Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. március 24. szerda

Meggyespite, avagy a magozatlan beton

Az építészfórumon ma vezető hír volt egész nap, hogy egy, az építőiparral semmilyen kapcsolatban sem álló kereskedő hölgy meggymagot kevert a betonba és ezt, mint találmányát számos feltalálói versenyen be is mutatta. A cikkre pedig annak kapcsán került sor, hogy nem érti, miért nincs, aki támogassa:

A 100 csoda kiállításon bárki megtekintheti a biobetont, egy aprócska tégladarabot. A találmányt Deme Miklósné Fazekas Ágnes jegyzi, aki kísérletező kedvének köszönheti, hogy nem csupán ezen a kiállításon, de nemzetközi színtéren is számos sikert könyvelhet el. Deme Miklósnénak semmi köze az építőiparhoz, a környezetvédelemhez, de még csak a műszaki tudományokhoz sem. „Kiskereskedő vagyok 24 éve. Amatőr képzőművészként is számon tartanak, több kiállításon vettem részt az elmúlt tíz évben. A csonthéjas biobeton megszületését hosszú kísérletezés előzte meg, és eredetileg csak babzsákot szerettem volna készíteni a gyerekem óvodájának”- mesél a kezdetekről […] forrás

Dicséretes dolog, ha valaki bevallottan abszolút outsiderként építőipari kisérletezgetésbe kezd, és bizonyára rangos díj lehet a női feltalálók versenye, mégis ez egy szakmai portál és nem a Nők Lapja.
Nem igazán értem miért jó bárkinek is, ha meggymagot tesznek a betonba? Semmi csodálni való nincs abban, ha erre a nagyszerű ötletre még senki sem szeretett volna milliókat beinvesztálni. Kinek érné meg, aki gyártja vagy aki megveszi és főleg mit kap cserébe? Talán nem azt a kérdést kellene feltenni, hogy miért nem támogatják Mo-on az újdonságokat, hanem hogy van-e műszaki ill. gazdasági értelemben vett előnye egyáltalán egy ilyen anyagnak?

https://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/800_vjk5hp_IMG_8565.JPG

a fotó forrása: építészfórum

Miért gondoljuk azt, hogy ha bárki bármit belekotyvaszt a betonba, akkor attól az egyből bio és természetes anyagú lesz? Az egyébként benne lévő kavics az talán nem elég természetes eredetű? Miért olyan bio és főleg gazdaságos egy szerves anyagot sólében áztatni, üstben felfőzni, mosni majd terményszárítóban szárítani? Már ahhoz is, hogy egyáltalán fel lehessen használni,  el kell pazarolni egy jó adag energiát és munkaidőt.

Nem volt elég nekünk a szintén hulladékot hasznosító Vekla tavalyi, médiabeli ámokfutása, ahol nem akadt senki sem, aki megkérdezte volna, hogy tessék mondani van már vizsgálati eredmény az ÉMI-től, mert ha nincs akkor mire föl tetszenek végigrodeózni az országot olyan jelszavakkal, hogy ez a forradalmian új anyag fogja majd alapjaiban megreformálja az egész magyar építőipart? Ők is begyűjtöttek számos díjat, igaz nem lehet tudni, hogy azokat a döntéseket kik hozták?

Majd ha lesz erről az anyagról ÉMI vizsgálat, működőképes gyártási technológia, kereskedelmi ár, mintaház vagy mintaburkolat, akkor van miről beszélni, de addig ez csak egy vekla.

Nekem a meggymag recyclingben valahogy a babzsákos felhasználás sokkal egyszerűbbnek, életszerűbbnek és főképpen gazdaságosabbnak tűnik.
Mi több, bionak.

[poll id=”26″]
A fentiekre (több cikkben is) 2009 áprilisa óta, folyamatosan lehet szavazni

Hozzászólások (13): megnézem

  • blö

    2010. március 24. szerda 16:44

    #61639

    Kőműves Kelemennétől a kötöanyag, Deme Miklósnétól az adalék. Úgy már bió.

  • shiver

    2010. március 25. csütörtök 08:27

    #61641

    A beton elsősorban a benne lévő cement miatt környezetterhelő, nem a kavics a bűnös. A meggymagbeton kicsit olyan mint a csupaüveg irodaház ami csak a gépészet miatt használható egyáltalán, viszont mivel van rajta zöldhomlokzat, meg napelem máris az dícséretes ökoépület lesz, és persze díjakat is nyer. Nyitott vagyok minden újra, főleg ha bio, öko, de lássunk számokat, 1: fizikailag tudja ugyanazt amit helyettesíteni szeretne, 2: kisebb környezetterheléssel jár az előállítása, használata, karbantartása. Ez esetben lehet ökonak nevezni.
    Ha bio nevet használ feltételeznék valami emberre gyakorolt biológiailag pozitív hatást, mint ahogy a meggymagpárna segít füllfájásnál. Ugyanez a meggymag ugyanígy hat a lakókra ha az alapban vagy lábazati falban van??? Vagy egyéb mérhető jó hatás?

  • Garlando

    2010. március 25. csütörtök 16:30

    #61647

    Vicces ez a megymag. Évente egyszer van csak ugyebár és akkor is csak korlátozott mennyiségben.
    Hogy akar valaki erre ipari termelést alapozni? Röhej az egész.

  • k joci

    2010. március 25. csütörtök 17:08

    #61648

    Szerintem a szilvamag sokkal erősebb, és több van belőle. Akkor én most feltaláló vagyok? 🙂 🙂

  • Novák Ágnes

    2010. március 26. péntek 08:24

    #61650

    A meggymagtól nyilván nem lesz a beton bio. Bio attól lenne a beton ha nem lenne benne cement.
    A betonban nem a kavics/homok a nem-bio.

    Egyébként így meggymagosan nevezhetnénk szerves-betonnak, hiszen az adalékanyag egy része – vagy mind – nem tudom – szerves anyag.
    A meggymagot a szociban gyógyszeriparnak adták el, le is ültették a jóembert, aki a tsz-tól a gyógyszergyárba szállította.

    Lehet-e és érdemes-e meggymagot használni: hogyne, természetesen. Én csak kisfelhasználó vagyok de befőzés után a meggymag nálam is feldolgozásra kerül.
    Meggymagpárna – szobai cserépben, virágföldben a duzzasztott agyagkavics helyett nedvességszabályozó.
    Nyilván lehetne óvodai kerti utakat felszórni vele pl. kavics helyett, vagy lehetne feltöltésként fafödémbe stb.
    Szóval ha van használjuk, de ne sértődjünk meg ha cementtel keverve ezt sokan még nem tekintik bio-betonnak.

    A beton azért kellene használnunk mert jó a nyomószilárdsága és változatos formában előállítható, sőt vasalva még a hajlító és húzóigénybevételnek megfelel.
    Meggymaggal egyik sem javítható, sőt rontható.
    A betontól ne várjuk el a hőszigetelést, stb.

    Szóval kicsit olyan veklás az egész…
    De a meggyet én továbbra is nagy tételben (8-10 kosár) dolgozon fel itthon, holnap is meggyes pite lesz még a tavalyi magozott meggyből! A magozást a teraszon kézzel végzem a meggymagra meg jó szemmel tekintek.

  • Hawaii

    2010. március 30. kedd 13:27

    #63484

    Hmm, most csak én nem tudok hozzászólni, vagy a linkkel és a formázással van baja a rendszernek?

  • Hawaii

    2010. március 30. kedd 13:28

    #63487

    Szóval, speciális tulajdonságokkal rendelkező beton, érdemes rákeresni: Ductal

  • Hawaii

    2010. március 30. kedd 13:40

    #63494

    Az már a jobbik eset, ha legalább moderálásra félreteszi, de a linket, vagy formázást tartalmazó hsz.-t egyszerűen figyelmen kívül hagyja. Már próbáltam legalább hatszor.

  • a meggy

    2010. április 15. csütörtök 08:25

    #71771

    hát ez pont olyan vicces mint a meggyespite

  • Amikor tetten érhető a megtévesztés

    2015. február 1. vasárnap 01:00

    #100444

    […] mindenféle anyagból házat építeni. Hacsak az elmúlt időszakot veszem, ilyen volt a meggymagos beton vagy a különféle hulladékokból tervezett (és elbukott) […]

ZÖLD
Zöld ház – némi megtévesztéssel

Bár évekkel ezelőtt már a magyar weben is megjelent, de talán nem bánják azok, akik még nem ismerik. A gyönyörű fekvésű ausztriai Frohnleiten-ben épült meg ez  a minden felületén zavarba ejtően zöld ház. A Weichlbauer Ortis Architects építészeinek alkotása, művészeti projekt is egyben, ezt jelzik pl. az Eschert megidéző semmibe vezető vb. lépcsőkarok, a zöld háttér elé […]

Zöld ház – némi megtévesztéssel
2017. szeptember 10. vasárnap
JÓTANÁCS
Miért is szuper a Szupervályog?

Időről időre belefut az érdeklődő különféle világraszóló újdonságokba. Az emberiség újító kedve határtalan és ez rendben is van. Mindig lesznek olyanok, akik úgy vélik, amit kitaláltak, az valódi újdonság, mert megoldás egy problémára, csak sajnos azt nem veszik észre, hogy a „fantasztikus megoldásuk” újabb problémákat szülnek, aminek a jelentőségét viszont szándékosan elbagatelizálják. Anno elég volt […]

Miért is szuper a Szupervályog?
2016. március 13. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább