Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. április 1. csütörtök

MÉB 2. | Barkács sztorik, képek

https://m.blog.hu/me/mekk-elek/skins/sk/img/header.jpg

Évek óta igyekszem összegyűjteni a magyar építészeti blogokat, az építészetet persze kicsit tágabban értelmezve, hozzáértve a környezetet, a fenntarthatóságot, az energiát és a tárgykultúrát, dizájnt és a kert és tájépítészetet. MÉB nek neveztem el. Mindezt azért csináltam, mert szeretném ezeket az oldalakat és persze a szerzőiket megismertetni az olvasókkal, érdeklődőkkel. Méltatlanul keveset ismerünk közülük, pedig tucatszám találhatóak érdekesebbnél cikkek, beszámolók a legkülönfélébb témákban. Egy olyan sorozatot kezdtünk el, amiben mindig bemutatunk egy-egy blogot, de lesz hogy egyszerre többet is.

Az következő interjú alanya Kőmíves Kelemen, aki a Barkács sztorik, képek(leánykori nevén  Építőipari sztorik) nevű blogot szerkeszti.

Mi a blogod neve?

Eddig Épitőipari sztorik volt, de nemrég neveztem át inkább Barkács sztorik, képek-nek, mert úgy gondolom a posztok zömét inkább a vicces kókányolások, mekk-elek módon összerakott dolgokról készült képek adják.

Mit érdemes tudni Rólad?

Épitészként dolgozom, tervezéssel, művezetéssel foglalkozom.

Mivel foglalkozol a bloggoláson kívül?

Főként dolgozom, valamint próbálom magam visszahozni a látványtervezésben és épitőipari animációk terén. Az utóbbi két évben kicsit lemaradtam, és elhúzott mellettem a szakma. Emellett rengeteget olvasok, főként szórakoztató irodalmat.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Mindig is szerettem volna irni, jó fantáziával és beszélőkével megáldott embernek tartanak. Tavaly nyár elején befejeződött egy nagy projectünk, és volt egy kis szabadidőm. A projecten tapasztaltak felidézték bennem a fiatalkori botlásaimat, és „kiképzésemet”, úgy gondoltam ezeket leirom, mielőtt Cavington kell a felidézésükhöz.
Aztán kis idővel később barátnőmmel házvásárlásra adtuk a fejünket, amiből aztán bontás-épités-átépités lett. Ekkor született meg az „Épitési napló”-saga első története, amiben a segédmunkás keresés aggályait fogalmaztam meg. A humoros kitalált történetet nem sokkal követte a folytatás, ami már kikerült az Index blogketrecébe is, nagyjából 4000 oldalletöltést produkálva. A fogadtatás jó volt, igy a való életbeli épitkezéssel párhuzamban irtam a kitalált verziót is, ami erős karikatúrája a mai épitőiparnak.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Hetente próbálok saját kútfőből meriteni egy-egy posztot, de sajnos nem mindig sikerül betartanom. Napi szinten egy-két humoros képet vagy videót beszúrok, ami kapcsolódik a barkácsoláshoz, épitőiparhoz.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Egyértelműen az „Épitési napló”-történet, de egy jól sikerült kép is okoz derült perceket.

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Nagyjából tizezerre tehető, de ez témától is függ. (ha Index cimlapos, akkor arra az egy bejegyzésre 3-4000 ember kattint). Kevés hozzászólás van, főleg a keménymagtól.
Ha befejezem a ház épitését (nemsokára költözünk), kicsit több időt fogok szentelni a designnak, a reklámnak, és a közösségi oldalnak a blogon, megpróbálom ezt feljebb tornázni.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Ha számszakilag nézzük, akkor a cimlapra kerülők egyértelműen. Ha viszont a hozzászólások minőségét nézem, akkor a fikciós történetek ütöttek a legnagyobbat.
A legelején volt egy buszpályaudvarokat bemutató posztom, ahol a világ több tájáról mutattam be képeket érdekes buszmegállókról. Az egyiken egy focikaput imitáló szerepelt, amit lelkes focibarátok az országban két helyen is elkészitettek az ötlet nyomán (Szolnok, Székesfehérvár). Talán erre vagyok a legbüszkébb.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Jellemzően a házunk épitésével párhuzamosan irom a történeteket, a képek/videók pedig blogok böngészéséből jön össze. Ritkán kapok olvasói témákat, ötleteket is, illetve jártomban-keltemben látok posztra kivánkozó dolgokat.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Ha saját poszt születik, akkor 2-3 óra alatt megirom. A képek szortirozása és begyűjtése fél óra naponta.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Kommentelek több blogon is, de személyes kontaktom nincsen.

Melyek a kedvenc blogjaid?

Abszolút favorit a thereifixedit.com, ami egy nemzetközi képes mekkelek-blog. Ezen kivül mindenevő vagyok, de a szakmai blogok közül is olvasok párat.

Meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

A házunk lassan elkészül, igy a blogbeli épitkezésnek is be kell fejeződnie. Természetesen nyitva hagyom a dolgot, igény esetén lesz folytatása Sanyi és a többiek ámokfutásának.
A többi irott posztom esetleges, az épitőiparban mindig történik valami, amire reagálni lehet.
A képes részét természetesen a végtelenségig tudom folytatni, de a célom ennél azért szinesebb blog létrehozása.

Terveim között szerepel beleásni magam komolyabban a könyvírásba, ötleteim vannak, némelyik már kidolgozott formában. Aztán persze könnyen kiderülhet, hogy nagyobb terjedelemben már nem vagyok képes emészthetően irni, akkor marad az örök szerelem, az építészet továbbra is.

Van más blogod is?

Nincs, de már lefoglaltam magamnak egy nevet. Ha lesz időm és kedvem, akkor életre keltem.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Facebook-on hamarosan aktivan elérhető leszek, jelenleg egyszál magamban pangok. Az épitkezés miatt reggel elindulok, este érek haza, kint pedig nincs net… Ha ismét visszazökkentem az irodai munkára, aktivabb tudok lenni.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Twittert annyira nem tartom fontosnak, 140 karakterhez én túl szószátyár vagyok 🙂
Facebook más tészta, ott már lehet komolyabb dolgokat szervezni, ott mindenképpen jelen kell lenni.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

„Aki mindenhez ért, nem ért semmihez.” Kivéve engem 🙂

Köszönöm az interjút !

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Barkács sztorik, képek
A blog indulása: 2009 (június)
Publikus emailcím: mekkelekblog (kukac) gmail.com
A blog szerzője: Kőmíves Kelemen

Hozzászólások (3): megnézem

  • Laci

    2010. július 12. hétfő 15:05

    #72689

    ez az oldal építőiparhoz kapcsolódik

    https://construmanet.hu/

    szerintem érdemes megnézni

  • laciblogger

    2010. október 15. péntek 09:18

    #75358

    nézzétek meg ezt az oldalt nagyon jo!!!! és praktikus az építőipar számára!!!

    https://construmarket.hu/

    remélem tetszeni fog

  • TÜKE

    2010. december 8. szerda 16:20

    #78051

    Senkit sem kívánnék én „eltéríteni” ettől a honlaptól. Nekem is bőven elegendő a MÉB 2. > MÉB 92.-ig ! 🙂 (Bár némelyik nem frissül olyan gyakorisággal,ahogy azt én elvárnám!- de sebaj!)
    Említettem azt a https://www.azevhonlapja.hu/ (végeredményt) – abban találtam ezt : https://3dingatlanok.hu/ ( ha érdekelne valakit)

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább