Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. november 6. péntek

ZERO CO2 Fenntartható Építészet

https://kooseptar.hu/wp-content/uploads/gallery/20091117-zeroco2/co2.jpg

A ZERO CO2 – Fenntartható Építészet Szakmai Konferenciát hagyományteremtő szándékkal 2007. október 17-én rendezte meg először a Magyar Építőművészek Szövetsége Megújuló Források az Épített Környezetben a Fenntartható Jövőért munkacsoportja.

A munkacsoport az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) hasonló elnevezésű munkacsoportja (ARES) hazai tagozatának tekinthető.

A harmadik alkalommal, 2009. november 17-ére összehívott szakmai konferencia központi témája:

FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET GAZDASÁGI VÁLSÁG IDEJÉN

 

A ZERO CO2 konferenciát 2007-ben azzal a szándékkal hívtuk életre, hogy ráirányítsuk a figyelmet a nulla emissziós építészet szükségességére, elsősorban klímavédelmi, energiafelhasználási és környezetvédelmi okok miatt. Az energiafüggetlen, nulla emissziós törekvések Európa-szerte terjednek; egy 2009 tavaszi előterjesztés szerint EU-norma lenne az új építkezésekre 2019-től. Angliában már 2017-től tervezik bevezetni ezen intézkedést.

Az energia- és klímaválság mellett az utóbbi időben megtapasztalhattuk a gazdasági válságot is. Mindhárom területen kulcsszereplő az építőipar. Az épített környezet létrehozása és üzemeltetése az egyik legnagyobb energiafelhasználó és környezetszennyező tevékenység világszerte. Lassan mindenkiben tudatosul, hogy az energia, környezet és építészet szorosan összefüggő fogalmak. Fenntartható épített környezetre van szükség a természeti egyensúly és jövőnk érdekében, ezért fontos a szemlélet- és paradigmaváltás.

Kérdés, hogy a gazdasági válság idején van-e esélyünk erre, vagy a törekvéseket, a szükséges változásokat gúzsba köti a gazdasági kényszerű A 2009-es ZERO CO2 szakmai konferencia erre a kérdésre keresi a választ. A konferencia célja, hogy elősegítse a gazdasági válságból való kilábalást a környezettudatos építészet térnyerésével.

A megváltozott gazdasági, környezeti és kulturális-szociális körülmények mélyreható szerkezeti változásokat indítanak el, amit sokan új ipari forradalomként emlegetnek. A legfontosabb feladat jelenleg az új és meglévő épületek, illetve az építkezések energiafelhasználásának lényeges csökkentése, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni az építés „hármas természetét” – a környezeti és gazdasági vonatkozások mellett a szociális-kulturális terület sem elhanyagolható.

A minőségi és környezettudatos, szakmailag minősített, művészi színvonalú építészetért és alkotásokért szállunk síkra.

Különös aktualitása a konferenciának, hogy hamarosan megrendezésre kerül a Koppenhágai Klíma-konferencia (2009. december 7-18.), ahol reményeink szerint megfelelő hangsúlyt kap az építészet, amit aláírásgyűjtéssel is támogatunk.

https://asp.isprit2.de/res/5890/zero_illusztracio_k.jpg

a kooseptar.hu a konferencia médiatámogatója

[poll id=”19″]
A fentiekre (több cikkben is) 2009 februárja óta, folyamatosan lehet szavazni

Hozzászólások (5): megnézem

  • Ujvárosi Zsolt

    2009. november 7. szombat 13:55

    #25825

    Az egész Kárpát medencében ma azt hiszem a fő kjérdés: MIBŐL?
    Akárhogy számolom, a megtérülés sem mindig biztosított, de a többletként jelentkező beruházási költségek sem.

  • Ujvárosi Zsolt

    2009. november 7. szombat 15:05

    #25874

    Nem tudom, valós-e ez a 230 Ft/m2, ugyanis többebn vitatták. Én hajlok rá, hogy e körül ki lehet talán hozni, bár az ÁFA közben nőtt. Másrészt a pontos műszaki tartalmat nem ismerem, tehát nem tudok utánaszámolni.

    Persze ehhez még hozzá jön a telek ára és a közműbekötések , valamint a parkosítás költsége. S ez az amit ma még sokan nem tudnak megfizetni.

    Ha komolyan vennék a politikusok a környezetvédelmet, s nem csak nálunk, akkor olyan támogatást adnának, ami még a társadalomnak is kifizetődő és az egyén is a passzív ház mellett dönthetne, vagyis ugyanannyiból jönne ki neki, mint a jelenlegi OTÉK minimum előírásai szerinti építkezés.

    Csakhogy… Amíg a költségvetési bevételekben jelentős súllyal szerepel az energiahordozókra kivetett adótartalom addig ebből aligha lesz valami. Plusz még az EU is éppen el akarja venni a CO2-kibocsájtási kvóták batartásán túli megtakarítások értékesíthetőségének lehetőségét. Eddig sem tünt fel, hogy az ebből származó bevételeket az éppen regnáló kormány igazán hatákony energiartakarékossági programm támogatására fordította volna. Az un. „panelprogram” ugyanis szakmailag féloldalas. Főként a távfűtést szolgáltatók, illetve az ebből is profitáló önkormánytzatok, valamint az érintett kivitelezők érdekeit szolgálja a jelenlegi gyakorlat szerint.

    Ezt most nem fejteném ki, mert nem egészen a cikkel kapcsolatos a téma.

    Csak egy megjegyzés, mielőtt valaki bármit félreértene: Hangsúlyozottan pártsemleges vagyok.

  • Ujvárosi Zsolt

    2009. november 7. szombat 15:43

    #25900

    Ezek szerint ebben a témában mindenben egyetértünk.

    Éppen csak arra akartam célozni, hogy ha kötelezővé teszik a pssszív ház normát, nem biztos, hogy mindenki képes lesz a jelenlegi árak és támogatási rendszer szerint megfizetni az árát, akinek jogos igénye lenne ilyen lakhatási lehetőségre.
    Tapasztalat, hogy nagyon jelentős kormányzati, esetleg plusz önkormányzati támogatás mellett sem képesek a panellakók az épületük energiagazdálkodási mutatóit javító beruházás finaszírozására, még hitelből sem. Ök meg igen sokan vannak, a panel meg igen pazarló hőgazdálkodású szerkezet. ( Más kérdés, hogy amit ajánlanak az nem megggyőzően teljesíti sem a szakmai, sem a megtérülési követelményeket. S vélem ebbe némi, vagy éppen több korrupció és egyéb magánérdek is belejátszik teljesen mindegy, hogy kik az épületek kezelői.)

    Na jó. Ez gépészet, meg energetika. Bár ezt a mai építészeknek semmiképp sem szabad figyelmen kivül hagyni! Mint ahogy a közgazdasági vonatkozásokat sem.

    Láttam, hogy az eddigi tervkritikák ennek a követelménynek eleget tettek. S örültem ennek.

SZAKMA
ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia

Az ÉMI szakmai konferencia-sorozatot indít azzal a céllal, hogy a szakmai közvélemény minél szélesebb körével ismertesse meg az építésügyi műszaki irányelv-tervezeteket és minél többen kifejthessék véleményüket, gondolataikat a témában. Az első konferencia június 13-án, az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában kerül megrendezésre. A hazai építési gyakorlatban – eltekintve az utóbbi három évtizedtől –, jó hagyománya volt a […]

ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia
2018. június 10. vasárnap
SZAKMA
Construma 2018 – ÉMI program

(sajtóközlemény) Az idei Construma szakkiállításon is tartalmas és érdekes témákkal várjuk az ÉMI standjára érkezőket. A szakmai és lakossági napokon is hasznos tudnivalókat, aktuális információkat hallhatnak szakembereink és meghívott vendégeink révén. Mindemellett látványos vizsgálati bemutatókat is megtekinthetnek az érdeklődők. Szerdai és csütörtöki szakmai programunkon MÉK-pontot kapnak a résztvevők. Várjuk az ÉMI kiállítói standján: A pavilon – […]

Construma 2018 – ÉMI program
2018. április 10. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább