Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. március 19. péntek

Építész Kamarai küldöttgyűlés elé

Az Építész Kamara a megalakulása óta nem sok alkalmat adott arra, hogy a tagság igazán  magáénak érezhesse. Leginkább a feje fölé helyezett vízfejként tekintett rá, amelyik a tervezési jogosultságért még jól meg is feji, miközben nem sokat ad, vagy nem sok látszik abból, amit visszaad.

A havonként reklámokkal agyontömött Kamarai Közlönyt, különösen pár éve, amikor a megjelenésekor az abban hirdetett programok már régen lefutottak, nem azt az érzetet adták, hogy a tagság volna a kamara lényege. Ezt csak fokozta, hogy rendszeresen kikérte magának a kamara vezetősége, hogy nem érdekvédelmi szerv, ergo az építészek az igazukat másutt keressék. Mivel azonban nincs más, akarja nem akarja, kénytelen felvállalni, ma már nem is tiltakozik a kamara ez ellen.

Hosszú volna felsorolni mindazokat a pályázati anomáliákat, amelyben a kamara sajnos tevékenyen részt vett. botrány botrány hátán. Callmeyer Ferencen kívül pedig nem sok mindenkire lehet emlékezni, aki a kamara vezetését olyannyira erkölcsi kérdésként kezelte, hogy amikor úgy érezte (anno a Nemzeti Színház ügyében), hogy átnyúlnak a feje felett, lemondott.

A kamara tavaly új vezetőséget választott, a meghirdetett célok,  a hangnem, a hozzáállás gyökeres változást ígért.

A reformot magunkon kezdtük. Az új elnökséggel átvilágítottuk a MÉK működését, egyszerűsítettünk, karcsúsítottunk, a tavalyi veszteségeket – némi lemondás árán (a tisztségviselők lemondtak tavalyi, megválasztásuk óta esedékes kéthavi díjazásukról) – lenulláztuk. A MÉK gazdálkodása most takarékos és hatékony, bár igen szerény. És nyilvános.

Ezt követően áttekintettük a területi kamarák gazdálkodását és kidolgoztuk egyéves munkatervünket, illetve stratégiánkat az elkövetkező 4 évre. A stratégia nem voluntarista elképzelés, mint azt néhányan szemünkre vetették, hanem inkább tűzoltás.

A munkaterv fő célja kettős, a dereguláció és a munka általános feltételeinek javítása. Le vagyunk pusztulva, az ország és mi, építészek egyaránt. A bankok rekordnyereséget realizáltak, ennek ellenére az építőipar áll, lakásokat árvereznek és eközben is sorra születnek a munkát akadályozó jogszabályok, hízik a bürokrácia. A tűzoltáson belül is kétlépcsőssé kell tennünk az égetően sürgős feladatokat, az azonnali megoldást kívánó kérdéseket, amit egy új kormány azonnal meg tud oldani – ha akar – és a törvényalakítást igénylő kérdéseket, melyekhez hosszabb időre van szükség.

Ertsey Attila tegnap megjelent és fentebb idézett felhívása, levele azt erősíti, hogy talán most valóban változás lesz számos területen, amit érdemes lesz támogatni a magamfajtáknak is, akik eddig jobbára csak kritizálták a MÉK tevékenységét.

Korábban már javasoltam, hogy pl. tegye kötelezővé a kamara a tagjainak hogy regisztráljanak be egy olyan email címmel, amin keresztül elérhetőek és amivel azonosítani is tudják magukat. 2010-et írunk, ennek ma már nem lehet akadálya.

Ezáltal mód nyílna a tagság közvetlen elérésére, akár egy küldöttgyűlésre, eseti vagy rendszeres programokra való felhívásra, de ezen keresztül lehetne pl. az éves beszámolókat elektronikusan kiküldeni és nem kellene ezeket a sokoldalas  anyagokat, előterjesztéseket kinyomtatva postázni. Szükségtelenné válna a havi Építész Közlöny kinyomtatása, elég volna pdf formátumban kiküldeni vagy csak egy linket, ahonna le lehet tölteni. Igen sok pénzt, időt és energiát lehetne ezáltal megspórolni nem is szólva a járulékos költségeiről.

Mód nyílna egyes esetekben a tagság  megszavaztatására, véleményének kikérésére, megfelelő informatikai háttérrel pl. a tervezési jogosultsághoz kapcsolódó pontszámok nyilvántartására stb.

Hozzászólások (4): megnézem

  • Cad_man

    2010. március 20. szombat 09:02

    #61542

    Remélem a díjszámítást valahogy sikerül GVH kompatibilissé tenni. :). És ez a jogszabályőrület remélem tudnak 1 DB embert beállítani a kamarába, AKI a gyakorló építészeket tájékoztatja, informálja, ellátja a szükséges anyagokkal. A gyakorlatban. Pl. Változik egy jogszabály. Az ügyfél már megbízott a 4X lealkudott tervezési díjú munkájával. És eközben olvasgassam és vitatkozzam az ügyintézőkkel többféleképpen értelmezhető jogszabályokról? Kö9zben nem halad a munka, az építész a hülye, Ő az aki mindig késik…közben a rajzi munkánk a munkánk cca 50 %-a. Én ebben a két dologban szeretném, ha lenne előrelépés.

  • szakrajz

    2010. június 3. csütörtök 11:42

    #72324

    Arról is érdemes lenne írni, hogy gyakorlatilag megszünt a Csongrád megyei építészkamara. Azzal, hogy a taggyűlésekre nem mentek el a tagok kimondták: nincs szükség rá. A tagdíjat még beszedték, s várják azok jelentkezését, akik hajlandók lennének felvállani valamilyen tisztséget.

  • TÜKE

    2011. május 17. kedd 06:48

    #80304
  • MÉK Kamarai tagi beszámoló 2013. 1. rész

    2013. november 25. hétfő 09:05

    #87202

    […] most leköszönő vezetőség eredeti programja igazán támogatható volt, hogy mégsem valósult meg, abban persze sok minden közrejátszott. Azóta le is zajlott a […]

SZAKMA
MÉK választások 2017 | 6. rész – tagsági aktivitás és kommunikáció

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne.  A tagság azonban néma, aki megszólal, azok nagy része is álnéven ír. A többség max fórumokat olvas és ha kedvére valót olvas ott, magában csendben megjegyzi, hogy JA, IGAZA VAN!, de nem írja le, max egy […]

MÉK választások 2017 | 6. rész – tagsági aktivitás és kommunikáció
2017. szeptember 11. hétfő
SZAKMA
Kedves Iparkamara!

Idén februárban regisztráltam Önöknél, mint egyéni vállalkozó és fizettem meg a kötelező tizedet (mármint az építész kamarai tagdij tizedét). Az elmúlt 7 hónapban nem hallottam Önökről, majd egy hete kaptam egy kedves invitáló levelet Önöktől „Pályaorientációs rendezvényükre”. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ingyenes pályaorientációs, szakmaválasztási rendezvényt szervez az érettségivel rendelkező fiatalok számára 2017. augusztus 23-án. Gyere […]

Kedves Iparkamara!
2017. augusztus 15. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább