilo blogger).

Hozzászólások (0): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább