Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. január 15. péntek

Big Mac | Mactértem…

Plagizáltam a méltán népszerű könyv címét (írta Baráth Gábor és Sziklai János) annak kapcsán, hogy igen hosszú idő után megtörtént a váltás, Windows rendszerről áttértem a Mac-re. Nem kellett rábeszélnie senkinek sem, az átállási szándék régóta megvolt, de egyrészt az ára, másrészt pedig a Windows hátrahagyása nem kevés fejfájást okozott.

Nem szeretnék arról írni, hogy mennyire rossz volt a Windows, mert ez egyrészt így nem is igaz, másrészt tizenvalahány évig a munkám segítője volt, ha úgy tetszik vele kerestem a kenyeremet, már csak ezért sem lenne illendő a sárba tiporni. Viszont szó ami szó – ahogy a Keresztapa című filmben is megtörtént – van olyan ajánlat, amit nem lehet visszautasítani.

A legújabb iMac megtestesíti mindazt, amit egy számítógéptől elvárok. Kezdem ott, hogy gyűlölöm a kábelköteget, hogy mindennek külön madzagja, tápkábele van.

DSC_2850.jpg

DSC_2851.jpg

Igen értékelem azt a fajta innovációt, amikor nincs külön számítógép és külön monitor, hanem a laptopokhoz hasonlóan egybe van építve az egész. Mivel az első számítógépem kapcsán meg kellett tanulnom, hogy érdemben nem bővíthetőek a számítógépek, max 1-2 éveg, így az a ellenvetés, miszerint a MAC gépekben nem cserélhetőek az alkatrészek, igazából nem tudtak elkeseríteni.

Nem elhanyagolható szempont a számomra, hogy mivel a munkám teljes egészében gépen folyik, nem mindegy, hogy mindez a napi 10-12 óra milyen körülmények és milyen „interfészen” keresztül zajlik?

A vas

iMac 27″. A gép alapgép, semmi extra. Felesleges. 12 éve jó pár forgalmazó akart a PILLANATNYILAG legerősebb gépre rábeszélni, de utólag általában kiderült hogy hülyeség lett volna. Mindenki úgy van vele, hogy ha erős a gép, abból baj nem lehet. Valóban. Csak éppen jóval többet kell érte fizetni. 4 GB rammal vettem, ha nem lesz elég, viszonylag szolid összegért a duplájára lehet növelni. 16 vagy 32 GB-t ramot persze csak az ajánl, aki szerint csak ramra érdemes kiadni 3-500 ezer Ft-ot, mert hogy ennyibe kerül az iMac-be.

A napokban 2 cikk is megjelent a legújabb procival szerelt iMac-ekről. A tesztek valóban nagyon látványosak voltak, bár közel sem olyan különbséggel, mint amit elvártak tőlük előzetesen, a lényeg sokkal inkább ott keresendő, hogy a 4-8-16 processzort (szálat) ugyan hány szoftver tud kezelni?. Na ugye. És itt mindjárt vissza is térünk a realitás talajára.

Az alap iMac-et pont azért érdemes most megvenni, mert versenyképes egy márkás (!) pc-vel (+monitorral).

A monitor

A 27″ irtózatosan nagy, forgatni kell a fejet hozzá 🙂 viszont megfelelő felbontással gyakorlatilag 2 db 19″-os (1280-as felbontású) monitor képe fér el rajta. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazások nem egymás felett, hanem egymás mellett is elférnek. Az ArchiCAD pedig olyan széles, hogy a teljes menüsor 2x is kiférne hosszában.

A monitor LED háttérvilágítású, ami nem tudom mit jelent, viszont hihetetlenül éles, szép képe van. HD felbontású, tehát szűk körben családi mozizásra is lehet használni.

A monitor mérete viszont szerintem elérte a használhatóság határát. Az alja helyből magasabban van az állítható monitorok aljánál, legalább 5-8 cm-rel, a teteje pedig jóval magasabban van. Ebből az következik, hogy felfelé kell néznem, ami igencsak nem kellemes, estére meg is fájdult a nyakam. Erről nem szóltak a tesztek, valószínűleg a tesztelők, mind 195 cm felettiek voltak, mert nekik szemmagasságba került a monitor teteje.

Ez közel sem kis gond, most azon gondolkozom, hogy az asztal alá kell valamit eszkábálni, hogy lejjebb tehessem. Szerencsére L alakú a lába, így lesz rá megoldás.

A doboz

Kompakt dobozról lévén szó, itt tényleg minden egyben van. Egyetlen drót jön ki belőle, ami azért nem semmi, lássuk be. Mivel a gépekkel együtt a wifiben is áttértünk a mac-re (airport extrem) igy a N-es wifivel kapcsolódik a hálózathoz, gyakorlatilag kábellel elérhető sebességen.

A dizájn első osztályú, élvezet előtte ülni.

Az egér

A Magic Mouse-ról ódákat zengtek. Valóban remek, a touch felülete pont annyire érintésérzékeny, mint az iPhone felülete. Ha nem ArchiCAD-re kell, akkor igen sok mindenre lehet használni, kérdés, hogy AC-ben hogyan lehet programozni a funkcióit? Egy hosszú vagy túl széles weblap böngészése igazán élvezetes és gyors.

De. Az első használat után mindjárt ki is ábrándultam belőle. annyira kaparta az asztal, és olyan hangja volt, hogy egészen megrettentem. Az egér ugyanis nem kis félgömböcskéken csúszik, hanem két olyan műanyagsinen, amik nem a talpukkal, hanem ferde elhelyezésük miatt az éleikkel kapcsolódnak az asztal felületéhez. Ergó elég nagy felületen, nyilván innen a nagy hang.  Cca. 1 óra használat után szégyenszemre elő kellett vennem egy 1500 Ft-os egeret, mert annyira idegesített a csúszkáló hangja.

Persze nem hagyott nyugodni a dolog, így csak-csak kézbe vettem és elkezdtem használni. Mostanra már kicsit megkophatott (?) vagy csak én szoktam meg, mindenesetre nem fogom kidobni az ablakon 🙂

Az előzetesek miatt felkészültem hogy pillanatok alatt kifogy belőle az elem, igy gyorsan beruháztam egy ceruzaelem töltőbe. 4 nap használat után 77%-on áll. Nem is igazán értem, hogyan gondolták ezt Cupertinoban???

A billentyűzet

Szinten vezeték nélküli, magyar kiosztású, nagyon pofás, ami ok is, viszont lecsonkolták róla a NUM részét, így akinek sok számot kell beütni, az káromkodhat. Mondanom sem kell, hogy ArchiCAD-ben ez meglehetősen nagy hátrány, igy adok neki egy hetet, ha nem tudom megszokni, repül és kicserélem egy rendes vezetékes billentyűzetre.

DSC_2852.JPG

Jó dolog ez a bluetooth-os kapcsolódás, de sajnos nem éppen üzembiztos. A mac mini kipróbálásához ideiglenes leválasztottuk az iMac-ről és azóta nem birjuk ISMÉT összepárosítani őket. Látja az iMac, de hiába.

Szóval jó dolog ez a kábelnélküliség, de nem kell mindenáron.

Hamarosan folytatjuk :  amivel szívtunk, a hálózatok és a nyomtatás

Hozzászólások (20): megnézem

  • aesopus

    2010. január 15. péntek 08:00

    #60193

    köszöntünk a csapatban 🙂

  • gramercy

    2010. január 15. péntek 08:53

    #60194

    hihi, all aboard! 🙂

  • gaborso

    2010. január 15. péntek 09:03

    #60195

    na, kíváncsi leszek, miként boldogulsz majd a Cadek&Macec világában. Én régóta a szoftverek miatt nem váltottam, hiába vonzott volna, sőt videózásaimhoz kifejezetten alkalmasabb rendszer lenne, de a munkám része, hogy bizonyos szoftverekkel dolgozzam, amelyeknek egészen egyszerűen nincsen támogatottsága mac-en. lásd: AutoCad/ArchiCad/Civil3D stb.

  • nagy szabolcs

    2010. január 15. péntek 10:20

    #60198

    gratulálok! nekem is van egy, de csak hobbiból, egy régi asztali G3 powermac, tiger-rel. 10 év után is teljesen jól használható, igaz kellett bele 1 giga ram. Szerintem ez egy hosszútávú döntés volt, az ártöbbletért sok évre szóló nyugalmat vettél.

  • aesopus

    2010. január 15. péntek 10:52

    #60200

    nyilván lesznek majd nagyon komoly kompromisszumos döntések, ha csak osx-et fogsz használni, mert win alatt bőven van válaszék CAD programokban, ugyanakkor bőven van választék vírusírtó programokban is.
    de egy parallel desktop különleges igények esetén kihúz a csávából. (magam 6 éve egyáltalán nem használok windows-t)

  • gaborso

    2010. január 15. péntek 13:39

    #60205

    Ne értsd félre, én csak tényleg kíváncsi vagyok, hogy tud-e működni.
    sokat hezitáltam, mint gondol te is, h miként tudnám fenntartani az eddigi megszokott szoftveres állományomat, h a napi munkákat tudjam ugyanúgy futtatni ahogy eddig.
    parallel megoldás igen, de ha dolgozom napi 8-10órát win alatt mi értelme az osx-nek? Én ezért nem léptem meg. De épp ezért tényleg kíváncsian várnám , hogy miként tudsz majd elboldogulni vele a mindennapokban!
    Minden jót, üdvözlettel: Gábor Sándor

  • ikon

    2010. január 15. péntek 15:21

    #60207

    Sztem nem feláras a dolog. Nézd meg külön a monitort (s egy egy jó fajta), a gépet,. a progikat hozzá…összeadva nincs különbség. S az összehasonlításnál nem lehet sztem egyenlőségjelet tenni a Pc/Mac közé. M. ! Mindent szívesen olvasunk. ikon

  • Hawaii

    2010. január 15. péntek 16:35

    #60208

    „A monitor LED háttérvilágítású, ami nem tudom mit jelent…”
    Felhasználói szempontból: nagyobb színtér, alacsonyabb fogyasztás és hőtermelés, valamint hosszabb élettartam.
    .
    „HD felbontású, tehát szűk körben családi mozizásra is lehet használni.”
    A ‘HD felbontású’ az olyan, mint a ‘CD lemez’ (‘nagy felbontású felbontású’ és ‘kompakt lemez lemez’). 🙂 De nem is ezért térek ki rá külön, hanem hogy ez esetben a 27″-ra 2560*1440-es felbontás jut, tehát natívan még az 1080p is ablakban jelenik meg. 🙂
    Az 1080p nyújtotta részletgazdagságot 27″-on tényleg csak közelről (kb. 1m) és éppen ezért kevesen tudják igazán élvezni – tekintettel az emberi szem szögfelbontó képességére, mint szűk keresztmetszetre.
    Grafikon: https://www.soundandvisionmag.com/assets/download/0602_tech_talk2_large.jpg
    .
    „kaparta az asztal”
    Egéralátétnek tudom ajánlani a sima papírlapot, vagy az akármilyen nem fényes újságpapírt. 🙂
    .
    „4 nap használat után 77%-on áll.”
    Azért az se mindegy, hogy mennyin állt eleinte, vagy hogy milyen a benne leledző AA akksi típusa 😉
    Akksi ajánló: https://www.metaefficient.com/rechargeable-batteries/best-rechargeable-batteries-battery-chargers.html

  • Laci

    2010. január 16. szombat 00:01

    #60215

    Nagyon szép gép. Külsőre.

    Belsőre nem nagyon tetszik. Maga a tényleges számítógép (27-es alapváltozata, monitort, perifériákat, szoftvert nem számolva) mefelel egy hipermarketben kapható, bruttó 12000Ft-os gépnek.
    Tudni kell, hogy a mai Mac gépek „normál” PC alkatrészekre épülnek, így az agyonreklámozott hardveres előny (több szál és tsai) valójában nem létezik, pontosan ugyanazt tudják. Akár Windows is futhatna rajta :), de a Mac OSX is fut „normál” PC-n (pici trükkel, de itt Európában elvileg legális a dolog).

    Ugyanakkor mégis talán ez a fajlagosan „legolcsóbb” Mac. Ha a teljes gép árát vesszük alapul, fajlagosan ennek van a legkisebb „felára” egy ugyanígy felszerelt PC-hez képest (sőt, szinte nincs is felára, viszont a többi Apple megoldás eszméletlenül drága egy hasonló PC alapú géphez képest).

    Így összességében tényleg jó vétel, akinek tetszik a dizájn (kinek nem?), a teljesítményigényesebb szoftverei mennek közvetlenül OSX-en (VirtualBox inkább a „könnyebb” szoftverekhez), a PC-t sem szokása fejleszteni (és géppel egyszerre cserél monitort), annak jó választás lehet.

  • gramercy

    2010. január 16. szombat 14:42

    #60226

    sok pécés mondja hogy drága a mac, egy dolgot viszont nem tudnak: tessék megnézni a használt mac-ek árát: iszonyat jól tartják az értéküket, és az os x-nek (is) köszönhetően még 10 év múlva is jó gép lesz
    .
    anyám egy 450 Mhz-es (!) G3-mas „gomba” iMac-en nyomja: Pantherrel dolgozik: mail, skype, internet amire neki kell, de ezen kívül zenét hallgat rajta (főleg internetes rádiókat) és a kedvenc filmeit is meg tudja nézni dvd-ről, recepteket keres, interneten fórumozik 61 évesen. kb. 2 hét alatt megtanítottam neki mindezt, úgy, hogy előtte semmilyen számítógépe nem volt, az én régi gépemet kapta meg
    .
    és ahogy a dolgok állnak még 3-5 évig simán fogja használni
    .
    dolgoztam egyszer egy apple kereskedésben, ahol a 2000-res évek elején a szerver egy több mint 15 éves Mac 2-volt !!!

  • atuse

    2010. január 16. szombat 15:32

    #60227

    Miklós! Üdv a fedélzeten!

    Ne várj csodát tőle! De azt kényelmesen fogod élvezni!
    Gratula a géphez! A ‘HóMacska’ nagyon jó!
    (egy félév múlva már azt se fogod tudni, hogy a Pc-n hol az explorer!)

    Elöző cikkedre visszautalva az ArchiCAD sajnos csak elfut rajta, mivel a fejlesztések (az én érzésem szerint) inkább a Windows-os felhasználók felé hajlanak. De ennek ellenére nagyon jól lehet vele dolgozni.

    És még két „agymenés”:
    1. ha csinálsz egy új particiót (Disk Utility), akkor BootCamp-pel Windows-t is tehetsz rá….
    2. ha van elfekvő VGA-s monitorod, akkor egy DVI-VGA átalakítóval az iMac-re kötheted és akkor már focizhatsz is a monitorokon!…

  • Szabóbácsi

    2010. január 20. szerda 19:26

    #60335

    Csak a Mac egérhez szólnék hozzá. Én inkább kétgörgős egeret használok ami elég ritka, viszont azonnal mindkét irányban tudok görgetni. Plusz az oldalgombokkal sok f1-12 billentyűt is kiváltok.
    (balkéz meg gépel, ctrl-ra ragadva kombinációkat nyom szimultán)
    Sajna pár intenzívebb nap után zsibbad néhány ujjam. De legalább addig haladok! 🙂

  • Harder

    2010. január 30. szombat 12:00

    #60515

    Az egérhez én is keresgettem megoldásokat, 2-t találtam: mousewizard és a bettertouchtool. Érdemes őket megnézni.

  • Harder

    2010. január 30. szombat 12:27

    #60518

    Igazán nincs mit, én is most ismerkedek a rendszerrel, kb 2 hete van meg a gépem és szintén igyekszem megosztani a másoknak talán hasznos tartalmat. 🙂

    Élvezettel olvasom a bejegyzéseidet egyébként, köszi!

TECH
Eladó az iMac-em

Kicsivel több, mint 8 éve használom ezt a masinát, teljes megelégedéssel. 8 év nagyon hosszú idő a számítástechnikában. Az ezt megelőző gépem, ami egy egyedileg összerakott konfiguráció volt, azt 7 évig gyűrtem, szóval nem vagyok az az állandóan cserélgetős típus. Hosszú távra minőséget kell venni, mert az meghálálja, ha többe is kerül. Az iMac-em sokszor […]

Eladó az iMac-em
2018. február 26. hétfő
TECH
Felhőben dolgozni 5. | mivel irányítsuk a NAS-t?

az előzőekben tisztáztuk, hogy a NAS egy számítógép, amit irányítani kell. Amíg ezt egy számítógépről végezzük, akár távolból, addig nincs gond, de ha ott állunk a nappaliban és a TV alatti NAS-sal akarunk kezdeni valamit, pl. irányítani, akkor felmerül, hogy mivel is? Adnak hozzá egy távirányítót, de 5 perc próbálgatás rá kell jönnünk, ez a […]

Felhőben dolgozni 5. | mivel irányítsuk a NAS-t?
2016. szeptember 27. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább