Regisztráció/Belépés

további cikkek

.:iStván:.
2010. március 22. hétfő

Ismerős „kivitelező” építi a házamat

avagy a beteg ló esete egy családi ház építésénél

Az amatőr ’ismerős’ kőműves-kivitelező, a hiszékeny (nem hozzáértő) építtető és a gyanútlan leendő felelős műszaki vezető története egy földszintes, fa födémes lakóépület kivitelezésénél.

Történt mostanában.

Egyik építtetőm felhívott, hogy jó lenne, ha megnézném az általam tervezett lakóépület kivitelezését, és a majdnem elkészült melléképületet, mivel nem tetszik neki pár dolog.

Nem is tudtam, hogy folyamatban van az építkezés, pedig a leendő kivitelezővel megállapodtunk, hogy én leszek majd a felelős műszaki vezető, valamint arról is, hogy szól, ha elkezdik a munkákat, kötünk szerződést, nyitunk naplót stb.

Az építkezés állapota távolról:

A lakóépületnél a falak állnak, a koszorú elkészült, a talpszelemen elhelyezésre került. Az utca felőli részen a födém fa gerendáinak egy részét is elhelyezték. Az alapgépészeti vezetékek egy része is elhelyezésre került.

távolról
közelről
kicsit görbe, kicsit nincs meg az átkötés
nem akarta faragni a falazóblokkot, hát kipótolta régi nagyméretű téglával
néhol függőleges, néhol nem

A falak tetejére a rossz minőségű falazás miatt kiegyenlítő betonréteg elhelyezése vált szükségessé különböző vastagságokban. A beton elé hőszigetelő réteg nem került elhelyezésre.

A főfalak alatti vízszigetelő bitumenes lemez nem lóg ki a belső tér felé 10 cm-t. Így későbbiekben elkészítendő padlószigeteléssel nem lehet folytonossá tenni.

a válaszfalak alatt nincs vízszigetelés, valamint a válaszfalak nincsenek bekötve a szélső falakba.

A koszorú vasalása nem ismert. A koszorú kétoldali YTONG előtétfalazással készült el, így a szélessége csak 18 cm lett.
A koszorú ’szélessége ’ miatt a fa födémgerendák nagyrészt az YTONG előtétfalra támaszkodnak fel, és csak kis részben kb. 2 cm-t !!!! támaszkodnak a koszorúra.

Hozzászólások (54): megnézem

  • Jesu

    2010. március 22. hétfő 09:05

    #61570

    No comment… 🙁

  • Hawaii

    2010. március 22. hétfő 09:49

    #61571

    Egyszerűen csak tipikus.

  • Kovács István

    2010. március 22. hétfő 14:40

    #61580

    Sajnos mára már egyre silányabbá válik az építőipar, nem csak szakmailag, hanem erkölcsileg is. Az oktatást teljesen felszámolták, a valahogyan végzőkben a szakmájával szembeni becsület nem létezik, lásd a fenti képeket. Hihetelen, hogy egy felkészületlen, trehány vállalkozó mekkora kárt tud okozni a megrendelőjének! Amit csinálnak nagyban a fővállalkozóink képviselői, azt sajnos a családiház építkezéseken is megtapsztalhatjuk.

  • Szombathelyi Tamás

    2010. március 22. hétfő 16:40

    #61583

    Bevezetőként elárulom, hogy mifelénk, Szép Zalában a családi házak 95-100%-a „ismerősök” által épül és nyerik el végleges formájukat.
    A kivitelező kőműves szakember minden esetben az „ismerősök” közül kerül ki, és ő a saját ismerősei közül toborozza a munkásokat.

    Túlnyomó részben maga az építtető is részt vesz az építkezésen, azonban a fizetésnél és a fontosabb döntések meghozatalát leszámítva(hova kerüljön ez-meg-az, merre akar kijárni kocsival, stb…) SEMMIBEN nem különbözik a többi segédmunkástól!
    Ezáltal az építtető számára olcsóbb lesz az egész, kevesebb idegeskedés és telefonköltség, és így „munkaidőn kívül” egymaga is el tudja végezni azokat a teendőket amiért a munkások részére tetemes összeget kellene fizetnie.

    Az építkezések javarészt hétvégén zajlanak, az építő megfelelő mennyiségű és minőségű munkást toboroz, többségük érti is amit csinál. Aki nem érti annak a hozzáértők úgyis elmondják mi a feladata, ha így sem érti meg akkor többet nem kell jönnie.

    Az építtető is teszi a dolgát, munkásruhában, amit az építő vagy valamelyik szaki kiad neki.
    Asszony/nővér/anyuka bográcsban főz, vagy készen hozza az építkezésre a reggelit/ebédet, olykor a vacsorát is.

    Hétköznap meg mindenki dolgozik, még az építtető is, az építkezés pedig áll. Ezalatt megköt a beton, szárad a habarcs. Munkaidő után az építtető el tudja végezni a hétre kiadott feladatokat. Amit elvégez hétvégéig onnantól folytatódhat a munka.

    Ez a cikk tipikusan a „csak-céggel-építtess-mert-különben-ráb***ol” hangulat gerjesztésére való, másra nem.
    A magyar építőipar stagnál, meg tudom érteni hogy ilyen cikkek egyre sűrűbben keletkeznek, hasonlóan „a-használtautó-rossz-éértem?” típusúakhoz.

    Rossz példák mindig is voltak, ahogy kókler építkezők és spórolós műszakisok is.
    És az sem igaz hogy csak az „ismerős építő”-nél fordulhat elő ilyen, számos jó(vagy éppen rossz)példát láthattunk az elmúlt években a „céges” oldalról is, pl. ott az M6-os…

    A legnagyobb hibát az építtető vétette, SZÁMTALAN HELYEN.
    Ha egyszer „ismerőse” az építő, akkor ismernie kellene korábbi munkáit, hiszen az építő korábbi építtetői közül kell hogy legyen olyan aki az építtető ismerőse!

    A másik hiba a kivitelezés.
    Az építtetőnek szerintem kutya kötelessége lenne ott lennie amikor a háza épül, amiben az elkövetkezendő 50-70 életévét le fogja élni.
    Azt már oviban megtanultuk, hogy egy fal mindig egyenes, a téglák lapja 0 fokot zár be a vízszintessel, és a szomszéd téglák szomszédos csúcsa is egy szintben vannak. A 3. sornál ennek ellenkezője észrevehető lett volna, HA AZ ÉPÍTTETŐ JELEN VAN!

    • Avatar photo

      Koós Miklós

      2010. március 22. hétfő 17:02

      #61585

      az építtetők jelentős részének olyan munkahelye van, amelyiktől nem tud még délutánonként házat is építeni, ha pedig szombat-vasárnapra marad a kivitelezés, akkor 3x annyira nyúlik meg a kivitelezés ideje. Annak, akinek költöznie kell, mert albérletben lakik, vagy eladta a feje fölül a lakását, annak korántsem mindegy, hogy mikor lesz készen.
      a másik dolog pedig az, hogy sokan NEM akarnak ezzel vessződni, mert úgy vélik erre léteznek szakmák, amelyeknek ez a dolguk, és ha már dolgozni kell hétvégén, akkor inkább olyan többletmunkát vállalnak, amivel lényegesen többet keresnek, mint amennyit megtakarítanának a maguk segédmunkájával.
      A fél ország kalákában épült fel, de nem mindenkinek és nem mindenkor jelent ez megoldást.
      Mindenki az csinálja amiben a leghatékonyabb és amivel többet tud megkeresni. Én sem álltam be culágernek, amikor nálunk volt felújítás, inkább megfizettem az iparost, cserében én is elvárom, hogy az én munkámat is tiszteljék meg és fizessék meg

  • csibizolee

    2010. március 22. hétfő 17:14

    #61586

    Kedves Szombathelyi Tamás!

    Mifelénk nem teljesen így mennek a dolgok (Gy-M-S Megye). Szerintem mindegyik kivitelezésben benne rejlik a bukás vagy a minőségi pontos és jó építés.
    Mindegy hogy céges vagy saját (ismerősöm ismerőse építi a házat). A gond az ott van, hogy nem hétvégente építgetnek általában és nem tud ott lenni a megrendelő. Mert jórészt ő és családja az aki eladja a lakását előző házát azért, hogy felépülhessen az új. Neki bizony határidői vannak és nem csak a költőzés miatt, hanem mert elő kell teremtenie a még hiányzó összegeket. Például ha hitelt vesz fel azért sem 1 napot fog rohangálni (hanem egy hónapot és ha megkapja még örülhet neki). Szóval azért azt lehet látni, hogy nem tud kint lenni mindenki az építkezések minden pillanatában.
    Itt jön be a lényeg. Bejelentem, hogy építeni akarok. Megkeresem a kivitelezőt a Felelős műszaki vezetőt, ne adj isten még a műszaki ellenőrt is. Ebből kettő figyelne elvileg arra, hogy minden jól, szakszerűen menjen kint az építkezésen, míg nem vagyok kint (mármint én az építettő). Szerintem itt mindenki érzi, hogy a fenti épület építője hol rontotta el. Nem kereste meg időben az embereket, feketén épített és nem jó céggel. Ha a tervezővel megállapodok abban, hogy segít és felelős műszaki vezetőként vagy műszaki ellenőrként a kivitelezésbe is beszáll, hogy lehet valaki annyira naiv, hogy nem szól neki. Itt ez a probléma, vagy hogy miért nem keresett olyan embert aki levezényelte volna az egészet. Ráadásul csak úgy nekiállni, ebben a válságban. Mikor nálunk állandóan fényképezni járnak az építési hatóságtól. Itt biztos megálltak volna, hogy mi a helyzet, persze már ha észreveszik. Viszont használatbavételi engedélyt kellett volna kérni a végén. Egyszóval ugyanott lett volna, csak most nem -1,5 millió bukóban lenne és egy elb…ot házban toporogna, hanem egy valamelyest szakszerűen kivitelezett házban költené a 1,5 milliót pl. a bútorokra.
    Szerintem….
    Remélem nem bántásnak veszed, nem annak szántam.

  • csibizolee

    2010. március 22. hétfő 17:15

    #61587

    Látom Koós úr pont megelőzött:)

  • marci

    2010. március 22. hétfő 17:47

    #61588

    Ennél már csak az a szebb, amikor a kedves laikus „építőmester” csodálkozott hogy leszakadt a födém, mert VASEDÉNYT tett a betonba. Sőt még visszakérdezett, hogy hát nem ez a vas-beton?!

    Egyébként a megrendelőt a legkevésbé sem tudom sajnálni. Aki már az elején nem vette észre ezt a borzalmat, az fizessen csak jó sokat!

  • KP

    2010. március 22. hétfő 18:43

    #61590

    Szerintem meg ott húzódik a választóvonal, hogy vagy ellenőrzi valaki (komolyan!!!) hogy mi zajlik a ház építésénél, vagy nem.

    Hála az internetnek, bárki (aki nem reménytelenül hülye) képbe tud kerülni, hogy mire kell figyelni, hol fogják átverni… stb. Az, hogy valaki erre rászánja-e azt a nem kevés időt, vagy inkább megfizet valakit, már részletkérdés. (Én rászántam, de senkit nem beszélnék rá… )

    Az építtető ott hibázott, hogy gyakorlatilag NEM volt ellenőrzés. Negligens módon bízott egy olyan ember gondosságában, aki éppenhogy ellenérdekelt volt a túlzott precízkedésben…
    Bár aki ilyen hibákat benéz / elnéz… az sem egy IQfighter.

  • Szombathelyi Tamás

    2010. március 22. hétfő 19:55

    #61593

    Kedves csibizolee!

    A mondanivalódhoz annyit fűznék hozzá, hogy a Te idilli esetedben az 1.5 milliót a műszaki ellenőr tenné zsebre, tudod? Kiszállás, nemegyezer forintos órabér, stb.

    Szóval ha az építtető inkább lazábbra fogta volna a munkahelyén(értsd: nem túlórázik, nem hétvégézik) és délutánonként egy kőműves ismerősével(aki nem érintett az építkezésben) végigjárja a helyszínt…

    A nagyon elfoglalt ember, akinek nincsen építkezni szerető sógora sem, annak csak ezt tudom ajánlani.

    Nekem meglenne a megfelő köröm, sőt! szellemi és anyagi tőkém is ahhoz hogy alapítsak egy építkezős vállalkozást, minőségi házakkal és megoldásokkal, olcsó és igényes kivitelezéssel.
    Egy olyan kis cég amelyben meg lehet bízni mert nem kóklerkedik, mert a minőség nem csak a vezetés, hanem az összes dolgozó érdeke, és én csak olyan embereket engednék felvenni akik elkötelezettek a minőség iránt – TQM fogalma gondolom ismert mindenki előtt…

    Szóval, miért is nem tudok ilyen céget alapítani még akkor sem ha nincs válság?
    Legelső probléma a munkavállalói járulék.
    Legális munkavállalókat nem volnék képes megfizetni a munkát terhelő magas adók miatt. Függetlenül attól hogy valakit mindennapos munkára, valakit meg alkalmi munkavállalói kiskönyvvel dolgoztatnék.

    Ugyancsak bajos a túlóra. Egy építkezős ember 12 órát is képes végigdolgozni megfelelő mennyiségű szünetek beiktatásával, azonban ez már jócskán túlóra ami plusz járulékterheket jelent.

    Éjszakánként őrizni kell a cuccokat, amit legálisan nem bízhatok rá egy erős emberre és két kutyára, security céget kell felbérelnem az őrzésre.

    Ha mindent legálisan szerveznék meg, akkor egy ház duplájába kerülne, mintha az „ismerősökkel” építtetné meg, ami nagy szó!

    Én bárhol dolgozom, vagy éppen levezénylek egy munkát, megkövetelem a minőséget, amit viszont a többség nem képes kifizetni.

    Szóval ezek az alapproblémák, amelyek miatt ma Magyarországon csak a szerencsén és az építtető jelenlétén, pénzmennyiségén múlik egy lakás/ház/épület minősége!

  • Tipcsok

    2010. március 23. kedd 08:13

    #61605

    Igen, ez megy, ellenőrzés és sarcolás a kis embereknek, segíteni nem lehet, az nem érdeke senkinek, összefogni se, nehogy jó legyen.:(

  • zoli

    2010. március 23. kedd 08:38

    #61606

    Iyenkor mindig kettőn áll a vásár. Ahhoz, hogy egy ilyen izét, mert háznak nem igen lehet nevezni, meg lehessen csinálni kell egy totál kivül álló, nem informált és talán nem is eléggé érdekelt építtető és egy hozzá nem értő viszont általában nagy dumás és gátlástalan kivitelező. Ez a kettő ha találkozik akkor jöhetnek létre ilyen torzszülöttek.

  • csibizolee

    2010. március 23. kedd 10:26

    #61610

    Kedves Szombathelyi Tamás!

    Nem célom, hogy téged szapuljalak csak nem tudok elmenni pár dolog mellett. Kérlek ezt ne vedd sértésnek, inkább tényszerűen leírom mi a helyzet.

    Geodéta: ha bonyolult a ház és célszerű felfogadni akkor olyan 40-ből kitűzi az alapokat és a falakat (tehát kétszer kimegy max. 1,5 órára).

    Felelős műszaki vezető (nettó 100 m2-es házra értendő): 180-250e ft+fa

    Műszaki ellenőr (szintén 100 m2-től indulva):
    100-150e ft+fa

    Ezek a költségek kialakultak nálunk, ha ez Budapest persze lehet több is, de ezek egy korrekt ellenőr és FM vezető díjai nálunk. Ennél lehet gyengébbeket is keresni, de valamelyik legyen megfelelő.

    Eddig 450eft+Áfánál járunk. Ez kb. az a költség amit nem lehet már kijavítani ezen a házon. Nem az 1,5 millió. Tudom így lehet hogy drágább lesz a kivitelező díja is, mert rendesen követelünk tőle. De van papír mindenről. Van szerződés és van számonkérés.

    A lényeg szerintem, hogy saját magával tesz rosszat az aki ezzel nem akar számolni. Ha ma valaki épít 100 m2-t hasznosban, akkor azért össze kell hozzá talicskázni 10-15 millió forintot. Attól függ mennyire bonyolult a tervezett épület, milyen a gépészet….
    Ezen felül vagy ebből a pénzből kell kigazdálkodni a 450e és a többi, szerinted felesleges részt.

    Azért azt persze elismerem, hogy van „létjogosultsága” az ismerős általi és/vagy saját építésnek, de valaki magyarázza el, hogy kerül ez fel a földhivatal térképére hogy jelentem le a hasznos m2-t és hogy megépítettem. Ok, hogy van ép. eng. terve az illetőnek, de attól még nem lesz használatbavételi engedélye. Ma szerintem mindenki tapasztalja a tervezésben, hogy elég szigorúak az építési hatóságnál (legalábbis nálunk tiszta őrület mennyire jogszabály szerint mennek).

    Erre van egy jó példám, ha szabad és nem zavarok ezzel senkit.
    40,47 m2 hasznos alapterületű tetőtér beépítés.
    5 millió van rá. 80e a FM vezető. A tervet szinte kiviteli szinten kellett leadni egy valag hiánypótlás után (amúgy egyszerűsített építési eljárásról beszélünk – 10 napos átfutássál, ami majdnem 1,5 hónap lett).
    Viszont: minden ki van számolva, le van méretezve a födém a vasalás a vas háló a meglévő szaruzat, ennek a megerősítése.
    A kivitelező rohamtempóban nyomja, a megrendelő egész nap dolgozik, csak a felesége van otthon, de ő egész nap (viszont nem ért hozzá). Minden szerződés és papírforma szerint megy. A megrendelő a bürokrácia miatt sokszor tépte a haját, viszont most minden fut a maga útján. Nyugodt és tudja hogy a kivitelezés folyamán nem léphet fel semmi gond (ez szerintem a megfizethetetlen). Persze felléphetnek gondok (itt nem volt a kivitelezés folyamán), de minden szempontból védett a megrendelő.

    Elnézést nem szerettem volna ennyire hosszú hozzászólást írni.

  • Szombathelyi Tamás

    2010. március 23. kedd 11:29

    #61611

    Semmi baj a hosszú hozzászólással.
    Nekem egyedül azzal a hozzáállással van bajom, amely egy 100m2-es családi ház építési költségeit 10 millió fölött határozza meg.

    Most lehet jönni hogy a szigetelés, fűtés, tető, stb. mennyibe kerül kis hazánkban, meg sokan a teljes bútorozást, konyhafelszerelést, garázst is hozzáveszik.

    Mivel dolgoztam építkezéseken, nem is keveset, tisztában vagyok az árakkal. A legutóbbi, kicsit nagyobb mint 100m2-es háznál elkönyvelt költségeket sorolnám a tetőtől kezdve. Jó minőségű Tondach cserepekkel lett kirakva a tető amiből csak a cseepek ára fél milla volt, ehhez képest a szalufák(100k) és ácsok(50k) költsége elhanyagolható volt. A mennyezeti téglák 100k, a betongerendák 50k, daruval felrakatni 30k, mennyezet betonozás csak a beton 200k, egyébként a téglákat 2 óra alatt a nagybátyámmal beillesztettük, és egy este alatt a betonozás is megvolt. A téglák kb. 500k volt, márkás fajta.

    Most sorolhatnám a többi költséget, de úgy sem fogja elérni az 5 milliót, ha beleszámoljuk a beleszámoljuk a nyílászárókat, villany, gáz, víz beszerelést, csempézést, vakolást és színezést. A padlástér egyébként nem került beépítésre, azt raktárnak használja a tulaj. És igen, ez egy modern, jól kinéző ház lett, garázzsal, konvektoros gázfűtéssel, szigeteléssel.

    Tény hogy a tulajnak kellett utánajárni, bürokráciázni, tervezőhöz járni, de legalább értette a dolgát és a családban volt egy tapasztalt kőműves is, azt aláírom hogy ez már a lucky-faktorba tartozik.

    A céges építők, állami, önkormányzati tisztviselők szeretnek nagyokat mondani, megkét-háromszorozni az árakat, és olyan gyenge lábakon járó érveket sorakoztatnak fel hogy „csak így biztosítható a minőség”, meg „egyablakossá teheti az építkezést”.

    Azt elismerem hogy egy ház felépítése, a teendők átlátása (csak egy kicsit) meghaladja az átlagember ismereteit, képességeit, ezért van létjogosultsága a céges építkezésnek. Emiatt nem kéne lehordani azokat akik képesek okosban is megoldani, több utánjárással, esetleg fizikai és szellemi energiát is befektetnek az épülő házukhoz.

    Azt biztosan tudom, hogy az én majdani házam építésénél én is ott leszek, dolgozni fogok rajta, saját magam szerzek be minden kelléket, beépítendő anyagot. Még azt is valószínűnek tartom hogy a terveket is magam készítem el, bár úgysem a tervezőn és az építőanyagok minőségén fogom megtakarítani azt az 5-10 milliós árkülönbséget, amit egy céges építő esetén ki kellene fizetnem.

  • épületgépész

    2010. március 23. kedd 12:51

    #61613

    Biztosan jó olcsón dolgozott a kivitelező.Manapság ebben az országban csak ez számít.Nem számít az a kivitelező akinek tanult szakmája a dolog,becsületes,szakmailag képzett,nem kell utána javítgatni,csak talán tisztességesen megfizetni.Netán bejelentett emberekkel dolgozik,akkor vége van.Nem a minőség számít,csak a pénz.Az ostoba emberek nem érzékelik a különbséget.Amíg ez nem változik….
    Egyenlőre ezek az emberek vannak hátrányos helyzetben,munka nélkül.Nem szerelnek feketén gázt,nem dugdosnak csúszópénzeket megbízóknak,próbálják életben tartani magukat és az embereiket.
    De meddig megy ez így?Én már lassan 20 éve csinálom,és már nagyon fogytán mindenem. Szélmalomharc.

    • Avatar photo

      Koós Miklós

      2010. március 23. kedd 13:07

      #61614

      talán nem kell bizonygatnom, hogy mennyire igazat adok neked és hogy pontosan ugyanígy látom. A Kádár korszak urambátyámos, kenőpénzes szelleme még sokáig nem fog elmúlni, persze ehhez elsősorban jó jogszabályok kellenek, hogy ne a házi barkácsolást, hanem a szakszerű munkavégzést preferáljuk. számos változás történt ebbe az irányba, ilyen volt a felelős műszaki vezetői feladatkör létrehozása is.
      A cikk is erről szól, hogy igazából nem készül olyan statisztika, elszámolás, összegzés, hogy az ehhez hasonló kontár munka+károkozás+javítás+értékcsökkenés miképp viszonyul egy rendes kerékvágásban elkészült munka költségéhez. Talán nem elvetemült dolog azt állítani, hogy nem kerül kevesebbe, de az biztos, hogy 100x jobban igénybe veszi az idegeinket, amit persze nehéz forintositani.

  • Avatar photo

    Koós Miklós

    2010. március 23. kedd 13:12

    #61616

    aki ma 100 ezer Ft-os négyzetméter áron épít kulcsrakész (bútorozatlan) házat, arról nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy lopott, csalt, hazudott és nem fizetett adót.

  • Szombathelyi Tamás

    2010. március 23. kedd 13:31

    #61617

    Kedves Koós Miklós!

    Ön honnan veszi ezt a sületlenséget? Hallott már olyanról hogy „segítő családtag”? Igen, ez létezik a jogszabályban, bele van írva! Ahogy az is, hogy a segítő családtag munkája után sem fizetést, sem adót nem könyvelünk el.

    Egyébként a mai TÖRVÉNYEK, BÜROKRÁCIA, és az ALACSONY FIZETÉSEK késztetik arra az embereket, hogy megtakarítsanak ott ahol tudnak.
    Komolyan gondolja, hogy csak azért szánalmasak meg csalók az ilyen emberek, mert nem termelnek pénzt az ÖN vagy társai cégének?

    De legyen Önnek igaza, és térjünk át legálisba. Ez ott kezdődik hogy az építőanyagok után megfizetjük az ÁFÁ-t. Kőműves szakembert, mint egyéni vállalkozót bérelek fel, aki a többi munkást bejlenti, vagy alkalmi munkakönyvvel elszámolja utánuk a fizetést meg az adót. Felkérünk egy független műszaki ellenőrt is, hogy nézzen rá a házra az építés különböző fázisaiban. Elárulom, hogy egy 100m2-es ház költsége így sem fog 7 millió(70k/m2) fölé ugrani(vidéken)! Pest megyei építkezésnél a munkásokat távolabbi megyéből érdemes hozni, UGYANAZT megcsinálják olcsóbban. Persze aki mégis 10-15 millát ki akar adni ugyanezért a munkáért és boldogabbnak érzi magát ettől, azzal nem tudok mit csinálni. Tiszteletben tartom az ÖN véleményét még akkor is ha nem értek vele egyet.

    Azt viszont nem fogom tétlenül nézni, hogy az ilyen sok pénzzel rendelkezők az alsóbbrendűség érzetét keltsék azokban az emberekben akik ennél okosabbak voltak, és feleannyiból megoldották ugyanazt, TÖRVÉNYES ÚTON.

    • Avatar photo

      Koós Miklós

      2010. március 23. kedd 15:14

      #61624

      tegyük akkor tisztába a dolgokat.
      1. nem tudom mi köze a segítő családtagnak az egészhez?
      A segítő családtag egy adózási kategória, miszerint „segítő családtag: heti 40 óránál nem dolgozhat többet, a jövedelme nem haladhatja meg a havi minimálbér összegét. Ha napi 8 óránál kevesebb időre jelenti be, akkor arányosan kevesebbet kell neki fizetni és így utána a járulékokat is.” forrás: adófórum vagyis nincsen ingyen, perasze ha be sem jelentik, akkor valóban nincsen költség sem utána.
      2. a „megtakaritanak ahol tudnak„, nem egyenlő az adócsalással, a fekete munkával.
      3. „Önnek igaza, és térjünk át legálisba” nézze nem miattam kell áttérni a „legálisba”, hanem mert mindannyian a törvényeket betartva élünk.
      4. Ön bizonyára több tucat építkezésen és költségvetés készítésen van túl, hogy ha annyira biztos abban, hogy már nem is 100 eft, hanem már 70 eft-ból megépíthető 1 m2. Ez egyszerűen nem igaz.
      5. „azokban az emberekben akik ennél okosabbak voltak, és feleannyiból megoldották ugyanazt, TÖRVÉNYES ÚTON.” ez lári fári, senki sem hiszi el ezt Önnek, már megbocsásson, Ön itt csak a hangulatot kelti, mindenféle konkrétum nélkül.

  • terike

    2010. március 23. kedd 13:55

    #61619

    Azért az is szép, hogy van még építész, aki külső falba 1 réteg üvegtéglát tervezett… mi laikusként már 5 évvel és gázár-emelésekkel ezelőtt duplán rakattuk (és még úgy is csak éppenhogy eléri az 1,4-es ablak hőszigetelését; ma már belülre a második helyett valószínűleg fix ablakot kérnék).

  • épületgépész

    2010. március 23. kedd 14:05

    #61620

    Szó sincs alsóbbrendűségről,természetesen mindíg vannak kivételek,nem lehet egy kalap alá venni minden építkezést.Biztosan vannak akiknek sikerül olcsóbban jót építeni,de a gyakorlat leginkább az, hogy nem a szakismeretet értékelik, hanem az árat,és képesek lejáratni a jó szakembereket mindenféle pletyka alapján terjedő szóbeszéddel a drága munkájáról.Pl. van jó padlőfűtés,ami egyenletesen meleg,és van ami csak itt,ott,és mind a kettőt padlófűtésnek nevezik.Kevesebb anyaggal, ólcsóbban.Jó van így?Van olyan WC tető is amit a WC tartálytól nem lehet felnyitni,és rendeltetésének megfelelően használni,ha már az anyagot megvesszük lehetnek követelményeink is.
    Vannak olyan generál-kivitelezők akik csak úgy vállalnak munkát,ha mindent ők csinálhatnak.Ezermesterek akik ácsok,kőművesek,asztalosok, fűtés és víz szerelők,”egész ügyesen megcsinálta a fűtést „.És meleg is lesz,vagy csak néhány radiátor fog fűteni?Nem kell csillagászati árakat fizetni jó munkáért, meg kell találni a megfelelő embert.Az biztos, hogy a monstani válságos időszak nem használ az építőiparnak.Nagy a káosz.

  • Rós

    2010. március 23. kedd 14:25

    #61621

    A fenti kivitelező „kőműves” és „jó a beszélőkéje”, tehát simán osztja az itt általánosan elhangzottakat, hogy csak a megfizetett szakember képes minőségi eredményre.

    A 100 nm-es ház költségigénye között itt nagyságrendi a véleménykülönbség, érdekes lenne lenne lebontva látni, akár csak a munkadíjakat és az anyagköltségeket kettébontva, vagy azokat is részletezve.

  • csibizolee

    2010. március 23. kedd 14:50

    #61622

    Itt nem a munkadíj anyagköltség szerintem a lényeg. Az itt az érdekes, hogy kinek került a 100 m2-es ház 70e ft/m2-be és van rajta áfa vagy nincs? Ha kivitelező lennék én is ezt mondanám, de ha beszélne a megrendelővel tudná, hogy többe fájt az neki, hisz mindent ő intézett. Így persze, hogy 70e, ha az anyagot és mindent a megrendelő rak az ember elé.
    Amúgy nem lehet leírni, hogy 70 vagy 100 vagy 150e ft / m2 költségű egy ház. Ez azért van mert ha bemegy a feleséged például a készülő fürdőbe:
    mondja neki a burkoló, hogy akkor felrakom; háló vagy diagonál? Mert ez így 2000 ft/m2.
    Viszont ha az asszony azt mondja, hogy 2 soronként legyen ilyen meg olyan ott ugrassuk ki itt keverjük meg, mindjárt 4000 ft/m2-nél járunk.
    Szerintem a lényeg az az, hogy mindenki úgy csinálja ahogy akarja, vagy a környékén tudja. Én nem ítélek el senkit, ráhagyom a megrendelőre vagy netán a bíróságra.

  • Cser Eszter

    2010. március 23. kedd 15:13

    #61623

    ‘terike’ hozzászólásához írnám:
    A terven egyik üvegtégla sem szerepelt, mindkettő az építő ötletességét dicséri.

  • terike

    2010. március 23. kedd 20:13

    #61630

    Cser Eszternek: ez esetben elnézést kérek, csak a cikket olvastam, abban ez nem szerepelt, pedig az üvegtégla a dőlésénél igen. Mondjuk figyelmetlen is voltam, más helyről linkelődtem át, meg se néztem hogy a szerző a weblapon milyen státuszú…

  • Varga István építész

    2010. március 24. szerda 06:12

    #61632

    Tisztelt laikus, és szakmai fórumozok!
    A fenti hozzászólások alapján az a magyar sajátosságokat tükröző „közmondás” jut az eszembe, hogy magyarországon a focihoz, és az építkezéshez mindenki ért, ez így is van! Meg kell nézni mindegyiknek az eredményeit.

  • Cad_man

    2010. március 24. szerda 07:29

    #61633

    Üdv. Egy kisebb 115 m2 házat húz fel az egy Építtetőm. a kőműves és ácsmunkák szakemberek kezében minden másban Ők járnak közben , Tesco gazdaságos anyagok, akciós vásárlások. Most már elhagyták a 120.000.-Ft/m2. És hozzáteszem, a szakemberekkel is meg tudtak „egyezni” hogy kevésbé fájjon, de korrektül le van fedve a produkció. Fafödémnél javaslom, hogy statikus minden esetben nézze meg, és adják rá szerkezeti megoldásokat. Általában acélszerkezet + statikai terv 200-400 e. Ft-al nagyobb 6-6,5 m fesztávú fafödémek megerősíthetők, hiszen azokat már illik komolyan venni és NE az ács oldja meg. Költségelemzés. A fenti ház nagyon korrekt,:) a kisméretű téglával történő kifalazás, a tető..mindmind „Jó”. AZ EMBEREK A VACAK 3-5 MILLIÓS AUTÓJUK AUTÓSZERELÉSÉT,JAVÍTATTÁSÁT KOMOLYABBAN VESZIK, KOMOLYABBAN PAPÍROZZÁK LE, MINT EGY 20.000.000 CSALÁDI HÁZAT. Érthetetlen.

  • Szombathelyi Tamás

    2010. március 24. szerda 08:00

    #61634

    Kedves Cad_man!
    Számomra meg az érthetetlen, hogy ilyen remek összehasonlítás mellett miért nem ügyelt jobban a helyesírásra és az olvashatóságra?
    Egyébként kocsi példája tetszik, valóban életszerű.
    Egyébként a legtöbb tulaj akinek kocsija van, próbálja minél olcsóbban megoldani a problémákat. Sokszor „SAJNOS” csak a szakszerviz meg a papírozás jelenti a legolcsóbb megoldást mert a gányolás később megbosszulja magát és erre már megtanultak ügyelni az autósok.

  • beg

    2010. március 24. szerda 08:39

    #61635

    Én építészként építkezem, családtag szakkivitelezésében, rezsiáron, de bejelentve. 160ezer lesz négyzetmétere kert és kerítés nélkül. Olcsóbb burkolatokkal le lehetne szorítani 140-re. A 70ezer mèg anyagra sem elég.

  • Hatis

    2010. március 24. szerda 09:59

    #61638

    @Szombathelyi Tamás:

    A házunkat mi is sok családi munkával és baráti segítséggel építettük, de az összes munkát szakemberek végezték, akiknek fizettünk is.

    Az apósom vezényelte a kivitelezést, 30 év építőipari tapasztalattal, és gyakorlatilag a teljes brigádja dolgozott nálunk – mert ők olcsóbban megcsinálják.

    Olyan is lett:

    1. Újra kellett tervezni a terasztetőt, mert az ácsok ‘pár fokkal’ elnézték a rajzot, ezért nem lehetett a ház tetősíkjával együtt lehozni.

    2. A járólap több helyen megrepedt, illetve kopog, mert a burkoló nem vette figyelembe, hogy a padlófűtés miatt nagyobb hőtágulás jelentkezik

    3. Több ablaknyílást utólag kellett nagyobbra vésni, mert a kőműves szerint a 150×150-es ablaknak elég 150×150-es nyílás.

    Tudnám még folytatni, de nem szeretném, ha azt hinnék panaszkodom. A lényeg az, hogy szerintem a profi és független szakember az esetek döntő hányadában két okból mindenképpen megéri a ráfordítást:

    1. kevesebb álmatlan éjszaka és ősz hajszál (szerintem ezt mindenki tudja, aki építkezett már)

    2. garancia: családon, barátokon nem igazán lehet (és biztosan nem érdemes) számonkérni több százezres, milliós tételeket.

    Summa summarum: biztos vagyok benne, hogy ha egyszer az életben építkezésre adom a fejem, azt nem a családi/baráti körömből fogom megoldani.

    • Fürdős Lajos

      2016. június 29. szerda 13:09

      #110648

      Ez egy régi bejegyzés, de azért a 150/150-es ablakra reagálnék.
      A kőművesnek volt igaza, mert a terven a nyílásoknál a névleges méretet (régi nevén kőméretet) kell megadni. Azaz a 150/150-es szabványos nyílásba 148/148-as tényleges méretű, azaz 150/150-es ablak kerül. Azért 148 a 150-es méret, mert van 2×1 cm elhelyezési hézag
      Az más kérdés, hogy az ilyen-olyan, sokszor suffni-tuning szinten működő, „okosban”-gyártó ablakosok nagy része ezt nem tudja manapság. Ezért szoktam felhívni az építtetők figyelmét arra, hogy a megrendeléskor a méreteket mindenképpen egyeztessék le az ablakossal, hogy ők mit értenek a méretek alatt, továbbá, hogy a rendelés véglegesítése előtt mindenképpen legyen helyszíni felmérés.

  • Rezsnyák Péter építész

    2010. március 26. péntek 10:52

    #61652

    Nekem az „okosban” megoldott földmunkagép tetszett!Ez egy szakkifejezés lenne?

  • Szombathelyi Tamás

    2010. március 26. péntek 14:32

    #61656

    Kedves Mindenki!
    Továbbra is fenntartom a véleményem, hogy az „okosban” megoldható feladatokat igenis meg lehet oldani ismerősi, baráti körön belül is.
    A kockázat mindenhol adott, függetlenül attól hogy ki építkezik. Mert mi történik akkor, ha az építő cég elront valamit úgy, hogy mi meg már eladtuk a fejünk fölött az előző házat és másnap költöznének be? Erre a kötbér megoldást fog adni, miközben az utcán kell aludnom csak azért mert a kész, de hibás lépcsővel vagy tetővel rendelkedő háznál „nem adható át a munkaterület”?
    Persze jogos az igény hogy ilyenkor az építő biztosítson valami átmeneti szállást, meg a bútorainkat is őriztesse, hozza-vigye, de a gyerekeknek iskolába kell járniuk, az építteőnek munkába, erre megoldást ad a kötbér?
    És mi van akkor ha az építő cég az építkezés kellős közepén megy tönkre, a csődeljárás évekig tart, esetleg a tulaj külföldre menekül? VOLT MÁR RÁ PÉLDA!
    A mai magyarországi adó meg bürokratikus rendszer szinte rákényszerítik az embert az „okos” lépésekre, ugyanakkor meg tudom érteni hogy erre a szakma is kénytelen válaszolni ha fent akarja tartani magát.
    Én úgy érzem, hogy a szakma az, amelyik kikényszeríthetné a mindenkori kormányzattól az építkező cégek adó, járulék, bürokratikus terheinek csökkentését, hogy árszintben is valódi alternatívája lehessen az „okosban” építkezőknek, az ÁFA nélkül vásárolt cementnek, domboldalban kitermelt homoknak, bontott téglának, stb…
    A törvényi szabályozás, kiskapuk bezárása csak az építtetőknek okoz újabb fejtörést, az újabb terhek, kényszerek(pl. kötelező műszaki ellenőr, kötelezően céggel való építtetés, teljes elszámolás az építkezés körüli költségekről, stb…) csak a lakosság elégedetlenségét váltják ki, illetve újabb kiskapukat nyitnak, újabb okosságokra kényszerítvén az építtetőket.

  • Avatar photo

    Koós Miklós

    2010. március 26. péntek 18:16

    #61709

    jó volna végre elhagyni ezt az -„okosban” való építkezést. Ha már az a véleménye, hogy a feketén, áfa, adó és járulék nélküli építkezés az Ön szerinti megoldás, akkor legyen annyi mersze, ne kerteljen, nevezze nevén a dolgokat !!

    javaslom próbálja meg a következő cipővásárlásnál elhagyatni az áfát vagy éppen, amikor autót, villanykörét vagy éppen benzint tankol az autójába.
    Ha ezeken a helyeken esetleg kinevetik majd, akkor azt azért ne vegye zokon!
    Az ország nagyobbik fel mára már belátta, hogy ha nem folyik be adó, akkor nem lesz se egészségügyi ellátás, se óvoda, se iskola.
    Javaslom ne itt keresse az üdvözítő megoldást, mert itt nem fog találni semmit, csak káoszt és zűrzavart.

  • Máté Krisztián

    2010. március 27. szombat 13:27

    #61940

    Én a dédszüleim házának felújításába kezdtem pár éve. Rendesen, ahogy kell, tervek, építési engedély, ahogy a nagy könyvben meg van írva.
    Amit tudni kell a házról, hogy több ütemben átépített, végső formáját 1926-ban érte el.
    Legelső amivel kezdenem kellett az a falszigetelés,
    26-ban épített résznél használtak ugyan, de nagyon rossz állapotban volt. Felkértem egy kőművest hogy szigetelje le. Hogy olcsóbb legyen, és ő is eléggé elfoglalt volt, úgy állapodtunk meg hogy én kivésem, és ő csak jön, gyors leszigeteli, és így tovább.
    Na most, az első ilyen szigetelésnél elbizonytalanodtam, mivel a tenyerem be tudtam dugni, akkora hézagokat hagyott. Próbából, csináltam pár méterrel odébb még 1 lyukat, kíváncsi voltam ott hogy teljesít. Hát az eredmény hasonló volt. Ekkor elkergettem, a kőművest. Gyors felvásároltam, az összes 1945 előtti kőműves és építészettel foglalkozó könyvet a régikonyvek.hu-n és az antikvarium.hu-n. Ebből később egyik hobbim lett, szép nagy a könyvtáram már. Fertőszéplakról rendeltem nagyméretű tömör téglát, és elkezdtem jómagam, leszigetelni a házat. Öröm, hogy mindenhol 48-as falak vártak. Igaz, így több időmbe került, hogy a szigeteléssel végezzek, de legalább nyugodtan alszom, ja és anyagárban megúsztam a dolgot. Magamat is be kéne jelenteni ilyenkor?
    Szerencsére találtam most egy brigádot, nem fiatal suttyó banda, közel járnak a nyugdíjhoz. De ők legalább tudnak téglát faragni, és poroszsüveget készíteni, amit újra kellett rakni az istállóban (leendő nappaliban).

    Összességében, ebből csak azt akartam, kihozni, hogy ha ésszel csinálja az ember akkor vannak olyan dolgok amit saját magunk is megcsinálhatunk.

  • Szombathelyi Tamás

    2010. március 27. szombat 16:02

    #61976

    Kedves Krisztián!
    Az én mondanivalóm is körülbelül az lett volna mint a tiéd, kár hogy én nem voltam képes ilyen szépen leírni.
    Ha a valaki ésszel csinálja akkor ő maga is el tud végezni dolgokat, építkezni és ellenőrizni a kőműves munkáját egyaránt.
    Egyéni lelkiismeretére és pénztárcájára van bízva hogy melyiket választja.
    Szívem szerint én is tiszta terepen mozognék, de a társadalom olyan szegletében helyezkedem el ahol ez egyszerűen LEHETETLEN!
    Az értelmetlen hatósági, adó, bürokratikus szabályrendszer és az ellenőrzés hiánya még egy lapáttal rátesz erre.
    És elmézést kérek mindenkitől amiért az „okosban” szót emlegetem az „illegális” helyett. Az én baráti körömben ezt használjuk. Rá kellett jönnöm hogy az „illegális” helyett itt a fórumon nem kellene az „okosban” szót használom, mert a teljesen tiszta terepen mozgókat sértem halálra, azt az érzetet keltve hogy ők „bután” gondolkoznak.

  • Rezsnyák Péter építész

    2010. március 27. szombat 21:07

    #62049

    Kedves Máté Krisztián!
    Fogadd elismerésem azért, hogy szépen meg tudtad oldani a falszigetelésed. Azt azonban ne hidd, hogy anyagárban oldottad meg. Ha te elsőre meg tudtad csinálni ezt a munkát a kőműves helyett, akkor az azt jelenti, hogy te egy igen teheséges ember vagy- akár saját szakmádban is. Ergo abban többet kellett volna keresned, mint a falazgatással. Ha nem, akkor nagy baj van, de ez más lapra tartozik.Amivel gondod volt, az az, hogy nme sikerült kiválasztanod a megfelelő szakembert, azazhogy el kellet zavarjad a kőművest. Egy jó műszaki ellenőr annyit kért volna a kőművestől, hogy a munka felmérésekor melós autóval jöjjön, melós ruhában. Megnézte volna a mester szerszámosládáját, és megmondta volna, hogy szabad- e véle dolgozni, avagy sem. Ez a tudás pedig egy építettőnek sok pénzt tud érni! Ha hiszed, ha nem, egy jó kivitelező kifejezetten örül egy jó műszaki ellenőrnek, mert az meg tudja adni a megfelelő szakmai nyugtázásokat, vagy szakszerű korrekciót kér a megfelelő időben.Egyébként persze hogy meg tudtat csinálni, hiszen mi, szakmabeliek is tanultuk valahol, valamikor az építés mesterségét. Azonban azt mindenképp tartsuk szem előtt, hogy vannak dolgok, ahol egy sokat látott igazi szakember hozzártése jól jön. Állatorvos ismerősömtől hallottam, hogy könnyű annak a lódoktornak a dolga, aki egy betegséget ismer. Mert vagy az a baja szegény párának, vagy nem.

  • Máté Krisztián

    2010. március 27. szombat 21:32

    #62054

    Tisztelt Rezsnyák Péter,

    Történetesen akit elkergettem, ő egy mások által ajánlott kőműves mester volt. Most lehet csak nálam végzett trehány munkát, nem tudom, de nem is érdekel.
    Amúgy mivel dédszüleim háza nem lakott, se kutyám se macskám, engem a határidő abszolút nem zavar. Ha az építési engedély le is járna, egy laza kérvénnyel megújítják nekem. A házat szeretném meghagyni eredeti állapotában kívülről, amennyire ez lehetséges ebben a modern világban. Szóval az áthidalókon kívül, csak az akkoriban használatos építőanyagok kerülnek felhasználásra.

    Ui: „Pick Ede és utódai – Budapest” redőnycímkét keresek 🙂

  • Máté Krisztián

    2010. március 27. szombat 21:55

    #62061

    Kifelejtettem az előző hozzászólásomból, hogy akit elkergettem, kb. 30 évet húzott le az itteni VASÉP-nél, mint kőműves.

  • Szombathelyi Tamás

    2010. március 27. szombat 22:11

    #62064

    Kedves Krisztián!
    Bár nem vagyok szakmabeli, egy statikai vizsgálatot azért ajánlanék. Beépülhettek a házba olyan magelemek is amelyek állták a sarat, de eltelt száz év és várható hogy a bútoraiddal meg egyebekkel nagyobb terhelést fognak kapni mint amennyit kibír, na meg a ház használati módja is el fog térni a „rendeltetésszerűtől”, pl. fűtés, páratartalom, közművek, stb. Láttam már 1848-as vályogpincét összedőlni azért, mert 2 évig nem volt benne bor, kiszáradtak a falak és a tartóelemek, oszt’ kampó. Egyébként a megfelelő részek kijavítása, megerősítése után újra visszaállítható a kinézet, max sok lesz vele a macera.

  • Máté Krisztián

    2010. március 27. szombat 22:22

    #62068

    Kedves Tamás,

    Statikussal beszéltem, és készített felmérést, mivel egy válaszfal, nem volt bekötve a főfalba. Pont az ilyen régi folyamatos átépítések miatt. Ők, elvégezték a fal bekötését, hosszú csavart acélszálakkal + tégla bekötés. Ez volt pár éve azóta már beállt minden.

  • Szombathelyi Tamás

    2010. március 28. vasárnap 01:33

    #62121

    Kedves Krisztián!
    Akkor úgy néz ki, nincs is miről tárgyalnunk, mindent elvégeztél amit én biztosan megtettem volna.
    Egyébként a dolog – mármint az önkényes kivitelezés – máshol is életszerű.
    Pl. amióta megszereltem a kollégiumban talált mikrót, rengeteg leírást átnéztem, átolvastam ezt a fórumot és még a külföldi lapokat is felkutattam anyagokért.
    Ennek az lett az eredménye hogy lényegében megtanultam mikrót szerelni, azóta már több tucat készüléket mentettem meg a kukától, vagy éppen fordítva: bontottam szét alkatrész-utánpótlásnak.
    Regéket mesélhetnék a nagyfeszbiztosítékkal spóroló vagy éppen hanyag ügyfelekről, koszosan szervizelt gépekről.
    Ha a műszaki ellenőr megnézte volna az elzavart kőműves szerszámosládáját, ő biztosan elküldte volna.
    Ha viszont „csak” a vezetékezéshez készült volna kivájni a falat, az ellenőr rábólintott volna mert ahhoz véső, kalapács, fúró és védőszemüveg kell, más nem, na jó esetleg egy vízszintmérő és mérőszalag sem árt…
    A lényeg az, hogy mindent meg lehet tanulni, az akarat és kitartás mellett arra is is szükség van hogy az ember meglássa a saját korlátait, hogy ő mire képes a meglévő tudásával és eszközparkkal és mire nem.
    Ugyanúgy, ha én belenézek egy kőműves szerszámosládájába, speciális szaktudás nélkül is meg fogom mondani hogy ő éppen mire készül, és ha mégsem, az a munka olyan is lesz…
    Önmagammal szemben nagyon kritikus vagyok, olyat nem vállalok be amire nem vagyok képes vagy csak „talán” képes vagyok.
    Egy építkezésnél, akár a sajátomat építik akár nem, mindig tudom hol a helyem, mihez értek és mihez nem. 8 éves koromban a téglahordás jutott nekem, 10 évesen már öntöttem és simítottam a járdát, 16 évesen már rakhattam a falat, szerelhettem a villamosságot, 20 évesen meg a vakolást is rám bízhatták.
    Amúgy informatukus hallgató vagyok és mikrokontrolleres készülékeket építgetek megrendelésre…

  • Máté Krisztián

    2010. március 28. vasárnap 11:32

    #62319

    Tisztelt Tamás,

    Én eredetileg épületvillamossági szerelő vagyok, de haladni kellett a korral, meg nem árt több lábon állni, ezért rendszerinformatikus is vagyok. Hol ebben, hol abban dolgozom, hogy mindig friss infóim legyenek. Villanyszerelőként dolgoztam Németországban egy 6 emeletes kórházon, hát eléggé érdekes az ottani „felfogás”.

  • Biroju

    2010. március 28. vasárnap 13:33

    #62367

    Kedves Krisztián!
    Kíváncsivá tett. Milyen az a német felfogás?

  • Máté Krisztián

    2010. március 28. vasárnap 19:41

    #62505

    Kedves Biroju,

    Hát „olcsón, gyorsan, működjön” az elv.
    Nem számít nekik, mi hogy megy a csatornákban, saját maguk követelik hogy felrúgjuk a terveket.
    AV, SV ( AV a normál áramkör, SV, a fokozottan fontos ák. pl, tűzgátló ajtó betáp.) Nem számít nekik hogy külön csatornában kéne mennie, mert ugye vmi nagyfőnök haverjának a cége végezte a csatornázást, és hát ugye abba nem lehet belekötni, inkább hozzáigazítjuk a terveket.
    Szeretem a villanyszerelést, de odakint kicsit belefáradtam. Szerintem érthető miért 🙂

  • Rezsnyák Péter építész

    2010. március 29. hétfő 08:00

    #62813

    Ez megdöbbent! Akik nyílászárót gyártottak itt Fehérváron a német piacra, elmondták, hogy egy 5-ös csavart nem cserélhettek ki 6-osra.Kettős mérce itt is?

  • Máté Krisztián

    2010. március 29. hétfő 13:03

    #62943

    Meglehet. Lehet, hogy egyedi jelenségről van szó, nem tudom, de itt én ezt tapasztaltam. Ráadásul kórház a szóban forgó épület!

  • grin

    2010. április 8. csütörtök 01:17

    #69234

    Nekünk volt egy ilyen családilag épített házunk (hálisten eladtuk); az építők fele szakmabeli szaki, kőműves, ismerős gépész, stb volt.

    Nincs a házban függőleges vagy derékszög. A födém egyharmadára nem jutott szigetelés, mert dőlt felület volt, így lett helyette farostlemez. A fűtésre egy szakember azt mondta, hogy ha működik, azt a mágia okozza, nem a fizika, mert a csövek keresztmetszetét pénzfeldobással állapították meg. Az erkély burkolata önmaga esett szét, mivel a csempe alatti homok megszívta magát vízzel, majd évek alatt apróra fagyott. Szigetelés mértékkel, így a teraszok alatti pince plafon egyben cseppkőbarlang. Hőszigetelés kívül vakolat. Ablakok román gyárilag deformált példányok, 87.65-os K és szél értékkel. Az egyik fürdőben 12 eltérő csempetípust számoltam. A lépcső acélváz, minden illesztési ponton megafonos nyikorgóelemmel, de nyilván szigetelés nélkül a pince felé. Stb. Stb. Stb.
    Ellenben minden beton atomvillanást kibír (10 cement 1 egyéb), a kerítés alatti betont két napig vertűk, véstük, ráolvastunk. A telekhatáron levő betonperem a szomszéd telekbe borult, amikor pincét ástak (ez amúgy egy külön izgalmas story lenne), mert nem 5 centi volt, mint a két végén, hanem kb 50, és tonnában nem szerény súlyt képviselt, amikor keresztülszállt a szomszéd pincefalén.
    Persze, ócsó volt, és bizonyosan gyors is. Meg kaláka. Lehetett benne lakni. De hogy nem szerettem semmilyen építészeti vagy gépészeti részét, az is biztos.
    És ez volt a 3. hasonlóan épült, és hasonló jellemzőkkel bíró, kb 20 éve épült ház.
    Nem kizárható, hogy léteznek alapos rokon építők, de nem jellemző a valós életben. És valóban: SEMMIT de SEMMIT nem lehet rajtuk számon kérni.
    A cikk képei pedig rémisztőek. Nme kevésbé, mint a szomszédunkban 1 hónap alatt felhúzott kb 150m2 ház (telek gaz nyírástól eladó tábláig 30 nap)…

  • McJames

    2010. június 29. kedd 17:43

    #72580

    [re=62813]Rezsnyák Péter építész[/re]: A német építkezésekről — pro és kontra egyaránt — lenne mit mesélni, bár nem saját tapasztalat alapján. 2002-ben építkeztünk, az akkor nálunk dolgozó mesteremberek közül néhánnyal ma is jó- és beszélőviszonyban vagyok/vagyunk, nagyobb részük a mai magyar piaci viszonyok miatt egyszer vagy többször kipróbálta magát „külhonban” is. Az általuk elmondottakban — tapasztalat! — meg lehet bízni, esetleg az indulat miatt kell némi faktorral számolni.

  • bélah

    2011. október 15. szombat 11:23

    #82037

    Ez bizony nem kalákában épített épület, meg is látszik rajta 🙂
    Viccet félretéve az építtető óriási hibát követett el amikor vakon megbízott az ismerősben. Nem hiszem el, hogy nem vette észre ezeket a trehányul elkészített falazatokat már az építkezés legelején inkább bedőlt a vállalkozó hasbaakasztós szövegének.

  • Szombathelyi Tamás

    2013. január 9. szerda 00:35

    #85024

    Üdv mindenkinek.

    Igaz, már több mint egy éve volt az utolsó hozzászólás, a dolog mégis aktuális.
    Egy remek példa arra, hogy családi ház + céges építés is lehet ocsmány minőségű:
    https://homar.blog.hu/2013/01/07/majdnem_elontotte_oket_a_szennyviz

  • Pelyvás Gyula

    2013. május 2. csütörtök 10:43

    #85737

    Németországban szeretnénk családi házat építeni magyar anyagból, magyar kivitelezésben. Ha valaki tud tapasztalatával segíteni mire vigyázzunk megköszönném.

  • Szombathelyi Tamás

    2013. május 2. csütörtök 19:53

    #85738

    Kedves Gyula!
    Először is hadd gratuláljak(de tényleg, nem irigységből!), hogy Önnek összejött az élet, és egy németországi családi ház birtoklásának mellett még jut igény arra hogy egy kicsit „hazai” legyen.
    A „hazai anyag” sajnos ott hibádzik, hogy Magyarországon nem túl sok mindent gyártanak ami egy házba beépíthető. Talán cement, tégla és tetőcserép, de a többi(ablakok, szigetelés) meg éppen Németországból érkezik kis Hazánkba, így nincs értelme oda-vissza fuvarozgatni.
    A következő a fuvar. Nem árt megszervezni, nehogy először a cserép érkezzen. Gondolom nem lehet túl nagy a telek ahhoz hogy minden alapanyag elférjen, a cementet meg az esőtől is óvni kell(+ konténer vagy bódé).

    A neheze ezután jön. Németországban – sajnos? – nem úgy mennek a dolgok mint kis Hazánkban.
    Ott, ha építkezés folyik, az adóellenőrök találomra megállnak és körülnéznek.
    És elég szigorúan veszik a dolgokat, főleg ha „vendégmunkások” dolgoznak.
    Persze ha magyar cég építi szerződött bigáddal, vagy ha Ön szerződteti a munkásokat, még mindig olcsóbb mint helyi mesteremberekkel építtetni.

  • Licskai Csongor

    2014. augusztus 11. hétfő 06:27

    #91708

    Kedves Tamas!
    Külföldön dolgozom immar 4éve,itthon akartunk épitkezni, de v.színű ebből nem lesz semmi gondolom nem kell ecsetelnem miért._”Aki 100ft nm aron épít lopott,csalt,hazudott_”Ez az űr ne ettől féjen,féljen attól nem lesz mar kinek hazatépíteni,és nem azért mert a haverok veszik el a munkjat.A tolvajokat meg keresse kicsit jobban. Bar aki nem talalja őket, az vak vagy haver?Ezzel én be is fejeztem neked uram meg kitartas kishazankban!

TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat
TERV KRITIKA
Tervkritika 178 | cikkcakkos ház

Tisztelt Koós Miklós! Ismerem a felteteleket, kerem az ingyenes tervkritikat. Építkezés előtt állunk (2018 tavaszán kezdenénk) és régóta olvasgatom a tervkritika sorozatot. Igen hasznosnak találom laikus szemmel. Néhány gondolat az igényeinkről… Az új családi házunkat 3 gyermekünk (2, 4, 6 évesek), a feleségem és jómagam részére szeretnénk építeni CSOK felhasználással. Külön szobákat és fürdőszobát szeretnénk […]

Tervkritika 178 | cikkcakkos ház
2017. január 10. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább