Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. január 18. hétfő

Tervkritika 52 | régiesen új

Érdekes terv került a Tervkritika postaládájába:

Tisztelt Koós Miklós Úr !
Tervezés alatt van a leendő családi otthonunk. Az alapkoncepció az volt,hogy az épületen belül kerüljön kialakításra a szülőknek egy teljesen külön lakrész,a vállalkozásnak egy iroda rész és a három tagú családnak is egy lakrész.
Külön kérés volt az építész felé,hogy a sarkon – mivel sarok telekről van szó – jelenjen meg egy kis tornyocska, a kislányunknak egy önálló lakrésszel. A házat szeretnénk amennyire lehet, alacsony energia felhasználású házzá megépíteni. Szeretnénk beépíteni egy hővisszanyerős szellőző rendszert és minimális kiegészítő fűtést.
Kíváncsiak lennénk az ön véleményére a belső kialakítással kapcsolatban illetve a külső homlokzati megjelenéssel

Ha megnézzük a fotót, látható, hogy frekventált helyszínre tervezték az épületet, amit tovább bonyolított a hegyesszögű telek és a jelentős utcalejtés.  saroktelekre különösen kihívás tervezni, mivel akarva-akaratlanul ki fog emelkedni a többi épület közül, sokan fogják látni, ismerni és persze beszélni róla.

Persze amikor látunk egy megépült házat a legtöbbször nem tudjuk, hogy pontosan mi is van a falak mögött, milyen az elrendezés, milyen elvárásokkal indította el az építészt a megrendelője? Mégis véleményt mondunk róla, nem is tudva, mik voltak a szándékok, a tervek szerint épült-e meg, esetleg menet közben átalakult-e a koncepció, ki is milyen módon szólt bele a tervezés és a megvalósítás folyamatába?

Jelen esetben is egy kicsit így vagyok ezzel, igaz itt most látjuk a terveket, még ha a háttér információk hiányoznak is hozzá.

Földszint

A nyúlfarknyi levélből tudható, hogy összetett a funkció, hiszen 4 féle igénynek is meg kell felelnie az épületnek. Itt a a generációs lakáshoz még egy „home office” is hozzájött, amelyik azon túl hogy az ügyfélforgalma miatt el kell hogy elkülönüljön, mégiscsak kell hogy legyen egy praktikus belső összekapcsolódása a lakással is

Ez a fajta összetett funkció a földszinten jól szolgálja az építtetői igényeket, mert a szeparáltság és az összekapcsolhatóság jó arányát sikerült megteremteni. Logikus és jól szervezett a belső közlekedés rendszere, az összetett funkció ellenére alig található közlekedő, köszönhető a jó kialakításnak.

Jó hogy mind a külön szülői blokknak, mind a családnak van közvetlen kapcsolata a kerttel és a terasszal, mi több annak legnagyobb része egyben fedett is. Külön tetszik, hogy az előszobai WC kivételével gyakorlatilag az összes mellékhelyiség ablakos.

Tetőtér

A tetőtér kialakítása nyilvánvalóan egy bónusz lehetőség, az oda tervezett lakrész minden gyereknek az álma lehetne, egyedül a szülőktől távol, mégis az utca felett egy jó kis kilátással.

Egy ilyen típusú háznál nem lehet elmenni az épület tömege, homlokzati kialakítása mellett. Aki elsőnek és felületesen szemléli, egy jókora felújításnak gondolná, mert a homlokzatokon megjelenő ablakkialakítás, ablakosztás, méretrend sokkal inkább egy századfordulós házra emlékeztett, mint egy új házra.

Ez az a helyzet, amikor nem rendelkezünk háttér információkkal, így tudni nem, csak feltételezni lehet az okokat és a motivációkat. Le kell szögeznem, hogy nekem tetszik az épület és semmi kifogásom az ellen, ha egy ház ennyire visszanyúlik a megjelenését illetően, elsősorban azért, mert igenis lehet olyan tervezői vagy építtetői igény miszerint a létrejövő ház inkább oldódjon fel a környezetében és ne akarjon hangsúly, mi több jelkép lenni. Ha valaminek – és itt most nem feltétlenül csak erre a megoldásra gondolok – képes a városfejlődésbe úgy integrálódni, hogy közben észrevétlen is maradjon, akkor ezzel talán a városnak is jót tesz.

A mai városaink legtöbbje sok 100 évig fejlődtek(?) vagy inkább alakultak, míg elérték a mai arculatukat és nem lehetünk biztosak abban, hogy minden korból mindig csak a legjobbak és a korszakot meghatározó épületek maradtak fenn, mégis számunkra azok jelentik a múltat, régit, azt az ódon régi belvárost, ami miatt sok várost felkeresünk.

Miért is írom ezt? Hajlamosak vagyunk landmarkokat hajkurászni, miközben ezek nagy része valószínüleg egyszerűen el fog tűnni a történelmi süllyesztőben és talán elég mindössze 10 év és kikiálthatják őket építészeti szemétnek, giccsnek. Ilyen a világ.

Összefoglalás | talán szokatlan az épület ilyen archaikus formálása, már ha valóban új épület és nem egy hajdan volt épület reinkarnációját, újra felépítését látjuk a terveken. Ennyi funkciót jól megoldani egy házon belül, nem kis feladat és az én véleményem szerint jó munkát végzett a tervezőjük

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (14): megnézem

  • Hawaii

    2010. január 18. hétfő 01:39

    #60250

    Laikus belekotty:
    Szvsz az átjárható WC okozhat majd kellemetlen pillanatokat. 🙂
    .
    Tényleg a szülői háló mellett lesz a kamra, vagy az csak megtévesztés? Esetleg az én fogalmaim hiányosak a kamráról? 🙂

  • lamby69

    2010. január 18. hétfő 15:11

    #60262

    Nekem háttérinformációk nélkül is „öreges”!
    Miért kell egy mai, új háznak századfordulósnak tűnni?

  • Boery

    2010. január 18. hétfő 16:54

    #60263

    Nekem kifejezetten tetszik.
    A mai divatházakra – magyiterrán – 15 év múlva mosolyogva tekintünk vissza, szemben ez az épület még 100 év múlva is elegáns lesz.

  • Szabóbácsi

    2010. január 19. kedd 08:07

    #60298

    Meglepően archaikus. Jól észrevehető a településközpont oda és visszacsatolása.
    A szűkebb környezete örülhet, egyértelműen értéknövelő tényezővé fog válni.
    A légifotón jól látható hogy a járdák az ablakok előtt húzódnak. Talán meggondolandó lenne a két szélső hálószobának a kert/udvar felé nyitása, mert most minden szoba az utcára nyílik. Hogy ne kelljen esténként mindig kínosan ügyelve lehúzni a redőnyt, vagy ne kelljen az utcán hangoskodókat (torokból vagy kocsi által) minduntalan elszenvedni.

  • Molnár László

    2010. január 19. kedd 09:33

    #60304

    Lényegében tetszik a ház régies megjelenitése. Viszont az épület tömegegével van problémám: 3,29 m-es eresz magasság + a szintkülönbség (a sarkon 40 cm). A hasonló régi házak ereszmagassága inkább 4-5 méter. A „tornyocska” is hét méter, alacsonyabb mint a magasabban fekvő utca felőli tető gerincmagassága.
    Ez igy inkább erőltetettnek (nevetségesnek) fog látszani, mint elegánsnak.
    Javaslom, hogy nézzék meg azokat a házakat, melyhez igazodni akarnak stillusban és próbálják megsaccolni a homlokzat magasságát,majd elképzelni a házuk 3,3 m-es magasságú homlokzatával.
    Attól még nem kell, hgy 4 m-es belmagasságú szobák legyenek az épületen belül.

  • tanonc

    2010. január 20. szerda 20:53

    #60336

    „Nekem kifejezetten tetszik.
    A mai divatházakra – magyiterrán – 15 év múlva mosolyogva tekintünk vissza, szemben ez az épület még 100 év múlva is elegáns lesz.”

    Ez szép s jó. De csak azért fogják elegánsnak tekinteni, mert fogalmuk sem lesz róla, hogy 2010-ben épült!!!

  • Hawaii

    2010. január 20. szerda 21:45

    #60339

    Házavató összejövetel, 2011:
    „Te Ubul! Igazán remek munkát végeztetek a házfelújítással, elismerésem.”
    .
    Na de komolyra ferdítve a szót. Ha a megrendelőnek tetszik, miért ne épít(tet)hetne régies stílusból merítő házat, pláne ha az környezetidegenséggel sem vádolható?
    .
    Apropó magyiterrán. Egy korábbi kapcsolódó bejegyzésnél már pedzegettem a témát, de nem érkezett érdemi válasz, holott komolyan érdekel: Függetlenül a már látott rossz példáktól, építész szemmel tényleg elképzelhetetlen a ‘mediterrán stílusjegyeket’ összeegyeztetni a magyar családi házakkal? Avagy milyennek kellene lennie annak a háznak, ami a nyilvánvalóan szélesebb rétegek stílusbeli igényét és egyben a térség domináns építészeti szempontjait is maradéktalanul kielégíti? Csak akad valamiféle közös nevező…

  • pl

    2010. január 20. szerda 22:36

    #60341

    Magyarországon a szélesebb rétegek stílusbeli igénye nem nagyon létezik, mivel ahhoz ismerni kellene az alternatívákat. Az ehhez való alapműveltséggel még a tervezőknek is csak egy szűkebb rétege rendelkezik. Egyébként a mediterrán stílusjegyekhez összeegyeztetéshez ismerni kellene legalább azokat.

  • Bakos László statikus

    2010. január 22. péntek 19:56

    #60367

    Én nem szeretem az anakronizmust!!!
    Valami furcsa ördög hinti el újabban azt a nézetet, hogy a főfalak koszorúit egy-egy előregyártott (esetünkben Leier) kéménnyel el lehet vágni. Hiba!!! A koszorú nagyon fontos szerkezet, bár sokan lekicsinylik a szerepét. Sok-sok olyan probléma kivédésében segít, amit előre nem tudunk pontosan prognosztizálni. Ha nagyon muszáj, akkor viszont csak monolit vb. födém legyen, mert az jobban megold sok mindent…

  • Szabóbácsi

    2010. január 23. szombat 20:34

    #60391

    Ahogy írta a megrendelő, egy irodát is szeretnének. Gondolom a saroxoba az. Jó az.
    Az előszobakígyóval egyetértek, lehetne rövidebb és az elő-előszoba amiből a három egység nyílik, tágasabb.

  • tanonc

    2010. január 25. hétfő 15:56

    #60413

    98%ban egyetértek.
    Pontosan ezek miatt merül fel bennem a kérdés, hogy ha a megrendelő modern otthont akar (belmagasság, olcsóság, fűthetőség stb.) akkor mért nem épít modern otthont? Mert most csak ráterítették a nagypapa köntösét, ami érthető módon szeretnivaló, ezer emlék fűz hozzá, stb. csak nem, avagy nagyon nehezen hozható össze azokkal az igényekkel, amik itt valóban fontosak voltak használhatóság és egyebek szempontjából.
    Az általad leírtak miatt sajnos még csak NEM is fog úgy kinézni, mint egy felújított régi, hanem egész egyszerűen olyan hibrid lesz, ami egyértelműen ketté fogja fésülni azokat, akik megnézik: a fele megeszi, merthogy milyen szép polgári lakás (elnedvesedő szemsarok, nagyanyáink esküvői fotója stb.) a másik fele meg elszörnyedve fordul a vissza a kapuból.
    Minden bántó szándék nélkül meg kell mondjam, én ez utóbbi csoportba tartoznék, ez a 2010-ben épülő ház soha nem lesz képes azt az atmoszférát nyújtani, amit az 1850 és 1930 közt épült polgári villák.

  • crook

    2010. április 1. csütörtök 19:45

    #64896

    Mar majdnem 4 honapja kell tengodnunk tervkritika nelkul? 😐

  • Tervkritka 85 | egy visszatérő terv

    2012. április 30. hétfő 00:01

    #84004

    […] már küldtünk Önnek terveket az ingyenes tervkritikára, ami a tervkritika 52 alatt, régiesen új címszó alatt meg is jelent. Nagyon örülünk neki,hogy akkor megkaptuk ezt […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább