Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. november 18. szerda

A Duna-part | hajókirándulás 2009 2. rész

20090515-49-dunapart-hajotura by you.

A nyár folyamán számoltunk be a MÉK által szervezett budapesti hajókirándulásról A Duna-part | hajókirándulás 2009 címen. Az akkori hajóút szinte kizárólag a budapesti Duna-part új látképét meghatározó új épületekre koncentrált. A hajóút során persze – igen tanulságosan – végignézhettük a Duna-part egyéb területeit, így a Megyeri-hídig terjedő szakasz méltatlanul elhanyagolt és még fel nem fedezett területeit is. A fotók egy része itt készült, illetve a városon belüli Duna szakaszon, a jól ismert budai és pesti látképekről. Így töményen ritkán találkozunk a teljes Duna-part látképével.

Jól látható, micsoda pusztítást és igénytelenséget hozott a XX. század „építészete, nem csak a történelmi értekű épületekkel összevetve, hanem a jobbára csak városképi jelentőségű, de világörökségi védelem alatt álló épületsorral összehasonlítva is.

Elég ránézni egynémely emeletráépítésre, tetőtér beépítésre és foghíjra, hogy érthető legyen a fenti állításom.

Hozzászólások (5): megnézem

  • Csaki Laszlo

    2009. december 13. vasárnap 04:38

    #59156

    Civilizacio es epiteszet #1

    “Pusztitast, igenytelenseget hozott a XX-ik szazad epiteszete”

    A regi ember, a 19-ik szazadi epiteszet, sokkal jobban diszitette az epuleteiket, mint a 20-ik szazadi. A fouri palotak, templomok gazdagon voltak diszitve, de a tobbseg valyoghazban lakott. Aztan jott a 20-ik szazad, a Bauhaus, vagy a szocreal, (itt volt diszites azert) legtipikusabb, a panel, ahol zero diszites van.
    A Koltsegvonzata ennek, sokkal szegenyebb tarsadalom, sokkal tobbet koltott diszitesre, az epites koltsegeinek egy szep hanyadat, tudva, hogy sok munka van egy diszitessel . A jelenseg oka, az alacsonyabb szintu civilizacio, ahol a muvesztetekre, relative a jovedelemhez kepest, joval tobbet koltott a regi ember. A szuksegtelen 3.80m belmagassag is az alacsonyabb civilizacios szintre utal. Nem a leghatekonyabban epitkezett a regi ember, meg tomeglakas epitesekor sem, pl. a 30m2, komfort nelkuli lakasokat tartalmazo epuleteknel, (1900-as evek,) gazdagon diszitett a homlokzat, kovacsoltvas korlatokkal fut a belso udvar, de kozos (pottyantos) a WC a folyoson.
    Inkabb gazdag diszites mint furdoszobas lakas. Ezt is latnunk kell amikor a regieket dicserjuk a diszes epuletekert.
    A mai helyzet a “rombolo”, semmi diszites utan, kezd visszaterni az epuletek diszitese, ami nagyreszt az ablakokra rakott diszites. Nagy Las Vegasi hotelek epultek gazdag diszitessel, de a mai tarsashazaknal is latunk sok diszitest. Az ablakra meg nem raknak egy teljes ko-keretet, az erkelyek meg nem balusztradesek, (remelem jol irom a szot, csak nemreg tanultam) szobrok sem tartjak a fobejarat folotti erkelyt, de mar nem a panelhazak. Magasabb civilizacio, nagyobb a GDP/capita, mar jut penz a diszitesre, meg a 30m2 lakas, minimum koltseg epuleteknel is.

  • Csaki Laszlo

    2009. december 19. szombat 06:16

    #59690

    A Duna Panorama epulet:
    Epitesz –Kozgazdasag:
    1. Epits egy 30 mft erteku villat egy 10 mft erteku telekre, a letrehozott ertek 30mft. Ha ugyanezt a hazat egy 20mft erteku telekre rakod, akkor 40mft erteket allitottal elo ugyanannyi munkaval. A telek mar ott all vagy 50-80 eve, korulotte meg folyik a penz az infrastrukturaba meg a hazakba, a telek ara allandoan no.
    2. Ezenkivul meg ket dolog noveli a telek erteket, a panorama es a viz. Az utobbi jobban.
    Pozicio (location), panorama es viz.
    A feladatunk Budapest Duna part maradek beepitese. A terulet, Hajogyari sziget, kb. 3km Dunapart, Kozraktar-Lagymany hid, Csepel, a Kis es Nagyduna.
    Ide kell terveznunk igenyes lakoepuleteket. A Csepel nagyDuna part hossza 750 meter.
    Elso ujdonsag, a teremgarazs vary. Asunk egy kb. 10 x 3x 750 meter arkot, vasbetonnal befedjuk, ez az alapunk. Egy bejarat az eszaki reszen, egy kibejarat 250-re, majd megegy, es egy kijarat a vegen. Vegig parkolo, az autok 45 fokban parkolnak, max autohossz 4.5m. Igy kb. 30%-al tobb autot tudunk elrakni, mintha epuletenkent lenne kibejarat, es kb 20%-al olcsobban.

    Erre rakjuk az epuleteket, 6 szinten. 6 szint az ami meg nem kelt tomeg-panel hatast es jo lakasszamot general. A 10meteres savra 10 meteres lakasokat tudunk rakni. Az elso, legyen 10×10=100m2 brutto,
    Mellette 1.5m folyoso a bejaratohoz, es legyen 9m, igy kijon egy 75m2 koruli lakas, majd a lepcsohaz, lift, masik oldalon ugyanaz. 4 lakas egymas mellett, egy lepcsohaz ismert vary.
    6 szint, 24 lakasos tarsas, sok epul ilyen.
    Az alaprajz tehat 10+9+4+9+10 = 43 meter x 10 meteres epulet. Mellete a masik legyen mondjuk 7 meterre, nem ragasztjuk ossze oket sorhazza, jobb kulon. Igy kb. 15 epulet fer el a Dunaparton. Stilus: regi idok igenyes replikaja. Kivalasztunk 5-6 szep Bp-i homlokzatot, a Bauhaus elotti idokbol es ratervezzuk ezekre az epuletekre, igy minden 3-ik lesz kb. egyforma.
    Kicsit megkeverjuk oket, hogy ne legyen kaszarnya hangulata.
    A technologia. Ketfajta van ugye, 30cm tegla vagy a pillervazas. Az utobbi lenne a jobb, de OSB-re ornamenteket szerelni nem tul jo otlet. Igy a Nebraska.hu technolgiat valasztjuk, ami 12cm teglafal, 2cm leg, 0.5cm OSB, 15 cm kogyapot, (2.5cm faforgacs ami kimaradhat nalunk), folia es gipszkarton. A 12cm kismeretu (vagy lukacsos B12 ha jol emlekszem kivitelezo korombol)
    Economia: Dunara nezo, zoldovezeti (mogotte zold 10 lakasos tarsashaz lakopark), belvaroshoz kozel, szepen diszitett, mivel nagylakasok, 320 eft/m2-ert azonnal, 350-ert licsit lasabban tudnak elkelni. Ugyanez az epulet pl. a Kozraktar uton 500-600 eft/m2 megy majd, mert nem Csepel. 230 eft/m2 korul megvan az egesz. Ki lehet szamolni mekkorat fog ezen kaszalni az allam.
    Az uj Duna korzo az epuletek elott legyen kb. 15meter, esetleg 20m, kis park, setany, bicikli ut, kis kofal, a Duna part kikovezve, (lehordjuk a Gelazs tetejerol a kovet ide) 200 meterenkent lepcso vezet a vizhez.

    A feladat tehat keresni 5-6 olyan bp-igenyes homlokzatot az 1900-as evekbol amit rastilizalunk ezekre az epuletekre. Norc.hu egy jo tool a nezelodeshez.

  • Csaki Laszlo

    2009. december 22. kedd 21:21

    #59732

    Margitszigeti letisztult neo renaissance

    A Margitszigetre is rakunk egy 6-emeletes standard epuletsort, a stilus neoreneszansz.
    A Margit hidtol ugy 250 meterre indul es 900 metert fut, ott megallunk, kihagyjuk a helyet egy esetleges hidnak, majd az utodok 2030 korul eldontik kell-e oda vagy nem.

    A project kb 6-7 mrd ft-be fog kerulni es 12-14 mrd ft fog visszahozni, mert Dunara nezo, panoramas, Belvarosi, zoldovezeti, ujepitesu, nagy park mellette 500 eft/m2 minimum ar ma Bp-n. Valoszinu ennel meg dragabban is elmegy.
    Sok mas elonye is van ennek:
    Az epiteszek feje tele van diszitesi problemakkal, hogyan lehetne disziteni egy modern tarsashazat, ornamentika nelkul. Eleg nehez ugy, mindenfele nyakatekert, faramuci megoldasokat kenytelenek kiagyalni, hogy az epuletek ne hasonlitsanak a panelra, vagy eppen egymasra. Nem sok lehetoseg van, plane egy nagyobb epuletnel. Egy nagy fal + ablak combonal nehez talalni valamit ami mas. Mi feladjuk a szenvedest, rakd ra az ornamentikat, csinalj ballusztrados erkelyeket, legyen kozepen egy nagyobb erkely oszlopokkal, es a fobejarat meg kap kep szobrot.

    A project benne lesz az osszes epiteszeti magazinban, meg az osszes turista magazinban is. Europa osszes epitesze tudni fog rola, velemenyt nyilvanit (giccs, nem eredeti amerikai banalis szirup, ha felujitas lett volan akkor igen, de igy….) aztan eljon megnezni. A hir sok ember fulebe eljut, Bp-n epitettek valamit, menjunk nezzuk meg, turista attrakcio lesz, es sok latogatot fog generalni.
    7 mrd Ft profit melle jone meg egy mrd erteku ingyen reklam.

  • Csaki Laszlo

    2010. január 11. hétfő 20:59

    #60074

    Visszajott a ballusztrada es az Ornament

    Epult mostanaban, Las Vegas, Palace Station hotel.
    Visszajott a ballustrada es az ornament diszites.
    https://static.panoramio.com/photos/original/10678710.jpg
    Nem egyedul allo: Las Vegas Treasure Island ornaments
    De a modern stilus is kap diszitest, jobbara a teton valami konty, meg az also szintpl. Bellagio.

  • Csaki Laszlo

    2010. február 26. péntek 05:59

    #61130

    Google nezo ember mutatja
    9090 Judicial Dr San Diego 92122
    Pillervazas technologiat faval epitenek be.
    6 szintes tarsashaz, pillervaz, majd OSB panelboritas, mar ha jol latom a kepen persze.
    Foldszinten nincs lakas, az garazs, valoszinu a pinceszint is garazs. Teglabol nem latok egy darabot sem. Ezek lennenek a bp-tarsashazepites alapelvei:
    Nagy blokk, pl. 150x150m, teljes terulet garazs a pinceszinten,pillervaz, es fa. Ugy latom, a legujabbaknal 1.5-1.6 parkolo juthat lakasonkent. Ezt az arany kell meg kideriteni.

ZÖLD
Az atomerőmű sem bírja a kánikulát

A hőség miatt az elmúlt hetekben amúgy is kevesebb áramot termelt a szokottnál a paksi atomerőmű, lehetett volna azonban ennél sokkal rosszabb is a helyzet. A Duna ugyanis – többek között az alacsony vízállás miatt – olyan mértékben melegedett fel, ami már az atomerőmű kérdéseinkre adott válasza szerint is „adminisztratív korlátot jelent a blokkok üzemeltetésére”. Ez […]

Az atomerőmű sem bírja a kánikulát
2018. augusztus 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?

Új strand, új pályaudvar, új ipari park, új vásárcsarnokok, átépített Petőfi tér, rendelőfelújítás, óvodafelújítás – egyebek mellett ilyen részei vannak az Új Főnix Terveknek Debrecenben. A 200 milliárdos, uniós pénzből finanszírozott programhoz látványos animációt készítettek, amelyben minden tökéletesnek tűnik. Forrás: Gazdaság: Utópisztikus videón mutatják meg, milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után – HVG.hu

Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?
2017. február 14. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább