Regisztráció/Belépés

további cikkek

.:iStván:.
2010. február 22. hétfő

Építésfelügyelet | ellenőrzés

egy felelős műszaki vezető szemével

Szögezzük le elsőre, építésfelügyeleti ellenőrzésekre igen is szükség van, és amíg ilyen ma Magyarországon az építkezési morál, addig szükség is lesz.  Ma már minden építkezés megkezdését az építésfelügyelethez kell bejelenteni, van, amit számítógépen lehet (50 millió feletti építményértékű építkezéseknél), van, amit jogszabály szerinti nyomtatványon postázva.

Azt, hogy egy épület 50 millió feletti építmény értékű annak kiszámítási módját jogszabály írja elő, tehát nem azt a költséget kell alapul venni, amit reményei szerint szán rá az építtető, vagy amennyiért úgy gondolja, ki fogja hozni az épületet, vagy amibe majdan kerülni fog (általában nem egyezik meg a vállalkozási szerződés szerinti összeggel sem). Ez egy elméleti szám, földszinti bruttó alapterület 1 m2-ének építményértéke 140.000 Ft., pince bruttó alapterületének 1 m2-re 100.000 Ft.

Az építésfelügyeleti ellenőrzés időpontjáról az építtetőt levélben értesítik. Az ellenőrzés során a következőket figyelik általában:

1. Az épületet az engedélyezési tervnek megfelelően építik-e?

  1. rámérnek az egyes helyiségek nagyságára, magasságokra (pl: térdfal magassága a tetőtér beépítésénél)!
  2. terveknek megfelelő nagyságú nyílászárók épülnek be?
  3. az engedélyezési terveknek megfelelő anyagokkal készül-e az épület?

2. Rendben van-e a papírmunka?

  1. építési napló szabályos vezetése,
  2. az alvállalkozóknak külön naplója van-e?, vagy ha nincs akkor ez le van-e írva valahol, hogy hogyan és ki vezeti
  3. kivitelezői és alvállalkozói szerződések megléte,
  4. előírt kiviteli, statikai tervek megléte, csomópontok,
  5. vannak-e minőségi tanúsítványok (tégla, nyílászárók, faanyagvédelem, stb.)

3. A beépített szerkezeteket az előírtaknak megfelelően építették be?

  1. előre gyártott áthidalók beépítése
  2. talpszelemen és szarufa csatlakozása
  3. vízszigetelés ragasztása, átfedése
  4. elektromos vezetékek vezetése (villanyszerelő előszeretettel, meg szokta vésni a kerámia áthidalót, vagy az a fölötti területet)

4. Felmerülhetnek egyéb kényes kérdések, pontok:

  1. rendelkezik-e a kivitelező és a felelős műszaki vezető érvényes szakmai felelősségbiztosítással?
  2. biztonsági és egészségvédelmi koordinátor neve?
  3. van-e Munkavédelmi, biztonsági és egészségvédelmi terve az építkezésnek?
  4. családi ház, építkezéseknél is kell épületgépész és elektromos felelős műszaki vezető is!! (az építész felelős műszaki vezetőnek általában nincs rá jogosultsága)
  5. ki a műszaki ellenőr? (több vállalkozó esetén kötelező!)

Szerencsére az ellenőrzés időpontja és a kiértesítés között általában van egy hét, így ha valami kicsit hiányos, vagy nincs minden meg akkor ez idő alatt lehet, sőt kell is pótolni.

Felhívom az építtetők figyelmét, hogy ennyi idő alatt egy komplett építész kiviteli vagy statikai kiviteli tervet nem lehet elkészíteni!!!!

A 196/2009 (IX. 15.) Korm. rendelet, 4. mellékletét érdemes az építkezésben résztvevőknek tanulmányozni. Ebben rögzítik, ki, milyen vétségért mekkora bírságra számíthat.

Csak úgy röpködnek a tízezrek és a százezrek!!!

Elmondhatom, hogy akikkel én eddig találkoztam Pest megye területén, azok nagyon pozitívan, emberségesen álltak az ellenőrzéshez, nem mindenáron a büntetések kiszabása volt a legfontosabb, hanem az oktatás, a jobbítási szándék.

Építtetőim vidéki tapasztalatai már nem ennyire rózsásak.

Cser Eszter építész(A cikk szerzője több évig építéshatósági előadóként dolgozott)

Ha van olyan történetük építésfelügyeleti ellenőrzésről, önkormányzati esetekről, kamaráról, visszaélésekről, kifogásolható eljárásokról illetve ezek ellenkezőjéről, amiket szívesen megosztanának az olvasókkal , akkor kérem küldjék meg nekünk (ne a hozzászólásokhoz). A legérdekesebb, legtanulságosabb eseteket megjelentetjük (természetesen név, önkormányzat, tervzsűri megnevezése nélkül, mert nem az igazságszolgáltatás a célunk, hanem a tapasztalatok megosztása).

[poll id=”24″]
a fentiekre 2009. áprilisa óta folyamatosan lehet szavazni

Hozzászólások (1): megnézem

  • Beszédes Gábor

    2010. február 22. hétfő 16:04

    #61019

    Kedves Miklós!

    Az épitésfelügzeleti ellenőrzés cimű cikkhez hozzászolva elmondanám hogyan működik mindez Kaliforniában.

    Az első lényeges tudnivaló, hogy minden munkához ami 500 Dollárnál nagyobb összegű, kell épitési engedély.
    A kisebb munkákra azonnal kiadják, „over the counter”. Ebben az esetben is kell fizetni azért mert leellenőrizték „plan check fee” plusz az engedély illetéke „permit fee”.
    A nagyobb munkáknál ott kell hagyni és 30 napon belül telefonon értesitenek hogy át lehet venni, a hibajegyzékkel együtt, a legtöbb esetben csak formai hibákat találnak, esetleg nem kellő feliratozást.
    Az épitési engedéllyel együtt kiadnak egy „inspection record” kártyát, ez egy egységesitett nyomtatvány amit mindig a munkahelyen kell az engedélyezett tervvel együtt bármikor hozzáférhetően tartani.
    A munka nagyságától függetlenül ezt használjuk. A hozzácsatolt fileként mellékelek egy 3 emeletes hozzáadás inspector recordját.

    Általában következő munkák elkészülte után kell kihivni az inspectort:
    -ha van földalatti elektromos vagy csatorna esetleg vizvezeték akkor ezzel kezdünk
    -alapárok kiásása vasalat beszerelése után (beton öntésre késsz állapotban)
    -favázas épületeknél (70-80%) az elktromos vezetékek a kapcsolók konektorok
    és a világitótestek dobozai be vannak szerelve
    -ekkor lehet kihivni a szerkezet átvételére (ez nálam az első komolyabb számlázási pont)
    -rabicháló felrögzitése után
    -hőszigetelés beépitése után
    -gipszkarton lapok felcsavarozása után (a statikus terven szerepel hogy milyen sűrü
    -kell csavarozni) ezt ellenörzi az inspector
    -eztán már csak a végső un. „final” ekkora mindennek valóban késsznek kell lennie

    Ez egy átlagos munkára szoba szobák hozzáépités esetén 9 alkalommal kell kötelezően kihivni az ellenőrt. Az aláirás megszerzése előtt nem lehet a következő munkát elkezdeni ami akadályozhatja az ellenőrzést.
    Hegyoldali munkák esetén 3 lábnál(90 cm) magasabb támfalaknál a talajmechanikus és a geológus aláirása is szükséges.

    Az inspector kivása automatikus telefonrendszerrel működik, 41 számot kell beütni mire végére jársz, ebből 10 szám a saját telefonom amin az ellenörzés napján 9 óráig visszhivnak, hogy mikor jön az ellenörzés, 15 szám az épitési engedély száma. Minden munka tipusnak van egy háromjegyű száma.

    A lakhatási engedélyt automatikusan kiküldik a final inspection után, a saját teraszom épitésénél az adóhatóság felszólitása előbb ért ide a hozzáadott érték utáni adó befizetésére mint a lakhatási engedély.

    Egy barátom járt nálam látogatóban otthonról, nagyon nem szereti ezt az országot, de azt mondta szervezettségben felülmulhatattlan.

    Üdvözlettel: Beszédes Gábor

SZAKMA
Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre

Az egyszerű bejelentési eljárás előtti időkben, amikor a helyi építéshatóságok bírálták el az építési engedélyeket és végezték el a szükséges ellenőrzéseket, többnyire minden területnek ’volt gazdája’, azaz egy-egy építéshatósági előadó egy-egy területre ügyelt. Ma, amikor az erősen lecsökkentett létszámú járási építésfelügyeleti hatóságok végzik az építéshez kapcsolódó ellenőrzések többségét csak és kizárólag azt tudják ellenőrizni, ami […]

Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre
2018. március 25. vasárnap
ÉPÍTÉSI JOG
Építésfelügyelet | ellenőrzések asztal mellől

Az egyszerű bejelentésnél az építésfelügyeletnek elvileg 15 napja van arra, hogy megnézze a terveket. Elvileg. A valóság sajnos nem ezt mutatja. Kedvencem, amikor az egyszerű bejelentést benyújtása után kb egy-két hónappal (már épül a ház, legtöbbször szerkezetkészen áll) amikor egyszer csak az egyik kivitelező e-naplójába felkerül egy hatósági bejegyzés. Hogy miért pont annak a kivitelezőnek az […]

Építésfelügyelet | ellenőrzések asztal mellől
2018. február 20. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább