Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. február 22. hétfő

Az építésfelügyeleti ellenőrzés … Kaliforniában

A ma reggel megjelent Az építésfelügyeleti ellenőrzés című íráshoz érkezett egy normál hozzászólást terjedelmében és tartalmában is meghaladó reflexió arról, hogyan néz ki mindez az USA-ban?

Kedves Miklós!
Az épitésfelügyeleti ellenőrzés cimű cikkhez hozzászokva elmondanám hogyan működik mindez Kaliforniában.

Az első lényeges tudnivaló, hogy minden munkához ami 500 Dollárnál nagyobb összegű, kell épitési engedély.
A kisebb munkákra azonnal kiadják, „over the counter”. Ebben az esetben is kell fizetni azért mert leellenőrizték „plan check fee” plusz az engedély illetéke „permit fee”.

A nagyobb munkáknál ott kell hagyni és 30 napon belül telefonon értesitenek hogy át lehet venni, a hibajegyzékkel együtt, a legtöbb esetben csak formai hibákat találnak, esetleg nem kellő feliratozást.

Az épitési engedéllyel együtt kiadnak egy  „inspection record” kártyát, ez egy egységesitett nyomtatvány amit mindig a munkahelyen kell az engedélyezett tervvel együtt bármikor hozzáférhetően tartani. A munka nagyságától függetlenül ezt használjuk. A hozzácsatolt fileként mellékelek egy 3 emeletes hozzáadás inspector recordját.

Általában következő munkák elkészülte után kell kihivni az inspectort:

– ha van földalatti elektromos vagy csatorna esetleg vizvezeték akkor ezzel kezdünk
– alapárok kiásása vasalat beszerelése után (beton öntésre kész állapotban)
– favázas épületeknél (70-80%) az elektromos vezetékek a kapcsolók konnektorok
és a világitótestek dobozai be vannak szerelve
– ekkor lehet kihivni a szerkezet átvételére (ez nálam az első komolyabb számlázási pont)
– rabicháló felrögzitése után
– hőszigetelés beépitése után
– gipszkarton lapok felcsavarozása után (a statikus terven szerepel hogy milyen sűrü
– kell csavarozni) ezt ellenörzi az inspector
– eztán már csak a végső un. „final” ekkora mindennek valóban késsznek kell lennie

Ez egy átlagos munkára szoba szobák hozzáépités esetén 9 alkalommal kell kötelezően kihivni az ellenőrt. Az aláirás megszerzése előtt nem lehet a következő munkát elkezdeni ami akadályozhatja az ellenőrzést.  Hegyoldali munkák esetén 3 lábnál(90 cm) magasabb támfalaknál a talajmechanikus és a geológus aláirása is szükséges.

Az inspector kihivása automatikus telefonrendszerrel működik, 41 számot kell beütni mire végére jársz, ebből 10 szám a saját telefonom amin az ellenörzés napján 9 óráig visszhivnak, hogy mikor jön az ellenörzés, 15 szám az épitési engedély száma. Minden munka tipusnak van egy háromjegyű száma.

A lakhatási engedélyt automatikusan kiküldik a final inspection után, a saját teraszom épitésénél az adóhatóság felszólitása előbb ért ide a hozzáadott érték utáni adó befizetésére mint a lakhatási engedély.

Egy barátom járt nálam látogatóban otthonról, nagyon nem szereti ezt az országot, de azt mondta szervezettségben felülmulhatatlan.

Üdvözlettel: Beszédes Gábor

Hozzászólások (2): megnézem

  • aglaca

    2010. február 22. hétfő 22:45

    #61024

    Ezeket az ellenőrzéseket nálunk a műszaki ellenőr végzi és nem az építésfelügyelet.

SZAKMA
Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre

Az egyszerű bejelentési eljárás előtti időkben, amikor a helyi építéshatóságok bírálták el az építési engedélyeket és végezték el a szükséges ellenőrzéseket, többnyire minden területnek ’volt gazdája’, azaz egy-egy építéshatósági előadó egy-egy területre ügyelt. Ma, amikor az erősen lecsökkentett létszámú járási építésfelügyeleti hatóságok végzik az építéshez kapcsolódó ellenőrzések többségét csak és kizárólag azt tudják ellenőrizni, ami […]

Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre
2018. március 25. vasárnap
ÉPÍTÉSI JOG
Építésfelügyelet | ellenőrzések asztal mellől

Az egyszerű bejelentésnél az építésfelügyeletnek elvileg 15 napja van arra, hogy megnézze a terveket. Elvileg. A valóság sajnos nem ezt mutatja. Kedvencem, amikor az egyszerű bejelentést benyújtása után kb egy-két hónappal (már épül a ház, legtöbbször szerkezetkészen áll) amikor egyszer csak az egyik kivitelező e-naplójába felkerül egy hatósági bejegyzés. Hogy miért pont annak a kivitelezőnek az […]

Építésfelügyelet | ellenőrzések asztal mellől
2018. február 20. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább