Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. január 4. hétfő

Tervkritika 51 | az első terv

Az újév első Tervkritikája egy pályáját kezdő kolléga első tervéhez kapcsolódik:

Kedves Koós Úr!
Építész tervezőként küldöm ezt az általam elkövetett kétszintes belvárosi családi házat tervkritika céljából. Új vagyok a szakmában, nemrég diplomáztam, ez az egyik első tervem.
A telek viszonylag szerény méretű, ikerházas beépítésű és már korábban is állt itt épület, melynek pincéje megmaradt, ezért azt adottságként kellett kezelni. (Ez kvázi kijelölte a teherhordó falak egy részének helyét)
A megbízó egy fiatal pár, kicsi gyerekkel. A család bővülésére a későbbiekben számítani lehet, ezt a tervezés során szintén figyelembe kellett venni. Az utca felé eső garázs és a két kapu is megbízói kérés volt, hogy a kis telek minél nagyobb része zöld lehessen. Az utca csendes, kis forgalmú, ezért a ház a kedvező tájolás érdekében a kevésbé intim utcai rész felé fordul. A 90 foknál nagyobb, tompaszögű L alak is ezzel magyarázható.
A tervlapok alapján talán egyértelmű az épület.  A kivitelezés már elkezdődött, tehát változtatni már nemigen lehet rajta, igazából a véleményére lennék kíváncsi
Köszönettel: Lukátsovics Zoltán  raj.zoltan@gmail.com

Kezdésnek sikerült mindjárt egy mélyvizes ugrást végrehajtani, hiszen a megmaradó pincefalak, mint adottságok nem igazán inspirálóak egy tervezésnél, mindezt tetézte a kis telek és az ikerházas beépítés. Szóval nem könnyű kezdés, de hogy előrerohanjak a cikk végére sikerült jó megoldásokat találni.

Pince

Ennyiből persze nem sokat lehet megállapítani, de magam is sokszor szembesültem olyan építtető kéréssel, hogy valami feltétlenül maradjon meg, ahhoz kellett mindent igazítani, felvállalni egy csomó kompromisszumot, majd a tervezés előrehaladtával egyszer csak hirtelen nem is kellett, de addigra már minden kompromisszum begyökeresedett. Tartok tőle itt is egy kis méretű pince megtartása köré kellett az egész koncepciót felépíteni.

Földszint

Az adottságok – ahogy az elején írtam igazán nem voltak ideálisak, ennek ellenére az elrendezésben ez nem is nagyon jelenik meg. A ferde falak akár lehetnének egyfajta tervezői koncepció eredményei is és látva a végeredményt kevesen gyanakodnának, hogy emögött (pontosabban alatta) megtartandó pincefalak találhatóak.

A közös bejárat-teraszt sokan elutasítják, pedig sokszor kifejezetten jó választás e két funkciót egyesíteni. Itt is ez látható (a két ajtó egymás mellett talán túlzás). A teraszajtó nappaliból való kivétele egy sokkal jobb bútorozást tesz lehetővé, miközben a teraszkapcsolat igazából nem veszett el, mi több a konyha-terasz kapcsolat viszonylatában ez a megoldás még jobb is, hiszen közelebb kerültek egymáshoz.

Jó a konyha-étkező-nappali kapcsolat, itt csak annyi volna megjegyzésem, hogy egy ilyen elrendezésnél az étkezőnek jót tenne, ha valamilyen belsőépítészeti megoldással hozzá lehetne kötni valamihez, mert így eléggé úszik a térben.

Tetőtér

A lépcső jó elhelyezésével jó alaprajzot lehetett kialakítani, hiszen minimális a közlekedő terület, miközben a hálók és a fürdő jól közelíthetőek meg. Sem a földszinten sem itt a tetőtérben nem származott hátrány abból, hogy az ikerházas beépítés miatt az egyik oldal teljesen ablaktalan.

Amit egyedül szóvá tennék, az a háztartási helyiség megközelítése. Bizonyára oka lehetett, hogy a szülői hálóból és nem a közlekedőből nyitották. Ezt leszámítva minden a helyén van.

Összefoglalás | az építtetők bizonyára nem kis kockázatot vállaltak, amikor egy pályakezdőt bíztak meg a házuk tervezésével, hiszen általában arra gondolnak, a tapasztaltabbak tudnak csak jó házat tervezni nekik. Jó hogy van cáfolat is. Ha valaki már a pályája elején ilyen jó és racionális döntéseket tud hozni a tervezés közben és a végeredmény is egy kerek egészet alkot, ahhoz csak gratulálni tudok.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (17): megnézem

  • Vcsigu

    2010. január 4. hétfő 09:51

    #59869

    Tetszik. Szívesen beköltöznék :)Optimális méretű, hasznos és élhető terek alakultak ki. Mondjuk a pincének így ebben a formában nem sok hasznát látom, de építtető szíve joga. Kellhet, de minden áron?

    • Gázos

      2015. szeptember 21. hétfő 18:58

      #108017

      Mindenki szívesen lakna ilyen szép házban, de sajnos becsületes munkával egy ilyen házhoz legalább 30 év munkára lenne szükség nagyon jó fizetés mellett. Történetesen az, hogy ennek a fiatal házaspárnak (30 évesek) ilyen gyorsan összejött abban nagy része van a Tigáznak is. A fiatalember ott dolgozik és persze minden leleplezett „gázlopás” után zsíros jutalékot kapnak. Azért írtam idézőjelek közé, mert ismerve a Tigáz trükkjeit (Lásd leleplezett gázóraszerelők a mágnessel) ez akár pár év alatt is össze tud jönni. Tehát ne irígykedjünk, hanem menjünk gázóraszerelőnek a Tigázhoz.

      Üdvözlettel!

      Egy becsületes ember, akinek a 30 év munka után ennek a háznak a fele már majdnem összejött.

  • tanonc

    2010. január 4. hétfő 10:42

    #59874

    Szép, ízléses, használható.
    (Engem a fehér vakolatkeret az ablakok körül zavar, de lényegében nagyon jó kis ház.)
    A nappali nyugati sarkában az a pici lecsapás vajon miért van? Persze látom, burkolatváltás is van ott, a lecsapott részre fát raktak, de ezzel együtt furcsa kis megbonyolítása a formának, ráadásul így NEM illeszkedik a pincére. De biztos van valami oka annak is. 🙂
    A magam részéről ezzel együtt költöznék. 🙂

    Ami tetszetős még: a tervrajzok külleme. Szépen kidolgozott homlokzatok, alaprajzok, metszetek.

  • tanonc

    2010. január 4. hétfő 10:43

    #59875

    Szóval gratulálok az első tervhez!

  • Hawaii

    2010. január 4. hétfő 11:28

    #59887

    Csatlakozom az előttem szólókhoz. Én is szívesen beköltöznék. 🙂
    Granulálok a tetszetős belső kialakításhoz és az ízléses külső megjelenéshez! 🙂 A színvilágon és burkolati elemeken túl a ‘szélesvásznú’ ablakok is nagyon tetszenek.
    .
    Feltételezem, a pincében van a kazán, a háló melletti háztartási helység pedig a napelemeket/napkollektorokat szolgálja ki, s egyben gardróbként is funkcionál.
    .
    Egy észrevétel és egy kérdés is megfogalmazódott bennem. Szerintem érdemes elgondolkozni, a földszinten, az előtér garázs melletti sokszögű nyúlványának (a lépcső melletti támfal vonalában leválasztva) zuhanyzós fürdővé/mosókonyhává alakításán. Egyrészt a szobaszám miatt is, másrészt hogy ne kelljen feltétlenül az emeletre menni.
    Az ereszt nem lett volna praktikusabb a falaktól pöppet távolabb ereszteni? *fejvakarós-smiley*

  • bobo

    2010. január 4. hétfő 11:43

    #59888

    A háztartási helységet tényleg jobb lenne a galériából megközelíteni. Ha még meg is feleződne a mérete, a szülői hálóból egy gardrób is nyílhatna. A jelenlegi lépcsős megközelíthetősége nagyobb jelentőséget ad neki, mint kéne.

    A tűzhely remélem nem a végleges helyén van, csak oda lett rajzolva, mert a pult szélén nem elfogadható.

    Remélem, a kertrendezéshez sosem lesz szükség kisteherautóra, mert az csak kőművessel lesz megoldható.

    Ezeket az apróságokat leszámítva szép terv. A nyugati homlokzatnál a két nagy ablak mondjuk kerülhetett volna egymás alá, de ez már tényleg csak az én szemem bántja.

  • shiver

    2010. január 4. hétfő 15:58

    #59898

    Szép terv, bár ilyen lenne a magyar átlag családi ház. Engem csak túl nagy előtér-közlekedő zavar, 23m2…egyben a nappali-étkező terével de mégsem használható semmi egyébre, „csak érkezésre”, a szélfogót is hiányolom. A lépcső melletti tér is látszólag haszontalan, ahhoz viszont túl nagy. Ekkora ház egy ilyen kis telken takarékosabb helykihasználásra késztetne engem.

  • KP

    2010. január 5. kedd 09:50

    #59907

    MESSZE a legjobb terv az eddigiek közül…

    3 dolgot ajánlanék megfontolásra. Mindegyik inkább izlés/személyes preferencia kérdése és szerintem (legalább 2) félúton is beleférhet…
    – legalább az egyik terasz kaphatna egy rendes fedelet, ami nem ázik be. Pl egy nyári zápor ne zárjon már teljesen be a házba… Ha a benapozottság miatt problémás, polikarbonáttal még mindig mehene…
    – a földszinten a hátsó teraszra nyíló ajtó: én tolóajtót tennék úgy, hogy a konyhától távolabbi fele legyen a nyíló. Akkor az étkezóasztal kb odaférne a belógó pult mellé, a kozlekedési sáv elválasztaná az étkezőt és a nappalit. + maradna hely a kandallóval szemben…
    – a bejáratnál a kandallótól távolabbi nyílást keskenyebbre venném, hogy a keletkező sarokban/falfelületen egy rendes előszobafal/gardróbszekrény elférjen. Amugy szvsz egyáltalán nem baj, ha normális méretű előszoba van, pl ha egy 4 tagú család egyszerre öltözik, vagy vendégek jönnek, egy 6-8 m2 előszoba hamar zavaróan kicsi bir lenni (főleg most télen 🙂

    Nem hiszem, h már megvalósítható, de én amugy a kisebbik garázsrész hátsó falát vittem vollna be a mostani előszoba közepére, igy lehetett volna egy rendes kétbeállós garázs…

    Amugy egyetértve az egyik előttem szólóval: az ereszt szerintem is kicsit jobban ki kellene lógatni.

  • Szabóbácsi

    2010. január 5. kedd 09:54

    #59908

    Jó terv, inkább apróságokat vélek észrevenni amelyek mönnyen orvosolhatók még most. Legfőképpen a kapcsolatok és bútorozhatóságban.
    A terasz mint bejárat, kíváló megoldás.
    Valóban túlzás viszont a két teraszajtó a bejáratnál. Ellenben arra a helyre elférne több gardrob hiszen család házáról van szó. Nemszólva a felesleges hőveszteségről az üveg által. A pályakezdés a továbbiakban jól mutatja az életvitelkezdést is a bútorozás tekintetében. Aki önállóan él, eszébe sem jutna egy tágas konyhában a tűzhelyet szinte szabadon egy sor végére így letenni. 🙂 A tévé helye is felülvizsgálandó a nappali üvegfala előtt. Oda így vagy a tévé vagy az üvegfal felesleges. Jó lenne átbútorozva látni ezt a két fontos teret. Meggondolandó a napp-ko-ét elválasztása a bejárattól mert szép az egybetér, de pl. a mostani nagy hidegben igen kellemetlen az ajtó direkt rányitása a legtöbbet hsznált belső térre. Ha nem teszi, egy éven belül függöny lesz ott.
    Fent a szülői hálóból a soklépcsős mosókonyha nagyon kellemetlen. A sok lépcső helyett bútor férhetne oda, ami kívánatos is, mert az abszolút kimaradt onnan. Ráadásul a gépekkel megrakott helyiség zavaró is pl. hangilag. Alig pár lépéssel lenne távolabb a fölső közlekedőből megnyitva ugyanannyi lépcsővel. Továbbá több hely lenne a teregetéshez, vasaláshoz. Építészek szeretik ezt a mindennapos, lényeges életviteli momentumot elhanyagolni. Furcsa, hogy a legkisebb szobából is meg van nyitva a második fürdőszoba. Jól lerontja a bútorozhatóságát. Olyan nagy kerülő kimenni és át a fürdőbe? A tévé fölötti szobának csak a dizájn miatt nincs rendes ablaka. Az állmagasságba tett szemöldökmagasság az oromfalon kellemetlen. Mindig csak lefelé kell nézni. A szomszéd szoba megoldása üdvözlendő lenne ide is. Tetőtér-légzsák-szellőztethetőség. Emiatt furcsa az intimitással ellenkező panorámás szülői fürdőszoba is. Ma divatos párkány nélküli épületkubus. Az esztétikán, trendiségen kívül más előnyt nehéz felhozni. A fentiek ellenére gratulálok, mert a (szerintem) meggondolandó apróságokon kívül ez egy kíváló ház.

  • Nagy Mihály

    2010. január 6. szerda 00:14

    #59925

    Kiváló ház. Gratulálok. Nem írok apróságokról, mert csak kötözködés lenne. A terv kidolgozottsága, a bemutatás módja példa értékű. Kizárólag ilyen színvonalon érdemes dolgozni. Köszönöm.

  • tanonc

    2010. január 10. vasárnap 17:58

    #60038

    Szerintem a két ajtó a teraszra nem rossz. Ha már úgyis üveg a földig, miért ne nyíljon is? Így nyáron gyakorlatilag összenyitható a terasz és az étkező-előtér, ez nagyon kellemes tud lenni. És emiatt nem baj a nagyobb előtér sem, hiszen itt nyáron pl. gyerekeknek játéktér tud nyílni a teraszra. Vagy úgy heverhet el az ember a nyugszéken, hogy a nap nem tűz rá, mert ő még „bent” van, de kitárható a kétszárnyú teraszajtó, és simogat a nyári szellő. 🙂 Hmmm. Fincsi. 🙂

  • Szabóbácsi

    2010. január 12. kedd 11:13

    #60101

    A bejárati ajtó és mellette a kétszárnyú ajtó teljesen fölösleges. Ráadásul nem is ad fényt sehová. A belépő előtérben ellenben jobban jönne sok rakodótér. Szép dolog a leginkább optimálishoz közelítő (=legoptimálisabb) élethelyzet és időjárás (=kellemes nyári délután gondtalanul heverészve szürcsölni), de általában nem ez a helyzet. Érdemes számolni egy esős nyirkos decemberrel, hideg, szeles márciussal is. Abból több van.

  • tanonc

    2010. január 13. szerda 15:48

    #60148

    Persze, ha általánosságban tekintjük a tervezési alapelveket, akkor így igaz, Szabóbácsi. 🙂
    De nyilván nem véletlenül rajzolt be az építész egy kétszárnyú ajtót, tehát feltételezhető, hogy igény volt rá a használói oldalról. Nekem pl. nem szimpatikus a magyar építkezési gyakorlat, hogy bezárkózunk, egy hangya nem lépheti át a küszöböt, én sokkal inkább nyitnék kifelé. Nálunk általában nincsenek átmeneti terek manapság, vagy kint vagyok, vagy bent. Holott régebben Magyarországon is léteztek a nagy nyitott, vagy üvegezett verandák, amiket nagyon jól lehetett használni, és senki nem rettegett a hőhídtól. 🙂 Egyszerűen használták arra, amire jó, nyáron, ősszel, tavasszal, télen meg itt teleltek a háziasszony fagyérzékeny, de fényigényes növényei. 🙂
    Nyilván ez nem veranda, de felfedezni vélem benne a kint és bent összeolvasztásának igényét, és ennek örülök.
    Hogy a kérdésre megnyugtató válaszhoz jussunk, úgyis meg kéne szólalnia a tervezőnek és/vagy a megbízónak is.

  • tanonc

    2010. január 13. szerda 15:50

    #60149

    Lehet, hogy ez már perverziónak számít, de télen meg pláne szeretem a nagy üvegeket, amikor süvít odakint a szél és hordja az esőt/havat/faleveleket. 😀

  • Bakos László statikus

    2010. január 22. péntek 19:31

    #60365

    Tetszik a terv! S ráadásul szépen van előadva…
    Nagyon remélem, statikailag is rendben van (lesz), mert a tetőtéri falak állékonysága „ránézésre!!!” kissé kritikus a tetőszerkezet miatt.
    Ellensége vagyok a manapság divatossá vált ragasztott, fugázatlan kőburkolatnak. Szép. de csak a gazdagok engedhetik meg maguknak!!! (néhány év mulva a megtelepedő növényzet, többnyire gaz, no meg a fagy miatt el kezd majd potyogni!!!

  • dby

    2010. február 16. kedd 09:32

    #60866

    A jó pontokat nem is írom, már sokan elsorolták.

    Amit kritikaként megfogalmaznék (és nem csak a tervező, hanem az oktatás irányába is):

    miért kizárólag egyenes válaszfalakkal tervezik a szobákat? 2 szoba közötti váéaszfal „Z” alakjával remek falfülkéket kapunk beép. szekrények részére.

    Ez lakberendezési szempontból rendkívül előnyös lenne!

  • #85019

    […] Terv a koos.hu -n. […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább